Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-02-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΥΨΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΑΓΑΘΩΝ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑ

  • [01] ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Στην ανάγκη η πολιτεία να δημιουργήσει και να θωρακίσει ισχυρούς ανεξάρτητους θεσμούς που να διασφαλίζουν την ορθότερη δυνατή πληροφόρηση στους πολίτες, αναφέρθηκε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Αθανάσιος Ορφανίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι ``οι αποφάσεις που παίρνουμε σήμερα επηρεάζουν, όχι μόνο το παρόν, αλλά και το μέλλον``.

    Σε ομιλία στην χθεσινοβραδινή τελετή αποφοίτησης των μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο κ. Ορφανίδης είπε ότι οι ισχυροί ανεξάρτητοι θεσμοί που διασφαλίζουν ορθότερη δυνατή πληροφόρηση, αφορούν ``ουσιαστικά ανεξάρτητες στατιστικές υπηρεσίες και ουσιαστικά ανεξάρτητες υπηρεσίες αξιολόγησης των δημοσιονομικών στοιχείων και του προϋπολογισμού``, και σημείωσε πως ``η παγκόσμια οικονομική και χρηματοοικονομική κρίση κατέδειξε παραστατικά πώς η απότομη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης μπορεί να αναδείξει τις αδυναμίες της πολιτικής των μη-ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, που για χρόνια εφάρμοσαν αρκετά κράτη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου``.

    Εξηγώντας το φαινόμενο για πολλές δεκαετίες οι κυβερνήσεις στην ΕΕ και αλλού να διατηρούν ελλείμματα και χρέος που καθιστούσαν τις χώρες τους επιρρεπείς στους κινδύνους που παρατηρούνται σήμερα, ο κ. Ορφανίδης είπε ότι ``ακόμα και αν οι ίδιοι οι πολιτικοί κατανοούν την αδήριτη ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση σοβαρών διαρθρωτικών προβλημάτων, πάντοτε θα είναι αντιμέτωποι με ένα θεμελιακό δίλημμα, το πώς να εξηγήσουν στους πολίτες ότι θα πρέπει να επωμιστούν κάποιο κόστος βραχυπρόθεσμα, για να είναι σε θέση να απολαύσουν μεγαλύτερα οφέλη μακροπρόθεσμα, δηλαδή ένα υψηλότερο επίπεδο ευημερίας στο μέλλον``.

    Πρόσθεσε ότι ``ένα συσσωρευμένο χρέος που είναι αποτέλεσμα των συνεχόμενων ελλειμμάτων παραμένει διατηρήσιμο νοουμένου ότι η οικονομία συνεχίζει να μεγεθύνεται επαρκώς για πάντα``, προσθέτοντας ότι ``αν, για οποιονδήποτε λόγο, η οικονομία σταματήσει να μεγεθύνεται γρήγορα, αυτό που προηγουμένως παρουσιαζόταν ως ένα διατηρήσιμο χρέος, ξαφνικά γίνεται μη-διατηρήσιμο και ο διαχρονικός εισοδηματικός περιορισμός του δημοσίου μπορεί να οδηγήσει το κράτος σε κρίση``.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΥΨΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΑΓΑΘΩΝ

    Μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες, η κυβέρνηση, εφ` όσον έχει όλα τα στοιχεία και όλα τα γεγονότα ενώπιον της, θα πάρει τη σοφότερη απόφαση για την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο, απόφαση που θα ληφθεί με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, δήλωσε το Σάββατο ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση, το εργαλείο και το μέσο να βάλει σε τάξη το θέμα των υψηλών τιμών σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, δεδομένου ότι οι καταναλωτές υποστηρίζουν πως οι τιμές σ` αυτά τα αγαθά είναι πολύ υψηλές.

    Σε δηλώσεις πριν την εκκίνηση του 2ου Διεθνούς Αγώνα Ποδηλασίας ``Tour of Larnaca``, που έγινε το πρωί στην Παραλία των Φοινικούδων ο Υπουργός κλήθηκε να σχολιάσει το θέμα της προώθησης της νομοθεσίας για το πλαφόν σε τιμές βασικών καταναλωτικών προϊόντων.

    «Να πούμε ότι προωθήσαμε το νομοσχέδιο στη Βουλή το οποίο τα τελευταία δυόμιση χρόνια ο Τύπος, εσείς (οι δημοσιογράφοι), και όλα τα πολιτικά κόμματα ανεξαίρετα υποστήριζαν» είπε προσθέτοντας πως φαίνεται ότι τώρα που ήρθε η υπόθεση «στο ψητό κάποιοι, είτε άτομα, είτε βουλευτές για δικούς τους λόγους ή για κάποιες οργανώσεις κάνουν δεύτερες σκέψεις».

    Ανέφερε ακόμα ότι «εμείς πιστεύουμε στην ελεύθερη οικονομία στον υγιή ανταγωνισμό. Δεν δεχόμαστε την ασυδοσία και την αισχροκέρδεια. Και εγώ ρωτώ: είστε ικανοποιημένοι από τις τιμές κάποιων βασικών αγαθών; Αφού καθημερινά βομβαρδιζόμαστε ότι είναι ψηλές αυτές οι τιμές συγκεκριμένων προϊόντων και εφ` όσον η αγορά δεν φέρνει το απαιτούμενο αποτέλεσμα, η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση και ελπίζουμε και το εργαλείο και το μέσο, να φέρουμε και να βάλουμε σε τάξη αυτό το θέμα» σημείωσε.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑ

    Η ευρωπαϊκή και διεθνής κοινότητα οφείλουν να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία για άρση του παράνομου εμπάργκο πάνω σε πλοία υπό κυπριακή σημαία, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, Καπ. Eugen Adami.

    Προσφωνώντας χθες βράδυ το επίσημο δείπνο του Επιμελητηρίου στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, της Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Ερατώς Κοζάκου Μαρκουλλή, Βουλευτών, ξένων διπλωματών και άλλων επισήμων και πλοιοκτητών, ο Καπ. Eugen Adami είπε ότι το τουρκικό εμπάργκο δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα της Κύπρου αλλά και ευρωπαϊκό και διεθνές πρόβλημα.

    «Αυτό το εμπάργκο δεν είναι μόνο πρόβλημα της κυπριακής ναυτιλίας, αλλά αποτελεί ένα ευρωπαϊκό και διεθνή περιορισμό της εμπορικής ναυτιλίας», είπε.

    Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου κάλεσε τους ξένους διπλωμάτες που ήταν παρόντες στο δείπνο να ασκήσουν την μεγαλύτερη δυνατή πίεση προς την Τουρκία μέσω των Κυβερνήσεών τους για άμεση άρση του παράνομου τουρκικού εμπάργκο.

    Εξήγησε ότι το εμπάργκο της Τουρκίας «βλάπτει ολόκληρη την ευρωπαϊκή και διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία».

    Ο Καπ. Eugen Adami αναφέρθηκε και στην έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Μάρτιο του νέου φορολογικού συστήματος της κυπριακής ναυτιλίας λέγοντας ότι αυτή η έγκριση αποτελεί την πλέον σημαντική επιτυχία της κυπριακής ναυτιλίας από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και παράλληλα διασφαλίζει το μέλλον του κυπριακού νηολογίου και της κυπριακής ναυτιλιακής βιομηχανίας.

    Αυτή η μεγάλη επιτυχία, πρόσθεσε, διασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχιση της σημαντικής συμβολής της ναυτιλιακής βιομηχανίας στην κυπριακή οικονομία η οποία σύμφωνα με τα πρόσφατα επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, ξεπερνά το 5% του ΑΕΠ.

    Αναφέρθηκε επίσης και στο πρόβλημα πειρατείας που αντιμετωπίζει η διεθνής ναυτιλία, λέγοντας ότι πέραν των 30 πλοίων και 700 μελών πληρώματος κρατούνται αυτή τη στιγμή όμηροι από βίαιους πειρατές για την καταβολή λύτρων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 12 February 2011 - 14:29:13 UTC