Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-04-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ- ΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ - ΙΣΟΤΗΤΑ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - «ΠΕΡΠΑΤΩ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΥΦΛΟΥΣ» - ΛΕΜΕΣΟΣ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΟΣΕΟΚ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΠΟΕΔ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ- ΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ - ΙΣΟΤΗΤΑ

    Η πλήρης οικονομική και κοινωνική συμμετοχή των ατόμων με οπτική αναπηρία και, γενικότερα με αναπηρία αποτελεί, σημαντική παράμετρο της πολιτικής μας σε ό,τι αφορά στη δημιουργία έξυπνης, διατηρήσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε χαιρετισμό του εκδήλωση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ευημερίας Τυφλών «Περπατώ με τους Τυφλούς», στη Λευκωσία τον οποίο ανέγνωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι «η Κυβέρνηση δυναμικά έχει προβεί σε σειρά παρεμβάσεων στήριξης των συνανθρώπων μας που ανήκουν σε αυτή την ευάλωτη κατηγορία του πληθυσμού, αφού η οικοδόμηση μιας κοινωνίας ανοικτής σε όλους, και ιδιαίτερα στα άτομα με αναπηρίες, εξ’ αρχής αποτέλεσε δέσμευση της Κυβέρνησής μας».

    Αναφέρθηκε ακόμα και σε δεσμεύσεις αλλά και στην προώθηση μια σειρά στοχευμένων δράσεων και μέτρων όπως «την ενσωμάτωση της διάστασης της προσβασιμότητας και του «σχεδιασμού για όλους» με τη δημιουργία νέων προοπτικών κοινωνικής ενσωμάτωσης μέσω προγραμμάτων αποκατάστασης, αποϊδρυματοποίησης και ένταξης στην κοινότητα, καθώς και την εισαγωγή και εφαρμογή της νέας ολιστικής αξιολόγησης μέσα από το Σύστημα Αξιολόγησης της Αναπηρίας και Λειτουργικότητας, την ευρύτερη συμμετοχή και απασχόληση τους σε θέσεις εργασίας, αλλά και στην κατάθεση πρότασης από πλευράς του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για αλλαγή της φιλοσοφίας στο θέμα των δημόσιων βοηθημάτων».

    Σημείωσε παράλληλα και την καλλιέργεια της ισότητας όλων των πολιτών μέσω της διαφώτισης και της ευαισθητοποίησης για την αναπηρία, εμποτίζοντας τη δημιουργία κουλτούρας στην κοινωνία που θα εμπεδώνει την ίση μεταχείριση και διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες.

    Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα δημόσια οικονομικά, με προσήλωση και σταθερότητα υλοποιούμε το στόχο για εμβάθυνση και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και είπε ότι «πολύ πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει την παροχή αντισταθμιστικών μέτρων συνολικού ύψους €23.6 εκ. σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού λόγω της αύξησης του Φ.Π.Α. Τα άτομα με αναπηρίες έχουν περιληφθεί στις ομάδες που θα πάρουν πρόσθετη στήριξη».

    «Η αναπηρία δεν είναι εμπόδιο για τον πολίτη με αναπηρία. Εμπόδιο γίνεται από τις ανεύθυνες συμπεριφορές και διακρίσεις που τα άτομα αυτά υφίστανται», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Δική μας δέσμευση ως Κυβέρνηση είναι να εξασφαλίζουμε σε κάθε άτομο με αναπηρίες ασφάλεια, αξιοπρέπεια, ποιοτική διαβίωση και ενσωμάτωση στην κοινωνία διότι η κοινωνία, που είμαστε όλοι εμείς, τους χρειάζεται ως ενεργά της μέλη, σημείωσε παράλληλα ο Πρόεδρος Χριστόφιας και είπε ότι «με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης, λοιπόν, δράττομαι της ευκαιρίας να επαναδιαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην υλοποίηση των στόχων που θέσαμε».

    «Ας περπατήσουμε, λοιπόν, όλοι αυτή τη συμβολική διαδρομή την οποία εμείς ως εθελοντές θα διανύσουμε σήμερα, για να δώσουμε ηχηρό το μήνυμα ότι πέραν της οικονομικής ενίσχυσης του θεσμού, η κοινωνία έχει ανάγκη των δραστηριοτήτων και συνθηκών εκείνων που ενθαρρύνουν ευρύτερα τον εθελοντισμό» ανέφερε καταλήγοντας.

    Τέλος είπε ότι «η πορεία αυτή ας αποτελέσει ακόμη μια συμβολή για το Ευρωπαϊκό Ετος Εθελοντισμού 2011 και ας δώσουμε μαζί την υπόσχεση για εντατικοποίηση των προσπαθειών μας προς την επίτευξη ενός ευνοϊκού για τον εθελοντισμό κλίματος».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - «ΠΕΡΠΑΤΩ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΥΦΛΟΥΣ» - ΛΕΜΕΣΟΣ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν είπε ότι «περπατώντας σήμερα με τους τυφλούς δίνουμε το μήνυμα ότι είμαστε στο πλευρό των συνανθρώπων μας με προβλήματα όρασης και παράλληλα προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία για την οικονομική στήριξή τους προκειμένου να καλύψουν διάφορες ανάγκες τους».

    Σε χαιρετισμό του στην έναρξη της πορείας «Περπατώ με τους Τυφλούς» στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «παράλληλα, στοχεύουμε στη συνειδητοποίηση του χρέους όλων μας έναντι αυτής της ειδικής ομάδας των συμπατριωτών μας και συμπαρατασσόμαστε μαζί τους στην προσπάθεια για δημιουργική ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο, για την εκπαίδευσή τους, για την επαγγελματική αποκατάσταση τους και γενικά για την ευημερία τους».

    Ο κ. Καρογιάν είπε ότι «περπατούμε με τους τυφλούς και στηρίζουμε τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ευημερίας Τυφλών που αποτελεί το φορέα στήριξης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων των τυφλών συμπατριωτών μας».

    Ανέφερε ότι η ετήσια πορεία «Περπατώ με τους Τυφλούς» αποτελεί προέκταση και στην Κύπρο της παγκόσμιας εκδήλωσης των Λεσχών ΛΑΙΟΝΣ και εκφράζει τη συμπαράσταση με διάφορους τρόπους στους συνανθρώπους μας που έχουν προβλήματα όρασης ενώ παράλληλα αποσκοπεί στη δημιουργία ευκαιριών για την επαγγελματική τους αποκατάσταση, την πλήρη ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία και γενικά την ευημερία τους.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΟΣΕΟΚ

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης δήλωσε ότι είναι «προφανές το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης και ειδικότερα του Υπουργείου Εσωτερικών στην προώθηση ριζικών λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των κατασκευών και οικοδομών για να δώσουμε πραγματικά νέα ώθηση στην ανάπτυξη στον τόπο μας».

    Σε χαιρετισμό του στην 11η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «η σημασία του τομέα των κατασκευών και οικοδομών στην κυπριακή οικονομία είναι εξαιρετικά προφανής, ιδιαίτερα σήμερα, αν λάβουμε υπόψη τις επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης στη δική μας οικονομία».

    Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι «όπως τόνισε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριών χρόνων από την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου, η Κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια, όχι μόνο δεν επιχείρησε να συγκαλύψει τα σοβαρά προβλήματα και παθογένειες που συσσωρεύτηκαν τις τελευταίες δεκαετίες και απέκτησαν δραματική ένταση σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά αντίθετα τολμήσαμε να αλλάξουμε τα δεδομένα, χαράζοντας νέους δρόμους μέσα από μια σειρά τομών και μεταρρυθμίσεων που προωθήσαμε και συνεχίζουμε να προωθούμε».

    Πρόσθεσε ότι «στις διάφορες φάσεις της διαδικασίας που μέχρι τώρα ακολουθήσαμε για τον εκσυγχρονισμό, την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχου της ανάπτυξης, επιδιώξαμε να έχουμε την άμεση εμπλοκή και συμμετοχή των οργανωμένων συνόλων των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ανάπτυξης».

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΠΟΕΔ

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου είπε ότι «οι Τέχνες κατέχουν σημαντική θέση στο Νέο Αναλυτικό του Δημόσιου Σχολείου της Κύπρου, γιατί παρέχουν τα μέσα για εναλλακτικές μορφές επικοινωνίας και έκφρασης».

    Σε χαιρετισμό του στο Δ΄ Παγκύπριο Συνέδριο ΠΟΕΔ με αντικείμενο το Θέατρο, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι «ειδικότερα το Θέατρο, ως μια παραστατική τέχνη, δημιουργεί τις συνθήκες για το κτίσιμο μιας κοινωνίας πολιτών που συμμετέχουν ισότιμα σε ένα δημόσιο φόρουμ, για να φτιάξουν μια κοινή πραγματικότητα, ανάλογη των αναγκών και των προσδοκιών τους».

    Ο κ. Δημητρίου είπε ότι «δεν είναι υπερβολή να πούμε πως το θέατρο διευρύνει το νήμα της μαθησιακής διαδικασίας πέρα από τα στενά όρια της σχολικής τάξης ενώ η κάθε ιδέα γίνεται απτή και αναλύεται από τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετέχουν στο θεατρικό συμβάν, που μπορεί να λαμβάνει χώρα στα φυσικά όρια μιας αίθουσας διδασκαλίας».

    Ανέφερε ότι «η ένταξη της Θεατρικής Αγωγής στο νέο σχολείο είναι ένας βασικός στόχος της σύγχρονης παιδεία με τον παιδαγωγικός ρόλος του Θεάτρου να μην αποτελεί καινούρια ανακάλυψη αλλά να ανήκει στις πρωτόγονες κοινωνίες, από τότε που ο άνθρωπος άρχισε να παρατηρεί τον εαυτό του και να μαθαίνει μέσα από τη δράση του.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 11 April 2011 - 20:36:01 UTC