Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 21 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-06-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΓΕΝΕΥΗ
  • [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΓΕΝΕΥΗ
  • [03] ΜΑΡΚΟΥΛΛΗ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΥΔΑΤΩΝ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΓΕΝΕΥΗ

    Την εκτίμηση ότι είναι δυνατόν να υπάρξει κάποιο θετικό αποτέλεσμα κατά τη συνάντηση της Γενεύης, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μετά τη λήξη της συνάντησης του την Πέμπτη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο και αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συνάντησης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «κάμαμε μια γενική τοποθέτηση σε εναπομείναντα ζητήματα της διακυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι «υπήρξε μια σχετική αντίδραση από τον κ. Ερογλου».

    Ανέφερε ότι «αυτά τα πράγματα θα συζητηθούν σε λεπτομέρεια» κατά την αυριανή συνάντηση των συμβούλων των δύο ηγετών.

    Πρόσθεσε ότι «όντως υπάρχουν πράγματα στα οποία βρεθήκαμε πολύ κοντά με τον κ. Ταλάτ, αλλά το θέμα», όπως είπε, «είναι πώς θα τα συνεχίσει ο κ. Ερογλου».

    Είπε, επίσης, ότι ο κ. Ερογλου προέβη σε «μια τοποθέτηση αντίδραση» εκ μέρους της τ/κ πλευράς στην πρόταση που κατέθεσε η ε/κ πλευρά για το θέμα των διεθνών συνθηκών.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί αύριο μεταξύ των συμβούλων των δύο ηγετών.

    Ερωτηθείς κατά πόσο αυτό το κεφάλαιο θα κλείσει πριν τη συνάντηση της Γενεύης, είπε ότι «ο στόχος είναι να κλείσει», σημειώνοντας ότι «είναι στόχος που τέθηκε και από τις δύο πλευρές, όπως και για το θέμα της Αστυνομίας».

    Όπως ανέφερε, είναι κάτι που «θα φανεί πολύ σύντομα», προσθέτοντας ότι «δεν είναι καθόλου μακριά η συνάντηση της Γενεύης».

    Ερωτηθείς σχετικά με τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών στο θέμα της ατζέντας της συνάντησης της Γενεύης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «δεν θα ήταν δημιουργικό από μέρους μου, την ώρα που προσπαθούμε να πάμε στο Γενικό Γραμματέα (του ΟΗΕ) και να παρουσιάσουμε μια πρόοδο, να τα βάλω με την τ/κ πλευρά σε σχέση με την ατζέντα».

    «Ο στόχος είναι να βρούμε κοινή γλώσσα και σε σχέση με την ατζέντα και να έχουμε αποτέλεσμα στη Γενεύη. Εδώ είναι το θέμα. Να έχουμε αποτέλεσμα, και νομίζω ότι είναι δυνατόν να έχουμε κάποιο θετικό αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσον υπάρχει το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν συγκλίσεις ή και «κλείσιμο» κάποιου κεφαλαίου στη Γενεύη, είπε ότι «όλα αυτά θα φανούν στην πορεία».

    Όπως είπε, «πρώτα απ όλα θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο», το οποίο, όπως σημείωσε, θα ενημερώσει ενδελεχώς. Απευθυνόμενος στο δημοσιογράφο που υπέβαλε την ερώτηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «αυτό που με ρωτάς είναι μια πάσα για να ξεκινήσουμε μεταξύ μας, και εγώ θέλω να καθηλώσω τη μπάλα στο κέντρο του γηπέδου».

    Εξάλλου, σχολιάζοντας παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η σημερινή συνάντηση ήταν σύντομη, διερωτήθηκε «ποία συνάντηση πήρε περισσότερο χρόνο».

    Σε άλλη παρατήρηση ότι στα πλαίσια εντατικοποίησης των συνομιλιών θα ανέμενε κανείς ότι οι συναντήσεις θα διαρκούσαν περισσότερο χρόνο, είπε χαριτολογώντας ότι η αυριανή συνάντηση των συμβούλων των δύο ηγετών θα διαρκέσει περισσότερο χρόνο.

    Ο Πρόεδρος ανακοίνωσε, τέλος, ότι η επόμενη συνάντηση του με τον κ. Ερογλου θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη.

    [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΓΕΝΕΥΗ

    Θέματα διακυβέρνησης και διαμοιρασμού εξουσιών αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με τη συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Γενεύη βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης Χριστόφια- Ερογλου, την Πέμπτη στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού. Η συνάντηση κράτησε λίγο περισσότερο από μία ώρα και όπως ανακοίνωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο ίδιος μεταβαίνει την Παρασκευή στην Αγκυρα για συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου με τον οποίο θα συζητήσει και τη συνάντηση της Γενεύης. Σημείωσε ότι θα συζητήσει επίσης τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών «ειδικά σε κεφαλαιώδη ζητήματα και το πόσο σημαντικό είναι αυτές οι διαφορές να γεφυρωθούν».

    Είπε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να επισκεφθεί και την Ελλάδα, σημειώνοντας πάντως ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία «μπορούν να διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο στη διαδικασία». Ο αξιωματούχος των ΗΕ ανέφερε ότι στο πλαίσιο της σημερινής συζήτησης για θέματα διακυβέρνησης και διαμοιρασμού εξουσιών, έγινε αναφορά και στο θέμα της συνομολόγησης διεθνών συνθηκών από την ομόσπονδη Κυβέρνηση της ενωμένης Κύπρου ενώ έγινε ανταλλαγή απόψεων και για τη συνάντηση της 7ης Ιουλίου, σημειώνοντας ότι ``ο ίδιος συζήτησε το θέμα αυτό κατ` ιδίαν με τους δύο ηγέτες``.

    Σε ό,τι αφορά τη συνάντησή του με τον Αμχέτ Νταβούτογλου στην Αγκυρα, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι με την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στην Τουρκία, «ο ίδιος θεωρεί ότι είναι κατάλληλη στιγμή να τον συναντήσει και να συνομιλήσει μαζί του και επίσης κατάλληλη στιγμή για την τουρκική Κυβέρνηση να συναντηθεί με τα ΗΕ, να συζητήσει για το Κυπριακό, την πορεία των συνομιλιών, ενόψει και της συνάντησης της Γενεύης με τον ΓΓ».

    [03] ΜΑΡΚΟΥΛΛΗ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

    Η Λευκή Βίβλος για το μέλλον των μεταφορών και η ένταξη των αεροπορικών μεταφορών στο ευρωπαϊκό σύστημα ρύπων, ήταν τα βασικά θέματα της συνεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο την Πέμπτη.

    Η Υπουργός Συγκοινωνιών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή τόνισε ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για άρση των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζει η Τουρκία κατά της Κύπρου και κατ` επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, όσο και στις αερομεταφορές, σημειώνοντας ότι το παράνομο τουρκικό εμπάργκο επηρεάζει αρνητικά τον τομέα των μεταφορών, με σημαντικές δυσμενείς οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

    Χαιρετίζοντας τη Λευκή Βίβλο, η κ. Κοζάκου-Μαρκουλλή σημείωσε ότι πρόκειται για ένα έγγραφο στρατηγικής σημασίας, έναν οδικό χάρτη που θα πρέπει να κατευθύνει τόσο τις κοινοτικές, όσο και τις εθνικές δράσεις. Η Υπουργός χαιρέτισε, επίσης, το γεγονός ότι μέσα από το περιεχόμενο της Λευκής Βίβλου αναγνωρίζεται ο παγκόσμιος χαρακτήρας των μεταφορών και ότι η αποτελεσματική δράση προϋποθέτει ισχυρή διεθνή συνεργασία και διεθνείς ρυθμίσεις. Οι τομείς της ναυτιλίας και των αερομεταφορών, πρόσθεσε, που αντιμετωπίζουν αυξανόμενες προκλήσεις πέραν των συνόρων και του ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρήζουν μιας προσεγμένης πολιτικής από τα κράτη μέλη για επίτευξη συγκλίσεων και νομοθετικών ρυθμίσεων σε διεθνές επίπεδο.

    Συνεχίζοντας, η κ. Μαρκουλλή τόνισε ότι η δημιουργία ενός πραγματικού Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου Μεταφορών προϋποθέτει την εξάλειψη όλων των εμποδίων, έτσι ώστε να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και ο υγιής και αποτελεσματικός ανταγωνισμός. Βασική συνιστώσα της όλης προσπάθειας, πρόσθεσε, αποτελεί η αρχή της ελεύθερης πρόσβασης στους λιμένες και της ίσης μεταχείρισης.

    [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΥΔΑΤΩΝ

    Ασφαλείς και έτοιμες να δεχθούν τους τουρίστες αυτό το καλοκαίρι είναι στην πολύ μεγάλη πλειονότητά τους οι περιοχές κολύμβησης στην Ευρώπη, με την Κύπρο και την Κροατία να βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου των χωρών με την καλύτερη ποιότητα υδάτων κολύμβησης, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Βάσει των στοιχείων αυτών η Μάλτα και η Ελλάδα ακολουθούν στην κορυφή του καταλόγου σε ό,τι αφορά την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, ενώ στον αντίποδα βρίσκεται η Πολωνία με το 25% των υδάτων των παράκτιων ζωνών κολύμβησης και το 16,7% των υδάτων των ζωνών κολύμβησης των λιμνών και των ποταμών να μην ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές ποιότητας της ΕΕ.

    Στην Ελλάδα και οι 2.155 περιοχές κολύμβησης που ελέγχθηκαν, ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση διαθέτει πάνω από 21.000 περιοχές κολύμβησης, εκ των οποίων το 70% είναι θαλάσσιες.

    Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΕΕ για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, η οποία βασίζεται σε ελέγχους για βακτήρια, όπως το E.coli, το 92,1% των παράκτιων υδάτων και το 90,2% των υδάτων των λιμνών και των ποταμών ανταποκρίνονται στις μίνιμουμ προδιαγραφές ποιότητας για το 2010.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 16 June 2011 - 17:29:17 UTC