Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-05-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ
  • [02] ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ
  • [03] ΚΑΚΟΥΡΓΙΟΔΙΚΕΙΟ ΚΛΟΠΗ ΣΟΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ - ΠΟΙΝΕΣ
  • [04] ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΑΥΞΗΣΗ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ

    Την επίτευξη δύο συμφωνιών μεταξύ της Κυβέρνησης και της Hermes Airports Ltd που στόχο έχουν την περαιτέρω στήριξη του τουρισμού, της ανάπτυξης και της οικονομίας του τόπου, ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Ο κ. Στεφάνου μιλούσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Πρόεδρο της Hermes Airports Ltd Νίκο Σιακόλα, τον Πρόεδρο του ΕΒΕ Πάφου Γιώργο Λεπτό, τον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Κομμάτων και Οργανώσεων (ΣΕΚΟ), Δήμαρχο Πάφου Σάββα Βέργα και συνεργάτες τους, στην παρουσία του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνη Πασχαλίδης.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «η συνάντηση αποτελεί συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Πάφο, και είχε ένα αποκλειστικό θέμα. Την επίτευξη δύο συμφωνιών της Κυβέρνησης με την Hermes Airports Ltd, που στόχο έχουν την περαιτέρω στήριξη του τουρισμού, της ανάπτυξης και της οικονομίας και σε ό,τι αφορά τον τουρισμού και τη στοχευμένη προσέλκυση τουριστών από νέες χώρες και αεροδρόμια».

    Η μια συμφωνία, είπε, «αφορά τη συνεισφορά της Κυβέρνησης, μαζί με τη συνεισφορά της Hermes Airports Ltd, στο ύψος των 12,5 ευρώ έκαστος για κάθε αφικνούμενο επιβάτη, με στόχο την προσέλκυση τουριστών από άλλες χώρες και αεροδρόμια. Η δεύτερη συμφωνία», πρόσθεσε, «αφορά τη συνεισφορά της Κυβέρνησης στο ύψος των 4 ευρώ για κάθε τουρίστα που έρχεται στην Κύπρο».

    Ανέφερε ότι «η δαπάνη και για τα δύο σχέδια υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα έξι εκατομμύρια ευρώ».

    «Αυτά τα σχέδια, ήδη, αποδίδουν αποτελέσματα, αφού έχει επέλθει συμφωνία με μεγάλη αεροπορική εταιρεία, με δέσμευση για μεταφορά στην Κύπρο 200.000 χιλιάδων τουριστών επιπλέον, με προοπτική σε μερικά χρόνια το ύψος του αριθμού των τουριστών να είναι περίπου στις 400.000 χιλιάδες και είναι συμφωνία με προοπτική σε βάθος χρόνου», συμπλήρωσε.

    Αυτή η συμφωνία, πρόσθεσε, «έχει να κάνει με το Αεροδρόμιο της Πάφου και εδώ θέλω να ευχαριστήσω εκ μέρους της Κυβέρνησης για την επίτευξη της συμφωνίας την Hermes, τη ΣΕΚΟ και το ΕΒΕ Πάφου».

    Υπογράμμισε ότι «τα σχέδια αυτά παρέχουν εμπορικό κίνητρο και απευθύνονται προς όλους τους ενδιαφερόμενους, δηλαδή αν υπάρχουν αεροπορικές εταιρείες που θα ήθελαν να επωφεληθούν αυτών των σχεδίων υπάρχει αυτή η δυνατότητα να προχωρήσουμε σε νέες συνεργασίες».

    Τα σχέδια αυτά, συνέχισε, «είναι συνδεδεμένα με το βαθμό επιτυχίας που θα εκφράζεται στον αριθμό των επιβατών, δηλαδή όσοι περισσότεροι θα είναι οι τουρίστες, τόσο ψηλότερο θα είναι και το ύψος του κινήτρου και τόσο μεγαλύτερο το όφελος για τον τουρισμό και την οικονομία».

    Αυτές οι συμφωνίες, σημείωσε, «αποτελούν μεγάλη επιτυχία για τον τουρισμό, την οικονομία, την ανάπτυξη και την απασχόληση και έμπρακτα αποδεικνύουν πόσο επωφελής είναι η συνεργασία μεταξύ κράτους και του ιδιωτικού τομέα, την οποίαν η Κυβέρνηση στηρίζει, προωθεί και εφαρμόζει».

    Από την πλευρά του, ο κ. Σιακόλας είπε ότι «όλα όσα ανέφερε ο κ. Στεφάνου είναι μια πραγματικότητα και συμφωνούμε πλήρως και πρόσθεσε: «στην πρώτη συμφωνία που κάναμε με την Κυβέρνηση η οποία παραχωρεί τέσσερα ευρώ για τον κάθε αφικνούμενο επιβάτη, η Hermes έχει προσφέρει και προσφέρει μέχρι δέκα ευρώ επιπρόσθετα για τους πρόσθετους αυτούς τουρίστες που θα μας έλθουν στην Κύπρο και ήδη άρχισε να έχει αποτέλεσμα αυτή η προσπάθεια της Κυβέρνησης και της Hermes»

    Όπως είπε, «μέχρι τις 15 Μαΐου ήρθαν στην Κύπρο ένα εκατομμύριο 800 χιλιάδες τουρίστες και είχαμε αύξηση της τάξης του 6% από πέρσι, δηλαδή 106 χιλιάδες περισσότερους. Ο αριθμός του ταξιδιωτικού κοινού ετησίως είναι περίπου επτά εκατομμύρια».

    [02] ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

    Στον εκλογικό κατάλογο των βουλευτικών εκλογών της 22ας Μαΐου 2011 περιλαμβάνονται και 544 συνολικά Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι πληρούν τις πρόνοιες της ισχύουσας εκλογικής νομοθεσίας και έχουν δικαίωμα ψήφου. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, στα εκλογικά κέντρα στα οποία θα κατανεμηθούν οι Τουρκοκύπριοι εκλογείς, θα αναρτηθεί αντίγραφο του ψηφοδελτίου, καθώς επίσης και οδηγίες στην τουρκική γλώσσα για τον τρόπο ψηφοφορίας προς διευκόλυνσή τους. Στις πρόνοιες του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι πολίτες της που ανήκουν στις δύο Κοινότητες, την Ελληνική και την Τουρκική, εγγράφονται σε χωριστούς εκλογικούς καταλόγους και ασκούν χωριστά το εκλογικό τους δικαίωμα για ανάδειξη, αντιστοίχως, Προέδρου και Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας και εκλέγουν τον αριθμό των Βουλευτών που αναλογούν σε κάθε Κοινότητα, με ποσοστό 70% η Ελληνική Κοινότητα και 30% η Τουρκική Κοινότητα.

    Από το 1964, μετά τις διακοινοτικές ταραχές και τα επακόλουθά τους, αυτό το δικαίωμα της Τουρκικής Κοινότητας δεν ασκήθηκε, με αποτέλεσμα ο μικρός αριθμός Τουρκοκυπρίων, που παρέμειναν στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας, να στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Η Κυπριακή Δημοκρατία, συμμορφούμενη με την Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην Προσφυγή του Τουρκοκυπρίου Ιμπραχίμ Αζίζ, έχει προχωρήσει στην προσωρινή ρύθμιση του θέματος, με την ψήφιση του νόμου του 2006 περί ασκήσεως του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι από μέλη της Τουρκικής Κοινότητας που έχουν συνήθη διαμονή σε ελεύθερο έδαφος της Δημοκρατίας (Προσωρινές Διατάξεις).

    Με τη νομοθεσία αυτή, όπως διευκρινίζει η Υπηρεσία Εκλογών, παρέχεται η δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος αυτού στους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές, ως άτομα και όχι ως μέλη της Τουρκικής Κοινότητας. Ετσι, από τις βουλευτικές εκλογές του 2006 και εντεύθεν, οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι διαβιούν στις ελεύθερες περιοχές, μπορούν κα ασκούν το δικαίωμα αυτό σε όσες εκλογικές αναμετρήσεις διενεργεί η Κυπριακή Δημοκρατία.

    [03] ΚΑΚΟΥΡΓΙΟΔΙΚΕΙΟ ΚΛΟΠΗ ΣΟΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ - ΠΟΙΝΕΣ

    Ποινές φυλάκισης -οι οποίες συντρέχουν- 81 συνολικώς μηνών στο Σαρμπτζίτ Σινγκ από την Ινδία και επίσης φυλάκισης 58 συνολικώς μηνών σε κάθε έναν από τους αδελφούς Μάμα και Αντώνη Προκοπίου Κίτα επιδικάσθηκαν σήμερα από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, το οποίο στις 4 Απριλίου 2011 είχε βρει τα πρόσωπα αυτά ενόχους στην υπόθεση της σύλησης του τάφου και της κλοπής της σορού του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου από το Κοιμητήριο Αγίου Νικολάου στην Κάτω Δευτερά, αδίκημα που διεπράχθη στις 11 Δεκεμβρίου 2009.

    Στις 30 Μαρτίου 2010, οι καταδικασθέντες παραπέμφθηκαν από τη Δικαστή Γιώτα Κυριακίδου στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, σε δίκη που άρχισε το πρωί της 17ης Μαΐου 2010 και ολοκληρώθηκε στις 4 Απριλίου 2011, όταν ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου Χάρης Σολομωνίδης, ο Ανώτερος Επαρχιακός Δικαστής Νικόλας Σάντης και ο Επαρχιακός Δικαστής Νίκος Γιαπανάς ανακοίνωσαν την απόφασή τους, συμφώνως της οποίας οι κατηγορούμενοι βρέθηκαν ένοχοι στις κατηγορίες της συνωμοσίας προς διάπραξη πλημμελήματος, καθώς και της διάπραξης αδικημάτων όπως η παράνομη είσοδος σε χώρο ταφής και εκταφή πτώματος χωρίς διάταγμα Δικαστηρίου.

    Οι κατηγορούμενοι, αρχές Δεκεμβρίου 2009, στη Λευκωσία, συνωμότησαν μεταξύ τους να διαπράξουν τα αδικήματα της βεβήλωσης, της παράνομης εισόδου σε τόπους ταφής, της προσβολής αποθανόντος και της χωρίς διάταγμα εκταφής πτώματος. Επίσης, οι κατηγορούμενοι αυτοί, τη νύκτα της 10ης προς 11η Δεκεμβρίου 2009, στην Κάτω Δευτερά Λευκωσίας, αφού εισήλθαν εντός του Κοιμητηρίου Αγίου Νικολάου, όπου ήταν θαμμένος ο Τάσσος Παπαδόπουλος, βεβήλωσαν τον τάφο του, μετακινώντας την ταφόπλακα και στη συνέχεια ξέθαψαν τη σορό του.

    Είχαν κατηγορηθεί επίσης για παράνομη είσοδο σε τόπο ταφής και, ενώ γνώριζαν ότι ενέχεται να πληγούν τα αισθήματα της οικογένειας του Τάσσου Παπαδόπουλου, εισήλθαν παράνομα στον τόπο ταφής του εντός του Κοιμητηρίου Αγίου Νικολάου και επέδειξαν ασέβεια στα λείψανα του Τάσσου Παπαδόπουλου. Κατηγορία απαγγέλθηκε και για εκταφή πτώματος χωρίς διάταγμα Δικαστηρίου, αλλά και για προσβολή της μνήμης αποθανόντος προσώπου με τη μετακίνηση της σορού του Τάσσου Παπαδόπουλου.

    [04] ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΑΥΞΗΣΗ

    Μεγάλη αύξηση 43% παρουσίασαν οι αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο του 2011, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2010, ενώ σημαντική αύξηση 17,6% καταγράφηκε στις αφίξεις τουριστών το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, με βάση τα αποτελέσματα της Ερευνας Ταξιδιωτών οι αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο του 2011 ανήλθαν σε 199.762 σε σύγκριση με 139.658 τον Απρίλιο 2010.

    Τον Απρίλιο του 2011 σημειώθηκε αύξηση 29,1% στις αφίξεις τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο (από 62.742 τον Απρίλιο του 2010 σε 80.998 το Απρίλιο του 2011), 74,0% αύξηση από τη Ρωσία (από 10.910 σε 18.987) και 30,8% αύξηση από τη Γερμανία (από 13.724 σε 17.956 φέτος).

    Για την περίοδο Ιανουαρίου Απριλίου 2011, οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 405.463 σε σύγκριση με 344.664 την αντίστοιχη περίοδο του 2010, σημειώνοντας αύξηση 17,6%.

    Οι αφίξεις τουριστών το Μάρτιο του 2011 είχαν σημειώσει μείωση κατά 4,7%, το Φεβρουάριο αύξηση κατά 12,7% και τον Ιανουάριο μείωση κατά 3,3%, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2010.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 16 May 2011 - 13:29:14 UTC