Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-01-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΥΠΕΞ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΕΠΑΦΕΣ
  • [04] ΠΑΓΔΑΤΗΣ - ΟΠΕΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Δεν βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια λύση του Κυπριακού, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στην εκδήλωση για τη Χριστουγεννιάτικη Χοροεσπερίδα της Αστυνομίας Κύπρου στη Λευκωσία.

    ``Δεν θα σας πω ότι είμαστε πολύ κοντά`` σε μια λύση, ``διότι δεν είμαστε, όμως, η μάχη συνεχίζεται και θα συνεχιστεί`` μέχρις ότου η κατοχική δύναμη πάει σπίτι της, μέχρις ότου η Αϊσιέ να πάει στο σπίτι της και τερματιστεί και ο εποικισμός και έτσι να χαρούμε μαζί μια επανενωμένη πατρίδα, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    ``Αν πετύχουμε αυτό τον στόχο τότε τα καθήκοντα για όλους μας θα πολλαπλασιαστούν τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα και δυσκολίες. Το Αστυνομικό Σώμα και οι Κυβερνήσεις είναι εδώ για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες``, σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Εξάλλου, νωρίτερα μιλώντας στην εορταστική εκδήλωση της Ενωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) στη Λευκωσία, εξέφρασε την ευχή όπως εντός του 2011 εξευρεθεί μια λύση στο Κυπριακό που να ικανοποιεί τα βασικά συμφέροντα των Κυπρίων και μόνο των Κυπρίων ώστε να απαλλαγούμε από την ξένη κατοχή και τον εποικισμό και να επανενώσουμε την πατρίδα μας.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχήθηκε αυτόν τον χρόνο, στα πλαίσια της λογικής και χωρίς να είμαστε αιθεροβάμονες, να εξευρεθεί μια λύση η οποία να ικανοποιεί τα βασικά συμφέροντα των Κυπρίων και μόνο των Κυπρίων αρκούντως, ούτως ώστε να απαλλαγούμε από την ξένη κατοχή και τον εποικισμό και να επανενώσουμε την πατρίδα μας. ``Επαναλαμβάνω, καιγόμαστε στο ίδιο καζάνι και για να μην καούμε μια και καλή χρειάζεται να δώσουμε όλοι το χέρι μας``.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η διεθνής κοινότητα πρέπει να θέσει την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της στο Κυπριακό, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, μιλώντας στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα Μάρκου Δράκου. Από τον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου στον Άγιο Δομέτιο, ο κ. Καρογιάν κατηγόρησε την Τουρκία για αδιαλλαξία και είπε ότι επιδιώκει τη συνομοσπονδία και τα δύο κράτη στην Κύπρο. Πρόσθεσε ότι τη στάση αυτή επιβεβαιώνουν οι προτάσεις που παρουσίασε πρόσφατα ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου στο θέμα της διακυβέρνησης, πάντοτε, όπως είπε, υπό την καθοδήγηση της Αγκυρας. Παράλληλα ανέφερε ότι η παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων έχει αποδείξει τη βούλησή της ε/κ πλευράς για επίτευξη μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης.

    «Πλειστάκις έχει επιβεβαιωθεί η καλή θέληση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής. Συμπλήρωσε ότι είναι η ώρα που πρέπει να γίνει μια συνολική, σφαιρική και σε βάθος ανάλυση, αξιολόγηση και επανεκτίμηση των πραγμάτων και μία καθολική εκτίμηση της πορείας των απευθείας διαπραγματεύσεων. Ζήτησε επίσης να τεθούν επί τάπητος, τόσο η τουρκική στάση και συμπεριφορά, όσο και η στάση και η συμπεριφορά όλων των παραγόντων της διεθνούς κοινότητας που διαδραματίζουν ρόλο στο κυπριακό πρόβλημα. «Δεν έχουμε δικαίωμα να δεχθούμε λύση του Κυπριακού που δεν θα δικαιώνει τη θυσία των ηρώων μας και δεν θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα δίκαια και τα δικαιώματα της πατρίδας μας και του λαού μας» είπε.

    Είπε πως η Τουρκία πρέπει να τεθεί ξανά στο εδώλιο του κατηγορούμενου και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει την Τουρκία ως ένοχο για ένα διεθνές έγκλημα εισβολής και κατοχής.

    [03] ΥΠΕΞ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΕΠΑΦΕΣ

    Συνάντηση με τον Μεγάλο Ιμάμη Σείχη του Αλ Αζάρ για θέματα διαθρησκευτικού διαλόγου, είχε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος ολοκληρώνει τις επαφές του στην Αίγυπτο και επιστρέφει στην Κύπρο αργά το βράδυ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Κυπριανού είχε χθες συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Ahmed Aboul Gheit. Ο ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στην τρομοκρατική ενέργεια που έγινε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Αλεξάνδρεια και εξέφρασε την βαθύτατη συμπάθεια και την αλληλεγγύη της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου στην Κυβέρνηση και το λαό της Αιγύπτου. Κατά τη συνάντηση οι δύο Υπουργοί προέβηκαν σε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων Κύπρου - Αιγύπτου και επαναβεβαιώθηκε το εξαίρετο επίπεδο της συνεργασίας. O κ. Κυπριανού ενημέρωσε επίσης, για ζητήματα που απασχολούν την κυπριακή παροικία της Αιγύπτου.

    Συζητήθηκε, ακόμη, το Μεσανατολικό, όπου διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων με τον ΥΟΠΕΞ να επαναλαμβάνει την σταθερή θέση της Κύπρου υπέρ της ίδρυσης ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους. Οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά και διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ειδικότερα για την πρόσφατη κρίση στον Λίβανο, ο κ. Κυπριανού τόνισε την ανάγκη για σταθερότητα στη χώρα. Ακολούθως, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο κ. Gheit εξέφρασε την υποστήριξη της Αιγύπτου στη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε τον κ. Gheit για την διαχρονική υποστήριξη της Αιγύπτου και ιδιαίτερα στο πλαίσιο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.

    Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν και τις σχέσεις ΕΕ - Αιγύπτου. Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη της Κύπρου στην ανάπτυξη και εμβάθυνση των σχέσεων. Νωρίτερα χθες, ο κ. Κυπριανού συναντήθηκε με τον Επίσκοπο Moussa της Κοπτικής Εκκλησίας, στον οποίο και πρόσφερε εκ μέρους της Κυπριακής Κυβέρνησης οικονομική βοήθεια για ενίσχυση των οικογενειών των θυμάτων της τρομοκρατικής ενέργειας στην Αλεξάνδρεια.

    [04] ΠΑΓΔΑΤΗΣ - ΟΠΕΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    Τον 24χρονο Σλοβένο Grega Zemlja, νούμερο 141 στον κόσμο, θα αντιμετωπίσει ο Μάρκος Παγδατής, 21ος στον κόσμο, στον 1ον γύρο του ΟΠΕΝ Αυστραλίας, του πρώτου Γκραντ Σλαμ του 2011, που ξεκινά την Δευτέρα, στη Μελβούρνη.

    Ο Σλοβένος πέρασε στον 1ο γύρο του Αυστραλιανού ΟΠΕΝ από τα προκριματικά μετά τη νίκη του με 2 - 1 σετ (3 - 6, 6 - 4, 6 - 1) επί του Ταϊλανδέζου Danai Udomchoke, νούμερο 458 στην παγκόσμια κατάταξη.

    Σε περίπτωση πρόκρισης, ο Παγδατής θα αντιμετωπίσει στον 2ο γύρο του αυστραλιανού τουρνουά τον νικητή του αγώνα μεταξύ του Ισραηλινού Dudi Sela, νούμερο 92 στον κόσμο και του Αργεντινού Juan Martin Del Potro, νούμερο 236 στην παγκόσμια κατάταξη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 16 January 2011 - 14:29:16 UTC