Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-04-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΕΦ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΗΔΕΙΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥ
  • [03] ICAO - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [04] ΨΑΡΑΔΕΣ - ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ - ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΕΦ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την πλήρη στήριξη τους στους χειρισμούς της Κυβέρνησης στο Κυπριακό και την πλήρη ταύτιση απόψεων Ελλάδας και Κύπρου επαναβεβαίωσαν σε τηλεφωνικές τους επικοινωνίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, τόσο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας όσο και ο Πρωθυπουργός της χώρας Γιώργος Παπανδρέου.

    Αυτό ανέφερε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας σε αξιωματικούς και στρατιώτες της ΕΦ στο πλαίσιο επίσκεψης του στο Στρατόπεδο «Σταύρου Στυλιανίδη» στον Κόρνο με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του Προεδρικού, η τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κάρολο Παπούλια έγινε την περασμένη Παρασκευή ενώ με τον Γιώργο Παπανδρέου ο Πρόεδρος Χριστόφιας μίλησε χτες. Και οι δυο επικοινωνίες έγιναν στο πλαίσιο της ανταλλαγής ευχών για τις γιορτές του Πάσχα.

    Στα πλαίσια της ομιλίας του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος επισκέφτηκε σήμερα διαδοχικά, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Αμυνας Κώστα Παπακώστα και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Πέτρο Τσαλικίδη, τα στρατόπεδα «Σταύρου Στυλιανίδη» στον Κόρνο και «Στυλιανού Καλμπουρτζή» στο Δελίκηπο, έστειλε μηνύματα με πολλούς αποδέκτες με πρώτη και κύρια την Αγκυρα προς την οποία διεμήνυσε πως δεν πρόκειται να περάσει η προσπάθεια που καταβάλλει, κατηγορώντας την ε/κ πλευρά για ανάλωση του χρόνου και κωλυσιεργία και ότι επιδιώκει να εφαρμόσει σχέδια Β` για προώθηση αναγνώρισης δεύτερου κράτους στην Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος κάλεσε την Τουρκία «να αλλάξει ρότα, να αλλάξει γραμμή και να μετακινηθεί από την στρατηγική του επεκτατισμού προς μια ρεαλιστική πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες» συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ έστειλε και μήνυμα ενότητας και σύμπνοιας στο εσωτερικό μέτωπο για κοινή αντιμετώπιση των προκλήσεων και του κυνισμού της Τουρκίας καλώντας παράλληλα όλες τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν «την πολιτική ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού στηριγμένη σε αρχές» λέγοντας ότι δεν έγινε καμία έκπτωση στο τραπέζι των συνομιλιών και ότι ο ίδιος διαπραγματεύεται υπερασπιζόμενος αρχές και στηριζόμενος στα Ψηφίσματα των ΗΕ και στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

    Στην ομιλία τους προς τους αξιωματικούς και στρατιώτες που υπηρετούν στο Στρατόπεδο «Σταύρου Στυλιανίδη» στον Κόρνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η καλή Ανάσταση αναμένουμε να έρθει και για τον τόπο μας» σημειώνοντας ότι «ο Χριστός έζησε μόνο 33 χρόνια, ανέβηκε στο Γολγοθά, σταυρώθηκε, αναστήθηκε» και ότι «η Κύπρος είναι σταυρωμένη εδώ και 37 σχεδόν χρόνια και παλεύουμε, δεν αναμένουμε, για την Ανάσταση». Και εννοώ, διευκρίνισε, «ότι δίνουμε τη μάχη στο διεθνές πεδίο. Δίνουμε τη μάχη μέσα από τις ειρηνευτικές συνομιλίες για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού που στόχο έχει την απαλλαγή από την κατοχή, την απαλλαγή από τον εποικισμό, την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας Ε/κ και Τ/κ, Μαρωνιτών, Αρμένιων και Λατίνων».

    Είπε ότι η επίσκεψη του στο συγκεκριμένο στρατόπεδο έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς, όπως σημείωσε, κάποτε τα άρματα μάχης χρησιμοποιήθηκαν για χτυπηθεί η Δημοκρατία και να αλωθεί το Προεδρικό από τους χουντικούς και τους εοκαβητατζήδες, ενώ σήμερα που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει φροντίσει να έχει η ΕΦ τα πιο σύγχρονα άρματα μάχης, «στόχος είναι η Αμυνα για να αντιμετωπιστεί ο επεκτατισμός και την ίδια ώρα ο κυνισμός της Αγκυρας».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αν χρειαστεί η αποτρεπτική δύναμη της ΕΦ θα χρησιμοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την πατρίδα και το λαό.

    Διευκρίνισε δε πως στην έννοια λαός την οποία χρησιμοποίησε συμπεριλαμβάνονται και οι Τ/κ συμπατριώτες μας καθώς και αυτοί είναι, όπως είπε, θύματα του επεκτατισμού της Αγκυρας. «Και αυτοί υποφέρουν και εξεγείρονται, όχι μόνο ενάντια στην οικονομική καταπίεση που δέχονται αλλά και ενάντια στην κατοχή και την απώλεια της ταυτότητας τους ως Κύπριοι ένεκα του μαζικού εποικισμού» ανέφερε, υποδεικνύοντας πως ως εκ τούτου «πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους Τ/κ συμπατριώτες μας ως Κυπρίους, ως ανθρώπους οι οποίοι φυσιολογικά πρέπει να έχουν την ίδια τύχη και αποστολή μαζί μας».

    Επεσήμανε δε πως σε περίπτωση που επιτευχθεί μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στόχος ο οποίος έχει ως προϋπόθεση «η Τουρκία να αλλάξει ρότα, να αλλάξει γραμμή και να μετακινηθεί από την στρατηγική του επεκτατισμού προς μια ρεαλιστική πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες» συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτό θα αποτελεί και «μια υπηρεσία προς την Ελλάδα» καθώς θα ανοίξουν οι ορίζοντες επίλυσης και των ελληνοτουρκικών προβλημάτων λόγω των οποίων υποχρεώνεται η Ελλάδα σε υπέρογκα έξοδα για την Αμυνα της.

    Ανέφερε ακολούθως ότι «όλοι μαζί ας στηρίξουμε την πολιτική ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού στηριγμένη σε αρχές», και διαβεβαίωσε ότι «τα πολλά που λέγονται για εκπτώσεις είναι για κατανάλωση αλλότρια απ` ότι η πραγματικότητα και απ` ότι επιβάλλεται», υπογραμμίζοντας ότι δεν γίνονται εκπτώσεις και ότι ο ίδιος στις διαπραγματεύσεις υπερασπίζεται αρχές στηριζόμενος στα Ψηφίσματα των ΗΕ και στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

    «Εχουμε όμως» πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «να αντιμετωπίσουμε ένα αντίπαλο τον οποίο έχει κυριεύσει η αλαζονεία».

    «Εχουν κατασκευάσει» είπε για την Τουρκία, «νέα ιδεολογήματα για το ρόλο της Τουρκίας στον Ισλαμικό κόσμο, `πείθουν` ένεκα πολλών σκοπιμοτήτων αρκετές δυτικές δυνάμεις και προσπαθούν με αυτό τον τρόπο και κατηγορώντας την ε/κ πλευρά για ανάλωση του χρόνου και κωλυσιεργία, να εφαρμόσουν σχέδια Β για προώθηση αναγνώρισης δεύτερου κράτους».

    «Δεν θα τους περάσει» τόνισε, υποδεικνύοντας πως γι` αυτό το λόγο «χρειάζεται ενότητα, σύμπνοια και κοινή αντιμετώπιση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, των προκλήσεων και του κυνισμού της Τουρκίας».

    Δήλωσε στη συνέχεια ότι είχε «τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας όσο και με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας οι οποίοι επαναβεβαίωσαν ακόμη μια φορά την πλήρη στήριξη τους στους χειρισμούς της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το Κυπριακό αλλά και την ταύτιση των θέσεων Ελλάδας και Κύπρου».

    Μιλώντας στους αξιωματικούς και στρατιώτες στο Στρατόπεδο «Στυλιανού Καλμπουρτζή» στο Δελίκηπο ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε λόγο για εκσυγχρονισμό της αμυντικής θωράκισης της Κυπριακής Δημοκρατίας εκφράζοντας ευαρέσκεια για την ετοιμότητα στην οποία βρίσκονται οι μονάδες τις οποίες επισκέφτηκε σήμερα και επισημαίνοντας πως αυτοί οι παράγοντες «βοηθούν και τον διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς στις συνομιλίες να υπερασπίζεται αρχές για τη λύση του (κυπριακού) προβλήματος μέχρι τον τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού και την ειρηνική επανένωση της Κύπρου και του λαού της».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε ακολούθως στην κατάσταση που επικρατεί στα κατεχόμενα και στις μαζικές κινητοποιήσεις των Τ/κ λέγοντας ότι «οι Τ/κ συμπατριώτες μας δεν αντέχουν πια ούτε την οικονομική καταπίεση, ούτε την πολιτική καταπίεση αλλά ούτε βεβαίως και τη βαριά και ασήκωτη παρουσία δεκάδων χιλιάδων εποίκων που μηδενίζει τη δική τους κυπριακή ταυτότητα».

    Τόνισε πως οι Τ/κ είναι και αυτοί Κύπριοι, δεν θέλουν τους εποίκους και θέλουν επιτέλους να επανενωθεί η πατρίδα τους και να ζήσουν ειρηνικά με τους Ε/κ, υποδεικνύοντας ωστόσο πως «βεβαίως υπάρχει απόσταση μεταξύ της θέλησης των απλών ανθρώπων και της σημερινής ηγεσίας της τ/κ κοινότητας», η οποία εργολαβικά, όπως πρόσθεσε, «μαζί με την Τουρκία, προσπαθούν να κατηγορήσουν την ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι τάχατες κωλυσιεργεί, ότι τάχατες βολεύεται με την ένταξη στην ΕΕ και ότι δεν ενδιαφέρεται για επίλυση του Κυπριακού».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι η ευημερία και η καλοπέραση είναι ένα πράγμα και τιμάται, δηλαδή αγοράζεται, όμως η πατρίδα δεν έχει τιμή. «Κατά συνέπεια, για μας» είπε, «ακριβότερο (αγαθό) των πάντων είναι η πατρίδα, και αυτό θέλω να πάει ως μήνυμα και προς την τουρκική και προς την τ/κ ηγεσία και θα συνεχίσουμε με συνέπεια να υπερασπιζόμαστε αρχές μέχρι να τερματιστεί η κατοχή και να επανενωθεί η πατρίδα μας με ειρηνικά μέσα».

    Σημείωσε ακολούθως ότι η ε/κ πλευρά δεν πρόκειται να προκαλέσει πόλεμο και αιματοχυσίες, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η αποτρεπτική δύναμη της ΕΦ πρέπει να είναι σε ετοιμότητα «μήπως και κάποιοι επεκτατιστές δεν θα αντέξουν στον πειρασμό για περαιτέρω επέκταση» και υπογραμμίζοντας παράλληλα πως το θέμα δεν είναι απλά να αποτραπεί η επέκταση της Τουρκίας, αλλά «να φύγουν», όπως είπε, «να παν στον σπίτι τους» καθώς «η πατρίδα τους είναι αλλού».

    «Τη δική μας την πατρίδα όπως είπε και ο ποιητής», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «δεν μπορούν να την μετακινήσουν, να της βάλουν κρικέλια και να την πάρουν και να φύγουν. Οι ίδιοι θα φύγουν, η πατρίδα μας θα μείνει εδώ και είμαι σίγουρος ότι θα είναι μια ειρηνική και επανενωμένη πατρίδα».

    «Αυτές οι μέρες είναι μέρες Παθών. Η Κύπρος ζει τα πάθη της εδώ και 37 χρόνια όμως θα έρθει η ώρα που θα κατεβεί και η Κύπρος από το Σταυρό του Γολγοθά και η ώρα της Ανάστασης» είπε καταλήγοντας.

    Στα πλαίσια των επισκέψεων του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθεώρησε στρατιωτικό υλικό και προσέφερε προσωπικά δώρα σε αξιωματικούς και κληρωτούς της ΕΦ αλλά και δώρα στις μονάδες.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΗΔΕΙΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥ

    Την αποφασιστικότητα για συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση που θα επέλθει με την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και να επανενώνει τη χώρα και το λαό στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, στην κηδεία των λειψάνων του Κωνσταντίνου Ασιήκκαλη, ο οποίος έπεσε υπερασπιζόμενος την πατρίδα κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής. Σε ομιλία του στην κηδεία, που τελέστηκε στην εκκλησία Αγίας Βαρβάρας στο Καϊμακλί, ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε στη ζωή και τη δράση του Κωνσταντίνου Ασιήκκαλη, ο οποίος, μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο τον Ιούνιο του 1972, κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά και τοποθετήθηκε στο 251 Τ.Π..

    Η εκταφή των λειψάνων του πεσόντα πραγματοποιήθηκε από ομαδικό τάφο που εντοπίστηκε σε περιοχή του τ/κ χωριού Τζιάος στα πλαίσια του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων Κύπρου, που λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν ανθρωπολογικές εξετάσεις και εξετάσεις DNA, βάσει των οποίων έχει διακριβωθεί η ταυτότητα των λειψάνων που ανήκουν στον Κωνσταντίνο Ασιήκκαλη.

    Ο κ. Στεφάνου επεσήμανε ότι οι συγγενείς των αγνοουμένων έχουν κάθε δικαίωμα να μάθουν τί απέγιναν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και ``σήμερα ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας προς τους συγγενείς των αγνοουμένων ότι θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την πλήρη διερεύνηση και διακρίβωση της τύχης τους, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής, ώστε να συνεχιστεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία που οδηγεί στον εντοπισμό και στην ταυτοποίηση των λειψάνων αγνοουμένων``. ``Ο εντοπισμός και η ταυτοποίηση δεν επιλύει το πρόβλημα των αγνοουμένων. Η παράδοση όμως των λειψάνων στις οικογένειες, η ταφή των ηρώων μας με τις πρέπουσες τιμές, απαλύνουν τον πόνο και λυτρώνουν από την αγωνία``, ανέφερε.

    [03] ICAO - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) Raymond Benjamin. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο, ο κ. Benjamin θα παραστεί στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια Πτήσεων, που διοργανώνεται στη Λευκωσία στις 27-28 Απριλίου από το FSF-SEC. Ο ΓΓ του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί επίσης τους επικεφαλής των διεθνών οργανισμών που θα συμμετάσχουν στη Διάσκεψη και θα προσφωνήσει την τελετή βράβευσης του ΓΓ του ICAO από το FSF-SEC.

    Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στη Διάσκεψη, η οποία θεωρείται μοναδική για τα κυπριακά δεδομένα, θα παραστούν επίσης και οι επικεφαλής του EUROCONTROL, του Οργανισμού Ασφάλειας Πτήσεων της ΕΕ, του Διεθνούς Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων, της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Πολιτικής Αεροπορίας και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αεροπορικών Εταιρειών. Στην πραγματικότητα, προστίθεται, σχεδόν ολόκληρη η ηγεσία της παγκόσμιας πολιτικής αεροπορίας θα βρίσκεται στην Κύπρο για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη.

    Ξένοι εμπειρογνώμονες θα παρουσιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της αεροπορικής ασφάλειας. Μέχρι τώρα, πέραν των 150 ατόμων από 23 χώρες και έξι διεθνείς οργανισμούς δήλωσαν συμμετοχή.

    [04] ΨΑΡΑΔΕΣ - ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ - ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

    Εξι πυροβολισμούς έριξαν Τούρκοι στρατιώτες εναντίον Ελληνοκυπρίων ψαράδων που ψάρευαν με τη βάρκα τους στη θαλάσσια περιοχή Κάππαρη, στο Παραλίμνι την Τρίτη το βράδυ. Σύμφωνα με την Αστυνομία, γύρω στις έξι χθες το απόγευμα καταγγέλθηκε από κάτοικο Δερύνειας ότι ενώ ψάρευε με άλλο άτομο στη θαλάσσια περιοχή Κάππαρη, στο Παραλίμνι, δέχθηκε έξι πυροβολισμούς από τουρκικό φυλάκιο. Οι πυροβολισμοί, όπως ανέφερε στην Αστυνομία, έπεσαν στο νερό μπροστά από τη βάρκα του.

    Οι δύο ψαράδες εγκατέλειψαν τα δίχτυα τους και όταν επέστρεψαν σήμερα το πρωί στην περιοχή για να τα μαζέψουν, δεν υπήρξε οποιαδήποτε παρενόχληση από τους Τούρκους.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 20 April 2011 - 13:29:24 UTC