Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-02-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΓΕΤΕΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΓΓ ΟΗΕ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΣΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ - ΚΥΠΡΟ

  • [01] ΗΓΕΤΕΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Την εντατικοποίηση των απευθείας συναντήσεών τους, αποφάσισαν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Δημήτρης Χριστόφιας και Ντερβίς Ερογλου με συναντήσεις πλέον κάθε βδομάδα για το επόμενο διάστημα.

    Αυτό δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ μετά τη σημερινή δίωρη περίπου συνάντηση των ηγετών στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, στην προστατευόμενη από τα ΗΕ περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας.

    Όπως είπε ο κ. Ντάουνερ, οι δύο ηγέτες θα συναντώνται πλέον κάθε Τετάρτη, με εξαίρεση την ερχόμενη βδομάδα κατά την οποία θα συναντηθούν την Πέμπτη το πρωί.

    Ο κ. Ντάουνερ δήλωσε επίσης ότι οι σύμβουλοι των δύο ηγετών θα συναντώνται επίσης δύο φορές την βδομάδα.

    Η σημερινή συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, ήταν η πρώτη μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων μετά τη συνάντησή τους στη Γενεύη με τον ΓΓ του ΟΗΕ, στις 26 Ιανουαρίου.

    [02] ΓΓ ΟΗΕ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΣΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν γκι-Μουν ενημέρωσε χθες αργά το βράδυ το Σ.Α. στη διάρκεια κλειστών διαβουλεύσεων, για τις επαφές που είχε στη διάρκεια της πολυήμερης περιοδείας του στην Ελβετία, την Αφρική και Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

    Μεταξύ άλλων ενημέρωσε τα μέρη και τη συνάντηση που είχε στη Γενεύη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Τ/Κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.

    Οπως ανέφερε μιλώντας στους δημοσιογράφους, οι δύο ηγέτες «ξεκαθάρισαν ορισμένες από τις διαφορές τους, όμως χρειάζεται ακόμη περισσότερη δουλειά».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο Γενικός Γραμματέας είπε πως «θα συνεχίσει σύντομα με ακόμη ένα γύρο διαπραγματεύσεων. Ο λεπτομερής χρόνος, η ημερήσια διάταξη και η τοποθεσία θα αποφασιστούν, καθώς ο Αλεξάντερ Ντάουνερ συνεχίζει να εκτιμά την κατάσταση επί του εδάφους».

    Ο Γενικός Γραμματέας «προέτρεψε τους δύο ηγέτες να συνεχίσουν τις διμερείς τους διαπραγματεύσεις ώστε να μπορέσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές και να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερες συγκλίσεις».

    Κάνοντας έναν απολογισμό της συνάντησης της Γενεύης και που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, ο Γενικός Γραμματέας είπε ότι «θα είναι ικανοποιημένος όταν και οι δύο ηγέτες συμφωνήσουν πάνω σε όλα τα βασικά θέματα. Ομως", συνέχισε, "ήμουν αρκετά ικανοποιημένος μαζί τους, πρώτα απ όλα για τη δέσμευσή τους να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα θέματα μέσω διαπραγματεύσεων, κάτι που εκτιμώ πάρω πολύ».

    [03] ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ - ΚΥΠΡΟ

    Βρετανοί βουλευτές μέλη της Διακοινοβουλευτικής Ομάδας για την Κύπρο θα βρίσκονται την ερχόμενη εβδομάδα στην Κύπρο με στόχο να εμβαθύνουν την κατανόηση της βρετανικής Βουλής για την Κύπρο και το πώς να στηρίξουν καλύτερα μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

    Ο Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Ομάδας για την Κύπρο Ντέιβιντ Μπάροους, ο οποίος θα ηγείται της αντιπροσωπείας, χαιρέτισε το γεγονός ότι η βρετανική Κυβέρνηση έχει επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή της για λύση του Κυπριακού και πρόσθεσε ότι ``ο στόχος της Διακοινοβουλευτικής Ομάδας για την Κύπρο είναι να καλλιεργήσει καλές σχέσεις μεταξύ της Βρετανίας και της Κύπρου, και οι επισκέψεις στο νησί είναι σημαντικός τρόπος για να εκπληρωθεί αυτός ο στόχος``.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, η αντιπροσωπεία θα αποτελείται από τουλάχιστον επτά Βρετανούς βουλευτές, οι οποίοι θα έχουν επίσημες και ανεπίσημες υπουργικές συναντήσεις, καθώς και συναντήσεις με Κύπριους βουλευτές.

    Την 1η Φεβρουαρίου, ο κ. Μπάροους κάλεσε τη βρετανική Κυβέρνηση να επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή της για λύση του Κυπριακού. Ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης Ντέιβιντ Λίντινγκτον απάντησε ότι ``παραμένουμε δεσμευμένοι στην αναζήτηση μιας δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας στην Κύπρο, με σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κοινοτήτων, και ελπίζουμε ότι η διαδικασία υπό τον ΟΗΕ θα είναι επιτυχής προς αυτήν την κατεύθυνση``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 9 February 2011 - 10:29:19 UTC