Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-06-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ ΔΙΑΝΟΙΞΗ
  • [02] ΣΑ ΟΥΝΦΙΚΥΠ ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΓΕΝΕΥΗ
  • [04] ΥΠΑΜ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ ΔΙΑΝΟΙΞΗ

    Κύριος στόχος μας είναι η διάνοιξη όλων των οδοφραγμάτων και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζομαι πολύ σκληρά, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας το Σάββατο σε μέλη της Επιτροπής για τη διάνοιξη του οδοφράγματος της Λεύκας και της Επιτροπής για τη διάνοιξη του οδοφράγματος των Κοκκίνων, στο περιθώριο της επίσκεψης του στον Κάτω Πύργο, όπου εγκαινίασε το Κοινοτικό Οίκημα και τα γήπεδα Φούτσαλ.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι ``οι προσπάθειες και ο στόχος μου είναι να αναγεννηθούν οι συνθήκες φιλίας και αδελφοσύνης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων``, για να προσθέσει ότι ο ίδιος ``εργάζεται πολύ σκληρά για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων και αντιμετώπισε δυσκολίες και εμπόδια στη διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη``.

    Επεσήμανε ότι ``ο κύριος στόχος είναι η διάνοιξη όλων των οδοφραγμάτων και η αντιμετώπιση όλων των εμποδίων``, σημειώνοντας ότι ``οι όποιες δυσκολίες αφήνουν το νησί μας διαιρεμένο και πρέπει να δουλεύουμε εντατικά για να διατηρήσουμε την κυπριακή μας ταυτότητα``.

    Πρόσθεσε ότι με τον τέως ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ``εργαστήκαμε στη βάση μιας συμφωνίας αμοιβαιότητας``.

    ``Οπως θυμάστε``, πρόσθεσε, ``το οδόφραγμα Λήδρας άνοιξε και βασανιζόμασταν για ενάμισι χρόνο για τη διάνοιξη του Λιμνίτη και αυτή η αμοιβαιότητα πρέπει να διατηρηθεί``.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χρειάζεται να υπάρχει αμοιβαιότητα γιατί χωρίς αυτή δεν μπορούμε να ανοίξουμε άλλα οδοφράγματα.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνέχισε λέγοντας ότι ``είμαι απόλυτα έτοιμος να ανοίξει το οδόφραγμα της Λεύκας, αλλά πρέπει να καταλάβει ο κ. Ερογλου ότι πρέπει να αρχίσουμε να εργαζόμαστε για να ανοίξουμε και ένα άλλο οδόφραγμα και όχι μόνο το οδόφραγμα της Λεύκας. Αυτό δεν θα ήταν δυνατόν``, συμπλήρωσε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμη ότι ``αισθάνομαι Κύπριος, δεν ξεχωρίζω τους Ελληνοκύπριους με τους Τουρκοκύπριους και δέχομαι κριτική για αυτό από κάποιους υπερπατριώτες στην ελληνοκυπριακή πλευρά και επιμένω ότι πρέπει να υπηρετούμε όλους τους Κύπριους``.

    Πρόσθεσε ότι θα δουλέψει σκληρά και εντατικά για να πείσει τον κ. Ερογλου ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η αμοιβαιότητα, σημειώνοντας ότι ο ίδιος μαζί με τον κ. Ταλάτ δούλεψαν σκληρά για το άνοιγμα του δρόμου κοντά στα Κόκκινα, ``αλλά ξαφνικά κάποιος αναμίχθηκε και έγινε δύσκολο να ανοίξουμε το δρόμο. Θα ήταν ευλογία για τον κόσμο και θέλω όσο και εσείς να ανοίξει ο δρόμος κατευθείαν για την Πόλη Χρυσοχούς``.

    ``Θέλω και εγώ την επανένωση της χώρας αλλά ξέρετε ποιο είναι το εμπόδιο``, είπε ο Πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι το εμπόδιο είναι ο ξένος παράγοντας.

    [02] ΣΑ ΟΥΝΦΙΚΥΠ ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει επίσημα το απόγευμα της Δευτέρας και να υιοθετήσει ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο θα εκφράζεται η υποστήριξή του προς την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και θα ανανεώνεται η θητεία της μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Θα προηγηθεί η ενημέρωση του σώματος από την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα, Λίζα Μπάτενχαϊμ, στη διάρκεια κλειστών διαβουλεύσεων.

    Το απόγευμα της Παρασκευής, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΣΑ και του έδωσε τη συγκατάθεση της Κύπρου για την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Βάσει του τελικού σχεδίου ψηφίσματος, στο προοίμιο καλωσορίζονται η έκθεση του Γενικού Γραμματέα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, καθώς και η έκθεση των καλών υπηρεσιών της 4ης Μαρτίου και σημειώνεται η συμφωνία της κυπριακής Κυβέρνησης για την παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης. Απηχώντας την σθεναρή πεποίθηση του Γενικού Γραμματέα ότι η ευθύνη για την εξεύρεση λύσης επαφίεται πρώτα και κύρια στους ίδιους τους Κύπριους, επαναβεβαιώνει τον πρωταρχικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στη βοήθεια των πλευρών να φέρουν την σύγκρουση και διαίρεση της Κύπρου σε μία συνολική και διαρκή διευθέτηση.

    Επίσης, χαιρετίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα στις ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις και στα κοινά ανακοινωθέντα των ηγετών, συμπεριλαμβανομένων αυτών της 23ης Μαΐου και 1ης Ιουλίου 2008. Εκφράζοντας ανησυχία για το συνεχιζόμενο βραδύ ρυθμό προόδου τους τελευταίους μήνες, υπογραμμίζει ότι η υφιστάμενη κατάσταση δεν είναι ανεκτή και προτρέπει σθεναρά τους ηγέτες να αυξήσουν τη δυναμική των διαπραγματεύσεων, ιδίως στα ουσιαστικά θέματα, για να φτάσουν σε μία διαρκή, συνολική και δίκαιη διευθέτηση, βασισμένη σε μία δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως τίθεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ.

    Το ΣΑ δίδει έμφαση στη σημασία που προσδίδει η διεθνής κοινότητα όλα τα μέρη να εμπλακούν πλήρως, με ευελιξία και εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις και απηχώντας την άποψη του Γενικού Γραμματέα ότι η λύση είναι εφικτή, προσβλέπει σε αποφασιστική πρόοδο στο εγγύς μέλλον, συμπεριλαμβανομένης αυτής προς την συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τους ηγέτες, τον Ιούλιο του 2011, οικοδομώντας πάνω στην πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα.

    Καλωσορίζοντας τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα να ενεργοποιήσει την πρόοδο στη συνάντησή του με τους δύο ηγέτες στις 26 Ιανουαρίου και την πρόθεσή του να συναντηθεί με τις δύο ηγέτες τον Ιούλιο του 2011, σημειώνει την πρόθεσή του ΓΓ να επισυνάψει στο ΣΑ τον Ιούλιο του 2011 μία ενημερωμένη εκτίμηση για την πορεία της προόδου.

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΓΕΝΕΥΗ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ``όπως πάντα έτσι και τώρα με τον ίδιο εποικοδομητικό τρόπο, θα προσεγγίσει και αυτή τη συνάντηση που θα γίνει στη Γενεύη στις 7 Ιουλίου``, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα γύρω από τις συνομιλίες και την 7η Ιουλίου.

    ``Οποτε είναι να γίνει συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον κ. Ερογλου, υπάρχουν διάφορα δημοσιεύματα και διάφορα σενάρια. Δεν θα σχολιάζουμε σενάρια και δημοσιεύματα``, συμπλήρωσε.

    ``Αυτό που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει κάθε φορά που έχει συνάντηση με τον ΓΓ και θα το κάνει και τώρα είναι, να πάει καλά προετοιμασμένος σε αυτή τη συνάντηση με στόχο να ανοίξουμε το δρόμο προς τη λύση του Κυπριακού``, είπε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι ``αυτό σημαίνει ότι πάντοτε παραμένουμε συνεπείς στις αρχές επίλυσης του Κυπριακού και επιδεικνύουμε τον απαραίτητο ρεαλισμό που πρέπει να υπάρχει σε αυτές τις προσπάθειες και ταυτόχρονα, παραμένουμε στο πλαίσιο της διαδικασίας που έχει συμφωνηθεί πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων και πάντοτε εργαζόμαστε στη βάση της συμφωνηθείσας βάσης λύσης του Κυπριακού, που είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία``.

    ``Για την υποβοήθηση των διαπραγματεύσεων``, συνέχισε, ``ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, έχει υποβάλει προτάσεις για να βοηθηθεί η διαπραγμάτευση, για παράδειγμα, η πρόταση που έχει καταθέσει για το συνδυασμό στη συζήτηση θεμάτων που εξ αντικειμένου συνδυάζονται μεταξύ τους, όπως είναι το περιουσιακό, οι εδαφικές αναπροσαρμογές και το θέμα των εποίκων, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία δυναμικής λύσης στο Κυπριακό, όπως είναι η πρόταση του για το θέμα της Αμμοχώστου``. Ερωτηθείς ποια θα είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη Γενεύη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως ``είμαστε στη διαδικασία της συζήτησης της ατζέντας της 7ης Ιουλίου, έχουμε και εμείς τις απόψεις μας``.

    [04] ΥΠΑΜ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ

    Την ελπίδα ότι σύντομα θα εξευρεθεί η πολυπόθητη λύση για επανένωση της Κύπρου, εξέφρασε ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας σε ομιλία του στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου των Πεσόντων και Αγνοουμένων της Κοινότητας Κοντεμένου, που έγινε στον Ιερό Ναό Αγίου Μάμα στον Αρχάγγελο.

    Ο κ. Παπακώστας είπε ότι τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου των Πεσόντων και Αγνοουμένων της Κοινότητας Κοντεμένου ``αποδεικνύουν ότι για εμάς η λήθη δεν είναι επιλογή`` και ότι ``η θύμηση είναι χρέος``, προσθέτοντας ότι ``χρέος μας είναι να θυμόμαστε τα μακάβρια γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία του λαού μας, την τραγωδία του 1958 στο Κιόνελι, το χουντικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974 και το αποτρόπαιο έγκλημα της βάρβαρης τουρκικής εισβολής που ακολούθησε``.

    Σήμερα, συνέχισε, ``εκφράζουμε με τον πιο επίσημο τρόπο το θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη μας στους αγωνιστές της ελευθερίας της κατεχόμενης Κοινότητας του Κοντεμένου``. ``Των ηρώων εκείνων που έπεσαν στο πεδίο των μαχών υπερασπιζόμενοι την τιμή και την ακεραιότητα της πατρίδας μας. Των ηρώων εκείνων που σαν νέοι Σπαρτιάτες δεν δείλιασαν και πρόβαλαν τα στήθη τους υπέρ της ελευθερίας και προάσπισης της Κυπριακής Δημοκρατίας``, πρόσθεσε ο Υπουργός Αμυνας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 12 June 2011 - 11:29:11 UTC