Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-03-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ
  • [02] ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • [03] ΥΠΕΞ - ΣΥΡΙΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΘΕΡΙΝΗ ΩΡΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

    Εκκληση για ομοψυχία στο εσωτερικό μέτωπο με στόχο να υπάρξει συντονισμένη και αποφασιστική δράση από την πλευρά μας στο πλαίσιο των συνομιλιών απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ενώ την ίδια ώρα επανέλαβε ότι οι θέσεις που καταθέτει ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου στο τραπέζι του διαλόγου αφίστανται πολλές φορές βασικών αρχών και αναιρούν τα συμφωνηθέντα με τον τέως Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Παράλληλα ο Πρόεδρος επανέλαβε την πρότασή του για απογραφή πληθυσμού σε ολόκληρη την Κύπρο και επέκρινε την τουρκική στάση στο θέμα αυτό, καλώντας τα ΗΕ και ευρύτερα τη διεθνή κοινότητα να προβληματιστούν γιατί μία τέτοια στάση οδηγεί σε αδιέξοδο.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε σε εκδήλωση αποκαλυπτηρίων του μνημείου Ηρώων και Αγνοουμένων της κοινότητας Γερίου Ιωνά Νικολάου, Κυριάκου Κολοκάση, Κυριάκου Κακουλλή, Μάκη Παμπόρη και Ανδρέα Κουκουμά και των εγκαινίων πολιτιστικού κέντρου Μάκη Παμπόρη και Ανδρέα Κουκουμά.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αφού ανέφερε ότι στην παρούσα φάση βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή του Κυπριακού, επανέλαβε ότι είμαστε έτοιμοι για λύση που θα άρει την κατοχή και τη διχοτόμηση, θα στηρίζεται στο διεθνές και στο ευρωπαϊκό δίκαιο, θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων πολιτών και θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, την ενότητα του λαού, την ενότητα των θεσμών και της οικονομίας.

    Ανέφερε ότι παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο των συνομιλιών, δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τη στάση της τουρκικής πλευράς ενώ επανέλαβε και την πρότασή του για απογραφή πληθυσμού σε ολόκληρη την Κύπρο σε συνεργασία με τα ΗΕ και άλλους οργανισμούς προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα του εποικισμού στη βάση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων.

    «Η πρόταση μας έχει ως εξής: Οι δύο κοινότητες θα καλέσουν το Ταμείο Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Population Fund) ή άλλο διεθνή οργανισμό που θα συμφωνηθεί (όπως ο ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης) να οργανώσει, εποπτεύσει και εκτελέσει ταυτόχρονη απογραφή για ολόκληρη την Κύπρο. Η απογραφή θα διεξαχθεί με βάση τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα και τις προδιαγραφές του Ταμείου Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Πρόσθεσε ότι «οι δύο κοινότητες θα ορίσουν εκπαιδευμένο προσωπικό (οι αριθμοί θα καθοριστούν βάσει των αναγκών) το οποίο θα διενεργήσει την απογραφή. Τα άτομα που θα οριστούν από τις δύο κοινότητες θα εργαστούν υπό την ιδιότητα τους ως εμπειρογνώμονες χωρίς να εκπροσωπούν οποιαδήποτε υπηρεσία ή αρχή. Το Ταμείο Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών θα επιβεβαιώσει και ανακοινώσει τα αποτελέσματα της απογραφής».

    «Γιατί το θέλουμε αυτό; Για να φανεί πόσες δεκάδες χιλιάδες είναι οι ξένοι που έχουν λάβει τη λεγόμενη υπηκοότητα του ψευδοκράτους. Διότι τα στοιχεία που δίνει η Τουρκία και η ηγεσία της τ/κ κοινότητας δεν είναι αξιόπιστα κατ εμάς», ανέφερε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δυστυχώς η τουρκοκυπριακή πλευρά θέλοντας να υπογραμμίσει την ύπαρξη και λειτουργία παράνομου, από όλες τις απόψεις «κράτους» στην κατεχόμενη περιοχή, αρνείται να αποδεχτεί κάθε πρόταση η οποία προβλέπει τη διενέργεια απογραφής σε ολόκληρη την Κύπρο».

    Πρόσθεσε ότι «η στάση αυτή είναι καιρός να προβληματίσει τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και ευρύτερα τη διεθνή κοινότητα γιατί μια τέτοια στάση οδηγεί σε αδιέξοδο».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε ότι η ε/κ πλευρά θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα και θα πράξει ό,τι είναι δυνατό στο πλαίσιο της διαδικασίας κυπριακής ιδιοκτησίας χωρίς επιδιαιτησία και τεχνητά χρονοδιαγράμματα, προκειμένου να εξευρεθεί λύση.

    Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στη θυσία των ηρώων της κοινότητας Γερίου, λέγοντας ότι με τον ηρωισμό τους τιμούν την Κύπρο. «Μέσα από τη σύντομη ζωή τους ο Νικόλαου, ο Κολοκάσης και ο Κακουλλής έζησαν όλο το μεγαλείο και την υπέρτατη αρετή της ελευθερίας και της δημοκρατίας, κερδίζοντας την αθανασία τους. Γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε τη συμβολή τους. Γι αυτό και το ελάχιστο που τους οφείλουμε είναι ένα διαρκές μνημόσυνο τιμής», συμπλήρωσε.

    Σε ότι αφορά τους αγνοούμενους Μάκη Παμπόρη και Ανδρέα Κακουλλή είπε ότι η πολιτεία συμμερίζεται το πολύχρονο δράμα των οικογενειών τους, προσθέτοντας ότι βελτίωση της κατάστασης γύρω από το θέμα των αγνοουμένων επιτεύχθηκε μόνο τα τελευταία χρόνια οπόταν η τουρκική πλευρά αποδέχθηκε την επαναδραστηριοποίηση της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους.

    «Η επαναλειτουργία της Διερευνητικής Επιτροπής είναι ένα θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και οι εκταφές που έγιναν και συνεχίζονται δημιουργούν ένα κλίμα αισιοδοξίας. Είναι ανάγκη η διαδικασία εκταφών και ταυτοποίησης να επιταχυνθεί. Όμως οι οικογένειες των αγνοουμένων θα νοιώσουν πραγματικά δικαιωμένες όταν η Τουρκία αποδεχθεί να αρχίσει η ουσιαστική διερεύνηση του θέματος που εξυπακούει την εξατομικευμένη έρευνα», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Διαβεβαίωσε επίσης ότι το θέμα των αγνοουμένων αποτελεί για την Κυβέρνηση θέμα υψίστης σημασίας και ότι θα εργαστεί με όλες τις δυνάμεις της για την ουσιαστική προώθησή του.

    «Δίνουμε στη Διερευνητική Επιτροπή κάθε δυνατή βοήθεια και διευκόλυνση για να φέρει σε πέρας την αποστολή της. Καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε η Τουρκία, με βάση και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην 4η Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου, να υποχρεωθεί να ανοίξει τα αρχεία του τουρκικού στρατού και των άλλων Υπηρεσιών, για να δοθούν οι αναγκαίες πληροφορίες και στοιχεία που θα βοηθήσουν την όλη αποστολή», πρόσθεσε.

    [02] ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ

    Η ανάγκη επίδειξης πνεύματος ενότητας μεταξύ των Κυπρίων κι ολόκληρου του Ελληνισμού κυριάρχησε στις ομιλίες των επισήμων που χαιρέτισαν τις εργασίες του 39ου συνέδριου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Νέα Υόρκη.

    Στην ομιλία του ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης, ο οποίος εκπροσώπησε στο συνέδριο την κυπριακή Κυβέρνηση, μεταφέροντας το χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και την εκτίμησή του για όσα οι Απόδημοι προσφέρουν στον Κυπριακό Ελληνισμό, ανέφερε πως ``δεν είμαστε εμείς το εμπόδιο για τη λύση. Εμείς είμαστε αυτοί που την επιδιώκουν. Η τουρκική όμως αδιαλλαξία, οι απαράδεκτες τουρκικές θέσεις κατά καιρούς επαναλαμβάνονται και ευρισκόμαστε και πάλι σε μια φάση όπου πρέπει να καταλάβουν πως τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και οι τεχνητές επιδιαιτησίες δεν θα ωφελήσουν``, πρόσθεσε.

    ``Ισως άλλοι να ενδιαφέρονται απλά για το κλείσιμο. Για μας είναι θέμα επιβίωσης και όχι θέμα απαλλαγής ενός προβλήματος. Ας στραφούν λοιπόν οι πιέσεις όχι σε κάποιους τους οποίους θεωρούν αδύναμους και νομίζουν ότι θα νικήσουν, αλλά σε αυτούς που πραγματικά οφείλουν να φέρουν τη δικαιοσύνη», επεσήμανε.

    Οπως είπε ``η λέξη κλειδί είναι ενωμένοι. Και πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι, γιατί όλα τα κακά που έπαθε ο τόπος μας προήλθαν από το διχόνοια και το εσωτερικό μίσος».

    Στο συνέδριο παρευρέθηκαν αντιπρόσωποι από τα 25 σωματεία μέλη ακι η συμμετοχή ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 20 χρόνων, δείγμα της θετικής πορείας της Κυπριακής Ομοσπονδίας, που υπογράμμισε στον απολογισμό του ο Πρόεδρός της Πανίκος Παπανικολάου, ο οποίος επανεξελέγη χωρίς ανθυποψήφιο, όπως και τα περισσότερα μέλη της απερχόμενης διοίκησης.

    [03] ΥΠΕΞ - ΣΥΡΙΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Συρία τη Δευτέρα 28 Μαρτίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ο κ. Κυπριανού θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Συρίας Bashar al-Assad και θα έχει συνάντηση με τον Σύρο ομόλογο του Walid al-Mouallem.

    [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΘΕΡΙΝΗ ΩΡΑ

    Αρχισε από την Κυριακή και στην Κύπρο, από τις 03:00 το πρωί, η εφαρμογή της θερινής ώρας, με τους δείκτες των ρολογιών να μετακινούνται κατά μία ώρα μπροστά.

    Η επάνοδος στη χειμερινή ώρα θα γίνει τον προσεχή Οκτώβριο, όταν τις πρωινές ώρες της Κυριακής 30 Οκτωβρίου οι δείκτες των ρολογιών θα μετακινηθούν κατά μία ώρα πίσω.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 27 March 2011 - 10:29:18 UTC