Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-01-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑ - ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑ - ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

    Οι θέσεις που έχει καταθέσει η τ/κ πλευρά είναι προβληματικές και ευελπιστούμε στη συνάντηση Χριστόφια - Ερογλου την Παρασκευή να υπάρξει μια αναθεώρηση αυτής της στάσης και της συμπεριφοράς της τ/κ πλευράς στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Σε ανακοινωθέν του Συμβουλίου, το οποίο ανέγνωσε ο κ. Στεφάνου, αναφέρεται πως ``στη συνεδρία έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις μετά από τη συνάντηση της Νέας Υόρκης, στις 18 Νοεμβρίου, και ιδιαίτερα για τις πρόσφατες εξελίξεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις προτάσεις που έχει καταθέσει η τ/κ πλευρά. Τα κόμματα στη συζήτηση που ακολούθησε εξέθεσαν τις εκτιμήσεις και τις απόψεις τους``, πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς εάν καθορίστηκε κάποια κοινή στάση με συναίνεση όλων των κομμάτων ενόψει της συνάντησης της Γενεύης, ο Εκπρόσωπος είπε πως οι θέσεις που έχει καταθέσει η τ/κ πλευρά είναι προβληματικές.

    ``Ευελπιστούμε και θέλουμε στη συνάντηση της Παρασκευής να υπάρξει μια αναθεώρηση αυτής της στάσης και της συμπεριφοράς της τ/κ πλευράς στις διαπραγματεύσεις γιατί η ε/κ πλευρά θέλει και εργάζεται για να συναντήσει την παράκληση του ΓΓ έτσι όπως κατατέθηκε στη δήλωση της Νέας Υόρκης για να εξευρεθούν συγκλίσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εργάζεται πολύ αποφασιστικά και πολύ εποικοδομητικά για να γίνει πραγματικότητα, να πραγματωθεί αυτή η παράκληση``, είπε ο κ. Στεφάνου.

    Ερωτηθείς εάν τίθεται θέμα επαναβεβαίωσης της βάσης των διαπραγματεύσεων εάν δεν υπάρξει αναθεώρηση της στάσης της τ/κ πλευράς, ο κ. Στεφάνου είπε πως ``η βάση των διαπραγματεύσεων είναι εκεί, έχει επαναβεβαιωθεί και έχει συμφωνηθεί πριν από την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων, αυτή η βάση της λύσης υπάρχει σε ψηφίσματα των ΟΗΕ. Από εκεί και πέραν ο καθένας κρίνεται στη βάση των θέσεων που έχει καταθέσει``, ανέφερε.

    Σε ερώτηση κατά πόσον ο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα θέσει στα ΗΕ αυτή τη στάση της τουρκικής πλευράς, ο Εκπρόσωπος είπε πως έχουν λεχθεί διάφορα πράγματα στο Εθνικό Συμβούλιο σημειώνοντας ωστόσο πως δεν θέλει να πει τίποτε περισσότερο.

    Κληθείς να πει εάν στο πλαίσιο των στόχων που τέθηκαν στη Νέα Υόρκη για τη συνάντηση της Γενεύης έχουν γίνει κάποια βήματα ώστε να παρουσιαστεί κάτι στο ΓΓ του ΟΗΕ στη Γενεύη, ο κ. Στεφάνου υπενθύμισε τη συνάντηση που θα έχουν πριν τη συνάντηση της Γενεύης και συγκεκριμένα την προσεχή Παρασκευή ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων. ``Νομίζω να αναμένουμε και τη συνάντηση της Παρασκευής και για τη Γενεύη, έχει συζητηθεί και στο Εθνικό Συμβούλιο, αλλά δεν θα ήθελα να πω τούτη την ώρα περισσότερα πράγματα``, ανέφερε.

    Ερωτηθείς σε σχέση με αναφορές του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού σε ομιλία του, για βολιδοσκοπήσεις που γίνονται για επιστροφή κατοίκων της Αμμοχώστου υπό τ/κ διοίκηση, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως ``είναι γνωστή η θέση της Κυβέρνησης, του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφορικά με το θέμα της Αμμοχώστου. Η Αμμόχωστος περιλαμβάνεται και στο τρίπτυχο των προτάσεων που έχει καταθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είναι μια πρόταση που στηρίζεται στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ίδιου του ΟΗΕ αναφορικά με την Αμμόχωστο``.

    Υπενθύμισε εξάλλου πως το θέμα της Αμμοχώστου υπάρχει και στη συμφωνία υψηλού επιπέδου Κυπριανού-Ντενκτάς του 1979.

    ``Εχει συγκεκριμένες προδιαγραφές αυτή η πρόταση και για αυτές εμείς εργαζόμαστε να υλοποιηθούν``, είπε ο Εκπρόσωπος και ανέφερε πως αυτό είναι ένα θέμα που τίθεται ενώπιον της Τουρκίας γιατί και στα ψηφίσματα που υπάρχουν είναι ενώπιον της Τουρκίας που τίθεται το θέμα έτσι ώστε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ να δημιουργηθούν εκείνες όλες οι προϋποθέσεις για επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της Αμμοχώστου.

    ``Εμείς προσθέσαμε στην πρότασή μας και το θέμα του λιμανιού με ένα τέτοιο τρόπο που να μπορεί και η ΕΕ να υλοποιήσει αυτό που θέλει, χωρίς να παραβιάζεται η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή την ανάπτυξη των σχέσεων των Τ/κ με την Ενωση αλλά ταυτόχρονα εάν και εφόσον η Τουρκία ανταποκριθεί σε αυτή την απολύτως δίκαια και λογική θέση να μπορεί να επιδιώξει το άνοιγμα κεφαλαίων``, είπε ο κ. Στεφάνου.

    Ερωτηθείς εάν υπήρξε βολιδοσκόπηση από τ/κ πλευράς για επιστροφή κατοίκων της Αμμοχώστου υπό τ/κ διοίκηση, ο κ. Στεφάνου υπενθύμισε πως όταν είχε κατατεθεί η πρόταση από τον Πρόεδρο Χριστόφια υπήρξαν δηλώσεις από μέρους Τούρκων αξιωματούχων εάν γίνεται να επιστρέψουν κάτοικοι νόμιμοι της Αμμοχώστου υπό τ/κ διοίκηση.

    ``Είχαμε κάνει και δηλώσεις τότε ότι η πρόταση είναι συγκεκριμένη, υπάρχουν ψηφίσματα και σε αυτήν επιμένουμε``, είπε ο κ. Στεφάνου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 19 January 2011 - 16:29:25 UTC