Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-01-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΓΕΝΕΥΗ
  • [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
  • [03] ΚΙΝΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ GAOLI
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΓΕΝΕΥΗ

    Δεν τέθηκε από κανένα μέλος του Εθνικού Συμβουλίου θέμα μετάβασης του σώματος στη Γενεύη για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Τ/κ ηγέτη, αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου σε γραπτή του δήλωση.

    Ο κ. Στεφάνου επαναλαμβάνει ότι στη Γενεύη ``η δική μας πλευρά θα εμμείνει στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καθορίζουν τους όρους εντολής του ΓΓ του ΟΗΕ και προβλέπουν για κυπριακής ιδιοκτησίας και καθοδήγησης διαδικασίες χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία``.

    ``Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναλύσει και πάλι την άποψή μας για το χρόνο και το περιεχόμενο διεθνούς διάσκεψης η οποία να ασχοληθεί αποκλειστικά με τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού``, αναφέρει ο κ. Στεφάνου, σημειώνοντας ότι ``ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει για ακόμη μια φορά την έκκλησή του όπως επιδειχθεί από όλους πνεύμα αυτοσυγκράτησης, νηφαλιότητας και υπευθυνότητας ενόψει της συνάντησης στη Γενεύη``.

    Αναφορικά με το θέμα μετάβασης του ΕΣ στη Γενεύη, ο κ. Στεφάνου σημειώνει ότι ``δεν τέθηκε θέμα μετάβασης στη Γενεύη από κανένα από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου συμπεριλαμβανομένων και αυτών που προβάλλουν σήμερα το θέμα εκ των υστέρων``.

    ``Είναι αλήθεια ότι λόγω του περιεχομένου και της υφής της συνάντησης τέτοιο θέμα δεν ετέθη ούτε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας``, συμπληρώνει.

    Ο κ. Στεφάνου αναφέρει ωστόσο ότι ``η εκ των υστέρων τοποθέτηση με επίκεντρο αυτό το θέμα, με ειρωνικές επικοινωνιακές ατάκες δεν εξυπηρετούν κανένα χρήσιμο σκοπό εκτός από κομματικές στρατηγικές που καμιά σχέση δεν έχουν με τη συνάντηση της Γενεύης``.

    ``Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στη Γενεύη συνοδευόμενος από τη διαπραγματευτική του ομάδα. Σε ό,τι αφορά στην πρόταση περί διεύρυνσης των συνομιλιών και μετατροπής τους σε τετραμερείς ή πενταμερείς, που κατ` επανάληψη ετέθη από τον ηγέτη του ΔΗΣΥ κ. Νίκο Αναστασιάδη ηγέρθη πάλι από τον ίδιο και στην τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου χωρίς να τύχει υποστήριξης και πάλι, από κανέναν``, καταλήγει ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης.

    [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

    Οι σχέσεις της Εκκλησίας της Κύπρου με τη Ρωσική Εκκλησία είναι αδελφικές και θα συνεχιστούν, επεσήμανε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Β`,

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από τη Μόσχα όπου τιμήθηκε με το βραβείο του Διεθνούς Ιδρύματος Ενότητας των Ορθοδόξων Λαών στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος, ο Μακαριότατος είπε επίσης ότι δεν κινδυνεύει να χαλάσει το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα στην κατεχόμενη Καρπασία αφού είναι ήδη υποστυλωμένο.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξή του στο κυπριακό λαό σ` ότι αφορά την επίλυση του Κυπριακού, λέγοντας ότι πρέπει να ζήσουν μαζί ειρηνικά οι δύο κοινότητες, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι «έχουμε ενημερώσει τον Πατριάρχη πολλές φορές για το εθνικό θέμα και γνωρίζει πολύ καλά όπως επιθυμούμε εμείς την ομαλή συμβίωση των δύο κοινοτήτων το ίδιο επιθυμεί και ο Ρώσος Πατριάρχης».

    Πρόσθεσε πως «το θέμα ακριβώς της τιμής που μας έκαναν ήταν οι ενέργειες της Κύπρου και προσωπικά εμού για την ένωση των ορθοδόξων λαών. Στην ομιλία μου εκεί ανέφερα ότι όχι μόνο μας ενδιαφέρει να είναι οι ορθόδοξοι ενωμένοι, αλλά μας ενδιαφέρει όλος ο χριστιανικός κόσμος αλλά και όλος ο κόσμος και οι μουσουλμάνοι (να είναι ενωμένοι) γιατί αυτό είναι το θέλημα του Θεού και εμείς πρέπει να υπηρετούμε το θέλημα του Θεού» ανέφερε.

    [03] ΚΙΝΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ GAOLI

    Η υποστήριξη στην ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κίνας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελεί το υπόβαθρο της κοινής προσπάθειας και των κοινών αγώνων των δύο χωρών, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν.

    Το Κυπριακό, οι οικονομικές, εμπορικές και Κοινοβουλευτικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Κίνας ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ του Προέδρου της Βουλής και του μέλους του Πολιτικού Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και Γραμματέα της Επιτροπής του Κόμματος της Τιαντζίν, Zhang Gaoli, ο οποίος κάλεσε κυπριακές και κινεζικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στις δύο χώρες. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον Ξενώνα του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Τιαντζίν, και σε αυτή παρευρέθηκαν τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Ο κ. Gaoli, ο οποίος επισκέφθηκε την Κύπρο τον περασμένο Νοέμβριο, ενημερώθηκε από τον κ. Καρογιάν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, λέγοντας του αρχικά ότι από την τελευταία ενημέρωση που του έκανε στην Κύπρο, δεν υπήρξε αλλαγή λόγω της τουρκικής στάσης, της τουρκικής αδιαλλαξίας και της τουρκικής προσέγγισης.

    ``Η αλαζονεία της Τουρκίας συνεχίζεται, ο κυνισμός της το ίδιο, έχει την μεγάλη εντύπωση ότι επειδή είναι μια ισχυρή χώρα νομίζει ότι μπορεί να επιβάλει τους όρους της στις υπόλοιπες χώρες``, ανέφερε ο κ. Καρογιάν, τονίζοντας ότι η δική μας πλευρά θα συνεχίσει τις προσπάθειες για απελευθέρωση του νησιού και επανένωση του λαού στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ και των αρχών και αξιών πάνω στις οποίες στηρίζεται η ΕΕ.

    Ο κ. Καρογιάν ευχαρίστησε στο πρόσωπο του κ. Gaoli την Κίνα για τη σταθερή υποστήριξη της σε σχέση με το Κυπριακό και επανέλαβε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη θέση, ``για την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία και της Κίνας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό είναι το υπόβαθρο της κοινής προσπάθειας, των κοινών αγώνων μας``, υπογράμμισε.

    [04] ΚΥΠΡΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

    Στην περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεών τους στον τομέα της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων, προχωρούν Κύπρος και Βουλγαρία, όπως δήλωσαν οι Υπουργοί Εργασίας των δύο χωρών Σωτηρούλα Χαραλάμπους και Τοτίου Μλαντένοφ αντίστοιχα.

    Η κ. Χαραλάμπους και ο κ. Μλαντένοφ, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο, παρευρέθηκαν σε ημερίδα που διοργανώθηκε το Σάββατο, για ενημέρωση των Βουλγάρων που εργάζονται στην Κύπρο, οι οποίοι ανέρχονται στις περίπου 16.000.

    «Είμαστε εδώ με το φίλο Υπουργό Εργασίας της Βουλγαρίας για να επιβεβαιώσουμε τη στενή συνεργασία των δύο Υπουργείων με στόχο την προστασία και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων Βουλγάρων που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο», ανέφερε κ. Χαραλάμπους σε δηλώσεις στο περιθώριο της ημερίδας.

    Η κ. Χαραλάμπους επανέλαβε ότι η Κύπρος ως χώρα - μέλος της ΕΕ εφαρμόζει πλήρως την αρχή και ελεύθερης διακίνησης των εργαζομένων και λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή της αρχής της ισότητας της μεταχείρισης των εργαζομένων ανεξάρτητα από εθνοτική καταγωγή, φύλο, θρησκεία, ακριβώς στα πλαίσια των ευρωπαϊκών αρχών.

    Από την πλευρά του, ο Βούλγαρος Υπουργός εξέφρασε τις ευχαριστίες του για το ότι η Κύπρος άνοιξε την αγορά εργασίας της προς τη Βουλγαρία αμέσως μετά την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 23 January 2011 - 14:29:14 UTC