Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-02-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΝΕΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΕΕ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • [04] ΓΓ ΑΚΕΛ - ΕΚΛΟΓΕΣ - ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΝΕΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

    Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα της παραβατικότητας ολιστικά, επιστημονικά και συντονισμένα και έχει εντάξει στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων της μια γενικότερη πολιτική για μια υγιή νεολαία με ισχυρές αντιστάσεις, στόχους και οράματα, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε χαιρετισμό του στο σεμινάριο με θέμα: «Ευαισθητοποίηση της Κοινωνίας στην Πρόληψη της Νεανικής Παραβατικότητας», ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι το Συμβούλιο Εγκληματικότητας, που συστάθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, προχώρησε στην προώθηση της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Εγκληματικότητας, το οποίο στηρίζεται σε τρεις άξονες: στη μείωση των εγκληματολόγων παραγόντων, στη μείωση της υποτροπής, και στη μείωση ευκαιριών για διάπραξη αδικημάτων.

    Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι το Σχέδιο περιλαμβάνει 85 πολυτομεακές δράσεις που αφορούν, κυρίως, το θεσμό της οικογένειας και του σχολείου, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, την κοινότητα, την ψυχαγωγία, τη μεταχείριση αδικοπραγούντων και την κοινωνική επανένταξη καταδίκων.

    «Εχει, επίσης, αρχίσει η αξιολόγηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, με βάση την οποία θα εκπονηθεί η νέα Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Εγκληματικότητας, η οποία θα καλύπτει τη χρονική περίοδο 2011-2016. Επιπρόσθετα, λειτούργησε Παρατηρητήριο για τη Βία στο Σχολείο στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το οποίο βρίσκεται σε στενή και συστηματική επικοινωνία με το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Παρατηρητήριο», είπε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι στόχος του Παρατηρητηρίου είναι η συλλογή, καταγραφή, κωδικοποίηση και ανάλυση στοιχείων που αφορούν στην έκταση και τις μορφές βίας στο σχολείο και η συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς εταίρους και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια προσφέρεται, πάνω σε μόνιμη βάση, εξειδικευμένη εκπαίδευση των μελών της Αστυνομίας καθώς και των Αστυνομικών της Γειτονιάς σχετικά με το χειρισμό ανήλικων παραβατών και, γενικά, την αντιμετώπιση κρουσμάτων νεανικής βίας και παραβατικότητας.

    Παράλληλα, μελετάται από την Αστυνομία, όπως επεσήμανε, η προώθηση Χάρτας Κοινωνικής Συμμαχίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας, στην οποία θα εμπλέκονται κοινότητες, Τοπικές Αρχές, εθελοντικοί οργανισμοί, κοινωνικοί εταίροι, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και άλλοι.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τέλος την πεποίθηση και την αισιοδοξία «ότι όλοι μαζί μπορούμε να συμβάλουμε στη δημιουργία μιας υγιούς νεολαίας και να οικοδομήσουμε προσωπικότητες νέων ισχυρές και ανθεκτικές, με υψηλά ιδανικά και αξίες, με ψυχική και πνευματική συγκρότηση τέτοια που να τους κρατά μακριά από εξαρτήσεις, αντικοινωνικές και παραβατικές συμπεριφορές».

    [02] ΥΠΕΞ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΕΕ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού αναχωρεί την Κυριακή για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των Συμβουλίων Γενικών και Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 20-21 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το βράδυ της 20ης Φεβρουαρίου, ο κ. Κυπριανού θα συμμετάσχει σε δείπνο εργασίας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων με θέμα: «Εξελίξεις στην Αίγυπτο και την περιοχή: Πολιτικές διαστάσεις».

    Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα ασχοληθεί, μεταξύ άλλων, με τη διαμόρφωση της νότιας διάστασης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, τις προτεραιότητες της ΕΕ όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα ενόψει της Συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και το καθεστώς της ΕΕ στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

    Κατά τη Σύνοδο του Συμβουλίου θα συζητηθούν, επίσης, η ευρωπαϊκή στρατηγική για τη Σομαλία και το Κέρας της Αφρικής, η κατάσταση στη Λευκορωσία και η εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφορικά με το Πακιστάν. Περαιτέρω, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα συζητήσει το θέμα των Ειδικών Απεσταλμένων της ΕΕ στο Νότιο Καύκασο, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν. Το Συμβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει συμπεράσματα σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τα επόμενα βήματα της ΕΕ.

    Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα ασχοληθεί μεταξύ άλλων με την πρόοδο της εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Φεβρουαρίου 2011 και τις διαβουλεύσεις του Προέδρου του Συμβουλίου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής. Κατά τη Σύνοδο του Συμβουλίου θα διεξαχθεί, επίσης, γενική συζήτηση προσανατολισμού αναφορικά με την Πέμπτη Εκθεση για τη Συνοχή και αναμένεται να υιοθετηθεί σχετικό κείμενο Συμπερασμάτων.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

    Πολυδιάστατο πρόβλημα, χαρακτήρισε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, το δημογραφικό, τονίζοντας ότι τα αίτια του είναι πολύπλευρα και έχει επιπτώσεις σε πολλές παραμέτρους της ζωής μιας χώρας όπως στην οικονομία, στο εργατικό δυναμικό, στο συνταξιοδοτικό, στην υγεία, στην εκπαίδευση. Σε ομιλία της στο Δημογραφικό Συνέδριο με θέμα: «Το Δημογραφικό Πρόβλημα-Επιπτώσεις και Πολιτικές», στη Λάρνακα, η Υπουργός πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τους διαθέσιμους δημογραφικούς δείκτες, στην Κύπρο παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες μια σταδιακή αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων και μια παράλληλη μείωση του ποσοστού των παιδιών.

    «Από το 1995, το συνολικό ποσοστό γονιμότητας έχει πτωτική πορεία και είναι πιο χαμηλό από το 2,10, ποσοστό που χρειάζεται για να εξασφαλιστεί η αναπλήρωση του πληθυσμού,» σημείωσε. Η κ. Χαραλάμπους αναφέρθηκε και στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Δημογραφική Γήρανση του 2009, σύμφωνα με την οποία εάν δεν επέλθουν επιπλέον μεταβολές στο θεσμικό πλαίσιο και στις υφιστάμενες πολιτικές, τότε οι δημογραφικές τάσεις αναμένεται να προκαλέσουν σημαντικές μεταβολές στις κοινωνίες μας, επηρεάζοντας την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών και δημιουργώντας νέες απαιτήσεις για τις μελλοντικές γενιές.

    Οπως διατυπώνεται και σε ευρωπαϊκά έγγραφα, περιλαμβανομένης και της νέας στρατηγικής «Ευρώπη 2020», οι πολιτικές των ευρωπαϊκών κρατών μελών για την οικογένεια θέτουν ως στόχο την προώθηση της δημογραφικής ανανέωσης μέσω της διευκόλυνσης της συμφιλίωσης της οικογενειακής με την εργασιακή ζωή και της ανάπτυξης κατάλληλων οικογενειακών πολιτικών και προγραμμάτων, έτσι ώστε οι νέοι να αποκτήσουν τον αριθμό παιδιών που επιθυμούν, πρόσθεσε.

    [04] ΓΓ ΑΚΕΛ - ΕΚΛΟΓΕΣ - ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

    Το ΑΚΕΛ στις 22 Μαϊου ζητά τη στήριξη του λαού στην κρίσιμη και καθοριστική καμπή για την Κύπρο και τον καλεί με την ψήφο του να ενισχύσει το κόμμα, να στηρίξει τη συνέχιση των προσπαθειών για επίτευξη δίκαιης λύσης, να στηρίξει τη συνέχιση της προσπάθειας για υλοποίηση του προοδευτικού και φιλολαϊκού προγράμματος διακυβέρνησης, δήλωσε μεταξύ άλλων ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, σε ομιλία του σε έκτακτο συνέδριο του κόμματος κατά το οποίο παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές για τις βουλευτικές εκλογές του Μαϊου.

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ κατέρχεται στις εκλογές «με ένα αξιόλογο, αξιόμαχο και αντιπροσωπευτικό ψηφοδέλτιο, ένα ψηφοδέλτιο που στέλλει ηχηρά το μήνυμα ότι οι προσπάθειες να απομονωθεί το ΑΚΕΛ, έχουν αποτύχει». Είπε ακόμα ότι θα δοθούν απαντήσεις μέσω των εκλογών «από τον κυπριακό λαό που κουράστηκε να ακούει τη μονότονη και ισοπεδωτική συγχορδία όσων προσπαθούν να υποβάλλουν πως για ότι γίνεται φταίει ο Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ και για ότι δεν γίνεται, πάλι φταίει ο Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ». Στις εκλογές, συνέχισε, θα δοθεί απάντηση και στο φαινόμενο της απάθειας και της αποπολιτικοποίησης, προσθέτοντας ότι στην αντίληψη ότι «όλοι είναι ίδιοι», μιλά η ιστορία, οι πολύχρονοι αγώνες του ΑΚΕΛ και η διαχρονική στήριξή του στο λαό καθώς και η πρότασή του για το μέλλον.

    Στην ομιλία του ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να έχουμε καμία αμφιβολία ότι τυχόν επικράτηση αδιάλλακτων θέσεων από την πλευρά μας, θα προκαλούσε προβλήματα με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και ευρύτερα, ενδεχόμενη διάβρωση της σχέσης μας θα παραβλάψει αναμφίβολα και την οικονομία, με ανυπολόγιστες συνέπειες σε βάρος του λαού μας». Πρόσθεσε ότι «έχει σημασία όλες οι συζητήσεις που διεξάγονται για το Κυπριακό να χαρακτηρίζονται από σοβαρότητα, υπευθυνότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι του τόπου και του λαού και δεν πρέπει να επιτρέψουμε ελέω προεκλογικών σκοπιμοτήτων να επικρατήσουν τα εύηχα συνθήματα, ή η ανέξοδη υπερπατριωτική ρητορεία».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 19 February 2011 - 12:29:14 UTC