Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-01-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
  • [02] ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • [03] ΛΕΜΕΣΟΣ - ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ
  • [04] BRISBANE INTERNATIONAL - ΠΑΓΔΑΤΗΣ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

    Η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι κυρίαρχο κράτος, έχει δικαιώματα, υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα και θα συνεχίσει να πράττει το ίδιο, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι η Τουρκία που θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να χαμηλώσει τους τόνους, να αντιληφθεί ότι υπάρχει το δίκαιο της θάλασσας και το διεθνές δίκαιο και να σταματήσει τους παληκαρισμούς.

    Σε δηλώσεις στη Λάρνακα και ερωτηθείς κατά πόσον έχει συμπληρωθεί ο κύκλος της ενημέρωσης με τα πολιτικά κόμματα, ο Υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι «έχει συμπληρωθεί ο κύκλος επαφών ενημέρωσης με όλα τα πολιτικά κόμματα. Η ενημέρωση αυτή έγινε με δική μας πρωτοβουλία γιατί πιστεύουμε ότι λόγω της σπουδαιότητας του έργου θέλαμε να ενημερώσουμε υπεύθυνα και λεπτομερώς όλα τα πολιτικά κόμματα και η ενημέρωση έχει γίνει», είπε.

    Πρόσθεσε πως «έχουμε σημειώσει οποιεσδήποτε ερωτήσεις τεχνοκρατικές, που δεν είχαν απαντηθεί από τους τεχνοκράτες της ΔΕΦΑ και της ΡΑΕΚ που είναι οι αρμόδιοι και θα απαντηθούν εντός των ημερών. Πολιτική απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί» είπε και πρόσθεσε πως χωρίς να γνωρίζει γιατί, «υπάρχει ένα είδος υπερβολής, ένα είδος αναστάτωσης από κάποιους ότι έγινε το άλφα ή ότι έγινε το βήτα».

    Εξήγησε πως «ο στόχος όλων μας, όχι σήμερα αλλά προ πολλών ετών, ήταν να έρθει το φυσικό αέριο στην Κύπρο. Γίνεται αναφορά σε μεγάλα ποσά τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» είπε και σημείωσε πως «όλοι ξεχνούν ότι σήμερα η ΑΗΚ για το καύσιμο καταβάλλει ετησίως 500 με 600 εκατομμύρια ευρώ. Αν αυτό το ποσό πολλαπλασιαστεί επί 20 χρόνια τότε βγαίνει 10 - 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ποσό που αναφέρεται στην καλύτερη προσφορά, σύμφωνα με τη ΔΕΦΑ, που είναι αυτή της SHELL είναι 4μιση δισεκατομμύρια ευρώ και όχι άλλα ποσά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας».

    Συνοπτικά συνέχισε ο Υπουργός «λέμε ότι όλα τα τεχνοκρατικά ερωτήματα που δεν έχουν ακόμα απαντηθεί, ή κάποιες διευκρινιστικές ερωτήσεις που έχουν τεθεί, θα απαντηθούν, έχω ζητήσει από τους συνεργάτες μου, οι οποίοι έχουν πάρει και την απόφαση να τις απαντήσουν. Εάν και όταν χρειάζεται να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις είτε αυτές σχετίζονται με δικά μας κοιτάσματα είτε αυτές σχετίζονται με τη γύρω περιοχή, αυτές οι πολιτικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά από πρόταση, εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο» ανέφερε.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει πρόταση από το Ισραήλ, ο Υπουργός απάντησε πως «δεν υπάρχει πρόταση προς την κυβέρνηση από το Ισραήλ. Υπάρχουν πολλές εταιρείες που κατά καιρούς δείχνουν ενδιαφέρον να συνεργαστούν με τον άλφα ή βήτα τρόπο».

    Κληθείς να σχολιάσει την έκκληση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου όπως πέσουν οι τόνοι για το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι «αυτό το θέμα είναι τόσο σοβαρό που δεν πρέπει να τύχει εκμετάλλευσης και δεν προσφέρεται από τα πολιτικά κόμματα. Καλό είναι όλα τα πολιτικά κόμματα να μελετήσουν προσεκτικά όλα τα δεδομένα που τους έχουμε δώσει με μεγάλη υπευθυνότητα, ειλικρίνεια και λεπτομέρεια και εάν χρειάζονται οτιδήποτε άλλο να απευθυνθούν αμέσως σε μας και εμείς ευχαρίστως έχουμε τη καλή θέληση να το δώσουμε».

    Ο Υπουργός κάλεσε ακόμα τα κόμματα «να μετρήσουν τη σοβαρότητα του θέματος, να χαμηλώσουν οι τόνοι και να λάβουμε την ορθότερη, υπό τις περιστάσεις απόφαση, για το καλό της ανάπτυξης και για το καλό της οικονομίας της Κύπρου».

    Κληθείς να σχολιάσει την επέμβαση της Τουρκίας στο μην να πάρει η Κύπρος αυτά που της αναλογούν, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι «πριν από λίγους μήνες εάν λέγαμε ότι θα προχωρούσαμε σε κάποιες συμφωνίες, είμαι σίγουρος ότι λίγοι θα μας πίστευαν, αλλά προχωρήσαμε. Η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της ΕΕ είναι κυρίαρχο κράτος, έχει δικαιώματα, υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα και θα συνεχίσει να πράττει το ίδιο».

    Πρόσθεσε πως η Τουρκία που είναι μια «χώρα που θέλει να μπει στην Ευρώπη καλό είναι να χαμηλώσει τους τόνους, να αντιληφθεί ότι υπάρχει το δίκαιο της θάλασσας και το διεθνές δίκαιο και να σταματήσει τους παληκαρισμούς».

    [02] ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Στην Αγία Νάπα, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Κωνσταντίας - Αμμοχώστου Βασιλείου και στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη, τελέστηκε στην εκκλησία της Παναγίας η ακολουθία της βάπτισης τού Τιμίου Σταυρού και στη συνέχεια έγινε στο λιμανάκι ο καθαγιασμός των υδάτων.

    Ο πρώτος κολυμβητής που πήρε τον σταυρό που ρίχτηκε στη θάλασσα, βραβεύτηκε με χρυσό Σταυρό.

    Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι η σημερινή είναι «μια από τις πιο σημαντικές θρησκευτικές εκδηλώσεις των ορθοδόξων χριστιανών και εύχομαι το 2011 να είναι μια χρονιά που επιτέλους ν` ανοίξει ο δρόμος για την απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχή για την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας».

    Επίσης, συνέχισε «θεωρώ ότι το 2011 είναι μια κρίσιμη χρονιά και για την οικονομία. Βεβαίως είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος βλέποντας μεγάλα έργα και του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα να βρίσκονται στα σκαριά. Ελπίζω επίσης σύντομα η Βουλή να ψηφίσει τις νομοθεσίες για την πολεοδομική αμνηστία και τις νέες πολεοδομικές ρυθμίσεις ώστε επιτέλους να μπορέσουμε να απελευθερώσουμε την αγορά ακινήτου, να δώσουμε υγιείς βάσεις και να πάρει επιτέλους ο κόσμος, κι` αναφέρομαι σε χιλιάδες Κύπριους και ξένους ιδιοκτήτες και αγοραστές, τίτλο ιδιοκτησίας» κατέληξε.

    [03] ΛΕΜΕΣΟΣ - ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

    Στη Λεμεσό η ακολουθία της βάπτισης τού Τιμίου Σταυρού τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Νάπας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου και στην παρουσία της Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων Ερατώς Κοζάκου Μαρκουλλή.

    Ακολούθησε πομπή προς την αποβάθρα του παλιού λιμανιού όπου έγινε η βάπτιση του Τιμίου Σταυρού και ο καθαγιασμός των υδάτων, ωστόσο η περίφραξη του χώρου, λόγω των εργασιών ανάπλασης της περιοχής, δυσκόλεψε την πρόσβαση των Λεμεσιανών, κάποιοι από τους οποίους εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους.

    Η είσοδος στην υπό συντήρηση αποβάθρα επιτράπηκε μόνο στους επισήμους, με αποτέλεσμα την αντίδραση μερίδας πολιτών που επιθυμούσε να δει από κοντά τον καθαγιασμό των υδάτων και την βάπτιση του Τιμίου Σταυρού.

    [04] BRISBANE INTERNATIONAL - ΠΑΓΔΑΤΗΣ

    Ο Μάρκος Παγδατής αποκλείσθηκε από τη συνέχεια του διεθνούς τουρνουά τένις, που διεξάγεται στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας.

    Ο Κύπριος αντισφαιριστής έχασε στο Pat Rafter Arena από τον Αμερικανό τενίστα, νούμερο 8 στον κόσμο και 2ο στο ταμπλό, Andy Roddick, με 2-0 σετ (6-2, 6-3) σε αγώνα για την προημιτελική φάση της διοργάνωσης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 6 January 2011 - 12:29:16 UTC