Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-04-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΡΟΜΠΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΑΠΟΓΡΑΦΗ
  • [03] ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΕΙΚΟΝΩΝ
  • [04] ΓΑΛΑΝΟΣ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΡΟΜΠΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Την ελπίδα η Κύπρος να είναι ένα ενωμένο νησί όταν του χρόνου θα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο κ. Van Rompuy κάλεσε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να εργαστούν με πνεύμα συμβιβασμού και να βρουν κοινό έδαφος στα εναπομείναντα θέματα που συζητούνται στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «η αδιαλλαξία που επιδεικνύει η Τουρκία στοχεύει στο να πείσει τη διεθνή κοινή γνώμη για την ανάγκη επιβολής χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησίας για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό».

    Είπε ακόμη ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας των απευθείας συνομιλιών έχει υποβάλει συγκεκριμένες εποικοδομητικές προτάσεις, «που μπορούν να δώσουν νέα ώθηση στη διαδικασία, εάν πραγματικά το επιθυμεί η τουρκική πλευρά», εκφράζοντας την ανάγκη «να ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία, ώστε να αλλάξει τη στάση της και να επιτρέψει την επίτευξη προόδου».

    Μιλώντας μετά το πρόγευμα εργασίας που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι «είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις όσον αφορά στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, στην κρίση στην ευρύτερη περιοχή μας και ασφαλώς, στο Κυπριακό».

    Σημείωσε ότι «όπως είχα αναφέρει στην πρόσφατη σύνοδο των αρχηγών κρατών / κυβερνήσεων της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, τον περασμένο Μάρτιο, η Κύπρος συμφωνεί με την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, στο πλαίσιο των προσπαθειών να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση και να μην επαναληφθούν οι συνέπειές της». «Είναι, όμως, απαραίτητο», πρόσθεσε, «να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των μικρών κρατών μελών».

    Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι επανέλαβε στον κ. Van Rompuy «τη θέση μας όσον αφορά στο θέμα της κοινής εταιρικής φορολογικής βάσης και συγκεκριμένα στην ανάγκη σεβασμού του συγκριτικού και ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος των κρατών μελών».

    Ανέφερε επίσης ότι τον ενημέρωσε «για την πρόοδο στις συνομιλίες και στη συνεργασία με τους εταίρους μας στο τρίο της Προεδρίας, την Πολωνία και τη Δανία, για μια ομαλή οργάνωση της 18μηνης προεδρίας μας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

    Είπε ακόμη αντάλλαξαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, σημειώνοντας ότι «οι δημοκρατικές εξεγέρσεις επιφέρουν δραματικές αλλαγές στις γειτονικές μας χώρες».

    «Θέση μας», είπε, «είναι ότι οι αποφάσεις για το μέλλον των λαών αυτών θα πρέπει να ληφθούν από τους ίδιους με ειρηνικά και δημοκρατικά μέσα», προσθέτοντας ότι «η διαδικασία μετασχηματισμού και μετάβασης είναι κυριαρχική υπόθεση των ενδιαφερόμενων λαών, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις».

    Επεσήμανε ότι «πιθανή παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να προκύψει μόνο μετά από σχετικό αίτημα των εν λόγω χωρών. Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει όμως να στηρίξει, αφού της ζητηθεί, κάθε βήμα προς το δημοκρατικό μετασχηματισμό».

    Στο παρόν στάδιο, ανέφερε, «η Κύπρος δεν έχει επηρεαστεί από την αστάθεια που παρατηρείται στη Βόρεια Αφρική, όμως παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την κλιμάκωση της κρίσης στις χώρες της Μέσης Ανατολής, οι οποίες αποτελούν παραδοσιακά χώρες προέλευσης και διέλευσης της πλειοψηφίας των παράνομων μεταναστών και αιτητών ασύλου».

    Ανέφερε ότι «υποστηρίζουμε τη διακηρυγμένη δέσμευση, αλλά και τα μέτρα που λήφθηκαν μέχρι σήμερα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη στήριξη των κρατών μελών της Μεσογείου, τα οποία γειτνιάζουν με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής».

    Θεωρούμε αναγκαία, συνέχισε, «την έμπρακτη εφαρμογή της αρχής της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών αλλά και τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις χώρες που βρίσκονται στα νότια σύνορά της και ανάπτυξη διμερούς συνεργασίας με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης μεταναστών».

    «Εξίσου σημαντική θεωρούμε την ενίσχυση της ικανότητας δράσης της FRONTEX, ώστε να μπορέσει να εντείνει τις επιχειρήσεις στην περιοχή», είπε.

    Από τη μέχρι σήμερα εξέλιξη των πραγμάτων, όπως είπε, «ως Κύπρος, θεωρούμε ότι υπάρχει ανάγκη για καλύτερο συντονισμό και συνεργασία μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων», προσθέτοντας ότι «μας προβληματίζει ιδιαιτέρως η λήψη βεβιασμένων αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο χωρίς να έχουμε εξακριβωμένες πληροφορίες για το τι πραγματικά τεκταίνεται επί του εδάφους».

    Αποτελεί πεποίθησή μας, είπε, «ότι τα μεσογειακά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Κύπρος, θα μπορούσαν να περάσουν πολύ ευκολότερα τα όποια μηνύματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τις χώρες της περιοχής μας, μιας και σε αυτό συμβάλλει καθοριστικά η γεωγραφική μας εγγύτητα και οι παραδοσιακά στενές μας σχέσεις με τις χώρες της περιοχής».

    Υπό αυτή την έννοια, είπε, «η Κύπρος μπορεί να παράσχει προστιθέμενη αξία για την προώθηση των στόχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς αντιμετώπιση των τρεχουσών κρίσεων στην περιοχή της νότιας ακτής της Μεσογείου». Είπε, επίσης, ότι εξέφρασε την ετοιμότητα της Κύπρου να διαδραματίσει αυτό το ρόλο.

    «Θεωρούμε, περαιτέρω, σημαντικό όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση διευρύνει τη συνεργασία της με τον Αραβικό Σύνδεσμο, το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου καθώς και με την Αφρικανική Ενωση, προς αντιμετώπιση και αποκλιμάκωση των επιπτώσεων των εν εξελίξει κρίσεων στην περιοχή», συμπλήρωσε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψής του στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη, καθώς και για τα βήματα της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για αξιοποίηση των πηγών ενέργειας που βρίσκονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.

    Είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον κ. Van Rompuy και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι «η αδιαλλαξία που επιδεικνύει η Τουρκία στοχεύει στο να πείσει τη διεθνή κοινή γνώμη για την ανάγκη επιβολής χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησίας για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό».

    «Αυτό, όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Οι Κύπριοι έζησαν πικρές εμπειρίες από τον καθορισμό αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων και την άσκηση επιδιαιτησίας, την οποία έκριναν καθόλου αντικειμενική», πρόσθεσε.

    [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΑΠΟΓΡΑΦΗ

    Οποιαδήποτε απογραφή πληθυσμού διενεργηθεί στην Κύπρο πρέπει, υπό τις περιστάσεις, να έχει την αξιοπιστία του ΟΗΕ, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, σημειώνοντας ότι θα ήταν αδύνατον ο ΟΗΕ να αναλάβει τη διενέργεια της απογραφής στην τ/κ πλευρά, αλλά θα μπορούσε να διασφαλίσει ότι αυτή γίνεται σωστά.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και ερωτηθείς για το θέμα της απογραφής πληθυσμού, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα διενεργήσουν απογραφή πληθυσμού και ανέφερε ότι σχεδιάζεται η διενέργεια απογραφής στην Κύπρο την 1η Οκτωβρίου, ενώ οι Τουρκοκύπριοι θα κάνουν τη δική τους απογραφή αρχές του επόμενου έτους ή ακόμη και ενωρίτερα.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι αυτοί που τελικά θα διενεργήσουν την απογραφή πληθυσμού και όχι τα ΗΕ, ο κ. Ντάουνερ είπε «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε» και υπέδειξε ότι «υπάρχει όριο στο τι μπορούν να κάνουν τα Ηνωμένα Εθνη μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα». Εξέφρασε παράλληλα τη θέση ότι η απογραφή πληθυσμού στοιχίζει πολλά χρήματα, και απαιτεί πολύ προσωπικό.

    Ο κ. Ντάουνερ επισήμανε ότι «είναι διαφορετικό να λέμε ότι ο ΟΗΕ ο ίδιος θα διενεργήσει την όλη απογραφή, αυτό θα ήταν αδύνατο να το πράξει. Ο ΟΗΕ μπορεί να δει πώς διενεργείται η απογραφή και να διασφαλίσει ότι γίνεται σωστά και να δώσει την έγκρισή του».

    [03] ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΕΙΚΟΝΩΝ

    Δύο βυζαντινές εικόνες των Αποστόλων Παύλου και Ιακώβου, εικόνες οι οποίες χρονολογούνται από τα μέσα του 18ου αιώνα επέτυχε να ανακτήσει από τη Γερμανία η Εκκλησία της Κύπρου και σύντομα θα μεταφερθούν στην Κύπρο.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των Γραφείων της Εκκλησίας της Κύπρου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, οι δύο εικόνες, πού είναι έργα της Σχολής Αγιογραφίας του Αγίου Ηρακλειδίου (στο Πολιτικό Λευκωσίας), εντοπίστηκαν στη γερμανική πόλη του Ντίσελντορφ τον περασμένο Φεβρουάριο.

    Η προέλευση των δύο εικόνων, δηλώνει η Εκκλησία της Κύπρου, είναι μετά βεβαιότητας, ναός ή μοναστήρι στις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και εξήχθησαν παράνομα προς τις ευρωπαϊκές αγορές, με σκοπό την πώλησή τους, μετά τη βεβήλωση και λεηλασία των χριστιανικών μνημείων από τούς Τούρκους εισβολείς το καλοκαίρι του 1974, όπως και χιλιάδες άλλες εικόνες.

    Κατόπιν ενεργειών της Συνοδικής Επιτροπής της Εκκλησίας της Κύπρου για τα Μνημεία και την Τέχνη, μετέβη προχθές στο Ντίσελντορφ ο Επίσκοπος Νεαπόλεως, Πορφύριος, Διευθυντής του Γραφείου της Εκκλησίας της Κύπρου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, όπου και παρέλαβε τις δύο εικόνες.

    [04] ΓΑΛΑΝΟΣ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ

    Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός γνωστοποίησε ότι απέστειλε επιστολή-διάβημα στον Τούρκο Πρωθυπουργό για το θέμα της κατεχόμενης πόλης και παράλληλα ανακοίνωσε ότι διαβήματα θα γίνουν πολύ σύντομα και προς την κατεύθυνση της ΕΕ και των ΗΕ.

    Σε διάσκεψη Τύπου, στην οποία έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή με ημερομηνία 20 Ιανουαρίου 2011, ο κ. Γαλανός διευκρίνισε ότι δεν επεδίωξε να δημοσιοποιήσει το θέμα νωρίτερα, καθώς θεώρησε ορθό να αναμένει την παρέλευση κάποιου χρόνου για να μην κατηγορηθεί ότι απέστειλε την επιστολή χάριν εντυπώσεων. Είπε επίσης ότι «βεβαίως δεν ανέμενε απάντηση από τον κ. Ερντογάν».

    Στην επιστολή ο κ. Γαλανός ζητά, μεταξύ άλλων, την έναρξη της διαδικασίας απόδοσης της Αμμοχώστου, ξεκινώντας σε πρώτο στάδιο με την περίκλειστη περιοχή και την είσοδο εμπειρογνωμόνων από τα ΗΕ και την ΕΕ, οι οποίοι να προβούν σε μελέτη για την επανεγκατάσταση και επιστροφή των κατοίκων.

    «Η επιστροφή σε ολόκληρη την Αμμόχωστο, των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων νόμιμων κατοίκων της, στη βάση των προνοιών των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα συνέβαλλε τα μέγιστα στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων του νησιού και θα αποδείκνυε στην πράξη πως είναι δυνατή όχι μόνο η αρμονική συμβίωση μεταξύ τους, αλλά και η συνεργασία τους προς όφελος του λαού και της κοινής τους πατρίδας», αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή ο κ. Γαλανός.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 13 April 2011 - 13:29:25 UTC