Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-02-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΝΕΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

  • [01] ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Επίσκεψη στην Κύπρο στις 14 Φεβρουαρίου αναμένεται να πραγματοποιήσει ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ενώ θα έχει συνάντηση και με τον Κύπριο ομόλογό του, Μάρκο Κυπριανού, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και τα επόμενα βήματα στη διαδικασία.

    Στις 17 Φεβρουαρίου ο Ελληνας ΥΠΕΞ θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη όπου θα έχει συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, με το Κυπριακό στην κορυφή της ατζέντας, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    Ενόψει των δύο αυτών συναντήσεων σήμερα ο κ. Δρούτσας είχε συνάντηση στην Αθήνα με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, προκειμένου να πληροφορηθεί τις θέσεις του και τις εκτιμήσεις του επί των εξελίξεων στο Κυπριακό.

    Στόχος των επαφών του κ. Δρούτσα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρη Δελαβέκουρα, είναι να συζητηθεί σε βάθος το Κυπριακό, μετά και τη συνάντηση της Γενεύης, να εκφραστεί ο προβληματισμός της Αθήνας για τον αργό ρυθμό των συνομιλιών και την έλλειψη διάθεσης ουσιαστικών συζητήσεων από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Παράλληλα θα συζητηθούν οι θέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, τόσο όσον αφορά την έκθεση του Φεβρουαρίου όσο και τα μετέπειτα ορόσημα στη διαδικασία αναφορικά με το Κυπριακό. Οπως δήλωσε ο κ. Δελαβέκουρας ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου οφείλει να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με εποικοδομητικές θέσεις και διάθεση για πρόοδο, έχοντας δεσμευτεί ξεκάθαρα στη βάση λύσης.

    Σχετικά με τις κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ ανέφερε ότι αντανακλά μία πραγματικότητα και μία κατάσταση μη βιώσιμη η οποία έχει διαμορφωθεί ως αποτέλεσμα της τουρκικής κατοχής και της πίεσης που ασκείται στους Τουρκοκύπριους από τα κατοχικά στρατεύματα. Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε για ακόμα μία φορά την τουρκοκυπριακή πλευρά να συμμετάσχει με εποικοδομητική διάθεση στις συνομιλίες, προκειμένου να μπορέσει το σύνολο του κυπριακού λαού να απολαύσει ενωμένος τα οφέλη της λύσης.

    Αναφορικά με τις νέες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και τη φρεγάτα Μπόντρουμ, ο κ. Δελαβέκουρας επανέλαβε ότι η εν λόγω συμπεριφορά της Τουρκίας υπερβαίνει τα όρια του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει τις προσπάθειες για καλό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ Αθήνας Αγκυρας, προσθέτοντας ότι αν δεν σταματήσει η συγκεκριμένη παραβατική συμπεριφορά δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών. Σύμφωνα με τον κ. Δελαβέκουρα, η Ελλάδα υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα και η συμπεριφορά της Τουρκίας ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ, παρακολουθείται και καταγράφεται.

    Αναφερόμενος σε τηλεγράφημα του Wikileaks, που φέρεται να αποκαλύπτει ότι το Πρωτόκολλο της Αγκυρας δεν υπάρχει, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ σημείωσε ότι το Πρωτόκολλο είναι σαφές και αποτελεί μέρος των υποχρεώσεων της Τουρκίας στην ενταξιακή της διαδικασία.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

    Είκοσι εκατομμύρια ευρώ προτίθεται να καταβάλει η Κυβέρνηση ως αντισταθμιστικά μέτρα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, μετά από ενημέρωση που έκανε στις ηγεσίες των Συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ, και ΔΕΟΚ, για τα αντισταθμιστικά αυτά μέτρα. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Σταυράκης είπε ότι το ποσό αυτό «είναι ένα αρκετά ψηλό ποσό αν λάβει κάποιος υπόψη και τις γενικότερες δημοσιονομικές επιπτώσεις και το ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού μέσω της ΑΤΑ θα αναπληρώσει την απώλεια της αγοραστικής του δύναμης από την επιβολή ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα φάρμακα».

    Ο κ. Σταυράκης είπε ότι μαζί με την Υπουργό Εργασίας ενημέρωσαν τις ηγεσίες των Συντεχνιών για το ύψος των αντισταθμιστικών μέτρων που προτίθεται να καταβάλει η Κυβέρνηση και τον ακριβή τρόπο κατανομής του.

    Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι συντεχνίες έχουν καταρχάς πάρει τη θέση ότι το ποσό αυτό θα μπορούσε να ήταν ψηλότερο αν η Κυβέρνηση λάμβανε επιπρόσθετα μέτρα φορολόγησης του πλούτου.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ

    Δεν μπορεί κανένας να παίρνει το νόμο στα χέρια του γιατί έτσι νομίζει, τόνισε σήμερα η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλλα Χαραλάμπους, κληθείσα να σχολιάσει τα επεισόδια που προκλήθηκαν από Παλαιστίνιους στα Γραφεία Κοινωνικής Ευημερίας στη Λάρνακα.

    Η κ. Χαραλάμπους, αφού καταδίκασε τα επεισόδια, υπενθύμισε ότι η πλειοψηφία των κομμάτων της Βουλής έχει δεσμεύσει το κονδύλι των επιδομάτων τους και εξήγησε ότι το Υπουργείο μόλις ειδοποιήθηκε από τη Βουλή για την αποδέσμευση των κονδυλίων ξεκίνησε την πληρωμή.

    «Οι υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας εργάστηκαν υπερωριακά για να εκπληρώσουν αυτό το οποίο η πλειοψηφία των κομμάτων της Βουλής μας είχε ζητήσει. Και καταθέσαμε τους σχετικούς καταλόγους με τα ποσά που θέλαμε να αποδεσμευθούν πριν το τέλος Ιανουαρίου με στόχο να πληρώσουμε», είπε.

    Πρόσθεσε ότι οι οργανώσεις των Παλαιστινίων είχαν ενημερωθεί και γνώριζαν τη διαδικασία και είπε ότι οι επιταγές τους άρχισαν από χθες να ταχυδρομούνται.

    Την ώρα που γίνονταν τα επεισόδια, συνέχισε, γινόταν συνάντηση με τους εκπροσώπους των Παλαιστινίων για να τους εξηγηθεί για άλλη μια φορά τη διαδικασία.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΝΕΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Υπεγράφη η σύμβαση παροχής υπηρεσιών για την εκπόνηση του νέου Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας στην Κυπριακή Δημοκρατία για την περίοδο 2012-2020 που στόχο έχει να συμβάλει στις προσπάθειες για μείωση των οδικών δυστυχημάτων στην Κύπρο.

    Η υπογραφή έγινε στην παρουσία της Υπουργού Συγκοινωνιών και ΄Εργων, δρος Ερατώς Κοζάκου-Μαρκουλλή η οποία δήλωσε κατά την τελετή της υπογραφής, ότι τα θέματα της οδικής ασφάλειας είναι πρωταρχικής σημασίας για το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων και ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Οδικής Ασφαλείας, μαζί με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, έχουν προωθήσει ενέργειες και οι προσπάθειες έδωσαν απτά θετικά αποτελέσματα.

    Η κ. Μαρκουλλή είπε ότι όσον αφορά τη μείωση του αριθμού των τραυματιών, «φθάσαμε το 50% - στόχο που είχε θέσει και η Ευρωπαϊκή Ενωση». Ωστόσο, όσον αφορά τη μείωση του αριθμού των νεκρών, υπολειπόμαστε αρκετά, υπογράμμισε η Υπουργός, προσθέτοντας ότι η μείωση ήταν 41,7% σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία.

    Η Υπουργός Συγκοινωνιών είπε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά το 2010 η Κύπρος είχε τον μικρότερο αριθμό νεκρών από την ανακήρυξη της Δημοκρατίας, «Αυτό είναι ένα θετικό μήνυμα που μας δίνει δύναμη και αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας», τόνισε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 10 February 2011 - 14:29:15 UTC