Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-02-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΕΞ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΓΓ ΥΠΕΞ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΕΠΑΦΕΣ
  • [03] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗΣ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΚΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

  • [01] ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΕΞ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    O Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Δρούτσας επέκρινε τη στάση του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου στις συνομιλίες, λέγοντας ότι «η προσέγγισή του θυμίζει παλιές εποχές και ιδέες που δεν αντικατοπτρίζουν τη βάση των συνομιλιών, όπως αυτή έχει συμφωνηθεί».

    Παράλληλα, κάλεσε για άλλη μία φορά τα Ηνωμένα Εθνη να είναι αντικειμενικά.

    Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό του Λονδίνου (LGR), o κ. Δρούτσας ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει αποδείξει όλη αυτή τη χρονική περίοδο, από την έναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών, ότι παρουσιάζει εποικοδομητικές θέσεις και προτάσεις, ενώ από την άλλη οι προτάσεις και η όλη προσέγγιση του κ. Ερογλου θυμίζουν παλιές εποχές, παλιές ιδέες, οι οποίες σίγουρα δεν αντικατοπτρίζουν τη βάση των συνομιλιών, όπως αυτή έχει συμφωνηθεί».

    Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του, Ουίλιαμ Χέιγκ, ο κ. Δρούτσας είπε ότι του τόνισε πως η ελληνική πλευρά αναμένει από όλους και από τον ΟΗΕ μία αντικειμενική στάση, χωρίς απλοποιήσεις και ωραιοποιήσεις, προσθέτοντας ότι «προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση απαιτούμε όλοι να εργαστούν και αυτό θα τονίσω και στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα στη Νέα Υόρκη, ότι περιμένουμε από όλους να συμβάλουν με αντικειμενικό τρόπο στην ουσία του Κυπριακού».

    Για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, ο κ. Δρούτσας ανέφερε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι χώρα που θέλει να συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων και μπορεί να καταστεί παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

    [02] ΓΓ ΥΠΕΞ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΕΠΑΦΕΣ

    Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Νίκος Αιμιλίου ολοκλήρωσε χθες το πρόγραμμα των συναντήσεών του στην Ουάσινγκτον με υψηλόβαθμους εκπροσώπους της Κυβέρνησης και του Κογκρέσου, και βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, όπου σήμερα θα έχει γεύμα εργασίας με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Λυν Πάσκοε, συναντήσεις με τους μονίμους αντιπροσώπους της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Κίνας, ενώ αργά το βράδυ θα επισκεφθεί εθιμοτυπικά, στην Εδρα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο.

    Αμέσως μετά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, χθες αργά το βράδυ, ο κ. Αιμιλίου παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσαν προς τιμή του στην Αστόρια η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και η ΠΣΕΚΑ. Στο δείπνο παρευρέθηκαν Πρόεδροι και μέλη κυπριακών σωματείων και οργανώσεων, ομογενειακά μέσα ενημέρωσης και μέλη της διπλωματικής αποστολής της Κύπρου στη Νέα Υόρκη.

    Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής Πανίκος Παπανικολάου, οι οποίοι καλωσόρισαν τον Γενικό Διευθυντή στη Νέα Υόρκη, τον ευχαρίστησαν για την άψογη συνεργασία που η κυπριακή παροικία της Αμερικής έχει με το Υπουργείο Εξωτερικών και του ευχήθηκαν κάθε επιτυχία στην αποστολή του. Αναφέρθηκαν, επίσης, στον κοινό αγώνα Κύπρου και ομογένειας για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση της Κύπρου.

    Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσινγκτον, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στον μεγάλο αριθμό επαφών και συναντήσεων που είχε ο Γενικός Διευθυντής στην Ουάσινγκτον, που είχαν ως σκοπό την ενημέρωση της αμερικανικής Κυβέρνησης για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

    Στην ομιλία του, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών μετέφερε τον θερμό χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Εξωτερικών προς την κυπριακή παροικία της Αμερικής και διαβίβασε τις ευχαριστίες τους για τις προσπάθειες που αυτή καταβάλλει στο Κυπριακό.

    «Ολοι στην Κύπρο είναι ευγνώμονες για όσα η παροικία κάνει στον αγώνα για αποτίναξη της τουρκικής κατοχής και παρακολουθούν την πορεία και κοινωνική της καταξίωση στη μεγάλη χώρα που τους φιλοξενεί», είπε ο κ. Αιμιλίου.

    Ο Κύπριος απεσταλμένος εξέφρασε ικανοποίηση γιατί στις πλέον των 25 υψηλού επιπέδου συναντήσεις που είχε στην Ουάσινγκτον με βουλευτές και γερουσιαστές, διαφάνηκε η πολύ καλή σχέση που διατηρούν μαζί τους οι παράγοντες της παροικίας.

    Ενημερώνοντας τους ομογενείς για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Αιμιλίου είπε πως, αν και θα ήθελε να μεταφέρει ένα αισιόδοξο μήνυμα, δεν είναι σε θέση να το κάνει γιατί οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις δεν είναι ιδιαίτερα θετικές.

    «Η εκλογή του κ. Ερογλου στην εξουσία έχει σηματοδοτήσει αλλαγή στη στάση της τ/κ πλευράς στις διαπραγματεύσεις. Μέχρι και τον περασμένο Απρίλιο, στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Ταλάτ, είχε σημειωθεί κάποια πρόοδος σε μερικά θέματα, υπήρχε διάθεση διαπραγμάτευσης και προσέγγισης των θεμάτων, πράγμα που δεν υπάρχει τώρα», σημείωσε.

    Ο κ. Ερογλου, είπε ο κ. Αιμιλίου, τα τελευταία 35 χρόνια υποστηρίζει λύση στη βάση των λεγόμενων πραγματικοτήτων, δηλαδή της αποδοχής των τετελεσμένων της εισβολής και κατοχής, και ήταν ο άνθρωπος που κατηγορούσε τον κ. Ντενκτάς ως ελαστικό και διαλλακτικό και είναι συνεπής προς τις απόψεις του.

    Ο Γενικός Διευθυντής επεσήμανε ότι, αξιολογώντας το σύνολο των προτάσεων του κ. Ερογλου, φαίνεται ότι αυτό στο οποίο αποσκοπεί είναι η δημιουργία μιας συνομοσπονδίας στην Κύπρο, δύο κρατών, που θα συνεργάζονται σε έναν περιορισμένο αριθμό θεμάτων με μία αδύναμη κεντρική κυβέρνηση.

    Αρνείται ο κ. Ερογλου, είπε, τη συζήτηση εδαφικών αναπροσαρμογών, που είναι απαραίτητο συστατικό για το περιουσιακό, του θέματος της ασφάλειας, δηλαδή της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, γιατί όπως λέγει δεν έχει εξουσιοδότηση από την Αγκυρα, ενώ οι προτάσεις στο περιουσιακό ισοδυναμούν με εκχώρηση των περιουσιακών δικαιωμάτων των Ε/κ προσφύγων στο κατοχικό καθεστώς έναντι πενιχρών αποζημιώσεων ή καθόλου.

    Ο κ. Αιμιλίου ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις συνομιλίες διαπραγματεύεται στη βάση αρχών και υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, και στη βάση αυτών των αρχών που απολαμβάνουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες.

    Αγωνίζεται, είπε, για τα δικαιώματα ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης και απόκτησης περιουσίας, όπως επίσης για λύση στο θέμα των εποίκων, που αποτελεί μιαν από τις μεγαλύτερες απειλές.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των Τ/κ στα κατεχόμενα και σημείωσε ότι ένα από τα αιτήματά τους είναι και η απειλή απώλειας της κυπριακής τους ταυτότητας από τη συνεχή εισροή εποίκων.

    Ολα αυτά, είπε, απαιτούν επιτακτικά τη λύση του προβλήματος, γιατί χωρίς λύση ο κατοχικός στρατός θα είναι εκεί, οι έποικοι θα συνεχίσουν να έρχονται και οι πρόσφυγες θα παραμένουν πρόσφυγες.

    Πρόσθεσε ότι αυτό "δεν σημαίνει ότι είμαστε διατεθειμένοι για οποιανδήποτε λύση, αλλά για λύση στη βάση αρχών". Αυτά, είπε, είναι τα μηνύματα που μετέφερε στην Ουάσινγκτον και αυτά είναι και τα μηνύματα που θα μεταφέρει στην έδρα του ΟΗΕ.

    Τον κ. Αιμιλίου συνόδευαν ο Πρέσβης στην Ουάσινγκτον Παύλος Αναστασιάδης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ, ο Διευθυντής του Γραφείου του Δημήτρης Χατζηαργυρού και η Γενική Πρόξενος Κούλα Σοφιανού.

    [03] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗΣ

    Στην παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών στο κατεχόμενο από τα τουρκικά στρατεύματα βόρειο τμήμα της Κύπρου, αλλά και σε άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής, αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β`.

    Μιλώντας κατά την Εκτακτη Συνέλευση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην καταπάτηση των θρησκευτικών ελευθεριών των εγκλωβισμένων στην Καρπασία.

    Αναφέρθηκε στα περιστατικά της διακοπής της Χριστουγεννιάτικης Λειτουργίας στις εκκλησίες του Ριζοκαρπάσου και τις Αγίας Τριάδας, καθώς και στην παρεμπόδιση εκ μέρους των κατοχικών αρχών του Επισκόπου Καρπασίας να λειτουργήσει στη Μονή Αποστόλου Ανδρέα τον περασμένο Νοέμβριο.

    Είπε ότι απαιτείται από το Συμβούλιο Εκκλησιών Μέσης Ανατολής να ξεπεράσει τα εσωτερικά του προβλήματα και να καταθέσει τη συμβολή του στην επίλυση αυτών των θεμάτων.

    Ο Αρχιεπίσκοπος επανέφερε, επίσης, παλαιότερη πρότασή του για την ανάληψη της Γραμματειακής Υποστήριξης εξ ολοκλήρου από την Εκκλησία της Κύπρου, με ανάληψη των εξόδων λειτουργίας και της στελέχωσης των γραφείων.

    Είπε ότι είναι ανάγκη να ανασυγκροτηθεί του Συμβούλιο, «ώστε τούτο να καταστεί πιο αποτελεσματικό στις ενέργειες και αποφάσεις του», με παράλληλη επίλυση των οικονομικών δυσχερειών.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΚΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

    Υπό την πρυτανεία του κοινού συμφέροντος για διάσωση των Κυπριακών Αερογραμμών (ΚΑ) υπογράφηκε το πρωί στην παρουσία της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλας Χαραλάμπους, από τις συντεχνίες των εργαζομένων στην εταιρεία και τη διοίκηση, η συμφωνία στην οποία κατέληξαν ύστερα από μεσολαβητική πρόταση του Υπουργείου Εργασίας και στοχεύει στη διάσωση του εθνικού αερομεταφορέα.

    Η νέα αρχή για τις ΚΑ αναμένεται να επιβεβαιωθεί τη Δευτέρα, όταν διοίκηση, διεύθυνση και συντεχνίες θα παρουσιαστούν με μια φωνή ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για να αιτηθούν την έγκριση των 20 εκατομμυρίων ευρώ, από την Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη, που θα παραχωρηθούν στις Κυπριακές Αερογραμμές έναντι των ζημιών που υπέστησαν λόγω της απαγόρευσης των πτήσεων του πάνω από τον τουρκικό εναέριο χώρο.

    Σε δηλώσεις μετά την υπογραφή της συμφωνίας, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι με την υπογραφή ενώπιον του Υπουργείου Εργασίας των προνοιών της συμφωνίας που επήλθε μεταξύ των συντεχνιών και της διοίκησης των ΚΑ, ολοκληρώθηκε η διαδικασία που στόχευε στη συμβολή και των εργαζομένων στην προσπάθεια για βελτίωση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας των ΚΑ.

    Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος των ΚΑ Γιώργος Μαυρόκωστας ευχαρίστησε την Υπουργό, το Υπουργείο και τους συναδέλφους του, εργαζόμενους στις ΚΑ, για τη συναίνεση που έδειξαν, και πρόσθεσε ότι διοίκηση, διεύθυνση και προσωπικό, «όλοι μαζί θα σώσουμε την εταιρεία μας».

    Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου είπε ότι η διαδικασία δεν ήταν ευχάριστη επειδή για ακόμα μια φορά "αναγκαστήκαμε να πείσουμε τους εργαζόμενους να αποδεχθούν αποκοπή ωφελημάτων" και διατύπωσε την ελπίδα ότι αυτή θα είναι η τελευταία φορά. Ο κ. Νεοφύτου είπε ακόμα πως, για να ολοκληρωθεί η προσπάθεια, "αναμένουμε τη Δευτέρα από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και την Ολομέλεια του σώματος την Πέμπτη να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για τα 20 εκ.".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 18 February 2011 - 10:29:17 UTC