Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-02-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Τ/Κ - ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [02] ΕΔΕΚ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
  • [03] ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Τ/Κ - ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται για το τι γίνεται στα κατεχόμενα και την τ/κ κοινότητα τονίζοντας ότι αυτό το ενδιαφέρον δεν μπορεί να μας το υπεξαιρέσει και απαγορεύσει κανένας», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Κάλεσε παράλληλα την Αγκυρα να ακούσει την φωνή διαμαρτυρίας των Τ/κ και προπάντων την πιο βασική τους απαίτηση για απόσυρση των στρατευμάτων της από την Κύπρο.

    Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις από τουρκικής πλευράς ότι υπάρχει ανάμιξη των Ε/κ στις διαδηλώσεις στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως ανάμιξη, προσθέτοντας ότι οι Τ/κ είναι αγανακτισμένοι για την καταπίεση που δέχονται.

    «Οι Τ/κ νοιώθουν να φεύγει το χαλί κάτω από τα πόδια τους ως Κύπριοι και να αφομοιώνονται. Αντιδρούν και διαμαρτύρονται. Χωρίς καμία απολύτως ανάμιξη. Στο κάτω - κάτω όμως η απάντησή μου είναι ότι ενδιαφερόμαστε εμείς για το τι γίνεται στην κατεχόμενη περιοχή και τι γίνεται μέσα στην τ/κ κοινότητα», σημείωσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι οι Τ/κ είναι ισότιμοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας «και ενδιαφερόμαστε για τους πολίτες της ΚΔ. Είτε αυτοί είναι Ε/κ, Τ/κ, Μαρωνίτες, Αρμένιοι ή Λατίνοι».

    Τόνισε ότι «αυτό το ενδιαφέρον δεν μπορεί να μας το υπεξαιρέσει και απαγορεύσει κανένας» και είπε ότι η κατοχική δύναμη με την συμπεριφορά της συμπεριφέρεται ως κατοχική δύναμη, δηλαδή αυθαίρετα, αλαζονικά και ετσιθελικά.

    «Κάνουν καλά να ακούσουν την φωνή διαμαρτυρίας των Τ/κ και προπάντων την πιο βασική απαίτηση. Να αποσύρουν τα στρατεύματά τους. Η Αγκυρα να πάει στην Αγκυρα, εννοώ τα τουρκικά στρατεύματα να επιστρέψουν στην Τουρκία και να αφήσουν τους Κύπριους, Ε/κ και Τ/κ ελεύθερους να καθορίσουν ελεύθεροι το μέλλον τους στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», υπογράμμισε.

    Μόνο έτσι, είπε, θα τερματιστούν οι διαμαρτυρίες των Τ/κ που προέρχονται από συνθήματα που γεννούνται ένεκα της κατοχής.

    [02] ΕΔΕΚ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

    Τους 56 υποψηφίους που θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος για τις βουλευτικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου παρουσίασε την Κυριακή το ΚΣ ΕΔΕΚ στη 12η Σύνοδο της Κεντρικής του Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο ``Κλεοπάτρα`` της Λευκωσίας.

    Για την εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας, παρουσιάστηκαν από την ΕΔΕΚ 20 υποψήφιοι, θεωρώντας βέβαιη την αλλαγή στον καταμερισμό των βουλευτικών εδρών και την προσθήκη 6ης έδρας στη Λάρνακα, με βάση τα πληθυσμιακά δεδομένα όπως καταγράφονται στους σχετικούς εκλογικούς καταλόγους από το Αρχείο Πληθυσμού.

    Ολοι οι υποψήφιοι της Λευκωσίας προτείνονται από τον Επίτιμο Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη και είναι, με πρώτον τον Πρόεδρο του κόμματος, Γιαννάκη Ομήρου, οι Βασιλειάδου Μαρία, Θρασυβούλου Μαρία, Ιεροκηπιώτης Γιάννης, Καμένος Κώστας, Κουτσοκούμνης Νέμος, Κουττούκης Ανδρέας, Μαυρονικόλα Ρούλλα, Μαυροσκούφης Αρης, Νεοφύτου Νεόφυτος, Νικολάου Δώρος, Παπαδάκης Δημήτρης, Παπασωζόμενος Πέτρος, Παύλου Παύλος, Πολυδώρου Μάριος, Σταύρου Ελενα, Σωκράτους Γιώργος, Φραγκουλίδης Αντρέας, Χαραλάμπους Νιόβη και Χριστοφίδης Αγαθοκλής.

    Για την εκλογική περιφέρεια Λεμεσού υποψήφιοι είναι οι Αντωνιάδου Γεωργία, Αριστείδου Χριστίνα, Θεοδώρου Αντρέας, Κόμπος Αδάμος, Νικολαΐδης Νίκος, Παναγιώτου Αντρέας, Πιττάκαρας Πάρης, Σιαξατέ Νικολέτα, Σιζόπουλος Μαρίνος, Σταματίου Γιώργος, Σταύρου Βασίλης και Τσιάρτας Γιαννάκης.

    Στο ψηφοδέλτιο της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου περιλαμβάνονται οι Αντρέου Λευτέρης, Βαρνάβα Γιώργος, Βουτουρή Πέτρος, Γεωργίου (Κέκκου) Λουκάς, Γεωργίου Πέτρος, Καλλή Αντρέας, Λοΐζου (Λούβαρη) Χρυσούλλα, Πάπυρου Αγγέλα, Πέτρου (Ασσιας) Πέτρος, Στέκα Χριστίνα και Τσίρτος Ζαχαρίας.

    Της εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας υποψήφιοι είναι οι Διομήδης Διομήδους, Ευαγγελίδης Νικόλας, Κυπριανού Μαρία, Λευκαρίτης Χριστόδουλος , Σοφοκλής Σοφοκλέους και Τουλούπης Χρυσός.

    Για την εκλογική περιφέρεια Πάφου υποψήφιοι είναι οι Μυριάνθους Ηλίας, Σαρίκας Φειδίας, Σιήκκης Αντρέας και Χαραλαμπίδης (Πολυνείκης) Μιχάλης.

    Στο ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ για την εκλογική περιφέρεια Κυρηνείας περιλαμβάνονται οι Αγγελίδης Οδυσσέας, Κουνναμάς Γρηγόρης και Νικολάου Γιώργος.

    [03] ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

    Η στρατηγική του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, που εγκρίθηκε σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής, έχει ως κεντρικούς στόχους τη συνέχιση της εκπροσώπησης των Οικολόγων στη Βουλή, την αύξηση των ποσοστών του Κινήματος και τη διεκδίκηση 2η έδρας στο κυπριακό Κοινοβούλιο.

    Καταθέτοντας, σε χαιρετισμό της στο παγκύπριο πανηγυρικό συνέδριο του Κινήματος, τον απολογισμό της δεκαπενταετίας, η ΓΓ των Οικολόγων στάθηκε σε τρία ζητήματα που αποτελούν, όπως είπε, δείγματα της πολιτικής δράσης του Κινήματος. Είπε ότι κύριο στοιχείο της οικολογικής λύσης του Κυπριακού είναι το ενιαίο του κυπριακού χώρου, του λαού, της κοινωνίας, του οικοσυστήματος. Η λύση, σύμφωνα με την ΓΓ των Οικολόγων, πρέπει να προνοεί ένα κράτος, με μία και μοναδική διεθνή προσωπικότητα, ένα λαό και μία ιθαγένεια, μία ενιαία οικονομία, κοινωνία και οικοσύστημα, δίκαιη εκπροσώπηση των εθνικών κοινοτήτων στα συλλογικά όργανα διοίκησης σε ένα κράτος δικαίου και σύστημα δικαιοσύνης βασισμένο στις ευρωπαϊκές αρχές και τους μηχανισμούς ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Απαραίτητη είναι, σύμφωνα με τους Οικολόγους, η αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων πριν από τη λύση, η κατάργηση όλων των ξένων εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και των Βρετανικών Βάσεων, καθώς και η κατοχύρωση του δικαιώματος όλων των προσφύγων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων να επιστρέψουν στις εστίες τους. Θέμα αρχής, για τους Οικολόγους, είναι η μη νομιμοποίηση Τούρκων εποίκων πριν από τη λύση του Κυπριακού ή μέσα από τις πρόνοιες της συμφωνίας. Τέλος, ο γεωγραφικός διαχωρισμός των Κυπρίων με βάση την καταγωγή ή τη θρησκεία, όπως προβλέπουν τα σχέδια των ξένων δεν μπορεί να στηρίξει μια ειρηνική προοπτική για την Κύπρο και την περιοχή και συνεπώς δεν πρόκειται να εξυπηρετήσει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων αλλά μόνο τα σχέδια της Τουρκίας, είπε η κ. Παναγιώτου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 13 February 2011 - 14:29:16 UTC