Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-01-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΕΝΕΥΗΣ
  • [02] ΥΠΕΞ ΟΥΓΓΑΡΙΑ
  • [03] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΝΤΕΡΜΠΙ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΕΝΕΥΗΣ

    Στη συνάντηση της Γενεύης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσέρχεται με καλή θέληση και εποικοδομητικό πνεύμα, με συνέπεια σε αρχές και επίδειξη του απαραίτητου ρεαλισμού, για να υπηρετηθεί ο πάγιος στόχος που είναι η επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό.

    Αυτό ανέφερε τη Δευτέρα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι αναμένουμε και από την άλλη πλευρά να επιδείξει την ίδια στάση και την ίδια συνέπεια στη βάση λύσης, έτσι ώστε να γίνει κατορθωτή η επίτευξη προόδου και να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση.

    Επαναλαμβάνοντας ότι η λύση πρέπει να βασίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979, που προνοούν για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι με αυτή τη στάση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπαθεί για την επίτευξη λύσης από την πρώτη μέρα που άρχισε τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού.

    Κληθείς να σχολιάσει τις νέες δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Τ/κ ηγέτης λίγες ώρες πριν τη συνάντηση της Γενεύης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι έχουν λεχθεί διάφορα, ειδικά αυτή την περίοδο ενόψει και της συνάντησης της Γενεύης, προσθέτοντας ότι «εμείς, όποτε χρειάζεται. δίνουμε τις απαντήσεις μας στις διάφορες δηλώσεις που γίνονται, αλλά η καλύτερη απάντηση που έχουμε είναι η συνέπεια που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δείχνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στη βάση λύσης που οι δύο πλευρές έχουν συναποφασίσει ότι θα είναι, μιλώ για τη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που περιέχεται και σε πληθώρα ψηφισμάτων του ΟΗΕ».

    Ασφαλώς, συνέχισε, «αναμένουμε από την άλλη πλευρά να δείχνει συνέπεια σε αυτή τη βάση λύσης και συνέπεια και σεβασμό προς τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».

    Ο Εκπρόσωπος επισήμανε ότι πολλές φορές «δυστυχώς, η τουρκική πλευρά μιλά για την ύπαρξη δήθεν δύο κρατών και δύο λαών στην Κύπρο. Αυτές και άλλες δηλώσεις αντίκεινται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ που ανάμεσα σε άλλα θα ήθελα να υπενθυμίσω έχουν καταδικάσει και την αποσχιστική ενέργεια της Τουρκίας ανακήρυξης του ψευδοκράτους και η διεθνής κοινότητα θεωρεί αυτή την πράξη ως άκυρη και μη γενόμενη και καλεί τη διεθνή κοινότητα να μην αναγνωρίσει αυτό το παράνομο μόρφωμα».

    Ο κ. Στεφάνου υπογράμμισε ότι ανεξαρτήτως της στάσης της άλλης πλευράς, η ε/κ πλευρά συνεχίζει με την ίδια συνέπεια και αφοσίωση στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στο στόχο που είναι η λύση.

    Ερωτηθείς εάν θα συζητηθούν και τα έξι κεφάλαια στη Γενεύη όπως δήλωσε ο κ. Ερογλου, ο Εκπρόσωπος ανέφερε «αυτό θα το δούμε», σημειώνοντας πως «εμείς πάντοτε καθοδηγούμαστε στις διάφορες συναντήσεις και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τα ψηφίσματα που καθορίζουν και τη διαδικασία, ότι δηλαδή είναι οι δύο πλευρές που καθορίζουν την πορεία των διαπραγματεύσεων και ότι ο στόχος είναι η επίτευξη μιας αμοιβαία συμφωνημένης λύσης».

    «Εμείς όχι μόνο θέλουμε να συζητούνται όλα τα ζητήματα, αλλά έχουμε και την άποψη που την έχουμε καταθέσει ότι για να βοηθηθεί ο διάλογος χρειάζεται να υπάρχει συσχετισμός στην συζήτηση των διαφόρων θεμάτων, ένας συσχετισμός που να είναι λογικός», συνέχισε.

    Υπενθύμισε ακόμη τη θέση που κατέθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας για συζήτηση του περιουσιακού σε συνδυασμό με το εδαφικό και το θέμα των εποίκων.

    «Το θέμα των εποίκων υπάρχει, είναι ένα θέμα που πάρα πολλές φορές το έχουμε θέσει, είναι γνωστό ότι η πλευρά μας πολύ συχνά θέτει το ζήτημα της απογραφής πληθυσμού στα κατεχόμενα, έτσι ώστε να διαφανεί και ποιος είναι πραγματικά ο αριθμός των εποίκων και πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα αυτό, που είναι πραγματικά μεγάλο», είπε.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερογλου περί νέας συνάντησης το Μάρτη, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν είναι ο κ. Ερογλου που καθορίζει τη διαδικασία ούτε είναι ο κ. Ερογλου που θα καθορίσει εάν και κατά πόσον θα υπάρχει νέα συνάντηση, σημειώνοντας ότι «αυτά θα αποφασιστούν στην παρουσία και των δύο πλευρών».

    «Η διαδικασία είναι ένα θέμα που αφορά και τις δύο πλευρές και πρέπει να υπάρχει συμφωνία πάνω σε αυτό», ανέφερε.

    Σε παρατήρηση ότι ήδη ο ΓΓ του ΟΗΕ από την έκθεσή του προϊδέασε ότι θα υπάρχει άλλο ένα ραντεβού ή κάποιος τρόπος αξιολόγησης εντός του Μαρτίου, ο κ. Στεφάνου απάντησε «έχω πει ότι θα πρέπει να αναμένουμε τη συνάντηση της Γενεύης, να μην προτρέχουμε και των γεγονότων».

    [02] ΥΠΕΞ ΟΥΓΓΑΡΙΑ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού πραγματοποίησε τη Δευτέρα επίσκεψη στην Ουγγαρία, όπου είχε συνομιλίες με τον Ούγγρο ομόλογό του Janos Martonyi.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση κατά τη διάρκεια των συνομιλιών συζητήθηκαν θέματα διμερών σχέσεων, οι προτεραιότητες της Ουγγρικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις επίλυσης του κυπριακού προβλήματος και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    Αναφορικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ.

    Τέλος, επεσήμανε ότι για να σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, η Αγκυρα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων που αφορούν την Κύπρο.

    [03] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟ

    Δεν έχει τεθεί θέμα επαναφοράς του απευθείας εμπορίου από μέρους της Ουγγαρίας, δήλωσε τη Δευτέρα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν την ουγγρική προεδρία να έχει ετοιμάσει υπόμνημα στο οποίο περιλαμβάνεται το θέμα απευθείας εμπορίου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι από τις επαφές που είχε η Κυβέρνηση με την Ουγγαρία, η οποία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, προέκυψε ότι η Ουγγαρία δεν θα προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια χωρίς συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία.

    «Με τις επαφές που είχαμε όλο αυτό το διάστημα με την Κυβέρνηση της Ουγγαρίας και ιδιαίτερα με την κάθοδο του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας στην Κύπρο και τις συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτό που μάς έχει λεχθεί και μάς έχει διαβεβαιώσει η Κυβέρνηση της Ουγγαρίας είναι ότι ως προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης τίποτα δεν πρόκειται να κάνει που να αφορά το Κυπριακό και την Κύπρο που να μην είναι σε συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία και, ασφαλώς, δεν θα γίνει κάτι που να αιφνιδιάζει την Κυπριακή Δημοκρατία», είπε ο Εκπρόσωπος.

    Καταλήγοντας, ανέφερε ότι «θέμα για απευθείας εμπόριο και επαναφορά του ασφαλώς και δεν έχει τεθεί από μέρους της Ουγγαρίας».

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΝΤΕΡΜΠΙ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

    Δηλώνοντας αισιόδοξος ότι οι δράστες που μαχαίρωσαν τον φίλαθλο αστυνομικό θα εντοπισθούν γρήγορα και θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης για απόπειρα φόνου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Λουκάς Λουκά, παρατήρησε ότι η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί και κάλεσε σε συστράτευση με την Αστυνομία για αντιμετώπιση της βίας του όχλου, τα σωματεία, τα κόμματα και την κοινωνία ολόκληρη.

    Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, αφού εξέφρασε τη συμπάθεια του προς το μέλος της αστυνομικής δύναμης, το οποίο τραυματίσθηκε εκτός υπηρεσίας με αυτό τον τρόπο, επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο επεισόδιο δεν ήταν θέμα αστυνόμευσης και ότι θα μπορούσε να συμβεί σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της Λευκωσίας, καθώς αιτία ήταν το κασκόλ κάποιας ομάδας.

    «Η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί, η βία δεν περιορίζεται εντός των γηπέδων για αυτό καλώ τους πάντες σε συστράτευση, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο», είπε και πρόσθεσε ότι «σε αυτή την προσπάθεια αναλογούν ευθύνες στην πολιτεία, τα σωματεία, την κοινωνία και τα κόμματα». Ανακοίνωσε, επίσης, ότι σε σύσκεψη που προηγήθηκε με τον Αρχηγό της Αστυνομίας ζήτησε «άμεση εξιχνίαση της υπόθεσης του τραυματισμού του αστυνομικού και παρουσίασης των υπευθύνων ενώπιον της δικαιοσύνης για παραδειγματική τιμωρία».

    Ο κ. Λουκά, απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι το μέλος της Αστυνομίας έδωσε κατάθεση, ανέφερε ότι λήφθηκαν και από άλλους μάρτυρες καταθέσεις και εξέφρασε αισιοδοξία ότι σύντομα οι δράστες θα συλληφθούν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 24 January 2011 - 20:29:18 UTC