Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-06-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΟΜΗΡΟΥ - Π/Θ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΕ
  • [04] ΥΠΟΙΚ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΜΕΛΕΤΗ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει θερμά τις προσπάθειες της Σερβίας για ένταξη στην ΕΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μετά από επίσημες συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Σερβίας Mirko Cvetkovic, ο οποίος πραγματοποιεί από την Κυριακή τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες, ο Σέρβος Πρωθυπουργός εξέφρασε την ευχή όπως η Κύπρος, με την εμπειρία της ως μέλος της ΕΕ, να μπορέσει να βοηθήσει τη Σερβία στο δρόμο της προς την ΕΕ. Επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας του στην κυριαρχία της Κύπρου και στις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για λύση του Κυπριακού.

    Οι δύο πλευρές υπέγραψαν επίσης μνημόνιο συναντίληψης πάνω στο θέμα της Ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της Σερβίας. Νωρίτερα, οι κ.κ. Χριστόφιας και Τσβέτκοβιτς είχαν κατ ιδίαν συνάντηση.

    Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκφράζοντας τη βαθειά ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τις σταθερές θέσεις αρχών της Σερβίας στο Κυπριακό πρόβλημα, είπε ότι η «θετική συμβολή της φίλης χώρας εκφράζεται έμπρακτα μέσα από τη συμμετοχή της στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο».

    Οι θέσεις της Σερβίας στο Κυπριακό, ανέφερε, «εδράζονται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις «και για τη βούλησή μας για επίτευξη μιας συμφωνημένης αμοιβαία αποδεχτής λύσης, μιας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ για ένα κράτος με μια αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια».

    Εκφράσαμε ξανά, είπε, «τη δέσμευσή μας να κάνουμε το παν ώστε ο διάλογος να επιφέρει σύντομα το αποτέλεσμα που όλοι επιθυμούμε. Καλούμε την άλλη πλευρά να σεβαστεί τη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών. Δεν αποδεχόμαστε την όποια προσπάθεια για αλλαγή της διαδικασίας η οποία είναι συμφωνημένη, μεταξύ των δύο πλευρών και του Γενικού Γραμματέα».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «προσβλέπουμε στη τρίτη σε σειρά συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στις 7 Ιουλίου. Ευελπιστούμε πως η Τουρκία θα τερματίσει τις θεωρητικές διακηρύξεις και τις διαβεβαιώσεις, περί ύπαρξης από πλευράς της, της αναγκαίας πολιτικής βούλησης και στήριξης των συνομιλιών, χωρίς πρακτικό αντίκρισμα στις διαπραγματεύσεις».

    Επιπρόσθετα, η Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που η ίδια έχει αναλάβει έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ε.Ε., στο πλαίσιο της ενταξιακή της πορείας, συμπεριλαμβανομένης και της ουσιαστικής της συμβολής στις προσπάθειές μας για λύση».

    Καλωσορίζοντας τον Πρωθυπουργό Τσβέτκοβιτς, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «αυτή η επίσκεψη αποτελεί επιστέγασμα των μακρόχρονων παραδοσιακά εξαίρετων σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Σερβίας, οι οποίες χρονολογούνται από την πρώτη Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων των Αδεσμεύτων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι το 1961. Οι Πρόεδροι Μακάριος και Τίτο ήταν από τους πρωταρχικούς εμπνευστές της ίδρυσης του Κινήματος Αδεσμεύτων».

    Ανέφερε ότι με τον Πρωθυπουργό της Σερβίας είχαν μια εγκάρδια και ουσιαστική συνάντηση όπου συζήτησαν σε βάθος «τις εξαιρετικές μας διμερείς σχέσεις και τρόπους περαιτέρω ενίσχυσής τους».

    Η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε, «υποστηρίζει θερμά τις προσπάθειες της Σερβίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. H σύλληψη από τις Αρχές της Σερβίας και η μεταφορά του Ράτκο Μλάντιτς στη Χάγη και η απόδοση της δικαιοσύνης ευχόμαστε να συμβάλει ουσιαστικά στη συμφιλίωση στα Βαλκάνια. Ευχόμαστε ακόμα να μην προβληθούν νέες δικαιολογίες για καθυστέρηση λήψης απόφασης για έναρξη του διαλόγου για ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι είναι σημαντικό «να τονίσουμε ακόμα μια φορά ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει ούτε πρόκειται να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, μια θέση αρχής, που είναι συνεπής με το Διεθνές Δίκαιο. Η λύση πρέπει να είναι προϊόν αμοιβαίας διμερούς διαβούλευσης που θα οδηγήσει σε μια συμφωνημένη διευθέτηση η οποία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας και θα εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

    Παράλληλα χαιρέτισε «το διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πριστίνα, για τον οποίο τον ενημέρωσε εκτενώς ο Πρωθυπουργός.

    Ο κ. Τσβέτκοβιτς, μιλώντας μέσω διερμηνέα, εξέφρασε μεγάλη χαρά που βρίσκεται στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο.

    Η Σερβία, είπε, δίνει μεγάλη σημασία στη μελλοντική συνεργασία με την Κύπρο «και ελπίζουμε ότι αυτή η συνεργασία θα αναπτυχθεί στο μέλλον».

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κύπρος θα μπορεί να βοηθήσει τη χώρα ``στο δρόμο προς την ένωση με την Ευρώπη``, ιδιαίτερα με την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο. «Ελπίζουμε ότι αυτήν την περίοδο, η Κύπρος θα μας προσφέρει και θα μας βοηθήσει», είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Τσβέτκοβιτς εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη της χώρας του προς την Κύπρο για τη στάση αρχών που τηρεί στο θέμα του Κοσσόβου και της Μετοχίας, ενώ υπογράμμισε ότι η Σερβία υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για λύση του Κυπριακού στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου.

    Πρόσθεσε ότι «η οικονομική μας συνεργασία πρέπει να προωθηθεί ούτως ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική στο μέλλον. Προς την κατεύθυνση αυτή πιστεύω ότι η αυριανή συνάντηση επιχειρηματιών των δύο χωρών στο Εμπορικό Επιμελητήριο, στην οποίαν θα παραστεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας και εγώ, θα συμβάλει στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων σε τομείς όπως ο τουρισμός και η οικοδομική βιομηχανία».

    Ανέφερε ακόμη ότι απηύθυνε στον Πρόεδρο Χριστόφια πρόσκληση για να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Σερβία.

    Στη συνέχεια ερωτηθείς για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «θα καλέσουμε τους επιχειρηματίες των δύο πλευρών να δραστηριοποιηθούν περισσότερο στον τομέα των εμπορικών ανταλλαγών, της οικοδομικής βιομηχανίας, της ενέργειας, του τουρισμού διότι διαπιστώνουμε και οι δύο πλευρές ότι υπάρχει πολύ μεγάλη δυνατότητα ανάπτυξης αυτών των σχέσεων ούτως ώστε να ανέβουν στο επίπεδο που βρίσκονται οι πολιτικές σχέσεις».

    Σε ερώτηση πώς θα βοηθήσει η Κύπρος τη Σερβία στην ένταξη της στην ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «σε όλα τα όργανα της ΕΕ, η Κύπρος υποστηρίζει και υπερασπίζεται την προσπάθεια της Σερβίας για ένταξη στην ΕΕ. Είπα και στο φίλο Πρωθυπουργό ότι εύχομαι μέχρι τον επόμενο Ιούλιο που θα αρχίσει η κυπριακή Προεδρία να ληφθούν όλες οι αναγκαίες αποφάσεις ούτως ώστε να κλείσουν οι ενταξιακές συνομιλίες».

    Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «επί της ουσίας θέλω να σας πω με πολλή ειλικρίνεια και φιλικότατα ότι η ΕΕ δεν είναι μια οικογένεια αγγέλων. Αντιμετωπίζονται και εκεί τα πράγματα με βάση τα συμφέροντα, αλλά γίνεται και μια προσπάθεια να είναι μια οντότητα η ΕΕ για να αντιμετωπίσει και τον ανταγωνισμό και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και βεβαίως και από την Ασία. Το ότι δεν είναι μια γειτονιά ή οικογένεια αγγέλων το αισθάνεστε ήδη από τη στάση πολλών χωρών έναντι σας σε σχέση με το Κόσσοβο και τη Μετοχία. Αλλά καλύτερα εντός της ΕΕ και να δίνεις τις μάχες σου, παρά εκτός της ΕΕ», διευκρίνισε.

    Ερωτηθείς αν με τη σύλληψη του Ράντκο Μλάντιτς έχει σημειωθεί οποιαδήποτε θετική εξέλιξη ως προς την επίσπευση της διαδικασίας ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ, ο Πρωθυπουργός της Σερβίας είπε ότι η χώρα του πάνω από όλα θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ.

    «Εμείς έχουμε δημιουργήσει ένα δυναμικό σχέδιο δράσης με το οποίο θα προχωρήσουμε μπροστά», είπε. Θα κάνουμε το παν να πετύχουμε το σκοπό μας. Από την άλλη είναι η συνεργασία μας με τη Χάγη για το θέμα το γνωστό, είχαμε υποχρέωση να κάνουμε αυτό που κάναμε και ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα μπορούν να είναι πολύ πιο αισιόδοξα στο μέλλον και θα μπορούμε να πραγματοποιήσουμε το σκοπό μας της ένταξης στην ΕΕ», κατέληξε.

    [02] ΟΜΗΡΟΥ - Π/Θ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου διαβεβαίωσε τον Πρωθυπουργό της Σερβίας Μίρκο Σβέτκοβιτς, ότι ``η Βουλή των Αντιπροσώπων στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε και από τις εμπειρίες μας``. Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον Σέρβο Πρωθυπουργό, ο κ. Ομήρου χαρακτήρισε την επίσκεψη αυτή του κ. Σβέτκοβιτς στην Κύπρο, ως πολύ σημαντική.

    Σήμερα, σημείωσε ο κ. Ομήρου, ``είχα την ευκαιρία να έχω την πρώτη μου επίσημη συνάντηση ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Σερβίας, η οποία έγινε μέσα σε ένα πολύ φιλικό κλίμα, δεδομένων των άριστων σχέσεων μεταξύ των Κυβερνήσεων, των Κοινοβουλίων και των δύο λαών``.

    Σχέσεις, συνέχισε, οι οποίες πάνε πολύ πίσω στο παρελθόν, από την εποχή που Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και ηγέτης της τότε Γιουγκοσλαβίας ο Στρατάρχης Τίτο, σχέσεις αμοιβαίας εκτίμησης και αμοιβαίας στήριξης των αγώνων των δύο λαών για ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα.

    ``Ο κυπριακός λαός αισθάνεται ευγνωμοσύνη και δεν ξεχνά ότι η Γιουγκοσλαβία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν τη νεοσύστατη Κυπριακή Δημοκρατία. Ο κυπριακός λαός δεν ξεχνά ότι η Γιουγκοσλαβία και στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αλλά και στο Κίνημα των Αδεσμεύτων, στήριξε αποφασιστικά τον αγώνα της Κύπρου για ανεξαρτησία, κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα και εναντίον των ξένων επεμβάσεων``, είπε.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΕ

    Ο παιδικός εμβολιασμός, τα συστήματα υγείας, αλλά και η δημόσια υγεία υπό το πρίσμα της μεγάλης μετακίνησης πληθυσμών από ορισμένες χώρες της Βόρειας Αφρικής, ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Υγείας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης. Στο πλαίσιο της συζήτησης των Συμπερασμάτων αναφορικά με τον παιδικό εμβολιασμό, όλοι οι Υπουργοί τόνισαν την εξαιρετική σημασία του για την πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων και ειδικότερα της ιλαράς.

    Ο κ. Πατσαλίδης, αναφέρθηκε στην παρέμβασή του στο υψηλό ποσοστό εμβολιακής κάλυψης του παιδικού πληθυσμού στην Κύπρο. Επισήμανε ότι η καταπολέμηση τη ιλαράς έχει τεθεί και ως στόχος από την ίδια την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Ο Υπουργός τόνισε, επίσης, τη σημασία της ανταλλαγής πληροφοριών και στοιχείων όχι μόνο μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ αλλά και με τις χώρες που αυτές γειτνιάζουν.

    Στην Κύπρο, όπως και σε άλλες μεσογειακές χώρες, έχει παρατηρηθεί ελλιπής εμβολιασμός σε παιδιά προερχόμενα από άλλες χώρες, παιδιά αιτητών πολιτικού ασύλου, πρόσθεσε ο Υπουργός. Οι κυπριακές αρχές, συμπλήρωσε, καταβάλλουν συντονισμένη προσπάθεια για εντοπισμό των ομάδων αυτών και για δωρεάν συμπλήρωση όλων των απαραίτητων εμβολιασμών.

    Οι Υπουργοί Υγείας υιοθέτησαν, επίσης, Συμπεράσματα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο πλαίσιο αυτό, όλα τα κράτη μέλη ανέφεραν ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει καταδείξει με πολύ εμφαντικό τρόπο την αναγκαιότητα της οικονομικής βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας και συμφώνησε όπως κάθε αλλαγή και κάθε τροποποίηση θα πρέπει να εξετάζει και την πτυχή της βιωσιμότητας.

    [04] ΥΠΟΙΚ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΜΕΛΕΤΗ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

    Θετικό κλίμα επικράτησε κατά τις σημερινές συναντήσεις του Υπουργού Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη με τις εργοδοτικές οργανώσεις ΚΕΒΕ και ΟΕΒ και τα πολιτικά κόμματα, κατά τις οποίες παρουσιάστηκε η αναλογιστική μελέτη για το συνταξιοδοτικό.

    Αυτό δήλωσε ο κ. Σταυράκης σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις, σημειώνοντας ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί. «Επικρατεί θετικό κλίμα, έγινε και πάλι παρουσίαση της αναλογιστικής μελέτης και τα κυριότερα πορίσματα, δηλαδή ποιο είναι το ύψος του αναλογιστικού ελλείμματος και πώς συγκρίνεται η Κύπρος με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης», είπε, προσθέτοντας ότι η διαπραγμάτευση θα γίνει με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως προνοεί και ο τρόπος με τον οποίο χειριζόμαστε τα εργασιακά θέματα στην Κύπρο.

    «Παράλληλα θα συνεχιστεί η ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων με όλα τα πολιτικά κόμματα και όλους τους κοινωνικούς εταίρους στην προσπάθεια να επιλύσουμε οριστικά αυτό το τεράστιο διαρθρωτικό πρόβλημα που κλονίζει την κυπριακή οικονομία», είπε.

    Ερωτηθείς για τη σύγκριση της Κύπρου με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, ο κ. Υπουργός είπε ότι όπως φαίνεται στη μελέτη, ο μέσος όρος των συντάξεων ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι 2% στην υπόλοιπη Ευρωζώνη ενώ στην Κύπρο το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 2,9%.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 6 June 2011 - 17:29:12 UTC