Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-06-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΣΕΧΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ - ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΤΗΡΙΑ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [03] ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ - ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
  • [04] ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΟΥΣΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΣΕΧΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ - ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΤΗΡΙΑ

    Την πλήρη υποστήριξη της Τσεχικής Δημοκρατίας για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού που να βασίζεται στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για ένα κράτος με μία, αδιαίρετη κυριαρχία και μία ιθαγένεια, μια λύση που να συνάδει με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, το διεθνές δίκαιο και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ, επαναβεβαίωσε ο νέος Πρέσβης της Τσεχίας στην Κύπρο Λαντισλάβ Σκέρικ.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Σκέρικ εξέφρασε την πλήρη στήριξη και ετοιμότητά της τσεχικής Κυβέρνησης να παράσχει στην Κύπρο οποιαδήποτε βοήθεια της ζητηθεί σχετικά με την κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012, και να μοιραστεί μαζί της την εμπειρία από την προετοιμασία και διεξαγωγή της τσεχικής Προεδρίας το 2009.

    Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η ε/κ πλευρά ανέμενε μεγαλύτερη πρόοδο και ανταπόκριση σε προτάσεις που υπέβαλε για λύση του Κυπριακού, και επεσήμανε ότι το κλειδί για επίτευξη της επανένωσης της Κύπρου το συντομότερο δυνατό είναι η δέσμευση προς τη βάση λύσης τόσο στα λόγια όσο και επί της ουσίας.

    Ο κ. Σκέρικ είπε ότι οι φιλικές σχέσεις των δύο χωρών έχουν τις ρίζες τους σε παρόμοια από πολλές απόψεις γεγονότα στις ιστορίες τους, προσθέτοντας ότι αυτό το αίσθημα φιλίας παρέχει μια σταθερή βάση για μελλοντική συνεργασία.

    Είπε, επίσης, ότι οι σχέσεις των δύο χωρών και λαών, οι οποίες αναπτύχθηκαν παράλληλα με σημαντικές ιστορικές διεργασίες, υπήρξαν πάντοτε βαθιές και σταθερές, και ότι αυτό επιβεβαιώθηκε εκ νέου το 2004 με την από κοινού ένταξη Κύπρου και Τσεχίας στην ΕΕ.

    Οπως ανέφερε, Κύπρος και Τσεχία μοιράζονται τις αξίες της ΕΕ και ιδιαίτερα τη διατήρηση της ειρήνης και την επίλυση των διαφορών μέσω διαπραγματεύσεων, κάτι που αποτελεί και τη βάση για επίλυση του Κυπριακού.

    Σχετικά με τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών παρουσιάζει ανοδική τάση, η οποία παραμένει ανεπηρέαστη από την παγκόσμια οικονομική κρίση, και ότι έχει σχεδόν διπλασιαστεί κατά το τελευταίο έτος, γεγονός που καταδεικνύει τις ισχυρές οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.

    Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι, ως κράτη μέλη της ΕΕ, οι σχέσεις των δύο χωρών βασίζονται σε κοινές αξίες, όπως η υποστήριξη των δημοκρατικών αρχών, η χρηστή διοίκηση και η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και διαβεβαίωσε τον Πρέσβη ότι η κυπριακή Κυβέρνηση θα δουλέψει σταθερά για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Κύπρου και Τσεχίας σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς και ότι η συνεργασία τους σε διεθνή φόρα θα ενισχυθεί περισσότερο.

    Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σταθερό αριθμό των νέων Κυπρίων που επιλέγουν να εγγραφούν σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Τσεχία, επωφελούμενοι έτσι των υψηλών επιπέδων που προσφέρει το σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας και ταυτόχρονα λειτουργούν ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των λαών και των πολιτισμών των δύο χωρών.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``στην καρδιά του οράματός μας για την Κύπρο βρίσκεται μια ειρηνική πατρίδα, στην οποία ολόκληρος ο λαός της, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, απαλλαγμένοι από τα ξένα κατοχικά στρατεύματα και τον παράνομο εποικισμό, θα ευημερούν στην κοινή τους πατρίδα``.

    ``Η επανένωση της χώρας μας αποτελεί πρωταρχικό στόχο της Προεδρίας μου και για αυτόν το λόγο, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μου ως Προέδρου το 2008, αναλάβαμε πρωτοβουλίες για έξοδο από το αδιέξοδο και επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``από την έναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων το Σεπτέμβριο του 2008, η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδεικνύει συστηματικά την πολιτική της βούληση για έναν αμοιβαίο και ειλικρινή συμβιβασμό που θα οδηγήσει στην επανένωση`` και ότι ``υπήρξαμε συνεπείς και εποικοδομητικοί, υποβάλλοντας εφικτές και λογικές προτάσεις, βασισμένες στη συμφωνημένη βάση``.

    ``Η βάση αυτή συμφωνήθηκε μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων πριν από την έναρξη των συνομιλιών και προνοεί για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προβλέπει ένα κράτος με μία και αδιαίρετη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. Μια λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται η ΕΕ``, είπε.

    Ανέφερε ότι ``οι συνομιλίες διεξάγονται στα πλαίσια μιας συμφωνημένης διαδικασίας κυπριακής ιδιοκτησίας στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ`` και ότι ``δεν τίθεται θέμα επιβολής επιδιαιτησίας ή τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων και η συμφωνημένη και αμοιβαία αποδεκτή λύση θα τεθεί σε ταυτόχρονα χωριστά δημοψηφίσματα για έγκριση από τις δύο κοινότητες της Κύπρου``.

    ``Μέχρι σήμερα έχουν επιτευχθεί σημαντικές συγκλίσεις σε τρία από τα επτά διαπραγματευτικά κεφάλαια, δηλαδή στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού εξουσίας, στα θέματα ΕΕ και στο κεφάλαιο της οικονομίας. Ταυτόχρονα, όμως, εντός αυτών των κεφαλαίων παραμένουν σοβαρές αποκλίσεις, ενώ δεν έχουμε θίξει ακόμη άλλα κεφάλαια``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``αναμέναμε την επίτευξη μεγαλύτερης προόδου και μια πιο θετική ανταπόκριση στην πρόταση που υποβάλαμε τον Ιούλιο του 2010 για διασύνδεση των κεφαλαίων του περιουσιακού και των εδαφικών αναπροσαρμογών, ιδιαίτερα μετά και από την προτροπή του Γενικού Γραμματέα να το πράξουμε`` και ότι ``επιπλέον αναμέναμε ότι η πρότασή μας για διενέργεια απογραφής πληθυσμού σε ολόκληρο το νησί, υπό την επίβλεψη διεθνών οργανισμών, όπως το Ταμείο Πληθυσμού του ΟΗΕ, θα γινόταν δεκτή, ειδικότερα επειδή ο Γενικός Γραμματέας είχε εγείρει το θέμα προσωπικά, αλλά δυστυχώς η πρότασή μας για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα απορρίφθηκε``.

    ``Το κλειδί για επίτευξη της επανένωσης της Κύπρου το συντομότερο δυνατό είναι η δέσμευση προς την εν λόγω βάση λύσης τόσο στα λόγια όσο και επί της ουσίας. Δυστυχώς, ανησυχούμε καθώς πολλές από τις προτάσεις που υπέβαλε η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν εμπίπτουν στη συμφωνημένη βάση, παρά τις λεκτικές διαβεβαιώσεις τους. Ελπίζω ότι, εν όψει της τρίτης συνάντησης των δύο ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα στις 7 Ιουλίου, θα διατυπωθούν λογικές προτάσεις. Προτάσεις που εμπίπτουν στη συμφωνημένη βάση λύσης, δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση αυτά που έχουν ήδη επιτευχθεί και οι οποίες θα μας επιτρέψουν να σημειώσουμε πρόοδο πριν από τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα``, είπε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε ότι ``θα συνεχίσουμε με καλή πίστη να υποβάλλουμε ρεαλιστικές και λογικές προτάσεις με στόχο την επίτευξη περαιτέρω προόδου`` και εξέφρασε την ελπίδα ότι ``η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι θα επιδείξουν την ίδια καλή πίστη``.

    ``Για να το επιτύχει αυτό η Τουρκία πρέπει να περιορίσει τις θεωρητικές διακηρύξεις της υπέρ μιας λύσης και υπέρ των συνομιλιών και να αποδείξει με πράξεις, όχι με λόγια μόνο, την πολιτική της βούληση, όπως έχει κληθεί να το κάνει και από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσω των αποφάσεών του. Η Τουρκία πρέπει επίσης να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ενώπιον της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της υποχρέωσής της να στηρίξει ενεργά τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης``, είπε.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ

    Ακόμη και στη θεωρητική περίπτωση σοβαρών προβλημάτων στην Ελλάδα το τραπεζικό σύστημα θα μπορεί να τα αντιμετωπίσει, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης στο περιθώριο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΛΚ. Παράλληλα αναφερόμενος στο διάλογο της Κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους για το θέμα του κρατικού μισθολογίου και του συνταξιοδοτικού ανέφερε ότι τα περιθώρια χρόνου έχουν εξαντληθεί και ότι θα πρέπει τις αμέσως επόμενες λίγες μέρες να βρεθούν οι λύσεις που θα ενισχύσουν την κυπριακή οικονομία απέναντι στους σημαντικούς εξωγενείς κινδύνους που υπάρχουν.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το πόσο επηρεάζεται η Κύπρος από την κατάσταση στην Ελλάδα ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι «τα πράγματα με την Ελλάδα είναι πράγματι σοβαρά», προσθέτοντας ότι «μόλις έχω επιστρέψει από συνάντηση του Eurogroup με κύριο θέμα αυτό των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας». Συμπλήρωσε ότι την άλλη Δευτέρα υπάρχει μια νέα συνάντηση στο Λουξεμβούργο και του Eurogroup και του Ecofin. Αντιλαμβάνεστε, είπε, «είναι το θέμα το οποίο επηρεάζει και την Ελλάδα αλλά και όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές», προσθέτοντας ότι «σίγουρα και η Κύπρος επηρεάζεται. Είμαστε μια μικρή περιφερειακή χώρα του Νότου και κυριότερα έχουμε ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο έχει επενδύσει σημαντικά ποσά σε ελληνικά χρεόγραφα».

    Συνέχισε λέγοντας ότι «υπάρχει η αίσθηση και η εκτίμηση κάποιων οίκων αξιολόγησης και άλλων αναλυτών ότι αυτή η σύνδεση των δύο τραπεζικών συστημάτων μπορεί να επηρεάσει και την πραγματική οικονομία της Κύπρου», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «η θέση μας είναι ότι από τη μια το τραπεζικό μας σύστημα είναι πάρα πολύ εύρωστο, έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι έχει ισχυρή κεφαλαιουχική βάση». Χαιρετίζουμε, ανέφερε, τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίων που έχουν επιτελέσει οι μεγάλες μας τράπεζες, προσθέτοντας ότι η ρευστότητα στο σύστημα είναι ικανοποιητική και ότι τον Απρίλη υπήρξε και αύξηση σημαντική ξένων καταθέσεων. Αρα, είπε ο κ Σταυράκης, «νοιώθουμε ότι ακόμη και στη θεωρητική περίπτωση σοβαρών προβλημάτων στην Ελλάδα, το τραπεζικό σύστημα θα μπορεί να τα αντιμετωπίσει».

    Παράλληλα ανέφερε ότι «όσον αφορά στο θέμα της Κυβέρνησης εμείς παραμένουμε δεσμευμένοι στην προσπάθεια για περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση, να πετύχουμε έλλειμμα φέτος κάτω από 4,5%, να σταθεροποιήσουμε το δημόσιο χρέος κοντά στο 60% και ίσως το πιο σημαντικό να επιλύσουμε τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα που είναι το κρατικό μισθολόγιο από τη μια και το συνταξιοδοτικό από την άλλη».

    [03] ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ - ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

    Το θέμα της απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο ως μέτρο εμπιστοσύνης, συζήτησαν στο Λήδρα Πάλας οι εκπρόσωποι ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων. Το θέμα πρότεινε το Κίνημα των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών που ήταν το φιλοξενών κόμμα.

    Σύμφωνα με το ανακοινωθέν που διάβασε η Πρέσβειρα της Σλοβακίας στην Κύπρο, Αννα Τουρενίκοβα «συμφώνησαν όλοι πως η απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο, η μείωση των στρατιωτικών δαπανών, η κατάργηση των στρατιωτικών ασκήσεων, με στόχο την αποστρατιωτικοποίηση του νησιού και το άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων, θα βοηθήσει και θα επιταχύνει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων προκειμένου να επιτευχθεί μια έγκαιρη και συνολική λύση στο μακροχρόνιο κυπριακό πρόβλημα».

    Η επόμενη καθορισμένη συνάντηση των πολιτικών κομμάτων θα πραγματοποιηθεί στις 21 Σεπτεμβρίου, στο Λήδρα Πάλας.

    [04] ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΟΥΣΑ

    Με λογότυπο «Η πόλη της καρδιάς μου, Λευκωσία» και τον πρωταγωνιστικό ρόλο να προτείνεται στους πολίτες, εξαγγέλθηκε με «απόλυτη σημειολογική ταύτιση», η εκστρατεία συμμετοχής των πολιτών στην προσπάθεια της Λευκωσίας να λάβει το χρίσμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης του 2017. Εξαγγέλλοντας την εκστρατεία και παρουσιάζοντας το λογότυπο, η Δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου ζήτησε «από τον καθένα να κοιτάξει εκείνο το κομμάτι της καρδιάς του που υπογράφει η Λευκωσία», δηλώνοντας ότι «θέλουμε να ακουμπήσουμε σε αυτή τη σχέση και να δημιουργήσουμε νέες διαδρομές, να οραματιστούμε, να σχεδιάσουμε και να φτιάξουμε τις πόλεις του αύριο».

    «Από όπου και να ξεκινά ο καθένας μας, η Λευκωσία είναι η πόλη της καρδιάς μας», συνέχισε, προσκαλώντας τους πάντες «να γίνουν πρεσβευτές αυτού του στόχου» και συμμέτοχοι στο ταξίδι. Η Δήμαρχος της Πρωτεύουσας, αφού ανέφερε ότι ο Δήμος Λευκωσίας επέλεξε να αξιοποιήσει το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας θέτοντας την κοινωνία της πόλης σε ένα συλλογικό και ενεργό όραμα, σχεδιασμό και ανάπτυξη και δηλώνοντας παρούσα με τη σημειολογία και την ουσία του ρόλου της πρωτεύουσας, ανέλαβε την ευθύνη να προσδιορίσει και να διαδραματίσει το δικό της μητροπολιτικό ρόλο έναντι της Κύπρου.

    «Υπόβαθρο της εκστρατείας η αυτονόητη και ουσιώδης προτεραιότητα πρωταγωνιστής να είναι ο πολίτης», συνέχισε η Δήμαρχος και εξηγώντας ότι ο Δήμος προς υλοποίηση της επιθυμίας του να τροφοδοτηθεί η υποψηφιότητα με τη δημιουργικότητα των πολιτών μέσα από ένα διάλογο με δυναμική, σύντομα θα τοποθετηθούν στους δρόμους της πόλης ειδικά κουτιά για κατάθεση ιδεών, σκέψεων και απόψεων, σημείωσε ότι καμία ιδέα δεν περισσεύει, αλλά αντίθετα η κάθε ιδέα έχει λόγο στην ανάπτυξη. Προσδιορίζοντας το ρόλο του Δήμου στη μεγαλειώδη αξία του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, που είναι η διαδικασία ενεργοποίησης των πολιτών στην οικοδόμηση του περιβάλλοντος του 2017, είπε ο Δήμος είναι απλός συντονιστής.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 15 June 2011 - 19:29:13 UTC