Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-05-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΗΡΩΑ - ΟΜΙΛΙΑ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓOΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕIΩΝ
  • [04] ΣΚΟΚ - RODOS GRAND PRIX ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ

    Τα 250.000 κυβικά μέτρα ημερησίως, θα φτάσει το 2012 η συνολική δυνατότητα παραγωγής αφαλατωμένου νερού παγκύπρια και θα μπορούν να καλύπτουν πλήρως όλες τις ανάγκες ύδρευσης του πληθυσμού, καθώς και της τουριστικής βιομηχανίας, δήλωσε την Κυριακή ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Δημήτρης Ηλιάδης, ο οποίος παρουσίασε σε δημοσιογραφική διάσκεψη το έργο του Υπουργείου του κατά την τριετία διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια

    Ο κ. Ηλιάδης δήλωσε, επίσης, ότι υπολογίζεται να περατωθεί το 2012 η κατασκευή του Φράγματος Σολέας, με προϋπολογισμένη δαπάνη 18 εκατομμυρίων, χωρητικότητας 4,5 εκ.κυβικών μέτρων νερού, ενώ αναφορές έκανε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και σε άλλους τομείς, όπως η στήριξη του αγροτικού τομέα, η αλιεία, ο αναδασμός, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και η κυπριακή προεδρία της ΕΕ.

    Στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, είπε ο Υπουργός, «απαντούμε με μεθοδική εργασία, σοβαρότητα και υπευθυνότητα και εκτελούμε έργα προτεραιότητας τα οποία θα αναβαθμίσουν, θα ενισχύσουν και θα οδηγήσουν σε πρόοδο και ανάπτυξη τον αγροτικό και τον ευρύτερο τομέα που έχει να κάνει με την ανάπτυξη της κυπριακής υπαίθρου και όχι μόνο».

    Σύμφωνα με τον κ. Ηλιάδη, στα τρία αυτά τελευταία χρόνια, η συνολική χρηματοδότηση των αγροτών ανήλθε στα 497,87 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 187,8 εκ. από ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ τα 310,07 εκατομμύρια από εθνικούς πόρους. Κύριο εργαλείο, όπως είπε, στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού και ανασυγκρότησης του γεωργικού τομέα είναι τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης. Το Υπουργείο Γεωργίας έχει προχωρήσει στην υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, μέσα από το οποίο μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 99,7 εκατομμύρια και μέχρι την πλήρη υλοποίησή του αναμένεται να διατεθούν ακόμα 229,3 εκατομμύρια.

    Ο Υπουργός Γεωργίας αναφέρθηκε στα ποσά που δόθηκαν για τις καθυστερημένες αποζημιώσεις των ετών 2006 έως 2009 στον αγροτικό κόσμο, την αντιμετώπιση των συνεπειών της ανομβρίας, το πρόβλημα των αγροτικών χρεών με την εφάπαξ καταβολή του ποσού των 34 εκατομμυρίων ευρώ από εθνικούς πόρους, τον εκσυγχρονισμό και την ποιοτική αναβάθμιση του αμπελοοινικού τομέα, καθώς και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα της μελισσοκομίας.

    Η στήριξη, η επιβίωση και η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, είπε, είναι μια ευρύτερη κοινωνική υπόθεση που αφορά την αναχαίτιση της αστυφιλίας. «Να παραμείνει ο κόσμος στον τόπο του, να αναβαθμίσουμε τις συνθήκες ζωής, μόρφωσης ψυχαγωγίας, να αποκτήσει πολυλειτουργικότητα ο αγροτικός τομέας, με μονάδες επεξεργασίας και συσκευασίας, να συντηρήσουμε τις παραδόσεις και το λαϊκό μας πολιτισμό, να κρατήσουμε πράσινο και καλλιεργημένο το περιβάλλον μας, να αντιμετωπίσουμε, προστατεύοντας τη βιοποικιλότητα, την κλιματική αλλαγή», υπογράμμισε ο κ. Ηλιάδης.

    Αναφέρθηκε επίσης και στην υιοθέτηση και εφαρμογή δύο Σχεδίων, τα οποία συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ, και τα οποία έχουν λάβει τους επαίνους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για το Σχέδιο Προώθησης Φρούτων και Λαχανικών στα σχολεία, που σκοπό έχει την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών από τα παιδιά με απώτερο στόχο την υγιεινή διατροφή και τη μείωση των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας, και το Σχέδιο Προώθησης Γαλακτοκομικών Προϊόντων στα σχολεία.

    Στον τομέα του αναδασμού, σύμφωνα με τον Υπουργό, κατά την περίοδο της τελευταίας τριετίας, ολοκληρώθηκε η εφαρμογή του Σχεδίου του Αγροτικού Αναδασμού σε επτά νέες περιοχές, ενώ υλοποιείται η εφαρμογή σε ακόμα έντεκα περιοχές. Προωθείται, παράλληλα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, η εισαγωγή του θεσμού του Αστικού Αναδασμού.

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Υπουργός στο μεγάλο κεφάλαιο του υδατικού. Χαρακτηρίζοντας «μεγάλη αποτυχία του κυπριακού κράτους» τις εισαγωγές νερού από το εξωτερικό για την κάλυψη των αναγκών των κυπριακών νοικοκυριών, ο κ. Ηλιάδης, είπε ότι η πλήρης απεξάρτηση της ύδρευσης από τις καιρικές συνθήκες και τη βροχόπτωση αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Κυβέρνηση. Το Υπουργείο προχώρησε στην αναβάθμιση των Μονάδων αφαλάτωσης στη Λάρνακα και στη Δεκέλεια, σε εγκατάσταση Κινητών Μονάδων στη Μονή και στον ποταμό Γαρύλη, ενώ προωθήθηκε κατασκευή των Μονάδων στην Πάφο, που έχει ήδη ολοκληρωθεί, στην Επισκοπή και στο Βασιλικό που αναμένεται να ολοκληρωθούν σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα. Αναμένεται ότι η συνολική δυνατότητα παραγωγής αφαλατωμένου νερού παγκύπρια θα φτάσει το 2012 τα 250.000 κυβικά μέτρα ημερησίως και θα μπορούν να καλύπτουν πλήρως όλες τις ανάγκες ύδρευσης του πληθυσμού καθώς και της τουριστικής βιομηχανίας.

    Προχωρεί επίσης η κατασκευή του Φράγματος Σολέας, «που εκπληρώνει ένα δίκαιο αίτημα των Κοινοτήτων της κοιλάδας της Σολέας που χρονολογείται εδώ και 50 χρόνια, από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας». Το φράγμα, με προϋπολογισμένη δαπάνη 18 εκατομμυρίων, θα είναι χωρητικότητας 4,5 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού και υπολογίζεται να περατωθεί αρχές του 2012, και αξιοποιώντας άριστα τα νερά του ποταμού Καρκώτη, θα καλύψει τις αρδευτικές ανάγκες της κοιλάδας, τονώνοντας την αγροτική δραστηριότητα και αναζωογονώντας την περιοχή της Σολέας.

    Σε ό,τι αφορά το έργο των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, ο Υπουργός Γεωργίας έκανε ιδιαίτερη μνεία στην εφαρμογή του προγράμματος επιλεκτικής αναπαραγωγής προβάτων, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα πέραν του 95% των προβάτων της Κύπρου να φέρουν ανθεκτικό γονότυπο ως προς την τρομώδη νόσο. Σύμφωνα με τον κ. Ηλιάδη, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, εφαρμόζουν παράλληλα πειραματισμούς, τους οποίους χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τον ανθεκτικό γονότυπο των αιγών, με πολύ ενθαρρυντικά μέχρι σήμερα αποτελέσματα. Ο Υπουργός τόνισε πως οι πειραματισμοί αυτοί είναι πρωτοποριακοί σε παγκόσμιο επίπεδο και η ολοκλήρωση τους θα προσφέρει στα υπόλοιπα κράτη-μέλη, και όχι μόνο, μια υποδειγματική προληπτική μέθοδο αντιμετώπισης της τρομώδους νόσου.

    Το Υπουργείο Γεωργίας συνεχίζει, σύμφωνα με τον Υπουργό, την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας (ΕΠΑΛ) 2007-2013, συνολικής δαπάνης 40 εκατομμυρίων, εκ των οποίων τα 20 εκατομμύρια αποτελούν κοινοτική συνεισφορά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας. Παράλληλα, τέθηκε σε εφαρμογή το πρώτο ολοκληρωμένο Διαχειριστικό Σχέδιο για την κυπριακή αλιεία. Αναφέρθηκε επίσης και στα πρόσφατα εγκαίνια του Αλιευτικού Καταφυγίου στο Ζύγι , για το οποίο δαπανήθηκε ποσό πέραν των 15 εκατομμυρίων με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας κατά 50%. Επεσήμανε πως στον τομέα της αλιείας, η Κύπρος κατέχει την πρώτη θέση, ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη, με απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων που φθάνει το 100%, και άριστη αξιοποίηση και συνεπή διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων.

    Στο κεφάλαιο της περιβαλλοντικής πολιτικής και συγκεκριμένα στο θέμα του Ακάμα, σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, οριοθετήθηκε η προστατευόμενη περιοχή Φύση 2000, ενώ έχει ήδη προκηρυχθεί και η θέση του διευθυντή έργου. Παράλληλα βρίσκεται υπό εξέλιξη η διαδικασία ετοιμασίας των Διαχειριστικών Σχεδίων για τις περιοχές που έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο ΦΥΣΗ 2000, στοχεύοντας στην καλύτερη προστασία των οικοτόπων και της βιοποικιλότητας. Ιδιαίτερα θετικό για το κυπριακό περιβάλλον και τον τουρισμό, χαρακτήρισε ο Υπουργός, το γεγονός ότι η Κύπρος εξακολουθεί να έχει την πρωτιά στην Ευρώπη για τις πιο καθαρές θάλασσες. Τα αποτελέσματα παρακολούθησης της ποιότητας των κυπριακών νερών κολύμβησης έδειξαν 100% συμμόρφωση ως προς τις υποχρεωτικές, αλλά και τις πιο αυστηρές ενδεικτικές τιμές, όπως αυτές καθορίζονται στη σχετική Οδηγία.

    Ο κ. Ηλιάδης αναφέρθηκε τέλος στην ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ το 2012, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό μεγάλη πρόκληση. Μεγάλα θέματα που θα τύχουν διαχείρισης και για τα οποία ενδεχομένως να ληφθούν αποφάσεις επί κυπριακής Προεδρίας είναι, σύμφωνα με τον Υπουργό, η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας, η νέα Κοινή Οργάνωση Αγοράς αλιευτικών προϊόντων, θέματα υδατικής πολιτικής, καθώς και θέματα κλιματικής αλλαγής. Για το θέμα της Προεδρίας ο Υπουργός έστειλε αισιόδοξο μήνυμα λέγοντας πως «μπορεί να είμαστε μικροί, μπορεί να μην έχουμε τις στρατιές των εμπειρογνωμόνων, των ειδικών και των τεχνοκρατών», τίποτε ωστόσο δεν μας εμποδίζει να ασκήσουμε την Προεδρία με σοβαρότητα και δημιουργικές παρεμβάσεις, ώστε να αποδειχθούμε αξιόπιστοι εταίροι, ανεβάζοντας το κύρος της Κύπρου μέσα στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΗΡΩΑ - ΟΜΙΛΙΑ

    Τιμώντας σήμερα τη θυσία του ήρωα Ιωάννη Χριστοδούλου Ιωάννου, η Κυβέρνηση ανανεώνει τη δέσμευσή της για τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων και διαβεβαιώνει ότι σταθερός παραμένει ο στόχος για επίτευξη μιας ελεύθερης και επανενωμένης πατρίδας, που θα τη διαχειρίζονται μόνο οι Κύπριοι, χωρίς ξένες δυνάμεις και παρεμβάσεις, δήλωσε την Κυριακή η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

    Σε επιμνημόσυνο λόγο στο μνημόσυνο του ήρωα Ιωάννη Χριστοδούλου Ιωάννου στην εκκλησία Αποστόλου Βαρνάβα, στις Καμάρες Λάρνακας, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι στο πρώτο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα Ιωάννη Χριστοδούλου Ιωάννου, αποδίδουμε «τον οφειλόμενο φόρο τιμής, έτσι όπως αρμόζει στους αγωνιστές της ελευθερίας και της δημοκρατίας του τόπου μας. Τιμώντας τη μνήμη του Ιωάννη Χριστοδούλου τιμούμε όλους όσους πρόταξαν τα στήθια τους ενάντια στους εχθρούς της πατρίδας μας. Την ξενοκίνητη Χούντα των Αθηνών, την προδοτική ΕΟΚΑ Β και τον βάρβαρο Τούρκο κατακτητή».

    Ανέφερε ότι το όνομα του Ιωάννη περιλαμβανόταν για 36 χρόνια στον κατάλογο των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας και μόλις πέρσι τα λείψανα του κηδεύτηκαν μετά την ταυτοποίησή τους με τη μέθοδο του DNA, στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, που λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    «Η δικαίωση της θυσίας του Γιάννη και των άλλων νεκρών ηρώων μας, επιβάλλει σε εμάς να συνεχίσουμε τον αγώνα για την επίλυση του Κυπριακού, την αποτίναξη της κατοχής, την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας. Σε αυτή την προσπάθεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, δίνει όλες του τις δυνάμεις από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου. Στηριγμένος στις αρχές λύσης του Κυπριακού, όπως αυτές καταγράφονται στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας με σταθερότητα και ευελιξία δίνει τη μάχη της λύσης», είπε η Υπουργός Εργασίας.

    [03] ΥΠΟΥΡΓOΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕIΩΝ

    Τα μουσεία είναι φορείς της μνήμης ενός λαού, η οποία είναι απαραίτητο συστατικό στοιχείο για την επιβίωσή του και τη συνειδητοποίηση της ιστορικής συνέχειας του, ανέφερε η Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή.

    Η κ. Μαρκουλλή μιλούσε στο Παλαιχώρι, σε εκδήλωση με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και τα 20χρονα του Συνδέσμου Προστασίας Μνημείων Παλαιχωρίου. Οπως ανέφερε, «μέσα από το χώρο ενός μουσείου, οι κάτοικοι αντιλαμβάνονται από πού προέρχονται, κατανοούν την ιστορία και τους προγόνους τους και μπορούν να προχωρήσουν στο μέλλον με μεγαλύτερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση».

    Συμπλήρωσε ότι τα επαρχιακά και τοπικά μουσεία, με τα οποία είναι κατάσπαρτη η κυπριακή ύπαιθρος και τα οποία είναι καρπός της αγάπης των κατοίκων για το παρελθόν του τόπου τους, είναι «μικρές κιβωτοί και νησίδες διάσωσης της συλλογικής μνήμης του λαού μας».

    «Γι αυτό μνημονεύουμε με συγκίνηση την απώλεια σημαντικών μουσείων στις κατεχόμενες περιοχές από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής», πρόσθεσε η κ. Μαρκουλλή και αναφέρθηκε σε «δυσαναπλήρωτες απώλειες», όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμμοχώστου, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και το Μουσείο του Κάστρου της Κερύνειας καθώς και τη συλλογή εικόνων της Μητρόπολης Κερύνειας.

    Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, οι πρόσφυγες αγωνίζονται να κρατήσουν άσβεστη τη μνήμη της γενέθλιας γης, αναδεικνύοντας με κάθε τρόπο τα μνημεία και τις παραδόσεις τους.

    [04] ΣΚΟΚ - RODOS GRAND PRIX ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

    Με ένα αργυρό και ένα χάλκινο μετάλλιο στη γενική κατάταξη και πλήθος άλλων διακρίσεων, επέστρεψαν οι διεθνείς Κύπριοι σκοπευτές του κόμπακ από τους αγώνες του Rodos Grand Prix, που διεξήχθησαν στη Ρόδο υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας FITASC.

    Σύμφωνα με τη ΣΚΟΚ, ο σκοπευτής Λεύκιος Μιλιτάδους εξασφάλισε το αργυρό μετάλλιο και ο Κωνσταντίνος Αριστοφάνους το χάλκινο, ενώ οκτώ Κύπριοι σκοπευτές πλασαρίστηκαν στην πρώτη δεκάδα της γενικής κατάταξης.

    Αργυρό και χάλκινο μετάλλιο εξασφάλισαν οι Κύπριοι σκοπευτές και στην κατάταξη των εφήβων με τους Αγγελο Νεοφύτου και Γιώργο Θεοκλή και αργυρό στην κατάταξη των βετεράνων με τον Γεώργιο Παπαπέτρου. Η μεγάλη διάκριση ήρθε στην κατάταξη των σούπερ βετεράνων, όπου ο Ηλίας Χούρης πήρε το χρυσό μετάλλιο και ο Δημήτρης Λόρδος το αργυρό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 15 May 2011 - 13:29:13 UTC