Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-02-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΣΟΕ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [03] ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [04] ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΚΡΙΣΗ

  • [01] ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΣΟΕ

    Η Κυβέρνηση ακολουθεί μια σοβαρή και υπεύθυνη οικονομική πολιτική, η οποία έχει εγκριθεί γραπτώς και επισήμως από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, προσθέτοντας, όμως, ότι ``το εξωτερικό περιβάλλον παραμένει πάρα πολύ δύσκολο`` και ``στους μήνες που έρχονται είναι πιθανό να χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε πιθανές προκλήσεις ή δυσκολίες``.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι ``η βελτίωση των δημοσίων οικονομικών, αντίθετα με ό,τι κάποιοι μπορούν να ισχυριστούν και θέλουν να ισχυρίζονται, προήλθε κυρίως από τη μείωση των δαπανών του κράτους``.

    Σε δηλώσεις, ύστερα από σύσκεψη της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής (ΣΟΕ) στο Υπουργείο Οικονομικών, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης και οι εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, ο κ. Σταυράκης είπε ότι κατά τη σύσκεψη προέβη σε μια παρουσίαση της τελευταίας εικόνας της κυπριακής οικονομίας, με έμφαση στους βελτιωμένους δημοσιονομικούς δείκτες (δημοσιονομικό έλλειμμα, δημόσιο χρέος), στην επιτάχυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης και στις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας.

    Ο Υπουργός Οικονομικών προέβη σε ``έκκληση στους κοινωνικούς εταίρους και προς όλα τα πολιτικά κόμματα να μειωθεί η καθημερινή αχρείαστη και έντονη αντιπαράθεση για την οικονομία και ο άκρατος μηδενισμός διότι η κακή εικόνα που δημιουργείται και η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα στο τέλος της ημέρας κάνει κακό στην πραγματική οικονομία, διαβρώνει την ψυχολογία του επενδυτικού κοινού και όλοι είμαστε ζημιωμένοι``.

    ``Φαίνεται ότι αυτή η έκκληση έπιασε τόπο στους κοινωνικούς εταίρους και υπήρξε μια υπόσχεση ότι τους επόμενους μήνες θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μειωθούν οι εντάσεις``, πρόσθεσε ο κ. Σταυράκης.

    Σε παρατήρηση ότι ο Διοικητής της ΚΤ έδωσε μια εικόνα για την οικονομία όχι τόσο αισιόδοξη και επεσήμανε την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων, ο κ. Σταυράκης είπε ότι ``ο Διοικητής της ΚΤ είναι ένας ανεξάρτητος αξιωματούχος, έχει κάθε δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του για θέματα οικονομίας, είναι σεβαστές και θα προτιμούσα να μην τις σχολιάσω``.

    Ο κ. Σταυράκης είπε ότι ``αυτό που μετρά για την κυπριακή οικονομία είναι ότι πρόσφατα είχαμε τη γραπτή γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θεωρεί ότι τα μέτρα τα οποία έχει λάβει η Κυβέρνηση για δημοσιονομική εξυγίανση είναι αρκετά και θα τη βοηθήσουν να καλύψει πλήρως τους στόχους για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%``.

    ``Αυτό πρέπει να κρατήσουμε. Τη θετική γνωμάτευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οικονομική και δημοσιονομική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση``, πρόσθεσε ο κ. Σταυράκης.

    Σε άλλη παρατήρηση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αναφέρει ότι οι τρόποι που ακολουθήθηκαν για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν βασίστηκαν πάνω στη μείωση των δαπανών αλλά στην αύξηση των εσόδων και των φορολογιών, ο κ. Σταυράκης είπε ότι ``η βελτίωση των δημοσίων οικονομικών, αντίθετα με ό,τι κάποιοι μπορούν να ισχυριστούν και θέλουν να ισχυρίζονται, προήλθε κυρίως από τη μείωση των δαπανών του κράτους``.

    Ανέφερε ότι ``για πρώτη φορά έχει μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων κατά 1.040 άτομα το 2010 με μια σημαντικότατη εξοικονόμηση για τον Κύπριο φορολογούμενο, οι λειτουργικές δαπάνες (η αύξηση) έχουν περιοριστεί κοντά στο μηδέν, σε αντίθεση με προηγούμενα χρόνια που αυξάνονταν με ρυθμούς 8% με 10%``.

    Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μείωση των δαπανών το επόμενο έτος, όταν θα αυξηθεί εκ νέου το κρατικό μισθολόγιο, χωρίς την ύπαρξη διαρθρωτικών αλλαγών, ο κ. Σταυράκης είπε ότι ``τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί θεωρούνται από όλους και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ικανοποιητικά για να καλύψουν τους στόχους και του 2011 και του 2012 και του 2013``.

    Σε ερώτηση κατά πόσον η αλήθεια βρίσκεται στην αισιόδοξη ή στην απαισιόδοξη εικόνα για την οικονομία, ο κ. Σταυράκης είπε ότι ``ουδέποτε προσπαθήσαμε ως Κυβέρνηση να δώσουμε μία εικόνα ούτε εφησυχασμού ούτε υπεραισιοδοξίας ούτε πανηγυρισμού``.

    Από την άλλη, όμως, μετά από μια πολύ μεγάλη προσπάθεια στην οποία όλοι συνέβαλαν, έχουμε μειώσει το έλλειμμα, έχουμε μειώσει το μέγεθος της κρατικής μηχανής, έχουμε περιορίσει το δημόσιο χρέος κοντά στο 60%, έχει επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης``, είπε ο Υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι ``αυτά είναι αντικειμενικά θετικά στοιχεία και δείκτες, τα οποία δεν θα πρέπει κανείς να παραβλέπει``.

    Ανέφερε ότι ``το εξωτερικό περιβάλλον παραμένει πάρα πολύ δύσκολο, υπάρχουν πολλές προκλήσεις, η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει προβλήματα και ιδιαίτερα χώρες όπως την Ιρλανδία και την Ελλάδα`` και πρόσθεσε ότι ``στους μήνες που έρχονται είναι πιθανό να χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε πιθανές προκλήσεις ή δυσκολίες``.

    Σε παρατήρηση ότι ενώ οι αριθμοί για την οικονομία ευημερούν, η καταναλωτική και επενδυτική εμπιστοσύνη μειώνεται, ο κ. Σταυράκης είπε ότι ``ίδιες μετρήσεις της επενδυτικής εμπιστοσύνης το καλοκαίρι, όπου οι δείκτες ήταν πολύ χειρότεροι, ήταν πολύ υψηλότερες από ό,τι σήμερα που οι δείκτες και η πραγματική εικόνα της οικονομίας είναι καλύτερη``.

    ``Το καλοκαίρι πήγαμε όλοι διακοπές, υπήρχαν ελάχιστες καθημερινές αντιπαραθέσεις για θέματα οικονομίας και αυτό από μόνο του βελτίωσε σημαντικά το επενδυτικό κλίμα``, είπε ο κ. Σταυράκης, προσθέτοντας ότι είναι αναγκαίο να χαμηλώσουν οι τόνοι για θέματα οικονομίας και ``είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα βοηθήσει τα πράγματα``.

    Ανεργία -----

    Σε σχέση με την ανεργία, ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης είπε ότι ``ακόμη και το 2010 που είχαμε σχετικά χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, η οικονομία δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας περίπου 1.500``, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι ότι δεν δημιουργεί η οικονομία νέες θέσεις εργασίας, αλλά φαίνεται ότι λόγω των υφιστάμενων κανονισμών, κοινοτικοί εργαζόμενοι από την Ευρώπη καταλαμβάνουν συνεχώς ένα πολύ μεγαλύτερο μερίδιο αυτών των νέων θέσεων``.

    ``Αρα είναι ένα πρόβλημα, έχει σήμερα τονιστεί στη σύσκεψη κυρίως από τις συντεχνίες. Δεν μπορούν να γίνουν και πάρα πολλά πράγματα, οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί είναι εκεί, αλλά η Υπουργός Εργασίας κάνει μεγάλη προσπάθεια σε διάφορα παρεμφερή θέματα, τα οποία κάπως μπορούν να βελτιώσουν αυτό το πρόβλημα``, κατέληξε.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Το πόρισμα της Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου αποτελεί μια πολύ ισχυρή βάση πάνω στην οποία μπορούμε να συνεχίσουμε το ερευνητικό έργο έτσι που να καταγραφεί η ιστορία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν.

    Παραλαμβάνοντας το πόρισμα από τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής, ο κ. Καρογιάν εξέφρασε τις ευχαριστίες αλλά και τα συγχαρητήρια του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Μαρίνο Σιζόπουλο και τα μέλη της, ``που για 4,5 χρόνια πραγματικά έχουν δώσει τον καλύτερο τους εαυτό, αφιέρωσαν πάρα πολύ χρόνο, πολλή φαιά ουσία, ξεπέρασαν πολλά εμπόδια και δυσκολίες για να φέρουν σε πέρας ένα δύσκολο εγχείρημα``.

    ``Δεν είναι ευκαταφρόνητη η δουλεία την οποία έκαναν``, ανέφερε ο κ. Καρογιάν σημειώνοντας ότι ``έχουν πάρει πολλές μαρτυρίες, έχουν μαζέψει πάρα πολλά έγγραφα και μάλιστα για να είμαι ειλικρινής σε κάποιες φάσεις πίστευα ότι κάποια έγγραφα θα ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να μπορέσουν να τα συγκεντρώσουν``.

    Ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι πήραν μαρτυρικό υλικό από προσωπικότητες που είχαν ρόλο στην όλη διαδικασία, τονίζοντας ότι βρισκόμαστε μόνο στην αρχή. ``Αποτελεί μια πολύ ισχυρή βάση πάνω στην οποία μπορούμε να συνεχίσουμε το ερευνητικό έργο έτσι που να καταγραφεί η ιστορία. Να καταγραφεί το τι συνέβη και οδήγησε στο δίδυμο έγκλημα, που οδήγησε στην καταστροφή της Κύπρου. Αυτό το οφείλουμε και στον κυπριακό λαό, το οφείλουμε και στην ιστορία``, υπογράμμισε.

    [03] ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Στην ανάγκη να γίνουν ``σημαντικά βήματα μέσα στους επόμενους δύο μήνες για να αποτραπούν ή τουλάχιστον να περιοριστούν περαιτέρω υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας``, αναφέρθηκε σήμερα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Αθανάσιος Ορφανίδης, εκφράζοντας την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του δημοσιονομικού προβλήματος.

    Μιλώντας τόσο κατά τη σύσκεψη της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής (ΣΟΕ) στο Υπουργείο Οικονομικών, που έγινε υπό την προεδρία του Υπουργού Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη όσο και μετά τη σύσκεψη στους δημοσιογράφους, ο κ. Ορφανίδης είπε ότι ``επείγει η άμεση αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος που είχαμε επισημάνει`` στην προηγούμενή συνεδρία της ΣΟΕ, το Νοέμβριο του 2009``, προσθέτοντας ότι ``έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο`` και ``σίγουρα, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι μεγαλύτερο``.

    ``Ομως, έστω και τώρα, έχουμε την ευκαιρία και την υποχρέωση να αποφύγουμε τα χειρότερα``, είπε ο κ. Ορφανίδης, προσθέτοντας ότι ``για να πετύχουμε τον εθνικό αυτό στόχο και να διασφαλίσουμε βιώσιμη μεγέθυνση της οικονομίας τις επόμενες δεκαετίες, απαιτείται η συμβολή όλων των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών φορέων του τόπου``, ενώ ``όπως και στο παρελθόν, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου είναι έτοιμη να συμβάλει με την τεχνογνωσία της προς το στόχο αυτό``.

    Σύμφωνα με τον κ. Ορφανίδη πρώτο σημαντικό βήμα είναι πως ``θα πρέπει να αρχίσει άμεσα η υλοποίηση των μέτρων περιορισμού των δαπανών για τα οποία δεσμεύτηκε η κυβέρνηση κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού για το 2011``.

    [04] ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΚΡΙΣΗ

    Η Κύπρος είναι έτοιμη να διαχειριστεί θέματα εκκένωσης πληθυσμών και προσωρινής μαζικής φιλοξενίας ανθρώπων, λόγω της κρίσης στην Αίγυπτο, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι στην Κύπρο λειτουργεί ήδη Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων την οποία συντονίζει το Υπουργείο Εξωτερικών και στην οποία συμμετέχει και εκπρόσωπος της Πολιτικής Αμυνας.

    «Η προσπάθειά μας είναι να δίνουμε διευκολύνσεις και σε Ευρωπαίους πολίτες και σε πολίτες τρίτων χωρών για να μπορούν να μεταβούν στις πατρίδες τους. Δηλαδή η Κύπρος λειτουργεί ως διαμετακομιστικός σταθμός», ανέφερε ο κ. Συλικιώτης.

    Πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα έχουν περάσει 321 άτομα από το αεροδρόμιο Λάρνακας για να μεταβούν σε άλλες χώρες, ενώ κάποιοι φιλοξενούνται στην Κύπρο μέχρι να υπάρξει η δυνατότητα να μεταφερθούν στις πατρίδες τους, κυρίως με ευθύνη των δικών τους διπλωματικών αποστολών.

    Ο κ. Συλικιώτης σημείωσε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη αν παραστεί ανάγκη και αν η κατάσταση εξελιχθεί προς το χειρότερο, να φιλοξενήσει κόσμο και να διαχειριστεί την κρίση, ειδικότερα όσον αφορά θέματα εκκένωσης πληθυσμών αλλά και φιλοξενίας προσωρινά μεγάλης μάζας ανθρώπων. Εξήγησε ότι η Κύπρος είχε δοκιμαστεί και στο παρελθόν με μεγάλη επιτυχία στο θέμα διαχείρισης κρίσεων και παρέπεμψε στη κρίση του 2006 στο Λίβανο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 2 February 2011 - 18:29:16 UTC