Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-11-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΕΕ
  • [02] ΚΑΤΑΡ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [03] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ
  • [04] ΠΟΛΩΝΙΑ ΔΑΝΙΑ ΚΥΠΡΟΣ ΤΡΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ

  • [01] ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΕΕ

    Ικανοποίηση για τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά το ρυθμό ανάπτυξης και τα δημόσια οικονομικά της Κύπρου, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, εξηγώντας ότι η Επιτροπή προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 5,9%, κάτι που βρίσκεται εντός του στόχου της Κυβέρνησης για έλλειμμα κάτω του 6%.

    Ο Υπουργός χαρακτήρισε «τεράστια επιτυχία» για την κυπριακή οικονομία τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σημείωσε ότι η Επιτροπή συμφωνεί πλήρως με τις εκτιμήσεις της Κυβέρνησης για ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 0,5 %.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από το Κατάρ, ο κ. Σταυράκης είπε ότι «σήμερα το πρωί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει τις εκτιμήσεις της για το ρυθμό ανάπτυξη και τα δημόσια οικονομικά των χωρών της ΕΕ για τα επόμενα τρία χρόνια. Με ευαρέσκεια θέλω να τονίσω ότι οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πανομοιότυπες και με τις εκτιμήσεις της Κυβέρνησης και όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά και όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης».

    Ιδιαίτερα, συνέχισε, «όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα, σημειώνω με μεγάλη ικανοποίηση ότι για φέτος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει έλλειμμα της τάξης 5,9% δηλαδή εντός του στόχου που έχουμε βάλει ως Κυβέρνηση για έλλειμμα κάτω του 6%. Αυτό είναι μια τεράστια επιτυχία για την κυπριακή οικονομία αν λάβουμε υπόψη ότι μέτρα επίσημα δεν έχουν ληφθεί και αυτή η μεγάλη βελτίωση στο δημοσιονομικό έλλειμμα έγινε με τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για μείωση των δαπανών του κράτους και του αριθμού του προσωπικού».

    Αναφορικά με το ρυθμό ανάπτυξης, είπε, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφωνεί πλήρως με τις δικές μας εκτιμήσεις για ένα ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 0,5 % φέτος, ο οποίος θα επιταχυνθεί στο 1,5% το 2011». Σίγουρα, συνέχισε, «τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας παραμένουν και οι διεθνείς αγορές είναι ιδιαίτερα νευρικές. Μετά τα προβλήματα της Ελλάδας έχουν ακολουθήσει και τα προβλήματα της Ιρλανδίας και άλλες χώρες πιθανόν να αντιμετωπίσουν την κρίση των αγορών».

    Είναι γι` αυτό, σημείωσε, που «παρά τη σημαντική βελτίωση των οικονομικών δεικτών της κυπριακής οικονομίας θα πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στους στόχους που έχουμε βάλει, δηλαδή εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών με μια σημαντική μείωση στο έλλειμμα του χρόνου, τουλάχιστον στο 4,5% και σε επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας. Είναι μόνο με αυτούς τους τρόπους που θα μπορέσουμε να μειώσουμε και την ανεργία και να εξασφαλίσουμε καλύτερο βιοτικό επίπεδο για όλους τους Κύπριους πολίτες».

    [02] ΚΑΤΑΡ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Η βιωσιμότητα του προτεινόμενου έργου στην είσοδο της Λευκωσίας της Κοινοπραξίας Κύπρου Κατάρ εξετάστηκε σε βάθος κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψης στη Ντόχα του Κατάρ κυπριακής αντιπροσωπίας υπό τον Υπουργό Οικονομικών, Χαρίλαο Σταυράκη, και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της υπό σύσταση Κοινοπραξίας, Χρίστο Μαυρέλη, Ανδρέα Πίττα και Πάμπο Παπαγεωργίου.

    Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο Κατάρ, ο κ. Σταυράκης είπε ότι είχε συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Οικονομικών και την επενδυτική αρχή της χώρας με τους οποίους συζήτησε «τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες είναι σε μια εξαιρετική πορεία. Αξιοσημείωτο είναι ότι παράλληλα με την Κοινοπραξία αξιοποίησης του ακινήτου κοντά στο Hilton, υπήρξε ζωηρό ενδιαφέρον από την επενδυτική αρχή του Κατάρ να συνεργαστεί με το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα για να κάνουν και άλλες επενδύσεις στην Κύπρο σε διάφορους πιθανούς τομείς».

    Αναλάβαμε ως Υπουργείο Οικονομικών, συνέχισε «και πάντα σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα να ετοιμάσουμε ένα κατάλογο από πιθανά έργα τα οποία θα μπορούσαν να συγχρηματοδοτήσουν ή να επενδύσουν μαζί με κύπριους επενδυτές».

    Ερωτηθείς για τη διαφορά που υπάρχει στην αξία του οικοπέδου που θα χρησιμοποιηθεί για τη μεγάλη επένδυση από το Κατάρ, μεταξύ του κυπριακού κτηματολογίου και των εμπειρογνωμόνων του Κατάρ, ο Υπουργός Οικονομικών απάντησε πως «είμαστε αυτή τη στιγμή περισσότερο αισιόδοξοι απ` ότι όταν ξεκινήσαμε το ταξίδι. Υπάρχουν κάποιες συγκλίσεις» κατέληξε.

    [03] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και Προεδρεύων της Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν διαβεβαίωσε ότι η Βουλή θα συνεχίσει τη στενή συνεργασία της επί του θέματος των αγνοουμένων τόσο με την εκτελεστική εξουσία όσο και με την Επιτροπή Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, μέχρι τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων.

    Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση μνήμης, τιμής και αγώνα για τους αγνοούμενους που διοργάνωσε η Βουλή, στην Πύλη Αμμοχώστου, ο κ. Καρογιάν είπε ότι το θέμα των αγνοουμένων αποτελεί την πιο τραγική πτυχή του Κυπριακού και ότι η Βουλή αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία το θέμα.

    ``Η σημερινή εκδήλωση αποσκοπεί να αναδείξει τη σημασία και τις διαστάσεις του θέματος και να υποδείξει την ανάγκη για επιτάχυνση των διαδικασιών για τη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων. Σήμερα, λοιπόν, φέρνουμε στη μνήμη μας και τιμούμε τους αγνοούμενούς μας και παράλληλα τιμούμε τους χιλιάδες των συγγενών τους που ακόμα να γνωρίσουν την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων``, ανέφερε.

    Πρόσθεσε ότι ``σήμερα διακηρύσσουμε επίσης για μια ακόμη φορά ότι ο αγώνας και οι προσπάθειες για την τελική διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας ουδέποτε θα σταματήσουν ή θα ατονήσουν μέχρι την τελική διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου``.

    [04] ΠΟΛΩΝΙΑ ΔΑΝΙΑ ΚΥΠΡΟΣ ΤΡΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ

    Οι Επικεφαλής Συντονιστές του Τρίο Προεδρίας Πολωνίας Δανίας Κύπρου συναντήθηκαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το θέμα των προετοιμασιών για τη 18-μηνη Προεδρία του Τρίο του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία αρχίζει τον Ιούλιο του 2011 με την Προεδρία της Πολωνίας. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Επικεφαλής της Γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, Ανδρέας Μολέσκης, συναντήθηκε με τον Πολωνό Υπουργό για Ευρωπαϊκά Θέματα και την Οικονομική Πολιτική, τον Δανό Υφυπουργό για Ευρωπαϊκά Θέματα, και άλλους αξιωματούχους του Τρίο.

    «Κατά τη συνάντηση έγινε μια αλληλοενημέρωση για τις προετοιμασίες της κάθε χώρας και κοινές δραστηριότητες σχετικά με την ανάληψη της Προεδρίας», αναφέρεται, ενώ προστίθεται ότι «συζητήθηκαν η δομή και τα κύρια σημεία του Κοινού 18-μηνου Προγράμματος του Τρίο» καθώς και «ενδεικτικά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίησή του».

    Ο κ. Μολέσκης επιβεβαίωσε ότι «το προσχέδιο του 18-μηνου Προγράμματος αναμένεται να ετοιμαστεί από τη Γραμματεία του Συμβουλίου, με βάση τη συνεισφορά των τριών χωρών, τον Ιανουάριο του 2011», ενώ, «το τελικό κείμενο του προγράμματος θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο». Χαρακτήρισε τις συναντήσεις «εποικοδομητικές», ενώ, πρόσθεσε ότι «εργαζόμαστε για να θέσουμε τα θεμέλια για μια παραγωγική συνεργασία των τριών χωρών μελών».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 29 November 2010 - 20:29:15 UTC