Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-01-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΛΟΝΔΙΝΟ - ΑΝΩ ΒΟΥΛΗ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΚΙΝΑ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΡΩΣΙΑ - ΠΤΗΣΕΙΣ
  • [04] ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΡΑΓΜΑΤΑ

  • [01] ΛΟΝΔΙΝΟ - ΑΝΩ ΒΟΥΛΗ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Δια του εκπροσώπου του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών στην Άνω Βουλή , υφυπουργού Εξωτερικών, Λόρδου Howell, η βρετανική κυβέρνηση επανέλαβε τη δέσμευση της για μια λύση του Κυπριακού βασισμένη στη διζωνική , δικοινοτική Ομοσπονδία . «Δεν ενδιαφερόμαστε για επιχειρηματολογίες που σχετίζονται με διχοτόμηση , θέλω να το κάμω αυτό απόλυτα σαφές» , είπε ο Λόρδος Χάουελ.

    «Υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών βασισμένες στη διζωνική προσέγγιση με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας». Ο Βρετανός υφυπουργός , που απαντούσε εκ μέρους της κυβέρνησης σε συζήτηση για την Τουρκία και το ρόλο της , που διεξήχθη στη Βουλή των Λόρδων με πρωτοβουλία της κυπριακής καταγωγής , Βαρώνης Ece , συνεχάρη τους δυο ηγέτες για «την πρόοδο που έχουν επιτύχει μέχρι τώρα . Συνεχάρη, επίσης , τον Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ και πρόσθεσε ότι η Βρετανία προσπαθεί να κάμει ό,τι είναι δυνατό με τους εταίρους της στην ΕΕ για να αναβαθμίσουν την ευημερία των Τουρκοκυπρίων ώστε να είναι έτοιμοι για την ημέρα που «ελπίζουμε να έχουμε τη λύση που όλοι επιθυμούμε».

    Μιλώντας στην ίδια συζήτηση, ο Λόρδος Hannay , πρώην Ειδικός Αντιπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης για το Κυπριακό , τόνισε την ανάγκη όπως καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για λύση του Κυπριακού . Αναφέρθηκε στη γνωστή προβαλλόμενη θέση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου για μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες της Τουρκίας για να υπενθυμίσει ότι Κύπρος και Ελλάδα είναι γείτονες της Τουρκίας . Η σημερινή στασιμότητα στο Κυπριακό , ενώ δεν αποτελεί ευθύνη μόνο της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, είπε, «θα παραμείνει σαν ένα χαλίκι στο παπούτσι τους όσο το πρόβλημα παραμένει άλυτο».

    Η επίτευξη προόδου στην επιδίωξη για ένταξη της Τουρκίας αποτελεί είπε, το κλειδί για ν ανοίξει η πόρτα προς τη λύση του Κυπριακού. «Πρέπει να κάμουμε ό,τι μας είναι δυνατό να συμβάλουμε στην προώθηση των διαπραγματεύσεων . Ο ΟΗΕ αντιμετωπίζει το γνωστό σισύφειο έργο και χρειάζεται όλη τη βοήθεια που μπορεί να του προσφερθεί. Χωρίς τέτοια βοήθεια δεν θα τα καταφέρει», κατέληξε.

    [02] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΚΙΝΑ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριος Καρογιάν αναχωρεί την Τετάρτη, επικεφαλής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη, ύστερα από σχετική πρόσκληση του Προέδρου της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της χώρας Wu Bangguo.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Καρογιάν και η αντιπροσωπεία θα έχουν, μεταξύ άλλων, χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο και τον Β Αντιπρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου Wu Bangguo και Hua Jianmin, αντίστοιχα, καθώς και το Μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και Γραμματέα της Δημοτικής Επιτροπής της πόλης Tianjin, Zhang Gaoli.

    Ο κ. Καρογιάν και η αντιπροσωπεία θα μεταβούν, επίσης, στις πόλεις Xian και Σαγκάη, όπου θα έχουν συναντήσεις με τους Προέδρους και άλλους αξιωματούχους των αντίστοιχων τοπικών κοινοβουλίων.

    Τον κ. Καρογιάν θα συνοδεύουν οι βουλευτές Δημήτρης Συλλούρης, Ανδρέας Αγγελίδης, Γιαννάκης Θωμά, Αβέρωφ Νεοφύτου και Φειδίας Σαρίκας.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΡΩΣΙΑ - ΠΤΗΣΕΙΣ

    Το ``Ιδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων / Νοτιοανατολικής Ευρώπης - Μέσης Ανατολής Κύπρου ( FSF-SEC )`` διαπραγματεύθηκε και συμφώνησε Μνημόνιο Συνεργασίας με το ``Ρωσικό Διεθνές Ιδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων`` στο πλαίσιο των στόχων του να διευρύνει τη διεθνή συνεργασία του και να συμβάλει πιο αποτελεσματικά στη βελτίωση του τομέα της ασφάλειας πτήσεων στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Μνημόνιο, προβλέπει μεταξύ άλλων την κοινή οργάνωση σεμιναρίων, τη συνεργασία στον τομέα της επιμόρφωσης για θέματα ασφάλειας και την ανταλλαγή πληροφοριών και εκδόσεων.

    Σημαντική είναι επίσης η δέσμευση των δύο Ιδρυμάτων να ενθαρρύνουν και να υποβοηθήσουν την ανάπτυξη σχέσεων και συνεργασίας μεταξύ των αντίστοιχων φορέων των αερομεταφορών των δύο χωρών τους, όπως αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια, Κέντρα Εκπαίδευσης, κ.ά., προστίθεται.

    Το Μνημόνιο Συνεργασίας, αναφέρεται, θα υπογραφεί στα πλαίσια Διεθνούς Διάσκεψης για την ασφάλεια πτήσεων, που οργανώνεται στην Λευκωσία στις 27-28 Απριλίου 2011 και στην οποία θα συμμετάσχουν ανώτατοι παράγοντες της διεθνούς και ευρωπαϊκής πολιτικής αεροπορίας.

    [04] ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΡΑΓΜΑΤΑ

    Από την 1 Ιανουαρίου 2011 μέχρι σήμερα υπήρξε εισροή στα φράγματα της τάξης των 2,4 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Σοφοκλής Αλετράρης.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αλετράρης είπε ότι ``είχαμε μια συνολική εισροή με τις χθεσινές βροχές της τάξης των 0,9 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού``.

    ``Τα αποθέματα μας έχουν ανέλθει σε 141 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, δηλαδή μια πληρότητα της τάξης του 48,5%. Ετσι, ο μήνας Ιανουάριος 2011 μέχρι σήμερα είχαμε μία εισροή των 2,4 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού που δεν ανατρέπει πολύ τη συνολική εικόνα, εάν αναλογιστούμε ότι τον Ιανουάριο του 2010 είχαμε μία εισροή των 43 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού. Φαίνεται ότι είχαμε χειμώνα για μία μέρα``, κατέληξε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 18 January 2011 - 14:29:30 UTC