Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-04-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΕ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΕ

    Οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, τη Συρία, την Υεμένη και το Μπαχρέιν, απασχόλησαν τη συνεδρία, στο Λουξεμβούργο, του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ την Τρίτη, στην οποία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.

    Στη διάρκεια συζήτησης για τις τρέχουσες εξελίξεις στη Νότια Γειτονία, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η ΕΕ πρέπει να εμπλακεί σε διάλογο με κάθε μια από τις επηρεαζόμενες χώρες που να αποσκοπεί στην ομαλή μετάβασή τους στη δημοκρατία, μέσω μιας διαδικασίας η οποία θα παραμείνει στα χέρια των ίδιων των λαών. Τα μεσογειακά κράτη μέλη της ΕΕ, υπογράμμισε ο κ. Κυπριανού, μπορούν να αναλάβουν ρόλο προμετωπίδας στις δράσεις της Ενωσης εφόσον βρίσκονται εγγύτερα στην κουλτούρα των χωρών αυτών και έχουν, ως εκ τούτου, το συγκριτικό πλεονέκτημα να γίνονται ευκολότερα αποδεκτά. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος ως γέφυρα μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της νότιας περιφέρειας.

    Ο κ. Κυπριανού προέβη, επίσης, σε ενημέρωση του Συμβουλίου για την επίσκεψή του στη Συρία στις 28 Μαρτίου, κατά την οποία διαβίβασε προς τη Συριακή ηγεσία, σε συντονισμό με την Υπατη Εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικών Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Κάθριν Άστον, τις θέσεις της ΕΕ για την κατάσταση στη χώρα.

    Σε ό,τι αφορά τις δράσεις της ΕΕ σε σχέση με τη Συρία, ο κ. Κυπριανού κάλεσε την Ενωση να είναι έτοιμη να συμβάλει στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στη χώρα, οι οποίες, όπως σημείωσε, θα αποβούν προς όφελος του συριακού λαού.

    Αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στη Λιβύη, ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι πρώτιστη σημασία πρέπει να δοθεί στην άμεση κατάπαυση του πυρός από όλες τις πλευρές και στη προστασία του άμαχου πληθυσμού. Παρόλο που οι πρόσφατες προσπάθειες της Αφρικανικής Ενωσης για τερματισμό των συγκρούσεων στη χώρα απέτυχαν, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες της για επίτευξη πολιτικής λύσης. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποτελεσματική παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Στη σημερινή συνεδρία έγινε, επίσης, ανταλλαγή απόψεων για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, και την κατάσταση στη Λευκορωσία και την Ακτή Ελεφαντοστού. Παράλληλα, η κ. Άστον, προέβη σε αποτίμηση των πρώτων 100 ημερών λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο για να παραστεί στην κηδεία του πρώην Υπουργού Παιδείας και μέλους του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ Ακη Κλεάνθους. Στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων την Τετάρτη, τον κ. Κυπριανού θα εκπροσωπήσει η Πολιτική Διευθύντρια του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Ρέα Γιορδαμλή.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία συνιστούν οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την κυπριακή οικονομία, όπως αυτές παρουσιάστηκαν στο World Economic Outlook για το 2011, δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης.

    Σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας παρουσιάζονται μειωμένες, κυρίως λόγω της ανόδου της τιμής του πετρελαίου και στις συνεπακόλουθες πιέσεις στους δυνητικούς ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης, της πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, καθώς και στη φυσική καταστροφή που έπληξε την Ιαπωνία.

    Για τον ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, το ΔΝΤ προβλέπει ένα ελαφρώς μειωμένο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1,7% για το 2011, έναντι 1,8% των εκτιμήσεων του περασμένου Οκτωβρίου, αλλά και 1,5% που είναι ο στόχος της Κυβέρνησης.

    Κατά τον κ. Σταυράκη, ``το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η εκτίμηση για τα δημόσια οικονομικά είναι πάρα πολύ βελτιωμένη``. Αναφέρθηκε στην προηγούμενη πρόβλεψη του ΔΝΤ για το δημόσιο χρέος της τάξης του 70% μέχρι το 2014, ενώ στις νέες προβλέψεις αυτό παρουσιάζεται στο 63,7%. Επισημαίνοντας ότι πρόκειται για προκαταρτικά στοιχεία, ο κ. Σταυράκης πρόσθεσε πως ``πάμε ακόμη καλύτερα και από τις ίδιες τις τελικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ και ιδιαίτερα όσον αφορά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 12 April 2011 - 17:29:16 UTC