Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-12-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΑΟΖ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΚΟΗΘΕΙΩΝ
  • [03] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [04] ΕΥΡΩΠΗ ΚΥΠΡΙΟΙ - ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΑΟΖ

    Δεν διαπραγματευόμαστε σε καμία περίπτωση κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντίθετα τα προτάσσουμε, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου αναφερόμενος στην ΑΟΖ της Κύπρου, εντάσσοντας σε αυτό το πλαίσιο και το ζήτημα του κεφαλαίου της ενέργειας στο διαπραγματευτικό κύκλο της Τουρκίας, που ενδιαφέρει πρώτιστα την ΕΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν έχουμε καμία πρόθεση να ανοίξει αν η Τουρκία δεν δεσμευτεί έναντι της ΕΕ ότι θα σταματήσει να παρενοχλεί την Κυπριακή Δημοκρατία στην άσκηση του κυριαρχικού της δικαιώματος να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τον υποθαλάσσιο πλούτο».

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μιλούσε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με Ελληνες δημοσιογράφους την Τρίτη το μεσημέρι στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, με θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό, την πορεία των συνομιλιών, καθώς και την επικείμενη συνάντηση στη Γενεύη μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι - μουν, του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.

    Ο Εκπρόσωπος αρχικά αναφέρθηκε στη διαδικασία των συνομιλιών και τις προσπάθειες επίλυσης που καταβάλλονται από τον Πρόεδρο Χριστόφια και την Κυβέρνηση, σημειώνοντας τις προσπάθειες της Τουρκίας να παρουσιάσει τους Ελληνοκύπριους ως τους υπαίτιους για τη μη λύση. Ανέφερε ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι προϊόν συμβιβασμού, πάνω στη συμφωνημένη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως αυτή προβλέπεται από τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, τονίζοντας την υπονομευτική πολιτική της Τουρκίας, η οποία επενδύει στη στασιμότητα, προβάλλοντας θέσεις για δύο λαούς και δύο κράτη, οι οποίες και υιοθετούνται και από τον Ντερβίς Ερογλου, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει τον εποικισμό, αλλοιώνοντας το δημογραφικό χαρακτήρα των Τουρκοκυπρίων και, παράλληλα, ενθαρρύνει οργασμό επενδύσεων στα κατεχόμενα με ξένα κεφάλαια και με σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών.

    Ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εμμένει στη συμφωνημένη βάση λύσης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, επικαλούμενη πάντα τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι το Κυπριακό θα λυθεί στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά παρά το ότι η Τουρκία υπερασπίζεται θέσεις που δεν συνάδουν με τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, προκρίνοντας λύση δύο κρατών, θα πρέπει να παραμένει συνεπής και να καταγγέλλει την Αγκυρα, υπενθυμίζοντας τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το περιεχόμενο τους.

    Η Τουρκία, πρόσθεσε, επιχειρεί να δώσει και άλλο περιεχόμενο στη διζωνικότητα και τη δικοινοτικότητα, μιλώντας για πλειοψηφία πληθυσμού και περιουσίας, μεταφράζοντας με αυτό τον τρόπο τη διζωνικότητα, ενώ δεν υπάρχει ψήφισμα του ΟΗΕ που να αναφέρεται σε πλειοψηφίες, κάτι που δεν δέχεται ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Τόνισε ότι διζωνικότητα αναφέρεται στο ότι κάθε κοινότητα - σύμφωνα με τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου - θα έχει υπό τον έλεγχο της μία περιοχή, ωστόσο τα συντάγματα των ομοσπονδιακών μερών δεν πρέπει να συγκρούονται με το Σύνταγμα του ενός κράτους του ομοσπονδιακού, που θα έχει μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Δεδομένης της κεφαλαιώδους σημασίας των συγκεκριμένων ζητημάτων, ο Πρόεδρος συνέχισε, φρόντισε πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις να διευκρινιστούν τόσο η βάση λύσης, διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα και ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί η οποιαδήποτε συζήτηση να γίνεται εκτός ψηφισμάτων ΟΗΕ.

    Οπως υπογράμμισε ο κ. Στεφάνου, πρέπει στο Κυπριακό να λαμβάνονται υπόψη και οι διεθνείς συσχετισμοί, χωρίς να ξεχνάμε το ρόλο της Τουρκίας και το ρόλο των δυνάμεων του ιμπεριαλισμού, τι ρόλο διαδραματίζουν Βρετανοί και Αμερικανοί. Υπήρχε κοινή, είπε, θέση των διεθνών δυνάμεων σε σχέση με το Κυπριακό, που ήταν η συλλογική διαχείριση από τα πέντε μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και αυτή εφαρμόζει στην πράξη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, γιατί μόνο έτσι έχουμε ισορροπημένη προσέγγιση του ΟΗΕ στο Κυπριακό και μόνο έτσι αντιμετωπίζονται και οι όποιες προθέσεις κύκλων του Συμβουλίου Ασφαλείας, ακόμα ενδεχομένως και της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ να εκτρέψουν τη διαδικασία είτε την ουσία του Κυπριακού.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος θύμισε ότι αυτό έγινε το 2004, με τη συμφωνία για ένα εκβιαστικό χρονοδιάγραμμα, διαδικασίες επιδιαιτησίας και το δημοψήφισμα χωρίς συμφωνημένη λύση, το οποίο αποτελούσε εκτροπή από τη διαδικασία. Για αυτό το λόγο σημειώθηκε ότι πριν ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις ο Πρόεδρος Χριστόφιας φρόντισε αυτά να διευκρινιστούν, με τον Εκπρόσωπο να διευκρινίζει ότι η πολιτική του Προέδρου Χριστόφια χτίζεται έτσι ώστε να μην επιτρέπει τέτοιου είδους εκτροπές από τη διαδικασία και έτσι θα συνεχίσει.

    Χρονοδιάγραμμα, ξεκαθάρισε ο Εκπρόσωπος, «εννοούμε όπως είχε επιβληθεί το 2004», με καταληκτική ημερομηνία όσον αφορά τη διαπραγμάτευση, επιδιαιτησία σε περίπτωση μη συμφωνημένης λύσης, η οποία ασκήθηκε εφ` όλης της ύλης, που οδήγησε σε δημοψήφισμα προκειμένου να εγκριθεί το αποτέλεσμα της επιδιαιτησίας, ενώ η απόρριψη του σχεδίου της επιδιαιτησίας χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να επιρριφθούν ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Σημείωσε ότι πρέπει να έχουμε υπόψη μας ποιες είναι οι μεθοδεύσεις της Τουρκίας και πώς βολεύεται με αυτές τις μεθοδεύσεις, καθώς επίσης και με την κατάσταση μη λύσης και την κατάσταση της στασιμότητας από το 2004 - 2008, οπότε και η Τουρκία ενίσχυσε τα κατοχικά τετελεσμένα επί του εδάφους.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφερόμενος στη προσπάθεια οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου σημείωσε ότι ξεκίνησε επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου, με τη συμφωνία με την Αίγυπτο. Ταυτόχρονα είχαν ξεκινήσει και οι επαφές με το Λίβανο και το Ισραήλ για να επιτευχθούν συμφωνίες ΑΟΖ και με αυτές τις χώρες. Οι επαφές με το Ισραήλ είχαν αποδώσει μία κατ` αρχήν συμφωνία, για την οποία ωστόσο θα έπρεπε να υπάρξει υπογραφή και επικύρωση από τις δύο χώρες. Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επιλέγει να κρατά χαμηλούς τόνους παρότι τα συγκεκριμένα ζητήματα προσφέρονται για εσωτερική κατανάλωση, γιατί δεδομένων των πολιτικών ζητημάτων και της στάσης της Τουρκίας που δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, προκαλεί προβλήματα σε διάφορα επίπεδα στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, υπογραμμίζοντας ότι η Κυβέρνηση τηρεί το διεθνές δίκαιο, μέρος του οποίου είναι και το Δίκαιο της Θάλασσας και προσπαθεί να εκπληρώνει πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα και τη συμφωνία με το Ισραήλ.

    Ο κ. Στεφάνου υπογράμμισε ότι «δεν διαπραγματευόμαστε σε καμία περίπτωση κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντίθετα τα βάζουμε μπροστά» και σε αυτό το πλαίσιο «βάζουμε μπροστά και το ζήτημα του κεφαλαίου της ενέργειας στο διαπραγματευτικό κύκλο της Τουρκίας, που ενδιαφέρει πρώτιστα την ΕΕ», ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν έχουμε καμία πρόθεση να ανοίξει αν η Τουρκία δεν δεσμευτεί έναντι της ΕΕ ότι θα σταματήσει να παρενοχλεί την Κυπριακή Δημοκρατία στην άσκηση του κυριαρχικού της δικαιώματος να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τον υποθαλάσσιο πλούτο».

    Αναφερόμενος στην πολιτική της Τουρκίας σε σχέση με το μουσουλμανικό κόσμο, ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι η Τουρκία κάνει μία συντονισμένη επίθεση σε όλο το μουσουλμανικό κόσμο, που ξεκίνησε στοχοπροσηλωμένο τρόπο, όπως η ανάληψη της γραμματείας της Ισλαμικής Διάσκεψης και επιδόθηκε σε μία προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους μέσα από την ισλαμική διάσκεψη και ενίσχυση των σχέσεων της με το μουσουλμανικό κόσμο προκειμένου να χάσει υποστήριξη η Κυπριακή Δημοκρατία από παραδοσιακούς φίλους σύμμαχους και συνεργάτες, στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο, που διατηρούσε από τον καιρό του Κινήματος των Αδεσμεύτων.

    Ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι «των παλικαρισμών», υπογραμμίζοντας ότι «η δύναμη μας είναι το διεθνές δίκαιο, η αναγνώριση και η οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας», προσθέτοντας ότι «απαιτούμε να μας σέβονται όλοι και για αυτό απαντάμε σε τόνους πολιτικούς και διπλωματικούς».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΚΟΗΘΕΙΩΝ

    Οραμά μας είναι η διαμόρφωση μιας πλατιάς ισχυρής κοινωνικής συμμαχίας που να προάγει και να εξυπηρετεί τη δημόσια υγεία μέσα από ελεγχόμενους μηχανισμούς που θα αποκλείουν τη σπατάλη πόρων αλλά και κάθε μορφής ιδιοτέλεια και προσωπικό συμφέρον, τόνισε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση με την ευκαιρία της χορηγίας 2 εκ. ευρώ από το συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου για την ανέγερση του κέντρου Μελέτης Αιματολογικών Κακοηθειών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι πράξεις και χειρονομίες είτε σε ατομικό είτε σε ομαδικό και συλλογικό επίπεδο που κουβαλούν μέσα τους το βαθύτερο νόημα της ανθρωπιάς και της συμπόνιας, της αγάπης και φροντίδας για τον συνάνθρωπο απουσιάζουν κατά κανόνα από τους στατιστικούς πίνακες, τις ποσοστιαίες αναλογίες και τους αριθμητικούς δείκτες.

    «Υπάρχουν, όμως», είπε, «ως αισθήματα και εσωτερικός πλούτος και φωλιάζουν στις καρδιές και το μυαλό όλων μας, όσων δεν αφήνουν αυτό το απόθεμα αγάπης ούτε να περιθωριοποιηθεί αλλά και ούτε να απονευρωθεί μέσα στον κατακλυσμό των προβλημάτων της καθημερινότητας».

    Αναφερόμενος στο Κέντρο Μελέτης Αιματολογικών Κακοηθειών, είπε ότι ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος με στόχο τη διασφάλιση της επιστημονικής ανάπτυξης στον τομέα της εργαστηριακής αιματο ογκολογίας στην Κύπρο.

    [03] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό πρέπει να συνεχιστούν, δήλωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, προσθέτοντας πως εκείνο που έχει σημασία είναι το τι κατατίθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Σε δηλώσεις στο πλαίσιο επίσκεψης στα στρατόπεδα «Σταύρου Στυλιανίδη» στον Κόρνο και «Στέλιου Μαυρομμάτη» στο Σταυροβούνι, και ερωτηθείς τί εξελίξεις μπορούμε να περιμένουμε στο Κυπριακό ένεκα και της υγείας του Τ/κ ηγέτη, ο κ. Καρογιάν είπε: «Αυτή η δυσκολία όσον αφορά στην υγεία του κ. Ερογλου ελπίζω να μην μεταφραστεί ως προσπάθεια να επιβραδυνθούν οι όλες διαδικασίες». «Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχίσουν. Το βασικό θέμα μας δεν είναι μόνο οι διαπραγματεύσεις να συνεχίσουν, αλλά έχει σημασία και το τι κατατίθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε.

    Σημείωσε ότι μέχρι σήμερα η τουρκική πλευρά δεν έδειξε καμία πρόθεση ότι θέλει να διαφοροποιήσει τη στάση της και να αρχίσει να υποβάλλει προτάσεις, οι οποίες να συνάδουν και με τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και να στηρίζονται στις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Συνέχισε λέγοντας ότι ο κ. Ερογλου έχει υποχρέωση και καθήκον να διαπραγματευτεί σωστά και διευκρίνισε «όταν λέω ο κ. Ερογλου εννοώ την τουρκική πλευρά γιατί κανενός δεν διαφεύγει το γεγονός ότι είναι η Τουρκία που κάνει κουμάντο, που υπαγορεύει τους όρους της και η οποία επιβάλλει τη θέληση και τη βούλησή της».

    [04] ΕΥΡΩΠΗ ΚΥΠΡΙΟΙ - ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ

    Οκτώ έκτακτες πτήσεις, τρεις αναχωρήσεις για το αεροδρόμιο του Stansted και πέντε αφίξεις, εκ των οποίων μία από τις Βρυξέλλες, μία από το Heathrow και τρεις από το αεροδρόμιο Stansted της Βρετανίας, προγραμματίστηκαν για την Τρίτη προκειμένου να μεταφερθούν στην Κύπρο όλοι όσοι βρίσκονται παγιδευμένοι σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει χώρες της Ευρώπης από το περασμένο Σάββατο.

    Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν συνολικά τρεις πτήσεις διάσωσης, από και προς τα αεροδρόμια του Heathrow και του Stansted στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεταφέροντας πέραν των 600 ατόμων».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 21 December 2010 - 20:29:19 UTC