Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-05-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΙΚ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΔΝΤ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΑΚΑΡΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΓΚΑΙΝΙΑ
  • [04] ΓΔ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ESA

  • [01] ΥΠΟΙΚ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΔΝΤ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    Ικανοποιημένος με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας ειδικότερα για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2011 και το 2012, παρουσιάστηκε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, τονίζοντας ότι οι αριθμοί για το δημοσιονομικό έλλειμμα ``είναι πλήρως διαχειρίσιμοι``.

    Σχολιάζοντας τις προβλέψεις του ΔΝΤ και τη δημοσιοποίηση των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν, ο κ. Σταυράκης αναφέρθηκε στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, τον οποίο χαρακτήρισε ως τον πιο σημαντικό οικονομικό δείκτη μιας χώρας, σημειώνοντας ότι η εκτίμηση της Κομισιόν για φέτος ανέρχεται στο 1,5%, όπως είναι και η εκτίμηση του ΥΠΟΙΚ, ενώ η αντίστοιχη εκτίμηση του ΔΝΤ είναι στο 1,7% του ΑΕΠ.

    Οπως ανέφερε ο κ. Σταυράκης, για το 2012, τόσο το ΔΝΤ όσο και η Κομισιόν προβλέπουν περαιτέρω επιτάχυνση της οικονομίας στο 2,2% και 2,4% αντίστοιχα, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει και μείωση της ανεργίας στην Κύπρο.

    Οσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα, ο κ. Σταυράκης ανέφερε πως η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι για ένα έλλειμμα 5,1%, ενώ το ΔΝΤ προβλέπει 4,5%, δηλαδή έλλειμμα που καλύπτει τον ελάχιστο στόχο για τον οποίο η Κύπρος έχει δεσμευθεί έναντι της Κομισιόν.

    ``Οι αριθμοί για το έλλειμμα είναι πλήρως διαχειρίσιμοι``, είπε, προσθέτοντας ότι ``με τη συνεχιζόμενη προσπάθεια συγκράτησης των δαπανών του κράτους θα επιτύχουμε και φέτος τους στόχους``.

    Οπως ανέφερε ο κ. Σταυράκης, ``οι εκτιμήσεις των δύο οργανισμών διαψεύδουν τα ακραία σενάρια για την οικονομία που είχε προβάλει και υιοθετήσει η αντιπολίτευση για έλλειμμα της τάξης του 6% και ανεργία στο 8%``.

    Παράλληλα, ο κ. Σταυράκης επισήμανε το ``εξαιρετικά εύθραυστο εξωτερικό περιβάλλον``, αλλά και τις δυσκολίες που συναντούν πολλές χώρες της Ευρωζώνης για να εξασφαλίσουν τον απαραίτητο δανεισμό για κάλυψη των αναγκών τους, προσθέτοντας πως ``η Κυβέρνηση έχει προβεί προληπτικά σε δανεισμό από το εξωτερικό και από τη ντόπια αγορά με πολύ ανταγωνιστικά επιτόκια``.

    ``Αυτή τη στιγμή έχουμε δημιουργήσει ένα αποθεματικό ύψους 780 εκ. ευρώ σε μετρητά και σε καταθέσεις στις τράπεζες, δημιουργώντας μία ασπίδα προστασίας για την κυπριακή οικονομία στη θεωρητική περίπτωση προβλημάτων σε άλλες χώρες της ευρωζώνης``, πρόσθεσε.

    Τέλος, ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση των προκλήσεων. ``Με σοβαρότητα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για τη στήριξη της ανάπτυξης και την κοινή ευημερία όλων μας``, κατέληξε.

    Η Κομισιόν, στο κεφάλαιο της έκθεσης που αναφέρεται στην Κύπρο, τονίζει ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία εμφανίζονται ισορροπημένοι.

    Η ζήτηση μπορεί να αυξηθεί πέραν των προσδοκιών, εφόσον ενισχυθούν οι βασικοί εμπορικοί εταίροι της Κύπρου ή εάν ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και οι συνθήκες απασχόλησης οδηγώντας σε υψηλότερη ιδιωτική κατανάλωση. Η αναταραχή στις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω το καθεστώς της Κύπρου ως περιφερειακού καταφυγίου μέσω τουριστικών, εμπορικών και ναυτιλίας, αναφέρει η έκθεση, η οποία ωστόσο επισημαίνει ο,τι σε σχέση με δυσμενείς δευτερογενείς επιδράσεις από την Ελλάδα , ειδικά σε σχέση με τη μεγάλη έκθεση του χρηματοπιστωτικού τομέα, δεν είναι αμελητέοι.

    Αναφορικά με την εξέλιξη του πληθωρισμού αναφέρει ότι αναμένεται να αναρριχηθεί σύμφωνα με τις τιμές του εισαγομένου πετρελαίου, από το οποίο η Κύπρος είναι πολύ εξαρτημένη, από τις επιπτώσεις του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα φάρμακα και τη σταδιακή ανάκαμψη της εσωτερικής ζήτησης.

    Για το δημοσιονομικό τομέα τονίζει ότι επιδεινώθηκε σημαντικά εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και των μέτρων αναζωογόνησης. Η Κομισιόν αναφέρεται στα μέτρα που έχει ήδη λάβει η Κυπριακή Κυβέρνηση αλλά και στο πακέτο που συμφώνησαν τα συγκυβερνωντα κόμματα και το οποίο επρόκειτο να εγκριθεί από την Κυπριακή Βουλή τον Φεβρουάριο 2011. Ενδεχόμενη εφαρμογή του πακέτου θα μπορούσε να μειώσει το έλλειμμα στο 3,8% το 2011 επισημαίνει η Κομισιόν, προσθέτοντας ότι το εν λόγω πακέτο έχει υλοποιηθεί μερικώς.

    Επισημαίνεται ότι εκκρεμούν τα μέτρα εξοικονόμησης του κρατικού μισθολογίου και η εναρμόνιση των τιμών του νερού.

    -Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της κυπριακής οικονομία την περίοδο 2010-2012

    ΑΕΠ (ετήσια % μεταβολή): +1,0% το 2010, +1,5% το 2011 και +2,4% το 2012

    Πληθωρισμός (ετήσιος εναρμονισμένος): 2,6% το 2010, 3,4% το 2011, 2,3% το 2012

    Δημόσιο έλλειμμα (σε % ΑΕΠ): -5,3% το 2010, -5,1% το 2011, -4,9% το 2012

    Δημόσιο χρέος (σε % ΑΕΠ): 60,8% το 2010, 62,3% το 2011, 64,3% το 2012

    Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (σε % ΑΕΠ): -8,9% το 2010, -8,1% το 2011, -7,2% το 2012

    Ανεργία (σε % ενεργού πληθυσμου): 6,5% το 2010, 6,3% το 2011, 5,6% το 2012

    Απασχόληση (ετήσια % μεταβολή):1,6% το 2010,2,1% το 2011, 2,3% το 2012

    Aκαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου (ετήσια % μεταβολή): -12,0% το 2010, -5,0% το 2011, +1,0% το 2012.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Τη συνεργασία των Υπουργείων Εργασίας Κύπρου και Ελλάδας στα θέματα απασχόλησης και στήριξης των ανέργων σε διμερές επίπεδο, αλλά και μέσω της συμμετοχής των δύο χωρών στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, συζήτησαν η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους με την Ελληνίδα ομόλογό της Λούκα Κατσέλη.

    Οι κ. Χαραλάμπους και Κατσέλη συναντήθηκαν την Παρασκευή στη Λευκωσία, με την ευκαιρία της παρουσίας της Υπουργού της ελληνικής Κυβέρνησης στην Κύπρο, για να συμμετάσχει σε δημόσια συζήτηση με θέμα τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική. Οπως ανέφερε η κ. Χαραλάμπους μετά τη συνάντηση, η συζήτηση των δύο πλευρών περιστράφηκε στο κεφάλαιο της απασχόλησης και στην ανταλλαγή εμπειριών γύρω από τις πολιτικές που Κύπρος και Ελλάδα εφαρμόζουν για τη στήριξη των ανέργων και τη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη της απασχόλησης.

    Από την πλευρά της η κ. Κατσέλη χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συζήτηση που είχε με την Κύπρια ομόλογό της και πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα και παρόμοιες προκλήσεις στο χώρο της αγοράς εργασίας. Είπε επίσης ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας, με ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, νέα εργαλεία και νέους τρόπους. Ανέφερε ως παράδειγμα την προώθηση στην Ελλάδα ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για κοινωφελή εργασία και για σύσταση κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΑΚΑΡΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΓΚΑΙΝΙΑ

    Τη σημασία του Κέντρου Παιδοογκολογίας-Παιδοαιματολογίας για τους γονείς, τα παιδιά και την πολιτεία, εξήρε την Παρασκευή κατά τα εγκαίνια του Κέντρου στο Μακάρειο Νοσοκομείο, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, αναφέροντας ότι ``το έργο αυτό αποτελεί απτό παράδειγμα της προτεραιότητας και εφαρμογής της πολιτικής υγείας που η Κυβέρνηση μεθοδικά εφαρμόζει για όλους τους Κυπρίους``.

    Τελώντας τα εγκαίνια με μεγάλη συγκίνηση - όπως είπε - "γιατί ο χώρος έχει δημιουργηθεί για να εξυπηρετήσει το πιο ωραίο, το πιο ευαίσθητο, το πιο αγνό κομμάτι της κοινωνίας μας, τα παιδιά μας", ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως είναι πράξη εκπλήρωσης χρέους, κοινωνικής αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, σημειώνοντας ότι το Κέντρο Παιδοογκολογίας-Παιδοαιματολογίας αποτελεί κέντρο αναφοράς για όλα τα περιστατικά ογκολογίας και κακοηθών αιματολογικών παθήσεων που αφορούν παιδιά από όλη την Κύπρο.

    Σε εκτός κειμένου αναφορά του, ο Πρόεδρος τη Δημοκρατίας είπε ότι πρέπει να βλέπουμε διαλεκτικά τα πράγματα όσον αφορά την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και την ανάπτυξη στον τόπο, από όταν ξεκινήσαμε ως Κυπριακή Δημοκρατία, που φτάσαμε το 1974 και τί κάναμε μετά την καταστροφή και την εισβολή για να αναβαθμίσουμε γενικότερα όλους τους κλάδους της ζωής μας. ``Και νομίζω ότι στον κυπριακό λαό αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια γιατί είναι ένας λαός δημιουργικός που χτίζει πάνω στα χαλάσματα``. Σημείωσε δε ότι το επίπεδο των Κυπρίων σήμερα είναι στο 98% του μέσου ευρωπαϊκού όρου και αυτό σημαίνει ``πρόοδος, δουλειά, κατάκτηση``, λέγοντας ``να εκτιμούμε αυτά που κάνουμε και να μην τα ζερώνουμε όλα γιατί υπάρχουν κάποιες σκοπιμότητες. Και αυτό ισχύει και στον τομέα της υγείας``.

    Εχουμε πιο μεγαλεπίβολους στόχους στον τομέα της υγείας, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αναφέροντας το Γενικό σχέδιο Υγείας, σημειώνοντας ότι ``και αυτό θα το αντιμετωπίσουμε δημιουργικά στη βάση των δυνατοτήτων μας και προσπαθούμε αυτές τις δυνατότητες να τις δημιουργήσουμε``.

    [04] ΓΔ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ESA

    Με θετική εντύπωση αποχώρησε την Παρασκευή από την Κύπρο η πενταμελής αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ), που πραγματοποίησε τριήμερη τεχνική επίσκεψη για να αξιολογήσει τις δραστηριότητες που υπάρχουν σε σχέση με την έρευνα για το διάστημα καθώς και τις δυνατότητες που έχει το νησί για να αναπτύξει και εφαρμόσει διαστημικές τεχνολογίες.

    Αυτό ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών Μάκης Κωνσταντινίδης, ο οποίος είπε ότι οι εκπρόσωποι του ΕΟΔ συναντήθηκαν με εταιρείες, ημικρατικούς οργανισμούς και με την ακαδημαϊκή κοινότητα ``και φεύγουν με πολύ θετικά στοιχεία για την Κύπρο``. Ο κ. Κωνσταντινίδης είπε ότι η αντιπροσωπεία του ΕΟΔ του ανέφερε πως η Κύπρος, αν και μικρή χώρα, είναι ``πολύ δυναμική, διαθέτει πολλές δυνατότητες και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν οργανωθεί καλά στον τομέα της διαδικασίας - δηλαδή να γίνει μια πολύ μικρή υποδομή και να παρακολουθεί τα θέματα στον τομέα αυτό - θα μπορέσει να επωφεληθεί πάρα πολύ από αυτή την σχέση που θα υπάρξει με τον ΕΟΔ``.

    Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει ανάγκη για πολύ μικρή ενίσχυση της υφιστάμενης ομάδας που βρίσκεται στο Υπουργείο Συγκοινωνιών για να παρακολουθεί τα θέματα υποδομής ώστε η Κύπρος να αξιοποιήσει πλήρως τη δυναμική του διαστήματος για παρά πολλές εφαρμογές.

    Ο ΓΔ του Υπουργείου Συγκοινωνιών είπε ότι ο ΕΟΔ ενδιαφέρεται η Κύπρος να αξιοποιήσει το διάστημα και τις διαστημικές τεχνολογίες κυρίως ``για πρωτογενή έρευνα σε χειροπιαστά προβλήματα της κοινωνίας``, όπως για παράδειγμα σε περιβαλλοντικά και πολεοδομικά θέματα, σε θέματα διάβρωσης των ακτών, μετανάστες και άλλα, προσθέτοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη ``θα προσδώσει στον τόπο και στην κοινωνία ενισχυμένη γνώση και η γνώση είναι δύναμη``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 13 May 2011 - 15:29:16 UTC