Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-11-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΣ - ΚΗΔΕΙΑ ΛΕΙΨΑΝΩΝ
  • [02] ΛΟΝΔΙΝΟ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΥΠΕΣ - ΚΗΔΕΙΑ ΛΕΙΨΑΝΩΝ

    Η μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στη Νέα Υόρκη για συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι - μουν και τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, αποτελεί ``άλλη μια απόδειξη της ειλικρινούς βούλησής μας να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να επιτύχουμε τη λύση του Κυπριακού``, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης.

    Σε επικήδειο λόγο στην κηδεία των λειψάνων του Γιαννάκη Τζιοβάνη στην εκκλησία Αγίου Δημητρίου, στις Βρυσούλλες, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι ``στη Νέα Υόρκη δεν πάμε με γυμνά χέρια, γιατί έχουμε αποδείξει περίτρανα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την πραγματική μας βούληση για λύση του Κυπριακού``.

    ``Πιο πρόσφατο παράδειγμα των ειλικρινών μας προθέσεων αποτελεί η κατάθεση από τον Πρόεδρο Χριστόφια του γνωστού πακέτου προτάσεων που στόχο είχαν και έχουν να δοθεί νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις για να φτάσουμε σε λύση το συντομότερο δυνατόν``, ανέφερε.

    Πρόσθεσε ότι οι προτάσεις ``επιδιώκουν τη διασύνδεση της συζήτησης του περιουσιακού με το κεφάλαιο των εδαφικών αναπροσαρμογών και το κεφάλαιο της μετανάστευσης, ιθαγένειας, αλλοδαπών και ασύλου, δηλαδή το θέμα των εποίκων, το άνοιγμα της Αμμοχώστου και επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της, καθώς επίσης και τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης όταν θα έχουμε φτάσει σε ακτίνα συμφωνίας στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, με τη συμμετοχή των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της ΕΕ, των τριών εγγυητριών δυνάμεων, της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δύο κοινοτήτων``.

    [02] ΛΟΝΔΙΝΟ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Απαντώντας σε ερώτηση του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Jack Straw, στη Βουλή, ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας William Hague, εξέφρασε την υποστήριξη της Κυβέρνησης του στις προγραμματιζόμενες συνομιλίες του Προέδρου Χριστόφια και του Τουρκοκυπρίου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Διάβασε, είπε, το άρθρο του κ. Στρο, αλλά ως ο σημερινός κάτοχος του αξιώματος δεν θα ήθελε να πει ό,τιδήποτε που θα μπορούσε να κάνει τις επικείμενες συνομιλίες πιο δύσκολες.

    Με την ερώτησή του, ο κ. Στρο ζητούσε από τον Υπουργό να αναγνωρίσει ότι από τη σημερινή κατάσταση της ντε φάκτο διχοτόμησης στην Κύπρο αποκομίζει οφέλη η ελληνοκυπριακή πλευρά, ενώ η τουρκοκυπριακή βρίσκεται σε απομόνωση. Είπε, επίσης, ότι κατανοεί τις βρετανικές υποχρεώσεις που πηγάζουν από τις Συνθήκες Εγκαθίδρυσης.

    Εξάλλου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, David Lidington, απαντώντας σε ερώτηση του Simon Hughes, των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, που εξέφρασε αντίθεση σε χειρισμούς που μπορούν να οδηγήσουν σε διχοτομικές λύσεις, είπε ότι οι συμβατικές υποχρεώσεις της Βρετανίας την υποχρεώνουν να απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει στη διχοτόμηση της Κύπρου ή την ένωση της με άλλη χώρα.

    «Παραμένουμε δεσμευμένοι για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στην οποία θα υπάρχουν πολιτική ισότητα και σεβασμός για τα ανθρώπινα και πολιτιστικά δικαιώματα για όλους», είπε ο κ. Λίντιγκτον.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 14 November 2010 - 14:29:15 UTC