Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-03-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ - ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
  • [02] ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΉΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΕΕ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

  • [01] ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ - ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης Λουκάς Λουκά διαβεβαιώνει για την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για επίτευξη πραγματικής ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, εκφράζοντας παράλληλα για άλλη μια φορά τις θερμές ευχαριστίες του προς όλες τις γυναίκες της Κύπρου για όλα όσα έχουν προσφέρει στον τόπο και ευχόμενος ευόδωση των στόχων και επιθυμιών τους.

    Σε μήνυμα του με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ως Πρόεδρος του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, σημειώνει ότι «η υποεκπροσώπηση των γυναικών στις θέσεις λήψεως αποφάσεων της πολιτικής και δημόσιας ζωής εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα ανισότητας στον τόπο μας».

    Προσθέτει ότι «γι αυτό και ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, στο πλαίσιο διαφωτιστικής εκστρατείας, επικεντρώνει φέτος τις προσπάθειές του στην αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στη νέα Βουλή, ενόψει και των επικείμενων Βουλευτικών Εκλογών».

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει ότι «μήνυμά μας είναι η ανάγκη συστράτευσης όλων, για να πετύχουμε μια πιο ισορροπημένη εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στη νέα Βουλή, ανεβάζοντας το ποσοστό του 12% που ισχύει σήμερα, και το οποίο είναι πολύ χαμηλότερο του μέσου όρου συμμετοχής των γυναικών στα εθνικά κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών που ανέρχεται σε 24%».

    Για τον Εθνικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, ο κ. Λουκά αναφέρει ότι «πρωτοστατεί στα θέματα ισότητας ανδρών και γυναικών και μέσα από τα προγράμματα και τις επιχορηγήσεις που προσφέρει στις γυναικείες οργανώσεις συνεχίζει να στηρίζει όλες τις γυναίκες και, ιδιαίτερα, τις εργαζόμενες γυναίκες, τις οικοκυρές, τις αγρότισσες, τις νέες γυναίκες, τις γυναίκες μονογονιούς, τις γυναίκες με αναπηρίες, τις ηλικιωμένες, τις οικονομικά αδύνατες και τις γυναίκες-θύματα βίας στον αγώνα για διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους».

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης σημειώνει ότι «πολλά θετικά βήματα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της θέσης της γυναίκας σε όλους τους τομείς της ζωής και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το νομοθετικό τομέα τόσο στα πλαίσια του οικογενειακού δικαίου όσο και της εργατικής νομοθεσίας».

    Προσθέτει ότι «έχουν ψηφιστεί σημαντικά νομοθετήματα, όπως είναι οι Νόμοι για τις σχέσεις γονέων και τέκνων, τις περιουσιακές σχέσεις συζύγων, τη βία στην οικογένεια, την εμπορία προσώπων, την προστασία της μητρότητας, τη γονική άδεια, την ισομισθία ανδρών και γυναικών, την ίση μεταχείριση στην απασχόληση, την ίση πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες και πολλά άλλα».

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει ότι «οι νομοθεσίες αυτές συμπληρώνονται από ένα πλέγμα πολιτικών και προγραμμάτων που αφορούν τη συμφιλίωση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, όπως είναι η επέκταση του δικτύου υποδομής και φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων και προγράμματα για τη σμίκρυνση του χάσματος αμοιβών``.

    Σε αυτά προστίθενται και ``η κατάρτιση και επανένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας, η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, η προστασία των θυμάτων βίας, καθώς και η δημιουργία δομών και μηχανισμών, στους οποίους οι γυναίκες μπορούν να καταφεύγουν, να ζητούν βοήθεια και να καταγγέλλουν τις διακρίσεις που υφίστανται».

    Επίσης, συνεχίζει ο κ. Λουκά, «πολύ θετικά βήματα έχουν γίνει για τη σφαιρική και συντονισμένη προσπάθεια εξάλειψης των διακρίσεων και ανισοτήτων σε βάρος της γυναίκας, καθώς και των προκαταλήψεων και στερεοτύπων, που δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν στην κοινωνία μας, με την υιοθέτηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα Ανδρών και Γυναικών (2007-2013), του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (2010-2013) και του Σχεδίου Δράσης κατά της Εμπορίας Προσώπων (2010-2012)».

    Παράλληλα, αναφέρει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, «ο Εθνικός Μηχανισμός εντατικοποιεί τις προσπάθειές του για καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, η οποία αποτελεί τη σοβαρότερη παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών, στέλνοντας το μήνυμα για συστράτευση όλων, για μηδενική ανοχή απέναντι σε κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών».

    Καταλήγοντας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης εκφράζει εκ μέρους της Πολιτείας, «τη βαθιά εκτίμηση και σεβασμό μου προς τις γυναίκες, οι οποίες συνεισφέρουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και πρόοδο του τόπου μας, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών μέσα στην οικογένεια, που αφορούν τη φροντίδα του σπιτιού, των παιδιών, των ηλικιωμένων και άλλων εξαρτημένων ατόμων».

    [02] ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΉΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Ομάδας του Βρετανικού Κοινοβουλίου για την Κύπρο Ντέιβιντ Μπάροους, μιλώντας στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό σταθμό του Λονδίνου (LGR), παρομοίωσε τις διαδηλώσεις των Τουρκοκύπριων στα κατεχόμενα με τους αγώνες των λαών της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής για ελευθερία και δημοκρατία. Συγκεκριμένα κληθείς από το LGR να σχολιάσει τις πορείες διαμαρτυρίας των Τουρκοκυπρίων ενάντια στα σχέδια της Αγκυρας να επιβάλλει μέτρα αυστηρής οικονομικής λιτότητας, ο κ. Μπάροους δήλωσε ότι «ο κόσμος βγήκε κατά χιλιάδες στους δρόμους (του κατεχόμενου τμήματος) της Λευκωσίας όχι μόνο για να ζητήσει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης αλλά και για να δηλώσει ότι θέλει να είναι ελεύθερος και ανεξάρτητος», προσθέτοντας ότι οι «...Τουρκοκύπριοι αγωνιούν, όπως οι λαοί της ευρύτερης περιοχής, σχετικά με τη δυνατότητά τους να ορίζουν μόνοι τους τη μοίρα τους».

    Ο κ. Μπάροους χαρακτήρισε «σημαντική» τη χρονική στιγμή κατά την οποία επισκέφθηκε την Κύπρο (δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου) όχι μόνο γιατί συνέπεσε με τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική τα οποία έκαναν εφικτή τη διεύρυνση της ατζέντας των θεμάτων στις επίσημες και ανεπίσημες επαφές που είχε στο νησί αλλά και γιατί είχε τη δυνατότητα να αφουγκραστεί τη φωνή διαμαρτυρίας των Τουρκοκυπρίων εναντίον της κηδεμονίας της «μητέρας πατρίδας» και της σχέσης εξάρτησης που έχει οικοδομηθεί με την Τουρκία. Μια φωνή ελευθερίας και ανεξαρτησίας που επιζητά την επίλυση του Κυπριακού και η οποία πρέπει να ακουστεί ειδικά στην Αγκυρα, είπε. Εξάλλου, ο όρος «δικοινοτική», ανέφερε ο Βουλευτής, ως μέρος της βασικής πρότασης («δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία») την οποία όλοι υποστηρίζουν για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος σημαίνει ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα πρέπει να καταστεί ικανή να σταθεί στα δικά της πόδια και να μην είναι απόλυτα εξαρτημένη από την Τουρκία.

    Σύμφωνα με τον κ. Μπάροους, το κλειδί της λύσης του Κυπριακού εντοπίζεται στο να κατανοήσει η Τουρκία ότι πρέπει να απελευθερώσει το βόρειο τμήμα της Κύπρου από τη σφιχτή λαβή της και να αποσύρει τα στρατεύματα της, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι οι Κύπριοι (Ελληνες και Τούρκοι) από μόνοι τους θα καθορίσουν τη μοίρα τους. Αναφορικά με την ανησυχία που εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν για τον αργό βαθμό προόδου των συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ο Βρετανός Βουλευτής είπε ότι η δήλωση του Γ.Γ. αντανακλά τη γενικότερη ανησυχία που υπάρχει σε πολιτικούς όλων των αποχρώσεων, «αλλά η απάντηση δεν βρίσκεται στο να επιπλήττουμε τους Ελληνοκύπριους», σημείωσε ο κ. Μπάροους.

    [03] ΕΕ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Τις εισηγήσεις που θα κάνει προς την εαρινή Σύνοδο Κορυφής (24-25 Μαρτίου) συζήτησε στη συνεδρία του στις Βρυξέλλες, το Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΕ, στην οποία την Κύπρο εκπροσώπησε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους. Σε παρέμβασή της στη διάρκεια της συζήτησης, η κ. Χαραλάμπους εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι στο Σχέδιο Συμπερασμάτων του Συμβουλίου υπάρχουν αναφορές σε πολιτικές απασχόλησης που στοχεύουν στην αύξηση των πραγματικών ηλικιών συνταξιοδότησης.

    Την έντονη ανησυχία της εξέφρασε η κ. Χαραλάμπους και για αναφορές σε απόλυτη συνάρτηση των μισθών με την παραγωγικότητα. Η απόλυτη σύνδεση των μισθών με ένα μόνο παράγοντα και μάλιστα σε Ενωσιακό επίπεδο είναι λανθασμένη, τόνισε η Υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να μην λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος διαμόρφωσης των μισθών από το σύστημα εργασιακών σχέσεων της κάθε χώρας. Δεδομένης της σημασίας που η Κύπρος αποδίδει στα πιο πάνω θέματα και για τα οποία διατηρεί έντονες ανησυχίες, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων απείχε από την ψηφοφορία για έγκριση των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου.

    Ως προς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στον τομέα της απασχόλησης και της κοινωνικής ένταξης, η Υπουργός τόνισε ότι αυτά πρέπει να είναι λίγα, με συγκεκριμένους στόχους και σαφείς κατευθύνσεις. Στα επείγοντα μέτρα που πρέπει να τεθούν υπόψη του εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η κ. Χαραλάμπους συμπεριέλαβε τις πολιτικές που στοχεύουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, τις πολιτικές που δίνουν έμφαση στο συνδυασμό της εργασίας και της βελτίωσης δεξιοτήτων και τις πολιτικές που συνδυάζουν την αναπτυξιακή στρατηγική των επιχειρήσεων και την αύξηση της απασχόλησης. Κατά τη διάρκεια ανταλλαγής απόψεων αναφορικά με τους τρόπους βελτίωσης της επάρκειας και της βιωσιμότητας των ευρωπαϊκών συνταξιοδοτικών συστημάτων, η κ. Χαραλάμπους εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αρμοδιότητα καθορισμού των συνταξιοδοτικών συστημάτων θα πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί εθνικό δικαίωμα.

    [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

    Η Κύπρος κατατάσσεται στην προτελευταία θέση σε ό,τι αφορά την πολιτική της στην αντιμετώπιση προβλημάτων των μεταναστών, σε ένα κατάλογο 31 χωρών της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής στον οποίο η Σουηδία κατατάσσεται πρώτη. Η κατάταξη είναι βασισμένη σε δεδομένα σχετικής έκθεσης του Βρετανικού Συμβουλίου και της Ομάδας Μεταναστευτικής Πολιτικής.

    H Βρετανία είναι στη 12η θέση όπως και η Γερμανία, ενώ οι ΗΠΑ στην ένατη. Οι τέσσερεις καλύτερες, μετά τη Σουηδία, χώρες είναι κατά σειρά η Πορτογαλία, ο Καναδάς, η Φινλανδία και οι Κάτω Χώρες ενώ η τελευταία είναι η Λετονία και οι τρεις, πριν από την Κύπρο, χειρότερες είναι η Λιθουανία, η Μάλτα και η Σλοβακία.

    Σύμφωνα με τον ειδικό επί του θέματος αναλυτή, Thomas Huddleston, όλες οι χώρες έχουν περιθώρια βελτίωσης της σχετικής με το θέμα πολιτικής τους, με τη Σουηδία να παίρνει 83 βαθμούς από σύνολο 100. Πολλές χώρες έχουν βελτιώσει τη θέση τους σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα που είχε διενεργηθεί το 2007. Η Ελλάδα έχει βελτιώσει τη θέση της κατά 10 βαθμούς ενώ η Βρετανία έχει χάσει 10 βαθμούς.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 8 March 2011 - 10:29:15 UTC