Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-01-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΓΕΝΕΥΗ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΥΠΕΞ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΕΕ
  • [04] ΣΤΙΒΟΣ - ΑΡΕΣΤΗ - ΧΡΥΣΟ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΓΕΝΕΥΗ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Κυβέρνηση αναμένει ότι θα υπάρξει πρόοδος στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, μέχρι την υποβολή της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ για την πορεία των συνομιλιών, δήλωσε την Παρασκευή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας ωστόσο ότι για να υπάρξει πρόοδος πρέπει να υπάρχει μια αμοιβαιότητα στην εποικοδομητική διάθεση και προσέγγιση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται πάνω στη συμφωνηθείσα βάση για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, και εξέφρασε την ελπίδα ότι ανάλογη στάση θα τηρήσει και η άλλη πλευρά, ώστε να υπάρξει πρόοδος.

    Σχετικά με τη συνάντηση της Γενεύης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η ενημέρωση που έλαβαν οι πολιτικοί αρχηγοί από τον Πρόεδρο θα γίνει πιο ενδελεχής και λεπτομερειακή.

    Εξάλλου κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», στο οποίο αναφέρεται ότι υπάρχουν έτοιμες προτάσεις για το περιουσιακό από τον ΟΗΕ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι είναι σαφές ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θέτει στη διάθεση των δύο πλευρών εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για τεχνικά ζητήματα σε ό,τι αφορά στις περιουσίες.

    Είπε ωστόσο ότι «είναι θέμα των δύο πλευρών πώς θα αξιοποιήσουν την εμπειρογνωμοσύνη, τη γνώση και τη βοήθεια αυτών των εμπειρογνωμόνων», διευκρινίζοντας ότι «δε θα κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι εμπειρογνώμονες».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ο ΓΓ δεν οριοθέτησε την πρόοδο που υπήρξε στο Κυπριακό, και ούτε διευκρίνισε σε ποια ζητήματα υπήρξε συγκεκριμένα πρόοδος.

    «Αυτό που λέει είναι ότι από το Νοέμβριο μέχρι σήμερα συζητήσαμε για την οικονομία, τα θέματα ΕΕ, της διακυβέρνησης και της κατανομής εξουσιών. Και είναι για αυτό που σημειώνει ότι θα πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά και να συζητήσουμε όλα τα θέματα με ένα διασυνδεδεμένο τρόπο», πρόσθεσε.

    Υπενθύμισε την υπάρχουσα θέση της ε/κ πλευράς αναφορικά με τη διασύνδεση θεμάτων και κεφαλαίων «που λογικά συνδέονται μεταξύ τους», και επεσήμανε ότι «δεν είναι σωστό να λέγεται ότι σημειώνει ο ΓΓ πρόοδο στα ζητήματα διακυβέρνησης και κατανομής εξουσιών. Δεν το καθορίζει».

    Ερωτηθείς γιατί ο ΓΓ δεν διαπίστωσε οπισθοδρόμηση στο θέμα της διακυβέρνησης και επέλεξε να διαπιστώσει πρόοδο στο θέμα της οικονομίας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτό έχει να κάνει με μια πάγια προσέγγιση που έχει ο ΟΗΕ. Την ώρα που διεξάγονται διαπραγματεύσεις και που δεδηλωμένα ο ΟΗΕ και ο ίδιος ο ΓΓ θέλει να συνεχίσει τη στήριξη στις δύο πλευρές ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, φυσιολογικά τοποθετείται με αυτό τον τρόπο», ανέφερε.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου αξιωματούχου Εγκεμεν Μπαγίς ότι πήγε καλά η τουρκοκυπριακή πλευρά στη συνάντηση της Γενεύης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «ο κ. Ερογλου χθες, φτάνοντας στα κατεχόμενα, είπε ότι δεν υλοποιήθηκαν οι στόχοι της τουρκοκυπριακής πλευράς».

    Τέλος κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις ότι τα στελέχη του ΔΗΚΟ έμειναν ανενημέρωτα για τη συνάντηση της Γενεύης διότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν απουσίαζε στο εξωτερικό, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε κατ΄ αρχήν τους πολιτικούς ηγέτες μετά το πέρας της συνάντησης, όταν βρισκόταν στη Γενεύη.

    Συγκεκριμένα, με τον κ. Καρογιάν, είχε κάνει μια μικρής διάρκειας ενημέρωση διότι ήταν καθοδόν προς την Κύπρο και ακολούθησε δεύτερο τηλεφώνημα με πιο εκτενή ενημέρωση, είπε.

    [02] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΥΠΕΞ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    O Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού δήλωσε πως «βρίσκεται στο τραπέζι» το θέμα της αναβάθμισης της εκπροσώπησης της Κύπρου στην Παλαιστινιακή Αρχή. Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής Riad Malki, στη Λευκωσία, ο κ. Κυπριανού ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν η Κύπρος αναμένεται να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων χωρών και να αναβαθμίσει το Γραφείο της Αντιπροσωπείας της στη Ραμάλα. Ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι το θέμα συζητείται και είπε ότι αυτό θα ανακοινωθεί μόλις αποφασιστεί, «εν ευθέτω χρόνο».

    Ο κ. Malki, που ανταπέδιδε επίσκεψη του κ. Κυπριανού στη Ραμάλα, συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του το πρωί στο Υπουργείο Εξωτερικών. Στη συνέχεια οι δύο πλευρές είχαν επίσημες συνομιλίες. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά τη συνάντηση, οι δύο Υπουργοί ανέφεραν ότι επικεντρώθηκαν στο Κυπριακό και το Μεσανατολικό ζήτημα, συζήτησαν θέματα διμερών σχέσεων, καθώς και τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Παλαιστίνης και για την Ένωση για τη Μεσόγειο.

    Ανέφεραν εξάλλου, ότι συζήτησαν την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς και τις προσπάθειες της παλαιστινιακής πλευράς να προωθήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδικαστικό ψήφισμα για τις εποικιστικές δραστηριότητες του Ισραήλ.

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΕΕ

    Ικανοποιημένη δηλώνει η Κυβέρνηση σχετικά με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι η Κύπρος έχει λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να προβεί σε οποιαδήποτε περαιτέρω βήματα, βάσει των κανονισμών της ΕΕ.

    «Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωσή της αναγνωρίζει και επισημαίνει ότι η Κύπρος εκπληρώνει τους δημοσιονομικούς της στόχους λόγω των διορθωτικών μέτρων που έχει λάβει η Κυβέρνηση» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου. Αυτό, είπε, μπορεί να το διαπιστώσει ο κάθε καλόπιστος παρατηρητής.

    Ο κ. Στεφάνου ανέφερε επίσης ότι η Κυβέρνηση «χωρίς πανηγυρισμούς και χωρίς εφησυχασμό θα συνεχίσει με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο να εφαρμόζει το οικονομικό της πρόγραμμα τόσο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, όσο και για την εξυγίανση της οικονομίας».

    [04] ΣΤΙΒΟΣ - ΑΡΕΣΤΗ - ΧΡΥΣΟ

    Ο Κύπριος αθλητής Αντώνης Αρέστη κατέκτησε την Πέμπτη το χρυσό μετάλλιο στα 400μ στην κατηγορία Τ46 και ύψωσε τη σημαία της Κύπρου στον πιο ψηλό ιστό στην μακρινή Νέα Ζηλανδία για δεύτερη φορά.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κυπριακής Εθνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, ο Αντώνης Αρέστη είναι ο πρώτος αθλητής στίβου της Παραολυμπιακής Επιτροπής που κατακτά δύο χρυσά μετάλλια σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου.

    Την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, στις 10:15 το πρωί, η κυπριακή αποστολή επιστρέφει με την πτήση ΕΚ107 Emirates. Η Επιτροπή συγχαίρει τον Κύπριο αθλητή και όλη την αποστολή που, όπως αναφέρει, ``με την παρουσία τους αυτή μας έκαναν υπερήφανους``.

    Ο Αντώνης Αρέστη με την επιστροφή του ξεκινά την προετοιμασία του για την συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες Λονδίνο 2012.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 28 January 2011 - 14:29:26 UTC