Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-04-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΙΝΔΙΑ - ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ
  • [03] ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΠΡΕΣΒΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [04] ΛΕΥΚΩΣΊΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΟΥΣΑ - ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ

  • [01] ΥΠΕΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ - ΚΥΠΡΟΣ

    Η δεύτερη συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικών των Μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στην Κύπρο, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στη συνάντηση έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι Υπουργοί αρμόδιοι στα θέματα μετανάστευσης και ασύλου της Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Μάλτας, Ελλάδας και Κύπρου.

    Οπως αναφέρεται, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία και θα ακολουθήσει δημοσιογραφική διάσκεψη καθώς και γεύμα εργασίας των Υπουργών.

    Σημειώνεται ότι «σε συνέχεια της πρώτης Υπουργικής συνάντησης των 6 Μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη στις 23 Φεβρουαρίου 2011, η συνάντηση στη Λευκωσία θα επικεντρωθεί στη συζήτηση της κατάστασης που διαμορφώνεται σε σχέση με τα γεγονότα στις χώρες της Β. Αφρικής και Μ. Ανατολής και στην ανάγκη για συλλογική διαχείριση στο πλαίσιο της ΕΕ των μικτών μεταναστευτικών ροών που δημιουργούνται και πάντα στο πνεύμα της έμπρακτης εφαρμογής της αρχής της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών».

    Κατά τη συνάντηση, προστίθεται, «τα Μεσογειακά κράτη μέλη, τα οποία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και δέχονται δυσανάλογες μεταναστευτικές πιέσεις, θα επεξεργαστούν λεπτομερείς προτάσεις και θα διαμορφώσουν κοινές θέσεις που θα κατατεθούν στο επερχόμενο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 12 Μαΐου 2011».

    Οι Υπουργοί με τις αντιπροσωπείες τους θα φθάσουν στην Κύπρο σήμερα και θα αναχωρήσουν το απόγευμα της Τρίτης 19 Απριλίου 2011 και την Τετάρτη 20 Απριλίου 2011, καταλήγει η ανακοίνωση.

    [02] ΥΠΕΞ - ΙΝΔΙΑ - ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού ολοκληρώνει την Τρίτη την τριήμερη επίσκεψη του στην Ινδία και αναχωρεί για το Αμπου Ντάμπι όπου θα συμμετάσχει, στις 20 Απριλίου, στην 21η Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ). Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη Σύνοδο η Κύπρος θα υποβάλει προτάσεις και εισηγήσεις που θα αποσκοπούν στην ενδυνάμωση της σχέσης μεταξύ ΕΕ και ΣΣΚ, μέσω της υλοποίησης του Προγράμματος Κοινής Δράσης ΕΕ-ΣΣΚ.

    Κατά τη διάρκεια της Συνόδου θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τη συνεργασία και τις σχέσεις των χωρών της ΕΕ με αυτές του Κόλπου καθώς και για άλλα πολιτικά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και η κατάσταση στο Ιράν και την Υεμένη. Αναμένεται, επίσης, να συζητηθούν θέματα που αφορούν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

    Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Κυπριανού αναμένεται να έχει χωριστές διμερείς επαφές με τους ομολόγους του των κρατών μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

    [03] ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΠΡΕΣΒΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Το τελικό πόρισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων για το Φάκελο της Κύπρου όπως εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της στις 17 Μαρτίου, παρέδωσε στον Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλη Παπαϊωάννου, αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου. Παραδίδοντας το πόρισμα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μαρίνος Σιζόπουλος, εξέφρασε την απογοήτευση των μελών της Επιτροπής για το γεγονός ότι δεν κατέστη δυνατή η πρόσβαση της στο αντίστοιχο υλικό το οποίο είχε στην κατοχή της η Βουλή των Ελλήνων κι άλλες υπηρεσίες της Ελληνικής Δημοκρατίας, ώστε να μπορέσει το πόρισμα να είναι όσο το δυνατό πιο λεπτομερές και να βοηθηθεί η Επιτροπή στο έργο της για τη διακρίβωση των αιτίων και των αιτιατών που οδήγησαν στην προδοσία και στην τραγωδία του 1974.

    «Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι μετά τη μελέτη του συγκεκριμένου πορίσματος θα υπάρξει μια αναθεώρηση αυτής της πολιτική και ότι ενδεχομένως στην επόμενη Βουλή, στη νέα της σύνθεση, θα δοθεί η δυνατότητα να υπάρξει μια στενή συνεργασία όπως είχαμε από το 2006 προτείνει στη Βουλή των Ελλήνων, έτσι ώστε τα δύο σώματα να μπορέσουν από κοινού πια να προχωρήσουν σε μια ενδελεχή μελέτη όλων αυτών των γεγονότων και ενδεχομένως αν προκύπτουν οποιαδήποτε νέα στοιχεία να μπορέσουν να τα δημοσιοποιήσουν», ανέφερε. Ο κ. Παπαϊωάννου διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα αποδίδει τη δέουσα σημασία και προσοχή στο όλο θέμα, προσθέτοντας ότι ασφαλώς τα ιστορικά γεγονότα καταγράφονται, αξιολογούνται, μελετούνται.

    «Είμαι βέβαιος ότι με αυτή την προσοχή και το ενδιαφέρον θα υπάρξει η μελέτη του πορίσματος αυτού», ανέφερε. Από πλευράς του το μέλος της Επιτροπής, Βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας πρόσθεσε ότι είναι χρέος της Δημοκρατίας της Ελλάδας να παραδώσει το πόρισμα του Φακέλου Ελλάδας στην Κύπρο για να συμπληρωθεί το κενό που έχει αντιμετωπίσει η Επιτροπή. Ο κ. Παπαϊωάννου διαβεβαίωσε τον κ. Κουλία ότι η Αθήνα έχει υπόψη της τί είναι χρέος της και τί όχι. Παράλληλα ο Ελληνας Πρέσβης ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία της Επιτροπής, διαβεβαιώνοντας ότι θα φροντίσει να περιέλθει το πόρισμα πάραυτα στην Αθήνα , στη Βουλή. Συνεχάρη παράλληλα την Επιτροπή για το πολύτιμο έργο το οποίο έχει επιτελέσει, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα προσθέσει πολύτιμο στο υλικό στο ήδη υπάρχον από τη Βουλή των Ελλήνων.

    [04] ΛΕΥΚΩΣΊΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΟΥΣΑ - ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ

    Το ``εναρκτήριο λάκτισμα`` για την προσπάθεια της Λευκωσίας να διεκδικήσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017, έδωσε τη Δευτέρα η Δήμαρχος της πόλης Ελένη Μαύρου, έχοντας την στήριξη των Δήμων της ευρύτερης Λευκωσίας, αλλά και του Δήμου Λάρνακας, γεγονός που, όπως εκτίμησε, δίνει μια νέα δυναμική στην υποψηφιότητα της Λευκωσίας.

    Σε συνέντευξη Τύπου, η κ. Μαύρου εξέφρασε την ευχή η υποψηφιότητα της Πρωτεύουσας να στηριζόταν και από τις υπόλοιπες πόλεις της Κύπρου, ενώ όλοι οι Δήμαρχοι και εκπρόσωποι των Δήμων που στηρίζουν την υποψηφιότητα της Λευκωσίας, είπαν ότι η πρωτεύουσα θα έπρεπε να ήταν η πρώτη πόλη της Κύπρου που θα υποβάλει υποψηφιότητα για τον τίτλο αυτό. Στις δηλώσεις της, η κ. Μαύρου ανέφερε ότι η δημοσιογραφική διάσκεψη ``είναι μάλλον διαφορετική από τις άλλες γιατί αφ` ενός αποτελεί το επίσημο λάκτισμα στην προσπάθεια της Λευκωσίας να διεκδικήσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017 και αφ` ετέρου επειδή η διάσκεψη αυτή είναι το επιστέγασμα μιας συνεργασίας βαρύνουσας σημασίας, καθώς όλοι οι Δήμοι της επαρχίας Λευκωσίας, Στρόβολος, Λακατάμεια, Αγιος Δομέτιος, Εγκωμη, Αγλαντζιά, Λατσιά, Δάλι και ο Δήμος Λάρνακας τάσσονται επίσημα συνοδοιπόροι του Δήμου Λευκωσίας στην προσπάθεια αυτή``.

    ``Με τη συμμετοχή και των άλλων Δήμων ως εταίρων στο πλευρό της πρωτεύουσας``, πρόσθεσε, ``δίδεται μια νέα δυναμική στη συμμετοχή της Λευκωσίας, εφόσον η ένταξη μιας ευρύτερης περιφέρειας αποτελεί όχι μόνο ενδεδειγμένη καλή πρακτική άλλων παλαιότερων Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης, όπως του Λουξεμβούργου, της Εσσης, του Ρουρ, της Μασσαλίας, αλλά και ένα ισχυρό μέσο προς την επιτυχία``, είπε. Εξέφρασε την ευχή όπως ``σε αυτή την προσπάθεια βαδίσουμε μαζί με τις υπόλοιπες πόλεις της Κύπρου γιατί διεύρυνση των γεωγραφικών ορίων της πόλης και συνεργασία με μια ευρύτερη περιφέρεια συνεπάγεται με διεύρυνση των κοινωνικών, οικονομικών, πολιτιστικών και των άλλων ορίων της, πράγμα που την καθιστά πιο ανταγωνιστική, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη τα μεγέθη της Κύπρου``. Σε ερώτηση γιατί η Λάρνακα αποφάσισε να στηρίξει την υποψηφιότητα της Λευκωσίας και όχι τις αντίστοιχες της Λεμεσού ή της Πάφου, η κ. Μαύρου είπε πως βλέποντας το παράδειγμα του Λουξεμβούργου και άλλων περιοχών και βλέποντας τα μεγέθη της Κύπρου, ίσως το ερώτημα δεν είναι η απόφασης της Λάρνακας, που προσθέτει με πολλούς τρόπους, να στηρίξει την υποψηφιότητα της Λευκωσίας. ``Το ερώτημα`` είπε, ``θα έπρεπε να είναι εάν μπορούν όλες οι πόλεις της Κύπρου να στηρίξουν μια πρόταση από πλευράς της Κύπρου``.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, η κ. Μαύρου ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια το κόστος για την προετοιμασία της υποψηφιότητα και οι επενδύσεις που γίνονται κυμαίνονται από 7 μέχρι και 80 εκατομμύρια, αναλόγως των μεγεθών. Επεσήμανε όμως ότι τα οφέλη από την διεκδίκηση του τίτλου αφορούν στη δημιουργία υποδομών στην ευρύτερη περιοχή, νέες θέσεις εργασίας, ενίσχυση τουριστικού ρεύματος, δημιουργία νέων οικονομικών δραστηριοτήτων. Τέλος, η κ. Μαύρου ανέφερε ότι ο Δήμος θα παρουσιάσει το βασικό περιεχόμενο τη φακέλου της υποψηφιότητάς του στις αρχές Μαΐου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 18 April 2011 - 13:29:14 UTC