Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-05-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΚΑΤΑΡ
  • [02] ΕΚΛΟΓΕΣ - ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΚΑΤΑΡ

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με το κράτος του Κατάρ, για την επένδυση που θα πραγματοποιηθεί σε τεμάχιο στην είσοδο της Λευκωσίας.

    Οπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, με την φόρμουλα που έχει συμφωνηθεί, η αξία της γης έτσι όπως αξιολογείται θα υπερκαλυφθεί.

    Η επένδυση, είπε, περιλαμβάνει ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχείου, διαμερισμάτων, καταστημάτων και γραφείων τα οποία θα διατεθούν σε Κύπριους και ξένους επενδυτές.

    ``Αυτή η μορφή μικτής επένδυσης βασίζεται πάνω σε διεθνή πετυχημένα μοντέλα τα οποία δημιουργούν υπεραξία στην επένδυση``, πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, η συμφωνία για επένδυση του Κατάρ στην Κύπρο έχει μεγάλη σημασία γιατί έχει πολλαπλασιαστικές θετικές επιπτώσεις για την κυπριακή οικονομία και τη χώρα και γενικότερα.

    Η επένδυση του Κατάρ, σημείωσε, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία που διανοίγει μεγάλες προοπτικές, ενισχύει άμεσα την οικονομία με την εισροή λεφτών στα ταμεία του κράτους, δίνει νέα ώθηση στην ανάπτυξη, δημιουργεί εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, αναβαθμίζει και εμπλουτίζει το τουριστικό προϊόν της Λευκωσίας και ολόκληρης της ελεύθερης Κύπρου και ανοίγει μεγάλες προοπτικές για νέες επενδύσεις στην Κύπρο από το Κατάρ αλλά και άλλες χώρες.

    ``Η Κυβέρνηση εκφράζει τη μεγάλη της ικανοποίηση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με το κράτος του Κατάρ. Η Κυβέρνηση σοβαρά και στοχευμένα θα συνεχίσει, χωρίς πολλά λόγια και με συγκεκριμένα έργα, να στηρίζει την οικονομία και την ανάπτυξη, δημιουργώντας νέες προοπτικές για το παρόν και το μέλλον της Κύπρου και του λαού μας``, συνέχισε.

    Η συμφωνία προνοεί τη δημιουργία κοινοπραξίας με εξαμελές Συμβούλιο στο οποίο θα συμμετέχουν τρία μέλη κάθε πλευρά και ο Πρόεδρος θα είναι Κύπριος. Τα τρία μέλη έχουν ήδη διοριστεί και είναι οι Χρίστος Μαυρέλλης, Αντρέας Πίττας και Πάμπος Παπαγεωργίου.

    Ο κ. Μαυρέλλης, πρώην Υπουργός Οικονομικών, είναι ο Πρόεδρος της εταιρείας.

    Ερωτηθείς για το ποσό του τεμαχίου, είπε ότι η συμφωνία προβλέπει συγκεκριμένη φόρμουλα που προβλέπει και άμεση συνεισφορά του Κατάρ αλλά και συνεισφορά μέσα από την πώληση των ακινήτων.

    ``Το βέβαιο είναι ότι με τον τρόπο που γίνεται η συνεργασία και η επένδυση, η αξία της γης υπερκαλύπτεται μαζί με όλα εκείνα τα θετικά που υπάρχουν για την οικονομία του τόπου σε μια περίοδο όπου υπάρχουν πολλές δυσκολίες λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και σε μια περίοδο που λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός από τις διάφορες χώρες σχετικά με την προσέκλυση ξένων επενδύσεων``, σημείωσε.

    Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι η επένδυση του Κατάρ, που είναι αυτή τη ώρα ένας από τους πιο μεγάλους επενδυτές παγκοσμίως, αναμένεται να ανοίξει προοπτικές για νέες επενδύσεις και για την οικονομία του τόπου.

    ``Η συμφωνία αυτή ανοίγει προοπτικές έτσι ώστε το Κατάρ να γίνει ένας πολύ σημαντικός οικονομικός εταίρος της Κύπρου. Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις μας με το Κατάρ αναπτύσσονται με πολύ ραγδαίους ρυθμούς``, συμπλήρωσε ο Εκπρόσωπος και υπενθύμισε ότι τόσο ο Εμίρης του Κατάρ όσο και ο Πρωθυπουργός του Κατάρ πραγματοποίησαν επισκέψεις στην Κύπρο, ενώ ο Πρόεδρος Χριστόφιας μετέβη για επίσημη επίσκεψη στο Κατάρ.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι το στρατόπεδο στην περιοχή θα μετακινηθεί, ενώ η απόφαση είναι το συντομότερο να αρχίσουν τα έργα.

    ``Από εκεί και πέρα αναλαμβάνει το Συμβούλιο της κοινοπραξίας που θα έχει και την ευθύνη της υλοποίησης της συμφωνίας``, είπε.

    Υπενθύμισε ότι για το πλαίσιο της συμφωνίας έχει γίνει ενημέρωση και συζήτηση στη Βουλή και έχει γίνει και δημόσια συζήτηση.

    ``Είχαμε πει ως Κυβέρνηση ότι επειδή ακριβώς είναι πολύ σημαντικό αυτό το έργο για την κυπριακή οικονομία με όλες τις πολλαπλασιαστικές θετικές επιπτώσεις για την οικονομία και ευρύτερα, είχαμε καλέσει και τότε να μην γίνεται πολύς θόρυβος και ότι η Κυβέρνηση θα εργαστεί στοχοπροσηλωμένα όπως κάνει σε κάθε θέμα που έχει να κάνει με την Κύπρο, όπως πχ το θέμα της ΑΟΖ, της ενέργειας όπου επίσης ακολουθούμε μια πολύ συγκεκριμένη, σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική με στόχο πάντα να εξυπηρετούνται τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της χώρας``, συνέχισε.

    Σε παρατήρηση ότι κάποιος μπορεί να θεωρήσει ότι η ανακοίνωση της συμφωνίας σήμερα έχει προεκλογικό σκοπό, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι η συμφωνία εισήλθε στο τελικό της στάδιο την περασμένη εβδομάδα όταν ο Υπουργός Οικονομικών επισκέφθηκε το Κατάρ.

    ``Εκεί, είχαν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες και θα έπρεπε να Κυβέρνηση να ενημερώσει το κυπριακό μέρος του Συμβουλίου για την επένδυση, να κάνουν και εκείνοι τις δικές τους αξιολογήσεις. Η πρόταση που είδε σήμερα το Υπουργικό είναι από μέρους του Συμβουλίου της κοινοπραξίας. Σήμερα είχαμε συνεδρία του Υπουργικού γιατί έπρεπε να περάσει από το Υπουργικό και με το πέρας του Υπουργικού εξαγγέλλεται και η συμφωνία``, εξήγησε.

    [02] ΕΚΛΟΓΕΣ - ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ

    Την ετοιμότητα της Αστυνομίας για την αστυνόμευση των βουλευτικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής, εξέφρασε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός.

    Ο κ. Κατσουνωτός δήλωσε ότι «ο Αρχηγός Αστυνομίας έχει δώσει σαφείς οδηγίες προς όλα τα μέλη της Δύναμης που θα εμπλακούν στη διαταγή επιχείρησης να διασφαλίσουν ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν μέσα σε κλίμα ομαλότητας, ασφάλειας και δεν θα χρειαστεί η Αστυνομία να επέμβει για το παραμικρό».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 20 May 2011 - 15:29:13 UTC