Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-12-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΕΤΟΣ

    ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗς ΦΤΩΧΕΙΑΣ

  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ
  • [03] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ - ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΕΤΟΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗς ΦΤΩΧΕΙΑΣ

    Την ευχή και την ελπίδα να υπάρξει κατανόηση από τα κόμματα όσον αφορά τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από την Κυβέρνηση εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, χαιρετίζοντας την τελετή λήξης του Ευρωπαϊκού Ετους 2010 για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού.

    Η Κυβέρνηση, ανέφερε ο Πρόεδρος έχει επιτύχει τόσα πολλά, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και μέσα σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Πρόσθεσε ότι την ώρα που αλλού ξηλώνεται το κοινωνικό κράτος για να αντιμετωπιστεί η κρίση, στην Κύπρο ενισχύεται το κοινωνικό κράτος. Επιδιώκεται, ανέφερε, να αντιμετωπιστεί η κρίση με ένα κοινωνικά δίκαιο τρόπο και σε σημαντικό βαθμό επιτυγχάνεται.

    «Φανταστείτε αν είχαμε και την κατανόηση -θα το λέω όσο κι αν αντιδρούν όποιοι αντιδρούν - των πολιτικών κομμάτων και της πλειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων σε μέτρα ανώδυνα ουσιαστικά και για τις επιχειρήσεις και για τον κόσμο, που θα βρισκόμασταν», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος.

    Δήλωσε επίσης ότι στην τελευταία συνάντηση που είχε με εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αυτός του ανέφερε ότι με μικρά μέτρα η Κύπρος μπορεί να ενταχθεί στον σκληρό πυρήνα της ζώνης του Ευρώ και πολύ σύντομα μάλιστα.

    «Και εύχομαι και ελπίζω να υπάρξει κατανόηση και από τους εταίρους μας στην Κυβέρνηση, αλλά και από τα άλλα κόμματα έτσι ώστε να έχουμε την ευκαιρία και τη δυνατότητα να νιώθουμε περήφανοι γιατί η μικρή μας χώρα, ξεπερνά σχετικά εύκολα την οικονομική κρίση χωρίς να φορτώνει τα βάρη στον απλό άνθρωπο και χωρίς να φορτώνονται ιδιαίτερα βάρη οι επιχειρήσεις, τις οποίες προσπαθήσαμε με μισό δισεκατομμύριο ευρώ να βοηθήσουμε όταν εμφανίστηκε η κρίση», είπε ο Πρόεδρος.

    Ανέφερε ακόμη ότι αυτά τα λέει διότι «ειλικρινά νομίζω ότι βομβαρδίζεστε από πληροφορίες εντελώς αντίθετες της πραγματικότητας``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι όραμα της Κυβέρνησης παραμένει κανένας Κύπριος πολίτης να μην βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας τα επόμενα χρόνια και πως αναμένεται ότι η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών το επόμενο χρονικό διάστημα θα επιτρέψει τη γρηγορότερη υλοποίηση του οράματός αυτού. Πρόσθεσε ότι ήδη, μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η παρούσα Κυβέρνηση έχει αυξήσει τις κοινωνικές δαπάνες πάνω από 30%. Ανέφερε ότι η ενίσχυση αυτή δεν είναι στυγνοί αριθμοί, αλλά η πρόσθετη στήριξη προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, προς τους λήπτες δημοσίου βοηθήματος, προς τους φοιτητές που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και προς άλλες ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού.

    «Η ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών μας και ιδιαίτερα εκείνων των ομάδων του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχιας και του αποκλεισμού, όπως οι συνταξιούχοι, τα άτομα με αναπηρίες, οι άνεργοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες και τα άτομα από κοινωνικοοικονομικά ασθενέστερες τάξεις, αποτελούν βασικό πυλώνα της διακυβέρνησής μας», ανέφερε.

    Είπε επίσης ότι κύριες προτεραιότητες της στρατηγικής για την κοινωνική ενσωμάτωση στην Κύπρο αποτελούν: Η ενεργός ένταξη ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού στην απασχόληση. Η πρόληψη του κοινωνικού αποκλεισμού. Ο εκσυγχρονισμός των θεσμών για την ενίσχυση των διαδικασιών και των πολιτικών κοινωνικής συνοχής.

    «Στη μεγάλη πρόκληση της φτώχειας και του αποκλεισμού απαντάμε με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που στηρίζεται σε πολιτικές και ενέργειες που εμβαθύνουν και διευρύνουν την κοινωνική πολιτική του κράτους. Οι δράσεις μας εστιάζονται κυρίως στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής, της πολιτικής της απασχόλησης και στα προγράμματα κοινωνικής φροντίδας και πρόνοιας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε σε στοχευμένα μέτρα στήριξης των χαμηλά αμειβόμενων», είπε.

    Οσον αφορά στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής ο Πρόεδρος σημείωσε την εφαρμογή του Σχεδίου Παροχής Επιδόματος σε συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα μέσα από το οποίο στηρίζονται πέραν των 54.000 συνταξιούχων, την αύξηση του ποσού του δημοσίου βοηθήματος για βασικές ανάγκες κατά 12% το 2008 και κατά 6,34% το 2009 και την παραχώρηση πασχαλινού επιδόματος σε στοχευμένη βάση, του οποίου η συνολική δαπάνη ανήλθε για τα έτη 2008-2010 στα 85,5 εκ. ευρώ.

    Σημείωσε επίσης την εφαρμογή του Σχεδίου Κοινωνικού Τουρισμού μέσα από το οποίο επωφελήθηκαν, το 2009 36.495 άτομα (χαμηλοσυνταξιούχοι, ανάπηροι, χαμηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι, λήπτες δημόσιου βοηθήματος) και το 2010, 20.967 άτομα, με συνολική δαπάνη και για τα δύο χρόνια ύψους 12,5 εκ. ευρώ περίπου, και την εισαγωγή Σχεδίου Παροχής Φροντίδας σε παραπληγικά άτομα μέσα από το οποίο παραχωρείται επίδομα φροντίδας σε όλους τους παραπληγικούς ύψους 350 μηνιαίως.

    Οσον αφορά τον τομέα της απασχόλησης, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει επικεντρώσει την προσοχή και τις ενέργειές της στη στήριξη των ανέργων.

    «Ταυτόχρονα επικεντρωθήκαμε στη στήριξη των επιχειρήσεων μέσα από την εφαρμογή μέτρων και σχεδίων ενθάρρυνσης της απασχόλησης. Μέτρων που αποσκοπούν στην κατάρτιση και βελτίωση των δεξιοτήτων των ανέργων για γρήγορη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Ενδεικτικά αναφέρω τα Σχέδια Παροχής Κινήτρων για πρόσληψη ατόμων με αναπηρία και ατόμων από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως και το έκτακτο σχέδιο πρόσληψης ανέργων», είπε.

    Πρόσθεσε ότι όσον αφορά στα άτομα με αναπηρίες, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εφαρμόζει το νόμο για την ποσόστωση που η Κυβέρνησή μας προώθησε και ο οποίος εγκρίθηκε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ακόμα ότι ένα σημαντικό εργαλείο στήριξης των εισοδημάτων των χαμηλά αμειβομένων αποτελεί ο ορισμός κατώτατου μισθού.

    «Εχουμε αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 6,35% από την 1η Απριλίου 2008. Επιπρόσθετα 6,46% από την 1η Απριλίου 2009 και 5,6% από την 1η Απριλίου 2010. Σήμερα, ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 835 ευρώ κατά την πρόσληψη και στα 887 ευρώ μετά από εξάμηνη υπηρεσία», είπε.

    Οσον αφορά στα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, ο Πρόεδρος επεσήμανε την εισαγωγή του Σχεδίου Επιχορήγησης Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και την επιχορήγηση εθελοντικών οργανώσεων για τη λειτουργία προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας σε τοπικό επίπεδο μέσα από το Σχέδιο Κρατικών Χορηγιών.

    Πρόσθεσε ότι αυτά αποτελούν πρωτοποριακά σχέδια στήριξης συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη και ταυτόχρονα αποτελούν πρωτοποριακό τρόπο εμπλοκής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών σε αυτήν την προσπάθεια. Ανέφερε ότι κατά το 2010 διατέθηκε και για τα δύο σχέδια το ποσό των 8,3 εκ. ευρώ περίπου.

    Ο Πρόεδρος είπε επίσης ότι στοχευμένες, πολύ σημαντικές βελτιώσεις έχουν επέλθει και στον τομέα της στεγαστικής πολιτικής. Εξήγησε πως σε ό,τι αφορά την προσφυγική στεγαστική πολιτική τα κονδύλια που αφορούν τα στεγαστικά προγράμματα έχουν υπερδιπλασιαστεί από 72 εκ. ευρώ, που κατά μέσον όρο διέθεταν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, στα 150 εκ. ευρώ.

    Είπε επίσης ότι όσον αφορά στα στεγαστικά σχέδια για μη πρόσφυγες για τα έτη 2009-2010 έχει διατεθεί ποσό πέραν των 60 εκ. ευρώ. Συμπλήρωσε ότι με τα πακέτα φοιτητικής μέριμνας, ύψους περίπου 12 εκ. ευρώ, ενισχύονται οι φοιτητές με χαμηλά εισοδήματα στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων. Σημείωσε επίσης ότι ο Υπουργός Εσωτερικών εξαγγέλλει μετά από κάθε συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την παραχώρηση οικοπέδων σε δεκάδες χωριά για κόσμο ο οποίος έχει ανάγκη από στέγη με χαμηλό κόστος.

    Αναφερόμενος στην επίσημη λήξη στην Κύπρο του Ευρωπαϊκού Ετους 2010 για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι οι ροσπάθειές της Κυβέρνησης δεν ολοκληρώνονται με τη λήξη του Ετους αυτού. Είπε ότι υπόσχεση και δέσμευση είναι η συνέχιση και η εντατικοποίηση των προσπαθειών για μία κοινωνία με συνοχή, χωρίς διακρίσεις, εμπόδια και αποκλεισμούς, μια κοινωνία πιο δίκαιη για όλους.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των κρατών μελών της ΕΕ, αφού υπολογίζεται ότι επηρεάζουν άμεσα το 16% περίπου του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ, ποσοστό που μεταφράζεται σε 84 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες.

    Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων οξύνεται από τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση των οικονομιών και την ένταση ενός εξοντωτικού ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Είπε ότι ειδικότερα σήμερα, σε συνθήκες παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ο κίνδυνος να οδηγηθούν στη φτώχια ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού είναι εντονότερος, ενώ εντονότερος γίνεται και ο κίνδυνος νέες ομάδες του πληθυσμού ιδιαίτερα εάν επικρατήσουν προσεγγίσεις και αντιλήψεις που θέλουν το κοινωνικό και οικονομικό κόστος της κρίσης να καταβάλλεται από τα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα του λαού.

    «Εμείς θεωρούμε τέτοιες προσεγγίσεις απαράδεχτες. Η δική μας φιλοσοφία επιτάσσει μια κοινωνικά δίκαιη καταβολή του κόστους της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Για την επίτευξη του στόχου αυτού απαιτείται συλλογική δράση», είπε ο Πρόεδρος.

    Ανέφερε ακόμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει στηρίξει και συνεχίζει να στηρίζει τις όποιες προσπάθειες μπορούν να ενισχύσουν την κοινωνική διάσταση της ΕΕ.

    «Είναι άλλωστε πεποίθησή μας ότι ο στόχος να καταστεί η Ευρώπη μια ανταγωνιστική οικονομία της γνώσης και της καινοτομίας πρέπει να συνδέεται άρρηκτα με τον στόχο για προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης και καταπολέμηση των ανισοτήτων. Η κοινωνική ευημερία των ανθρώπων δεν μπορεί να θυσιάζεται χάριν της εξυπηρέτησης αριθμοκεντρικών στόχων», ανέφερε ο Πρόεδρος.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

    Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για επιστροφή της κλειστής περιοχής Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, υπό τον έλεγχο των ΗΕ, είναι ισορροπημένη, εφικτή και εφαρμόσιμη, υπογράμμισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, με αφορμή αναφορές επιχειρηματικών κύκλων στα κατεχόμενα περί παραμονής του ελέγχου της κλειστής περιοχής Αμμοχώστου στο ψευδοκράτος.

    Σε δηλώσεις του στη Λεμεσό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως ο ίδιος έχει δει σήμερα ``την πρόταση που κάνουν επιχειρηματίες και κύκλοι στο ψευδοκράτος ότι θα μείνει υπό τη διαχείριση του ψευδοκράτους``, σημειώνοντας παράλληλα ότι ``τα ψηφίσματα του ΟΗΕ λένε άλλο πράγμα``.

    Είπε ακόμη πως η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Αμμόχωστο, στο πλαίσιο του τρίπτυχου της Ε/κ πλευράς ``είναι ισορροπημένη και ταυτόχρονα είναι εφικτή και εφαρμόσιμη, γιατί στηρίζεται σε ψηφίσματα του ΟΗΕ και προβλέπει την επιστροφή της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ, που είναι μια βασική παράμετρος της πρότασης``.

    [03] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ - ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

    Στη μάχη για την κατάσβεση της τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιάς που μαίνεται στις πλαγιές του λόφου Κάρμελ, ανατολικώς της Χάιφα, ρίχθηκε εκ νέου σήμερα το πρωί, στις 6.30, το ελικόπτερο της Αστυνομίας της Κύπρου που συνδράμει από χθες στις προσπάθειες πυρόσβεσης.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός είπε ότι η προσπάθεια πυρόσβεσης ενισχύθηκε σήμερα και με άλλα πτητικά μέσα που απέστειλαν διάφορες χώρες και ``έτσι η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη από χθες``.

    ``Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι οι σφοδροί άνεμοι, όμως, αισιοδοξούν ότι με την ενίσχυση της προσπάθειας κατάσβεσης της πυρκαγιάς με τα νέα πτητικά μέσα που έφθασαν σήμερα το πρωί στο Ισραήλ από διάφορες χώρες η πυρκαγιά θα τεθεί υπό έλεγχο``, είπε ο κ. Κατσουνωτός.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 4 December 2010 - 12:29:16 UTC