Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-11-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [02] ΕΕ - ΒΑΝΑΚΕΡΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΕΕ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΥΠΕΞ
  • [04] ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΝΕΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Συνάντηση με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου θα έχει την Τρίτη στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος μεταβαίνει στην ελληνική πρωτεύουσα ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Φίλιππου Πετσάλνικου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι κύριος ομιλητής στην Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των πενήντα ετών από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Αμμόχωστος, μια ευρωπαϊκή πόλη - φάντασμα», που θα τελέσει στον εκθεσιακό χώρο της Βουλής των Ελλήνων, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Φίλιππος Πετσάλνικος.

    Συγκεκριμένα, το πρωί της Τρίτης ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, στο Κοινοβούλιο. Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση μίας ώρας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γεώργιο Παπανδρέου, στο γραφείο του δεύτερου στη Βουλή και θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

    Κατόπιν, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα απευθύνει την ομιλία του στο ελληνικό κοινοβούλιο και θα μεταβεί στο χώρο της Έκθεσης Φωτογραφίας, όπου τα εγκαίνια, θα τελέσει ο κ. Πετσάλνικος και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αμμοχώστου κ. Αλέξης Γαλανός.

    [02] ΕΕ - ΒΑΝΑΚΕΡΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η βελγική προεδρία συζητάει διάφορες ιδέες για την εκπλήρωση των τουρκικών υποχρεώσεων, ώστε να ενισχυθεί η δυναμική των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας, δήλωσε ο Βέλγος Υπουργός Εξωτερικών και Προεδρεύων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, Στέβεν Βανάκερε.

    Ερωτηθείς σχετικά με το αν έχει υποβληθεί συγκεκριμένη πρόταση στην Τουρκία, ο Βέλγος Υπουργός απάντησε ότι η προεδρία δεν περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη πρόταση, αλλά έχει διάφορες ιδέες τις οποίες συζητάει. Ο κ. Βανάκερε αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου με διάφορα σενάρια και πρωτοβουλίες της βελγικής προεδρίας, επισημαίνοντας ότι «το κλειδί για την εξεύρεση μιας λύσης είναι η εμπιστευτικότητα».

    Οπως επισημαίνουν κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, στόχος της προεδρίας είναι το άνοιγμα του κεφαλαίου του Ανταγωνισμού και για το λόγο αυτό έχει προγραμματίσει τη διεξαγωγή διακυβερνητικής διάσκεψης στις 22 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, δεν θεωρείται δεδομένο διότι αφενός μεν θα πρέπει να υπάρξει προηγούμενη ομοφωνία των χωρών μελών και αφετέρου η Τουρκία να πληροί τις προϋποθέσεις για το άνοιγμα του, δηλαδή να έχει προσαρμόσει τη νομοθεσία της στο κοινοτικό κεκτημένο.

    [03] ΕΕ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΥΠΕΞ

    Η προετοιμασία της προσεχούς Συνόδου Κορυφής της ΕΕ (16-17 Δεκεμβρίου), αλλά και των Συνόδων ΕΕ-Ρωσίας και του ΟΑΣΕ απασχόλησαν τη συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων των «27», στην οποία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού. Διεξήχθη, επίσης, συζήτηση για τις σχέσεις της ΕΕ με στρατηγικούς εταίρους, καθώς και για την κατάσταση στη Βιρμανία-Μιανμάρ, Ιράν και Ιράκ.

    Η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Κάθριν Αστον προέβη, παράλληλα, σε ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στο Σουδάν και στη συμβολή της ΕΕ στο δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα για την ανεξαρτησία του νοτίου Σουδάν. Σημειώνεται ότι η ΕΕ θα αποστείλει ομάδα εκλογικών παρατηρητών, στην οποία θα συμμετάσχει και η Κύπρος. Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας των «27», έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις τρέχουσες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την κατάσταση στο Λίβανο. Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε τη σημασία επίτευξης προόδου στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

    Παράλληλα, αφού εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες των ΗΠΑ για επανέναρξη των συνομιλιών, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στην περιοχή. Επανέλαβε, επίσης, την κοινή πρόταση της Κύπρου και Ελλάδας για διοχέτευση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα δια θαλάσσης, και την ετοιμότητα της Κυπριακής Κυβέρνησης για υλοποίησή της μόλις τα εμπλεκόμενα μέρη δώσουν τη συγκατάθεσή τους.

    [04] ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΝΕΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ

    Ο προηγμένος σχεδιασμός, η οικολογία, η προσβασιμότητα και η καινοτομία είναι τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του νέου μικρού λεωφορείου πόλης Nicosia shuttle, που φιλοδοξεί να καταστεί το σήμα κατατεθέν της Λευκωσίας σε ό,τι αφορά τις δημόσιες μεταφορές, ειδικότερα στην εντός των τειχών πόλη. Ωστόσο το κατά πόσο το νέο λεωφορείο θα υιοθετηθεί τελικά ως μέσο δημόσιας συγκοινωνίας εξαρτάται από το κατά πόσο οι, ανά επαρχία, οργανισμοί δημοσίων μεταφορών προκρίνουν και αποφασίσουν την αγορά και ένταξη του στο δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών της κάθε πόλης. Ο τελικός σχεδιασμός του νέου οικολογικού λεωφορείου παρουσιάστηκε τη Δευτέρα, στα πλαίσια δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Δημαρχείο Λευκωσίας.

    Θα ακολουθήσει την Τρίτη δημόσια παρουσίαση του λεωφορείου, στην Πύλη Αμμοχώστου, όπου θα εγκαινιαστεί σχετική έκθεση, η οποία και θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου. Παρουσιάζοντας το νέο οικολογικό λεωφορείο ο διαχειριστής του έργου Νικόλας Δημάδης εξήγησε πως ο σχεδιασμός επικεντρώθηκε σε 4 άξονες, οι οποίοι αφορούν τον προηγμένο σχεδιασμό, την οικολογία, την προσβασιμότητα και την καινοτομία. Είπε πως το νέο μικρό λεωφορείο πόλης, το οποίο θα είναι έτοιμο σε 6-7 μήνες, θα μπορεί να μεταφέρει 22 περίπου επιβάτες, καθώς διαθέτει 12 καθίσματα, δυο εκ των οποίων για άτομα με ειδικές ανάγκες. Σε ό,τι αφορά το κόστος του νέου οχήματος δημοσίων μεταφορών, αυτό προϋπολογίζεται γύρω στις 140.000 ευρώ ανά όχημα.

    Από την πλευρά της η Δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου εξέφρασε την πεποίθηση πως ο σχεδιασμός ενός νέου και ευέλικτου μικρού λεωφορείου, που είναι συμβατός με τις ιδιαιτερότητες του ιστορικού κέντρου της Λευκωσίας και ταυτόχρονα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προσδοκίες των πολιτών, θα δώσει πολύ χρήσιμα αποτελέσματα που μπορούν να αξιοποιηθούν σε σχέση με την εισαγωγή μιας αναβαθμισμένης υπηρεσίας μικρών λεωφορείων στο κέντρο της πόλης και την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων του Δήμου. Τέλος η Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας, Δημοσίων Σχέσεων και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Cyta, Ρίτα Καρατζιά εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η ανάπτυξη αυτού του καινοτόμου μέσου μαζικής μεταφοράς, θα αποτελέσει ιδανική λύση για τις μετακινήσεις των πολιτών και των επισκεπτών της πρωτεύουσας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 22 November 2010 - 18:29:16 UTC