Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-12-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΜΕΡΚΕΛ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [04] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΧΑΚΕΡΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη αναλάβει δράση και έχει καταγγείλει στον ΟΗΕ, στην ΕΕ και σε άλλους περιφερειακούς οργανισμούς την απαράδεκτη ενέργεια των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων και του ψευδοκράτους να απαγορεύσει τη λειτουργία σε εκκλησίες εγκλωβισμένων κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Μιλώντας από το βήμα του 37ου Παγκύπριου Συνεδρίου της ΠΟΦΕΝ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε την καταγγελία σε διεθνείς οργανισμούς, της στάσης των κατοχικών δυνάμεων, σημειώνοντας παράλληλα ότι «το ένα σου, ένα μου, πρέπει να τερματιστεί».

    «Αυτό πρέπει να κατανοήσει και το κατοχικό καθεστώς αλλά πρέπει να το κατανοήσουν και κάποιοι δικοί μας οι οποίοι νομίζουν ότι εκφράζουν πατριωτισμό με πράξεις βανδαλισμών που έχουν σχέση είτε με την Τουρκία είτε με Τουρκοκύπριους γιατί είχαμε και αρκετούς βανδαλισμούς σε βάρος Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας, ζημιές σε αυτοκίνητα και μαχαιρώματα. Αυτά τα αξιοποιεί», συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «κατά κόρον η τουρκική προπαγάνδα και η τουρκική πλευρά και πρέπει να σας πω ότι κάποιοι από εμάς μπορεί να νιώθουν και ικανοποίηση όταν βλάπτουν Τουρκοκύπριους, εκείνο που γίνεται όμως στην πραγματικότητα είναι ότι βλάπτουν την ίδια την πατρίδα τους, γιατί πείθει η τουρκική προπαγάνδα αξιοποιώντας αυτές τις αλόγιστες φασιστικές πράξεις».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει μια έξαρση του εθνικισμού σωβινισμού αλλά και του βάρβαρου ιδεολογήματος του φασισμού. «Αυτή η πραγματικότητα οδηγεί σε ορισμένες περιπτώσεις σε ακραίες συμπεριφορές που έχουν ως μόνο αποτέλεσμα να βλάπτουν τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για αποτίναξη της κατοχής και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας», είπε και αναφέρθηκε στο πολύ πρόσφατο παράδειγμα με τους βανδαλισμούς «φασιστικών στοιχείων στον αγώνα μπάσκετ του ΑΠΟΕΛ με τουρκική ομάδα στη Λευκωσία, τους οποίους δυστυχώς ορισμένοι προσπαθούν να συγκαλύψουν».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε επίσης ότι «αυτοί οι κύκλοι το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να χύνουν νερό στον μύλο της διχοτόμησης».

    Αναφερόμενος στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν είναι ανακάλυψη του Χριστόφια, και πως έχει γίνει αποδεκτή από το 1977 από τον Εθνάρχη Μακάριο και ότι την έχουν επαναβεβαιώσει με αποδοχή μπροστά στο λαό όλοι οι εκλεγμένοι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι σήμερα.

    «Εμείς τολμούμε στη βάση ακριβώς της πικρής εμπειρίας του παρελθόντος και των εξελίξεων του παρόντος να συγκεκριμενοποιήσουμε το τι σημαίνει διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Αυτοί που δεν θέλουν την ομοσπονδία να σηκωθούν ως ωραίοι Έλληνες και να το πουν: Δεν θέλουμε την ομοσπονδία και να δούμε ποιος θα κερδίσει στο τέλος της ημέρας. Θα κερδίσουμε τη διχοτόμηση, θα χάσουμε τη μισή μας πατρίδα», είπε.

    Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία κάτω από ορισμένους όρους και προϋποθέσεις είναι ο μόνος τρόπος και η μόνη λύση να επανενώσουμε την πατρίδα και το λαό μας και να αποσείσουμε τις εξαρτήσεις από τους οποιουσδήποτε ξένους. Παράλληλα, σημείωσε ότι αν το κατανοήσουμε αυτό και συνεργαστούμε όλοι τότε μπορεί να σώσουμε την Κύπρο, στέλνοντας το μήνυμα ότι μπορούμε να σώσουμε την πατρίδα μας.

    Μιλώντας για τη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε με έμφαση ότι δεν υπάρχει περίπτωση αποδοχής από τη δική μας πλευρά επιδιαιτησίας και αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων.

    Την ίδια ώρα, υπογράμμισε ότι ο ΓΓ δεν έχει καμία εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας για να εισηγηθεί ή και να επιβάλει αλλαγή των όρων εντολής του και αλλαγή της διαδικασίας. «Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά και ο ΓΓ έστω και αν επιχειρείται από ορισμένους κύκλους πολύ καλά γνωστούς, να δοθεί αυτό το μήνυμα και να επιβληθεί μια τέτοια νέα διαδικασία. Οσο το Συμβούλιο Ασφαλείας», πρόσθεσε, «τηρείται από εμάς ενήμερο και όσο κρατάμε σωστά τις γραμμές με φίλους μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν υπάρχει περίπτωση ο ΓΓ και οποιοσδήποτε πίσω από τον ΓΓ να περάσει αλλαγή των όρων εντολής του. Ούτε επιδιαιτησία να επιβάλει, ούτε χρονοδιαγράμματα να επιβάλει, ούτε οτιδήποτε άλλο το οποίο να είναι σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ελληνοκυπριακής πλευράς και ας μην κινδυνολογούμε εμείς οι ίδιοι από μόνοι μας».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δυστυχώς, στο εσωτερικό μέτωπο κινδυνολογούμε. «Ολοι επικαλούμαστε την ενότητα και την ίδια ώρα βαράμε όσο είναι δυνατόν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μάλιστα με επιχειρήματα τα οποία δεν ευσταθούν», ανέφερε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιβεβαίωσε ότι προσέρχεται στον διάλογο με κάθε καλή θέληση. «Καταθέτουμε προτάσεις στα πλαίσια των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, προτάσεις που στηρίζονται σε αρχές και είναι ταυτόχρονα πραγματιστικές. Είναι προτάσεις που μπορούν να γίνουν αποδεκτές και από την άλλη πλευρά. Λυπούμαστε όμως να παρατηρήσουμε ότι η τουρκική πλευρά δεν είναι το ίδιο δημιουργική», τόνισε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε στη συνέχεια ότι παράλληλα με τον διάλογο στις διαπραγματεύσεις, η Κυπριακή Δημοκρατία αναπτύσσει μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική που στόχο έχει την υποβοήθηση της διαδικασίας λύσης του Κυπριακού. «Διατηρούμε πολύ καλές σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής και μπορούμε όντως να αποτελέσουμε την γέφυρα μεταξύ αυτών των χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.

    Ο Δημήτρης Χριστόφιας διεμήνυσε ότι η διχοτόμηση της Κύπρου συνιστά καταστροφή πρώτα και κύρια για τον κυπριακό λαό. «Η τουρκοκυπριακή κοινότητα κινδυνεύει ήδη να εξαφανισθεί ένεκα μαζικής εγκατάστασης χιλιάδων εποίκων από την Τουρκία. Η ελληνοκυπριακή κοινότητα εκτός από το ζήτημα των εποίκων θα συνεχίσει να βιώνει την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. Το σημαντικότερο: Το σύνολο των Κυπρίων θα απολέσουμε τη μισή από την πολυαγαπημένη μας πατρίδα. Η διχοτόμηση θα οδηγήσει σε μεικτό κράτος στις ελεύθερες περιοχές και σε αμιγώς τουρκικό στην κατεχόμενη Κύπρο», είπε.

    Αναφερόμενος στο ζήτημα της απασχόλησης, το οποίο όπως είπε προβληματίζει έντονα τη νέα γενιά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κυβέρνηση, είχε προτάξει ως ένα από τα κύρια αιτήματα των φοιτητών, τη μη επέκταση των ορίων αφυπηρέτησης σε ό,τι αφορά στους εκπαιδευτικούς και στη συνέχεια στον ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς όπως είπε «η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στερεί εκατοντάδες θέσεις εργασίας από νέους ανθρώπους επιδεινώνοντας την ήδη δύσκολη κατάσταση».

    «Μια από τις σημαντικότερες δεσμεύσεις μας προς τη νέα γενιά, ακριβώς γι` αυτόν τον λόγο, ήταν η μη επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης. Υλοποιήσαμε πλήρως την δέσμευσή μας. Πήραμε μέτρα για τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων χωρίς να επεκτείνουμε τα όρια αφυπηρέτησης. Ακόμα και όταν η πλειοψηφία της Βουλής ψήφισε τη γνωστή τροποποίηση για την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στους καθηγητές, εμείς αναπέμψαμε τον νόμο ως μια πολιτική και όχι νομική τοποθέτηση στο όλο ζήτημα. Μετά την επιμονή της Βουλής υποχρεωθήκαμε να υπογράψουμε τον Νόμο αφού δεν υπήρχε νομική βάση για προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο. Κρίναμε τον Νόμο ως «αντινεανικό», και όχι ως αντισυνταγματικό. Αυτή η εξέλιξη θα στερήσει μερικές εκατοντάδες θέσεις εργασίας από νέους ανθρώπους σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Επίσης, ξεκαθάρισε ότι η αντιμετώπιση της ανεργίας αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές προτεραιότητες της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης. «Έχουμε ήδη λάβει πολύ συγκεκριμένα μέτρα με κίνητρα για την εργοδότηση ανέργων συνανθρώπων μας. Ευελπιστούμε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα δώσει την ευκαιρία το συντομότερο δυνατόν για τη δημιουργία και άλλων θέσεων εργασίας», πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι με βάση αποτελέσματα της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού που διενεργείται σύμφωνα με ευρωπαϊκό κανονισμό, για το 3ο τρίμηνο του 2010 η ανεργία παρουσίασε μείωση από το 6,4% που ήταν το δεύτερο τρίμηνο, στο 5,8%. «Τα στοιχεία αυτά δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Οδηγούν, όμως, σε ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα: Πάμε καλύτερα, και όπως τα νούμερα της οικονομίας βελτιώνονται, έτσι βελτιωνόμαστε και στο δύσκολο κεφάλαιο της απασχόλησης», σημείωσε.

    [02] ΜΕΡΚΕΛ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Στις 11 Ιανουαρίου φθάνει στην Κύπρο για μονοήμερη επίσκεψη εργασίας η Καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ. Εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Γερμανίας στη Λευκωσία δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι όντως η Πρεσβεία εργάζεται για να προετοιμάσει την επίσκεψη της Καγκελαρίου αν και από γερμανικής πλευράς η επίσκεψη δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Αναμένεται αυτό να γίνει την ερχόμενη βδομάδα, είπε.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η κ. Μέρκελ, που θα ηγείται αποστολής, φθάνει το μεσημέρι της 11ης Ιανουαρίου στο Αεροδρόμιο Λάρνακας και θα την υποδεχθεί ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού. Αμέσως θα αναχωρήσει για Λευκωσία όπου θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια όπου μετά από κατ ιδίαν συνάντηση, οι δύο θα προβούν σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

    Η κ. Μέρκελ θα επισκεφθεί επίσης το Ινστιτούτο Γκαίτε στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας και θα περιηγηθεί στην περιοχή του οδοφράγματος της οδού Λήδρας από την Δήμαρχο Λευκωσίας Ελένη Μαύρου. Η Καγκελάριος της Γερμανίας θα αναχωρήσει από την Κύπρο το απόγευμα της ίδιας μέρας.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Την ανησυχία του για το κατά πόσον θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση στη Γενεύη με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου μετά τις εξελίξεις με την υγεία του κ. Ερογλου, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας πως προς το παρόν δεν υπάρχει οποιαδήποτε κατάληξη στο θέμα. Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του 37ου Παγκύπριου Συνεδρίου της ΠΟΦΕΝ, και ερωτηθείς αν τίθεται εν αμφιβόλω το κατά πόσο θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της Γενεύης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι αυτό αποτελεί και δική του ανησυχία.

    «Ομως, δεν έχουμε την οποιαδήποτε τελική κατάληξη σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα. Νομίζω θα διαβουλευθούμε με τα Ηνωμένα Εθνη τα Ηνωμένα Εθνη είναι που καλούν τη συνάντηση αυτά πρέπει να κρίνουν κατά πόσο πρέπει να αναβληθεί ή όχι. Εμείς, όπως έχω ήδη δηλώσει, είμαστε έτοιμοι οποιαδήποτε στιγμή μας καλέσει ο Γενικός Γραμματέας να ανταποκριθούμε», είπε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση της Τρίτης μεταξύ του ιδίου και του κ. Ερογλου δεν θα γίνει. «Θα γίνει συνάντηση των δύο βοηθών, του κ. Ιακώβου και του κ. Οζερσάι και αναμένουμε στο ακουστικό για το πότε θα είναι δυνατόν και πότε η υγεία του κ. Ερογλου θα του επιτρέψει να γίνει η συνάντηση στο επίπεδο των ηγετών», ανέφερε.

    Ερωτηθείς αν του δόθηκαν εξηγήσεις για τα όσα συνέβησαν στην Καρπασία, είτε από τον κ. Ερογλου είτε από τον κ. Οζερσάι, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε αρνητικά. «Όχι, ακόμη δεν δόθηκαν εξηγήσεις. Αναμένω τον κ. Ερογλου να επιστρέψει και θα μιλήσω μαζί του», κατέληξε.

    [04] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΧΑΚΕΡΣ

    Πέραν των 100 ιστοσελίδων εταιρειών ή οργανισμών στην Κύπρο έχουν δεχθεί μη εξουσιοδοτημένη παρέμβαση από χάκερς όπως διαφάνηκε από τις μέχρι τώρα εξετάσεις του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός. Ο κ. Κατσουνωτός είπε ότι το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου, ύστερα από σχετικές πληροφορίες, από χθες το απόγευμα διερευνά υπόθεση που αφορά μη εξουσιοδοτημένη παρέμβαση σε ιστοσελίδες εταιρειών ή οργανισμούς του ιδιωτικού τομέα που είναι εγκατεστημένοι στην Κυπριακή Δημοκρατία. Πρόσθεσε ότι από τα ψηφιακά και ηλεκτρονικά τεκμήρια που βρίσκονται στη διάθεση των ανακριτικών αρχών, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η παρέμβαση προέρχεται από την Τουρκία.

    Ο κ. Κατσουνωτός είπε επίσης, ότι πέραν των ψηφιακών και ηλεκτρονικών τεκμηρίων, οι απεικονίσεις όσο και το περιεχόμενο της παρέμβασης, επίσης οδηγούν στο συμπέρασμα ότι προέρχονται από την Τουρκία. «Ουσιαστικά έχει αναρτηθεί το έμβλημα της καλαθοσφαιρικής ομάδας που αγωνίστηκε την τελευταία εβδομάδα με την ομάδα του ΑΠΟΕΛ, καθώς και το μισοφέγγαρο που απεικονίζεται στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε. Ο κ. Κατσουνωτός είπε ότι η Αστυνομία έχει έλθει σε επαφή με τις εταιρείες παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών, καθώς και με άλλες εταιρείες που είναι οι κατασκευάστριες των ιστοσελίδων και έχει αρχίσει ήδη προσπάθεια επαναφοράς των ιστοσελίδων που έχουν δεχθεί τη μη εξουσιοδοτημένη παρέμβαση.

    Είπε επίσης ότι στις ιστοσελίδες αναγράφεται σύνθημα σε τρεις διαφορετικές γλώσσες, στην τουρκική, στην ελληνική και στα αγγλικά. Εξήγησε ότι το σύνθημα που αναγράφεται στα ελληνικά είναι «δεν τρόμο στον αθλητισμό» εννοώντας ότι «δεν υπάρχει τρομοκρατία στον αθλητισμό». Ο κ. Κατσουνωτός είπε ότι ήδη κάποιοι διαχειριστές των εξυπηρετητών (server), έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να έρθουν ενώπιον της Αστυνομίας και συγκεκριμένα στο Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να προβούν σε γραπτές καταθέσεις. Ανέφερε τέλος ότι αν από τις ανακρίσεις και εξετάσεις που θα διενεργηθούν στο έδαφος της Δημοκρατίας δημιουργείται το υπόβαθρο για να σταλεί συγκεκριμένο αίτημα στην Τουρκία, τότε θα ακολουθηθεί η νόμιμή οδός μέσω της Interpol.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 27 December 2010 - 14:29:24 UTC