Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-05-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΑΡΜΕΝΙΩΝ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΓ ΟΗΕ ΥΠΕΞ
  • [03] ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΑΡΜΕΝΙΩΝ

    Αν η Τουρκία είχε τιμωρηθεί για το μέγα έγκλημά της, τη Γενοκτονία των Αρμενίων του 1915, ίσως να μη φτάναμε στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριος Καρογιάν.

    Σε ομιλία του στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Περιφερειακό Γυμνάσιο Πέρα Χωρίου και Νήσου με θέμα «Γενοκτονία των Αρμενίων - από το χθες στο σήμερα», ο κ. Καρογιάν επαναδιακήρυξε την αξίωση για παγκόσμια καταδίκη και αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων και κάλεσε για μια ακόμη φορά την Τουρκία να αναγνωρίσει και να παραδεχθεί το έγκλημά της και να απολογηθεί στον αρμενικό λαό αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

    Είπε ότι η Κύπρος από τη δεκαετία του 1960, με πρωτοβουλία του τότε Υπουργού Εξωτερικών και μετέπειτα Προέδρου της Δημοκρατίας, αείμνηστου Σπύρου Κυπριανού, ήγειρε πρώτη το θέμα της Γενοκτονίας των Αρμενίων από του βήματος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και ζήτησε την καταδίκη της.

    Υπενθύμισε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων καθώς και η Βουλή των Ελλήνων ήταν από τα πρώτα κοινοβούλια που καταδίκασαν τη Γενοκτονία των Αρμενίων και υποστήριξαν το αίτημα για αναγνώρισή της από τη διεθνή κοινότητα.

    ``Ο κυπριακός ελληνισμός έχει μια κοινή ιστορική πορεία με τον αρμενικό λαό. Θύματα και οι δύο της τουρκικής βαρβαρότητας, βίωσαν από κοινού την πολιτική της εθνοκάθαρσης των Νεότουρκων``, συνέχισε.

    Οπως είπε, δυστυχώς, η ατιμωρησία της Τουρκίας εκτρέφει την αδιαλλαξία, την αλαζονεία και τον ετσιθελισμό της αφού παραμένει ουσιαστικά ένας διεθνής τρομοκράτης που διά της στρατιωτικής ισχύος επιχειρεί να υπαγορεύσει τους όρους της σε γείτονες και μη.

    Σημείωσε ότι όσο η Τουρκία παραμένει ατιμώρητη, η διεθνής κοινότητα δεν δικαιούται να περηφανεύεται για τη σημερινή παγκόσμια τάξη πραγμάτων. ``Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αισθάνεται συνένοχη για όσο καιρό η Γενοκτονία των Αρμενίων και τα άλλα εγκλήματα εθνοκάθαρσης της Τουρκίας παραμένουν ατιμώρητα``, συνέχισε.

    Ο κ. Καρογιάν διαβεβαίωσε ότι ο κυπριακός ελληνισμός και ο αρμένικος λαός ουδέποτε θα πάψουν να αγωνίζονται και να διεκδικούν την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και της ηθικής τάξης και να αξιώνουν την παραδειγματική τιμωρία της Τουρκίας.

    Η Γενοκτονία των Αρμενίων, πρόσθεσε, υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του περασμένου αιώνα, αφού πρόκειται για το πρώτο έγκλημα εθνοκάθαρσης που εφάρμοσε η Τουρκία, η χώρα που βαρύνεται με τα μεγαλύτερα εγκλήματα εθνικού ξεκαθαρίσματος. ``Τέτοια εγκλήματα είχαν σαν θύματα τους Πόντιους και τους άλλους Ελληνες της Μικράς Ασίας, του Κούρδους και, το 1974, τους Ελληνες της Κύπρου``, συνέχισε.

    Ο κ. Καρογιάν είπε ότι ολόκληρος ο αρμενικός πληθυσμός της Ανατολίας σφαγιάστηκε ή εκτοπίστηκε το 1915 και 1916 και συνολικά πέραν του ενάμιση εκατομμυρίου Αρμένιοι εξοντώθηκαν, δηλαδή περίπου ο μισός αρμενικός πληθυσμός.

    ``Ο αριθμός των θυμάτων καθώς και ο τρόπος εκτέλεσής τους έμεινε μοναδικός στη σύγχρονη Ιστορία, κάνοντας την 24η Απριλίου του 1915 διεθνώς γνωστή ως Ημέρα της Πρώτης Γενοκτονίας του 20ου αιώνα. Πέρα από το ενάμιση εκατομμύριο σφαγιασθέντες, περίπου μισό εκατομμύριο Αρμένιοι, διέφυγαν στα εδάφη που σήμερα αποτελούν τη Δημοκρατία της Αρμενίας, σε περιοχές της Μέσης Ανατολής, της Ευρώπης και της Αμερικής. Κάποιοι βρέθηκαν στην Κύπρο``, είπε ο κ. Καρογιάν.

    Αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας, είπε ότι μέχρι και σήμερα η Αγκυρα επιμένει ότι η σφαγή των εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων δεν ήταν τίποτε άλλο από το αποτέλεσμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

    ``Πόλεμος, λοιπόν, το ολοκαύτωμα του αρμενικού λαού, πόλεμος ο αφανισμός της κουρδικής εθνότητας, πόλεμος η εξόντωση του ελληνισμού του Πόντου, πόλεμος η διχοτόμηση της Κύπρου. Τα μεγάλα εγκλήματα εθνικού ξεκαθαρίσματος η Τουρκία τα βάφτισε πόλεμο``, συμπλήρωσε.

    Υπενθύμισε ότι ιστορικοί και πολιτικοί αναλυτές έχουν σαφή άποψη, ότι δηλαδή οι ομαδικές σφαγές των Αρμενίων από τους Τούρκους το 1915 είχαν ως στόχο να αφανίσουν το αρμενικό έθνος και να προωθήσουν το όραμα του Παντουρκισμού.

    ``Σήμερα, 96 χρόνια μετά τη γενοκτονία, η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται την αναγνώρισή της, συνεχίζει να κατέχει το 85% των ιστορικών αρμενικών εδαφών, όπως αυτά ορίζονται στη Συνθήκη των Σεβρών, και εξακολουθεί να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα παρά τις συστάσεις των διεθνών οργανισμών``, είπε.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής συνέχισε λέγοντας ότι η Τουρκία, παρά τα συντριπτικά στοιχεία που τεκμηριώνουν τη γενοκτονία των Αρμενίων, επιμένει στην αδιάλλακτη της θέση της πλήρους άρνησης της ιστορικής αλήθειας και όταν καλείται να αναγνωρίσει τη γενοκτονία αντιδρά και απειλεί.

    ``Η 24η Απριλίου 1915 θα συμβολίζει στους αιώνες την παγκόσμια καταισχύνη. Όλες οι πιο φρικτές και εξωφρενικές μέθοδοι που μπορεί να συλλάβει ανθρώπινος νους εφαρμόστηκαν. Μέθοδοι που απέβλεπαν στην εξόντωση των ενηλίκων, το βιασμό απροστάτευτων γυναικών, την αρπαγή και τουρκοποίηση των παιδιών, το ξερίζωμα από την πατρογονική γη``, σημείωσε.

    Σε σχέση με το ρόλο της διεθνούς κοινότητας, είπε ότι δυστυχώς, εκτός από κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις, για πολλά χρόνια οι ισχυροί της Γης καμώνονταν ότι δεν θυμούνται, και την ίδια ώρα, οι Τούρκοι ενθαρρυμένοι από την ατιμωρησία και τα συγχωροχάρτια των σκοπιμοτήτων και των άνομων συμφερόντων όχι μόνο προκλητικά αρνούνται τα πάντα, αλλά επιδίδονταν και σε νέες βαρβαρότητες.

    Συνέχισε λέγοντας ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα κράτη και κοινοβούλια αναγνωρίζουν και καταδικάζουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

    Η Τουρκία, είπε, επιχειρεί, συν τοις άλλοις, μια πολιτική και διπλωματική προσέγγιση της Αρμενίας με προφανή επιδίωξη να βελτιώσει τη θέση της και τη διεθνή της εικόνα.

    ``Σίγουρα η Τουρκία θα κουβαλά το μέγα ηθικό βάρος για τη Γενοκτονία των Αρμενίων και ασήκωτες θα παραμένουν οι ευθύνες και οι ενοχές της, ανεξαρτήτως των όποιων προσπαθειών επαναπροσέγγισης της Αρμενίας. Μόνο με την παραδοχή του εγκλήματος θα υπάρξει πλήρης και δίκαιη αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και πλήρης αποκατάσταση της ηθικής των πραγμάτων`` κατέληξε.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΓ ΟΗΕ ΥΠΕΞ

    Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα αναφερόμενος στη συνάντηση του Μπαν γκι-Μουν με τον Υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Κυπριανού, στο περιθώριο της 4ης Συνδιάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, είπε πως συζήτησαν τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.

    «Ο Γενικός Γραμματέας είπε πως και οι δύο κοινότητες χρειάζεται να εργαστούν σε πνεύμα συμβιβασμού και με μακροπρόθεσμο όραμα για να επιτύχουν μία αμοιβαίως αποδεκτή συνολική λύση. Ο ΓΓ και ο Υπουργός συζήτησαν την ανάγκη για επιτυχημένη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις». Ανέφερε ακόμη πως συζήτησαν τις εξελίξεις στη Συρία, τη Λιβύη και την Αίγυπτο.

    Το θέμα της «επιτάχυνσης της προόδου στις διαπραγματεύσεις» επίσης ο Γενικός Γραμματέας ήγειρε και στη συνομιλία με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.

    [03] ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Συνάντηση με βουλευτές των δυο κυρίων βρετανικών κομμάτων, συντηρητικού και εργατικού, πραγματοποίησε τη Δευτέρα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού. Ο κ. Κυπριανού συναντήθηκε με τον εργατικό βουλευτή Chris Bryant και με τους συντηρητικούς βουλευτές David Barrowes και Michael Freer.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Μπράιαντ είπε ότι το ζητούμενο από την Τουρκία είναι να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε. Αποτελεί αίσχος για την Ευρώπη να έχει μια πρωτεύουσα-πόλη διαιρεμένη που την κρατούν σ αυτή την κατάσταση ξένα στρατεύματα.

    Η Βρετανία είτε με συντηρητική Κυβέρνηση είτε με εργατική πρέπει να διαδραματίσει το ρόλο της ώστε να επανέλθει η ειρήνη και η ασφάλεια στη νήσο. Ο κ. Μπάρροους είπε ότι η κοινοβουλευτική υποστήριξη προς την Κύπρο είναι πάνω από κομματικές τοποθετήσεις. Υποστηρίζουμε τη λύση που για τόσα χρόνια προσπαθεί ο κυπριακός λαός να επιτύχει. Η Βρετανία πρέπει να ενεργήσει σύμφωνα με τις ιστορικές της ευθύνες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 10 May 2011 - 9:29:12 UTC