Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-05-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [02] ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΗΕ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - NOBLE ENERGY - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
  • [04] ΣΥΝΕΔΡΙΟ - ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΥΠΡΟΥ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά αναμένει και επιδιώκει όπως υπάρξει κάτι σημαντικό στο Κυπριακό, προτού αναλάβει η Κύπρος την Προεδρία της ΕΕ το β` εξάμηνο του 2012, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, επιστρέφοντας από τις συνομιλίες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    Στη συνάντηση, όπως ανέφερε στις δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος Χριστόφιας, οι δύο ηγέτες συνέχισαν τη συζήτηση στα θέματα της εσωτερικής ασφάλειας και έχουν επιβεβαιώσει τη σύγκλιση η οποία επήλθε σε ό,τι αφορά στη διαδικασία συζήτησης από ειδική επιτροπή και τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές της συζήτησης επί των δεσμευτικών διεθνών συνθηκών για την ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία. Η Επιτροπή αυτή, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα συνέλθει πολύ σύντομα.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, στην επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη ``έχουμε να κουβεντιάσουμε πάνω στα ίδια θέματα ακόμα, αλλά και γενικότερα θα κουβεντιάσουμε πώς προχωρούμε μέχρι να συναντηθούμε με τον ΓΓ του ΟΗΕ``.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί ο χρόνος και ο χώρος της συνάντησης με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

    Ερωτηθείς αν προκύπτει από πλευράς Ηνωμένων Εθνών κάτι πιο συγκεκριμένο για το τι θα πρέπει να γίνει μέχρι τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε αρνητικά. ``Στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη ατζέντα, νομίζω σύντομα ο ΓΓ θα στείλει τα μηνύματά του και τα δικά μας εμείς στο Γενικό Γραμματέα``, είπε.

    Σε ερώτηση αν η χρονική στιγμή είναι η κατάλληλη για την πραγματοποίηση της συνάντησης, δεδομένου ότι δημιουργήθηκε μια εικόνα ότι θα πρέπει να υπάρξει κάτι συγκεκριμένο στις συνομιλίες για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ο ΓΓ έχει κρίνει ότι θα ήταν καλά η συνάντηση να γίνει μετά από τις εκλογές στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι ``θα είναι κοντά βέβαια στη διεξαγωγή των εκλογών``.

    ``Δεν νομίζω ότι θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τη στάση της Τουρκίας μετά τις εκλογές. Και εμείς και ο ΓΓ θέλουμε να συζητήσουμε πώς πάμε πάρα κάτω``, είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη για τη συνάντηση και αν έχει καθορίσει τα σημεία που θα προτάξει, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι ``προσπαθούμε πάντοτε να είμαστε έτοιμοι για κάθε συνάντηση εν πάση περιπτώσει``.

    ``Εμείς έχουμε τι να πούμε στον ΓΓ και τι να πούμε και στους συνομιλητές μας ενώπιον του ΓΓ``, τόνισε.

    Σε ερώτηση αν, κρίνοντας από την προηγούμενη συνάντηση με τον ΓΓ και τις διαπραγματεύσεις, διαφοροποιείται κάτι επί της ουσίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τουρκικής πλευράς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ``νομίζω είχαμε κάποιες κινήσεις θετικές που σχετίζονται και με την ΕΕ και με το θέμα της οικονομίας και στο θέμα της εσωτερικής ασφάλειας, χωρίς να θεωρώ ότι έχει ολοκληρωθεί το θέμα της εσωτερικής ασφάλειας``, διευκρινίζοντας ότι ``υπάρχουν ζητήματα τα οποία είναι και σοβαρά, για τα οποία πρέπει να συνεχιστεί η συζήτηση``.

    ``Οι συνομιλίες είναι δύσκολες και η ταχύτητα με την οποία διεξάγονται ή που επιτυγχάνονται οι όποιες συγκλίσεις δεν είναι εκείνη που πρέπει να είναι εν πάση περιπτώσει``, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι ο ίδιος πιστεύει πως αυτό ``οφείλεται και στις εκλογές στην Τουρκία - για να μην πω στις εκλογές στην Τουρκία - και, όπως έχω δηλώσει πάρα πολλές φορές, αναμένουμε μετά τις εκλογές η Τουρκία να πάρει αποφάσεις, εάν θέλει να λυθεί το Κυπριακό και πώς θέλει να λυθεί το Κυπριακό``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε πως η ε/κ πλευρά είναι ``πανέτοιμη για λύση`` και διαθέτει όλη την καλή θέληση, τονίζοντας ότι η θέση της ε/κ πλευράς δεν έχει αλλάξει λόγω των επικείμενων βουλευτικών εκλογών.

    ``Περιμένουμε, όπως είπα, η Τουρκία να μας δώσει ένα μήνυμα θετικό εν πάση περιπτώσει γιατί κοντεύει και η (κυπριακή) Προεδρία στην ΕΕ και αν θα πετύχουμε κάτι σημαντικό θεωρώ ότι πρέπει να είναι πριν από την έναρξη της Προεδρίας. Το αναμένουν βεβαίως και τα ΗΕ το αναμένει και η ΕΕ, πολύ περισσότερο όμως θέλω να δώσω το μήνυμα ότι εμείς το αναμένουμε και εμείς το επιδιώκουμε και όχι οι ξένοι``, κατέληξε.

    [02] ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΗΕ

    Σε συμφωνία σε ό,τι αφορά τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διεθνείς συνθήκες που θα δεσμεύουν την ενωμένη Κύπρο, κατέληξαν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στη διάρκεια της συνάντησής τους στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών. Η συνάντηση κράτησε περίπου μιάμιση ώρα και μετά το τέλος της, η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα η ειδική υποεπιτροπή για τις διεθνείς συνθήκες θα συνέλθει για να συζητήσει το θέμα.

    Ανακοίνωσε εξάλλου ότι οι σύμβουλοι των δύο ηγετών θα συναντηθούν την ερχόμενη Τρίτη 10 Μαϊου στις 3 το απόγευμα ενώ οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα έχουν την επόμενη συνάντησή τους την Πέμπτη 12 του μήνα στις δέκα το πρωί, παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Η κ. Μπατενχάϊμ, απαντώντας σε ερώτηση, εξήγησε ότι «με βάση τα όσα οι δύο ηγέτες συμφώνησαν, θα υπάρξει μία υποεπιτροπή η οποία θα προβεί σε ανασκόπηση όλων των δεσμευτικών συνθηκών που θα ισχύουν σε μία επανενωμένη Κύπρο». Πρόσθεσε ότι «η υποεπιτροπή αυτή υπήρχε προηγουμένως ωστόσο δεν είχε συνέλθει από το Δεκέμβριο του 2009» , λέγοντας ότι «έχει σημασία το γεγονός ότι μπόρεσαν (οι ηγέτες) να καταλήξουν σε συμφωνία σήμερα».

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - NOBLE ENERGY - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

    Η αμερικανική εταιρεία Noble Energy, εταιρεία στην οποία η κυπριακή Κυβέρνηση έχει χορηγήσει άδεια έρευνας υδρογονανθράκων για το ερευνητικό τεμάχιο 12 στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις το συντομότερο δυνατόν, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της εταιρείας David Stover. Αντιπροσωπεία της εταιρείας Noble Energy, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της κ. Stover, συναντήθηκε με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνη Πασχαλίδη. Στη συνάντηση συμμετείχε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Ζέτα Αιμιλιανίδου.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Noble Energy είπε ότι ``ο στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε γεωτρήσεις εδώ το συντομότερο δυνατόν``, σημειώνοντας ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στη συνεργασία για το θέμα αυτό ούτως ώστε όλα να είναι έτοιμα για να αρχίσουν οι γεωτρήσεις το συντομότερο δυνατόν. Ερωτηθείς πότε θα αρχίσουν οι γεωτρήσεις, είπε ότι θα επιθυμούσε να ξεκινήσουν φέτος.

    Ο Υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης, στις δικές του δηλώσεις, είπε ότι είχαν μία πολύ παραγωγική και ενδιαφέρουσα συνάντηση αναφορικά με την εφαρμογή του συμβολαίου και συγκεκριμένα αιτήματα που έθεσε η Noble Energy πριν λίγες μέρες. ``Από πλευράς της Κυβέρνησης και του Υπουργείου υπάρχει η καλή διάθεση να εξεταστούν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, έχοντας πάντοτε υπόψη το δημόσιο συμφέρον``, πρόσθεσε.

    Στο μεταξύ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το έργο του Υπουργείου του τον τρίτο χρόνο διακυβέρνησης του τόπου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Πασχαλίδης είπε αναφορικά με την εισαγωγή και προμήθεια Φυσικού Αερίου, ότι είναι σε συνεχείς διαβουλεύσεις με όλες τις εταιρείες που έχουν επιδείξει σοβαρό ενδιαφέρον και η αρμόδια Υπουργική Επιτροπή θα καταλήξει σύντομα σε εισήγηση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    [04] ΣΥΝΕΔΡΙΟ - ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΥΠΡΟΥ

    Τις θετικές προοπτικές για υπεράκτια εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή της Κύπρου, παρουσίασε ο Διευθυντής Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Σόλων Κασίνης, κατά τη διάρκεια του προγεύματος εργασίας στο Συνέδριο Υπεράκτιας Τεχνολογίας στο Χιούστον της πολιτείας Τέξας.

    Στην παρουσίασή του ενώπιον αντιπροσώπων πετρελαϊκών εταιρειών, ο κ. Κασίνης αναφέρθηκε στο νομικό και οικονομικό πλαίσιο της Κύπρου ενώ ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ, Στέλιος Στυλιανού, αναφέρθηκε στο ρόλο του Τερματικού Φυσικού Αερίου για την προμήθεια ενέργειας στην Κύπρο. Το πρόγευμα εργασίας διοργάνωσε το Συνέδριο Υπεράκτιας Τεχνολογίας σε συνεργασία με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Στο πρόγευμα συμμετείχαν Κύπριοι επιχειρηματίες οι οποίοι δήλωσαν ότι βρίσκονται στο Χιούστον για επαφές και ενδεχομένως συνεργασίες καθώς και αριθμός εταιρειών και επιχειρηματιών από τις ΗΠΑ.

    Στην ομιλία του, ο κ. Κασίνης είπε ότι στην περιοχή της Κύπρου υπάρχουν περίπου 1,68 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και 122 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Ανέφερε ότι η Κύπρος είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί στη Μεσόγειο το οποίο βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεγάλου ενεργειακού χώρου. Το γεγονός, είπε, ότι αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης την καθιστά πολύ σημαντική ενώ το νομικό της πλαίσιο είναι ξεκάθαρο και διαθέτει οικονομία η οποία επικεντρώνεται στον τομέα των υπηρεσιών.

    Ανέφερε ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει τον δρόμο για την Ευρώπη στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου αφού αποτελεί αναδυόμενη περιοχή με πολλές προοπτικές για εξόρυξη. Ο κ. Κασίνης είπε ότι υπάρχει μεγάλη προοπτική για διάθεση επίσης του φυσικού αερίου. Η Κύπρος διαθέτει 51 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, περιοχή η οποία διαιρείται σε 13 οικόπεδα. Το οικόπεδο 12 έχει ήδη δοθεί στην εταιρεία Noble για εκμετάλλευση, η οποία αναμένεται να αρχίσει τις έρευνες για μέχρι το τέλος του 2011.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 5 May 2011 - 17:29:14 UTC