Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-04-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ Τ/Κ ΗΓΕΤΗΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [03] ΕΚΤ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [04] ΥΠΕΞ ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑΣ ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ Τ/Κ ΗΓΕΤΗΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Νέα συνάντηση έχουν την Τετάρτη οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων, που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για λύση του Κυπριακού.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου άρχισαν στις 30 Μαρτίου τη συζήτηση για τις εσωτερικές πτυχές του θέματος της ασφάλειας, όπως είχε δηλώσει μετά το πέρας της συνάντησης των δύο ηγετών η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ.

    Οι δύο, είπε, προέβησαν σε δήλωση για το θέμα και ακολούθησε συζήτηση η οποία θα συνεχιστεί.

    Σύμφωνα με τα ΗΕ, είναι η πρώτη φορά που οι Χριστόφιας και Ερογλου συζητούν για τις εσωτερικές πτυχές της ασφάλειας. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας συζήτησε το θέμα αυτό με τον τέως Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Στην αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης η Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε με επάρκεια, έστω και αν διάφορες πολιτικές δυνάμεις δεν βρίσκουν τίποτα θετικό και τα ζωγραφίζουν όλα με μαύρο χρώμα, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στην εναρκτήρια ομιλία του στη δημοσιογραφική διάσκεψη για την εσωτερική διακυβέρνηση με την ευκαιρία των τριών χρόνων διακυβέρνησής του. Υπογράμμισε πως παρά τις περί αντιθέτου προβλέψεις και κινδυνολογίες διαφόρων στην Κύπρο, η Κυβέρνηση με τη λήψη στοχευμένων μέτρων κατάφερε να συγκρατήσει το έλλειμμα πολύ πιο κάτω από το 6% και το 2010 έκλεισε στο 5.3%.

    Επιπλέον, ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2010 κυμάνθηκε στο 1%. Αυτό επιτεύχθηκε με τη στήριξη της ανάπτυξης, τη συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών του κράτους και τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, επεσήμανε. Υπογράμμισε πως «για το 2011 ο στόχος είναι να συνεχιστεί η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών διατηρώντας το κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα της οικονομίας».

    Αναφερόμενος στην ανεργία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως «για την εφαρμογή των μέτρων και των προγραμμάτων για την καταπολέμησή της και τη στήριξη της απασχόλησης δαπανήθηκαν ή έχουν δεσμευθεί συνολικά 28 εκατομμύρια ευρώ. Πέραν των 5.300 ανέργων έχουν προσληφθεί, αποτέλεσμα των προγραμμάτων που εφαρμόζουμε». Σε ό,τι αφορά στη μετανάστευση, σημείωσε πως η Κυβέρνηση επεξεργάστηκε και εφαρμόζει ολοκληρωμένη πολιτική λόγω της οποίας η ανεξέλεγκτη κατάσταση του παρελθόντος δεν υφίσταται πλέον. Συγκεκριμένα όπως ανέφερε μειώθηκε ο αριθμός των αιτητών ασύλου. Από τις 11.5 χιλιάδες του 2005, οι αιτήσεις σήμερα μειώθηκαν στις 1400, με την καλύτερη επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων, εξαλείφθηκε το φαινόμενο της έλευσης παράνομων μεταναστών και με την καλύτερη φύλαξη της κατοχικής γραμμής περιορίστηκε σημαντικά ο αριθμός των λαθρομεταναστών από τα κατεχόμενα. Το 2008 αυτός ο αριθμός ήταν 5200 άτομα, το 2010 μειώθηκαν σε 1857, είπε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι στα τρία χρόνια διακυβέρνησής μας, παρά τις πολλές και μεγάλες δυσκολίες που προκάλεσε η πρωτόγνωρη παγκόσμια οικονομική κρίση, έγιναν πάρα πολλά προς όφελος των απλών ανθρώπων και του κοινωνικού συνόλου. «Περάσαμε δύσκολες μέρες. Η παγκόσμια οικονομική κρίση προκάλεσε μεγάλα προβλήματα και δημιούργησε την επιτακτική ανάγκη για αναπροσαρμογή στόχων και προτεραιοτήτων της κοινωνικο-οικονομικής μας πολιτικής. Αυτό όμως δεν αλλοίωσε το φιλολαϊκό περιεχόμενο της πολιτικής μας», ανέφερε.

    [03] ΕΚΤ - ΚΥΠΡΟΣ

    Η Κύπρος πρέπει να προχωρήσει προσεκτικά με τα σχέδιά της για καταβολή, εκ μέρους των τραπεζών, επιπλέον φόρου σε ένα ταμείο στήριξης τραπεζών και να μην το χρησιμοποιήσει για τη διάσωσή τους, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

    Η Κύπρος σχεδιάζει να ζητήσει από όλες τις τράπεζες που λειτουργούν στη χώρα να καταβάλουν μια προσωρινή φορολογία, μέρος της οποίας θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση ενός τραπεζικού ταμείου εξυγίανσης.

    Η ΕΚΤ αναφέρει ότι υποστηρίζει τη δημιουργία τέτοιου είδους ταμείων για να διευκολύνουν το ρόλο του φορολογούμενου, όταν μια τράπεζα καταρρεύσει, αλλά προσθέτει ότι τέτοιου είδους ταμεία δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να προλάβουν την κατάρρευση μιας τράπεζας και πρέπει να έχουν αυστηρούς όρους χρήσης. ``Η ύπαρξη των ταμείων εξυγίανσης μπορεί, ωστόσο, να εγείρει`` ηθικές ανησυχίες, σημειώνει η ΕΚΤ σε μια νομική γνωμοδότηση που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της.

    ``Ως εκ τούτου, οι αυστηροί όροι για τη χρήση τους πρέπει να καθοριστούν``, προσθέτει. Η ΕΚΤ αναφέρει επίσης ότι οι αποφάσεις σχετικά με τη χρήση των κονδυλίων των ταμείων θα πρέπει να λαμβάνονται από ανεξάρτητες δημόσιες αρχές.

    [04] ΥΠΕΞ ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑΣ ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί ο Υπουργός Εξωτερικών της Νικαράγουας Samuel Santos Lopez από τις 5-7 Απριλίου, ύστερα από πρόσκληση του Κύπριου ομολόγου του Μάρκου Κυπριανού.

    Την Τετάρτη οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Νικαράγουας θα παρακαθίσουν σε επίσημες συνομιλίες στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών τους. Με το πέρας των συνομιλιών θα υπογραφούν Μνημόνιο Συναντίληψης για την Εγκαθίδρυση Μηχανισμού Πολιτικών Διαβουλεύσεων και Αμοιβαίας Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, καθώς και Συμφωνία για Συνεργασία στον Τουριστικό Τομέα μεταξύ Κύπρου και Νικαράγουας.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψης του, ο κ. Santos Lopez θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριο Καρογιάν και τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνη Πασχαλίδη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 6 April 2011 - 9:29:18 UTC