Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-12-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΘΗΝΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΟΜΙΛΙΑ
  • [02] ΣΑ ΟΥΝΦΙΚΥΠ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΘΗΤΕΙΑΣ
  • [03] ΒΟΥΛΗ ΦΠΑ ΨΗΦΙΣΗ
  • [04] ΕΣΚ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

  • [01] ΑΘΗΝΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΟΜΙΛΙΑ

    To Κυπριακό και οι σχέσεις ΕΕ Τουρκίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, κατά την τελετή της αναγόρευσης του σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε ιδιαίτερη τιμή την απόφαση του Πανεπιστημίου ερμηνεύοντας την ως πράξη αναγνώρισης και απονομής τιμής στους αγώνες του λαού της Κύπρου στη διάρκεια των 50 χρόνων από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι αποτελεί «απόδειξη των ακατάλυτων αδελφικών δεσμών της Κύπρου και της Ελλάδας σε όλους τους τομείς της ζωής μας, τον πολιτικό, τον κοινωνικό, τον πολιτιστικό και τον πνευματικό».

    Αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις και δη στις σχέσεις ΕΕ Τουρκίας, οι οποίες απασχολούν ολόκληρη την Ευρώπη και άλλες ισχυρές δυνάμεις από τον Καύκασο μέχρι και πέρα από τον Ατλαντικό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε ότι οι «εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας που είναι συνυφασμένες με τις ευρω-τουρκικές σχέσεις και η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας με την ευρεία της έννοια, αποτελεί ένα από τα κορυφαία ζητήματα της διεθνούς πολιτικής και του κλάδου των διεθνών σχέσεων».

    Υπενθυμίζοντας ότι η Κύπρος βρίσκεται υπό «ημικατοχή» από τα τουρκικά στρατεύματα παρόλο που η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της ΕΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι «η τουρκική πολιτική έναντι της Κύπρου δεν υπήρξε τα τελευταία περίπου 90 χρόνια στατική», καθώς όπως είπε πέρασε από το «όλοι οι Τούρκοι στην Τουρκία» του Κεμάλ, στις σημερινές αντιφάσεις μεταξύ προφορικών διακηρυκτικών διαβεβαιώσεων για την ανάγκη διευθέτησης του προβλήματος από τη μια, και την κατάθεση προτάσεων και θέσεων με απαράδεχτα διχοτομικά στοιχεία σε συνδυασμό με απειλές και με την προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους από την άλλη».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφερόμενος στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρ. Ερντογάν, σημείωσε ότι σηματοδότησε μια καινούρια πορεία στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, τονίζοντας ιδιαίτερα τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.

    Από το 2005 μέχρι σήμερα ωστόσο, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος «υπάρχει μια σαφής αλλαγή στο βαθμό δέσμευσης της τουρκικής ηγεσίας με το στόχο της προώθησης της ενταξιακής της πορείας και της τελικής ένταξης στην ΕΕ, σημείο στο οποίο συνέβαλαν το «ανοιχτό τέλος» των διαπραγματεύσεων και η κατηγορηματική στάση χωρών μελών της ΕΕ ενάντια στην ένταξη της Τουρκίας, ενώ εντατικοποιήθηκαν η ισλαμοφοβία και ο ρατσισμός στην ΕΕ, φαινόμενα τα οποία σε συνδυασμό με τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα, μετέτρεψαν μέρος της ισλαμοφοβίας σε αντιτουρκισμό με τις ανάλογες αντιδράσεις και αρνητικές επιπτώσεις εντός Τουρκίας.

    Την ίδια στιγμή η Τουρκία «με την αξιοποίηση του Ισλάμ στοχεύει να μετατραπεί στην καλύτερη γέφυρα μεταξύ των τριών αυτών νευραλγικών περιοχών στην παγκόσμια σκακιέρα», ωστόσο όπως σημείωσε ο Πρόεδρος οι διακηρύξεις και οι στοχεύσεις διαφέρουν από την πραγματικότητα, καθώς όπως υπογράμμισε «η στυγνή πραγματικότητα λέει ότι η Τουρκία είναι σήμερα κατοχική δύναμη σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μιας χώρας μέλους της ΕΕ». Σημείωσε ότι «πρέπει να γίνει επιτέλους κατανοητό το αυτονόητο: ότι δηλαδή η συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο και το γεγονός ότι η Τουρκία εμποδίζει την επίτευξη λύσης λειτουργικής ομοσπονδίας, εμποδίζει τη συμφιλίωση μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, δεν μπορεί ποτέ να οδηγήσει σε μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές της. Ιδιαίτερα με την Κύπρο και την Ελλάδα, δύο χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ενώ παράλληλα «η συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου αμφισβητεί από μόνη της τη στρατηγική της Τουρκίας περί «μηδενικών προβλημάτων»», τονίζοντας ότι «προς όφελος αυτής της στρατηγικής θα ήταν η Τουρκία να αναγνωρίσει και να σεβαστεί την Κύπρο ως ένα πραγματικά ανεξάρτητο κράτος, ως παραγωγικό εταίρο, ως καλό γείτονα και χρήσιμο συνεργάτη και όχι ως προτεκτοράτο εφαρμογής επεκτατικών σχεδίων».

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Χριστόφιας «η στυγνή πραγματικότητα υποδεικνύει ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας κινδυνεύει και μαζί της κινδυνεύουν οι στρατηγικοί σχεδιασμοί της Άγκυρας» και γι αυτό το δεδομένο «ευθύνεται η ίδια η Άγκυρα, η οποία αρνείται να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έναντι των κρατών- μελών, και ειδικότερα έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας», ενώ «η αλαζονική συμπεριφορά της Τουρκίας, σε ορισμένες τουλάχιστο περιπτώσεις, φοβίζει ακόμη περισσότερο χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες βλέπουν με πολύ σκεπτικισμό την ένταξη της Τουρκίας».

    Ο Κύπριος Πρόεδρος τόνισε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία υποστήριξε και υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας» καθώς θεωρεί ότι αυτός είναι ο σημαντικότερος μοχλός πίεσης στην Άγκυρα για να αποφασίσει επιτέλους τη δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού, χωρίς ωστόσο να δίνει «λευκή επιταγή» στην Άγκυρα. Τόνισε ότι «η Τουρκία ως υποψήφια χώρα έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις τις οποίες θα πρέπει να υλοποιήσει», αλλιώς «η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας χάνει το νόημα της, όχι μόνο για την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία θα απολέσει ένα σημαντικό μοχλό πίεσης για λύση του Κυπριακού», αλλά και για ολόκληρη την ΕΕ «αφού μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε στην ασυδοσία την τουρκική εξωτερική πολιτική».

    Η άρνηση της Τουρκίας να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών- μελών έχει οδηγήσει στην παγοποίηση σχεδόν όλων των απομεινάντων κεφαλαίων, γεγονός που καθιστά σαφές ότι ο δρόμος εκπλήρωσης των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της Τουρκίας περνά μέσα από την επανενωμένη Λευκωσία, υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό σημείωσε ότι δεν είναι οι αναμενόμενες και για αυτή την εικόνα, η Κυπριακή Δημοκρατία δε φέρει καμία ευθύνη. Αναφερόμενος στις συνομιλίες τόνισε ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Άγκυρα, χωρίς αυτό να σημαίνει αμφισβήτηση του διαλόγου που διεξάγεται στις συνομιλίες και αποτελεί την μοναδική διαδικασία η οποία μπορεί να μας οδηγήσει στη λύση. Τόνισε ωστόσο ότι «θα πρέπει η Τουρκία να πεισθεί επιτέλους να διαδραματίσει τον καθοριστικό της ρόλο για να λυθεί το κυπριακό», προκειμένου να ενισχύσει την ενταξιακή της πορεία και τις δυνατότητες της για πλήρη ένταξη στην ΕΕ.

    Η επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο ηγετών όπως σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναλήφθηκε γιατί η στασιμότητα, «ιδιαίτερα όταν αυτή φορτώνεται άδικα στη δική μας πλευρά, είναι ο καλύτερος σύμμαχος της διχοτόμησης», προσθέτοντας ότι «καταφέραμε να ξεκαθαρίσουμε επαρκώς την βάση των διαπραγματεύσεων με τη δέσμευση για πρώτη φορά της τουρκοκυπριακής πλευράς στο ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα», ενώ διασφαλίστηκε και μια διαδικασία χωρίς επιδιαιτησία και τεχνητά χρονοδιαγράμματα «μακριά από τις ατραπούς του πρόσφατου παρελθόντος, διαδικασία η οποία ως σήμερα λειτουργεί σωστικά για τη δική μας πλευρά».

    «Προσερχόμαστε στο διάλογο με κάθε καλή θέληση» και «καταθέτουμε προτάσεις στα πλαίσια των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, προτάσεις που στηρίζονται σε αρχές και είναι ταυτόχρονα πραγματιστικές»συνέχισε ο Πρόεδρος σημειώνοντας ωστόσο ότι η τούρκικη πλευρά δεν είναι το ίδιο δημιουργική, δεδομένου ότι στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος του κ. Έρογλου, επαναβεβαιώθηκε η θέση του «για δύο κράτη, δύο κυριαρχίες και δύο λαούς στην Κύπρο», τοποθέτηση στην οποία επιμένει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης «ενώ ταυτόχρονα τόσο από τον ίδιο όσο και από την Τουρκία αναπτύσσονται πρωτοβουλίες για αναβάθμιση του ψευδοκράτους».

    Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σχετικά με τη συνύπαρξη Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι «ο εθνικισμός-σοβινισμός υπήρξε ο καλύτερος σύμμαχος των ιμπεριαλιστικών σχεδίων κατά της Κύπρου και οι φορείς του φέρουν τεράστια ευθύνη για την τραγωδία του 74. Τα ίδια ιδεολογικά κατάλοιπα ενός μισάνθρωπου εθνικισμού βλέπουμε να αναβιώνουν και σήμερα».

    Σημείωσε την πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης που στόχο

    έχει την υποβοήθηση της διαδικασίας λύσης του κυπριακού, παράλληλα με τις συνομιλίες , προσθέτοντας την εντονότερη ενεργοποίηση και στήριξη

    φίλων-κρατών εντός και εκτός του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ως «ασφαλιστικής δικλείδας για την Κύπρο».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε ότι «η διχοτόμηση της Κύπρου συνιστά καταστροφή πρώτα και κύρια για τον κυπριακό λαό», σημειώνοντας ότι «η τουρκοκυπριακή κοινότητα κινδυνεύει ήδη να εξαφανισθεί ένεκα μαζικής εγκατάστασης χιλιάδων εποίκων από την Τουρκία», με τον κίνδυνο να είναι «ορατός και ψηλαφητός ο κίνδυνος για ολόκληρο το νησί».

    Όπως ανέφερε «η επιθετική φύση του τουρκικού κεφαλαίου που επενδύει στα κατεχόμενα, εξουδετερώνει τους Τουρκοκύπριους επιχειρηματίες και αναγκάζει τους Τουρκοκύπριους εργαζόμενους σε χειρότερες συνθήκες εργασίας», προσθέτοντας ότι «η ελληνοκυπριακή κοινότητα εκτός από το ζήτημα των εποίκων, θα συνεχίσει να βιώνει την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια» ενώ το σημαντικότερο: είναι ότι «το σύνολο των Κυπρίων θα απολέσουμε τη μισή από την πολυαγαπημένη μας πατρίδα».

    Ξεκαθάρισε ότι «όσοι Ελληνοκύπριοι φανερά ή συγκαλυμμένα προτιμούν ένα δήθεν καθαρό Ελληνικό κράτος που θα προκύψει από τη διχοτόμηση αυταπατώνται», αφού «η διχοτόμηση θα οδηγήσει σε μεικτό κράτος στις ελεύθερες περιοχές και σε αμιγώς τουρκικό στην κατεχόμενη Κύπρο. Τους μόνους που θα εξυπηρετήσει η εδραίωση της διχοτόμησης είναι τους επεκτατιστές της Τουρκίας. Η διχοτόμηση θα αποτελέσει παράλληλα πλήγμα για μια σειρά άλλων παραγόντων οι οποίοι εμπλέκονται στο κυπριακό».

    Όραμά μας τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι η λύση του κυπριακού προβλήματος, «λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες όλων των πολιτών θα γίνονται σεβαστά», μια λύση που να στηρίζεται στο διεθνές και στο ευρωπαϊκό δίκαιο, μια πατρίδα ελεύθερη και ευημερούσα για όλα τα παιδιά της Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους. «Όραμα μας» είπε είναι «μια Κύπρος, χώρος και γέφυρα συνεννόησης και συνδημιουργίας διαφορετικών κουλτούρων, γλωσσών, θρησκειών και εθνικοτήτων», προσθέτοντας ότι μια επανενωμένη Κύπρος έχει πάρα πολλά να προσφέρει στην ίδια την ΕΕ.

    Κλείνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι «με μια τέτοια λύση του κυπριακού η Τουρκία θα μπορεί σοβαρά να διεκδικήσει την πλήρη ένταξη της στην ΕΕ» αλλά και «να συμβάλει στη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου».

    [02] ΣΑ ΟΥΝΦΙΚΥΠ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΘΗΤΕΙΑΣ

    Με ψήφους 14 υπέρ και μία αρνητική (της Τουρκίας) το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε το ψήφισμα 1953, με το οποίο ανανεώνει για ακόμη έξι μήνες την θητεία της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

    Επεξηγώντας αμέσως μετά την ψηφοφορία την αρνητική στάση της χώρας του, ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος, πρέσβης Ερτογρούλ Απακάν, είπε πως «μιλώντας το ψήφισμα ως να υπάρχει μία μόνο κυβέρνηση στην Κύπρο δεν αντικατοπτρίζει στις πραγματικότητες».

    [03] ΒΟΥΛΗ ΦΠΑ ΨΗΦΙΣΗ

    Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων με 26 ψήφους υπέρ και 19 εναντίον ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας τροποποιητικός Νόμος του 2010 που αφορά την επιβολή 5% ΦΠΑ σε φάρμακα και τρόφιμα, ενώ, θα τεθεί σε ισχύ στις 10 Ιανουαρίου 2011.

    Κοινή τροπολογία κατέθεσαν ΔΗΣΥ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές με την εισήγηση να διαγραφεί το εδάφιο β του άρθρου 2 του νομοσχεδίου, δηλαδή, να εξαιρεθεί η επιβολή του ΦΠΑ στα φάρμακα.

    [04] ΕΣΚ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

    Νέος Πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Κύπρου εξελέγη την Τρίτη ο δημοσιογράφος Αντώνης Μακρίδης μετά τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των εκλογών της ΕΣΚ.

    Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της καταμέτρησης των ψήφων, ο Αντώνης Μακρίδης έλαβε 174 ψήφους και ποσοστό 63.7%, ενώ, η Ανδρούλα Γεωργιάδου έλαβε 99 ψήφους, ποσοστό 36.3%.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 14 December 2010 - 18:29:26 UTC