Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 21 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-11-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΓΚΑΣΠΑΡΟΒΙΤΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
  • [02] ΥΠΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ - ΦΟΙΝΙΚΟΥΔΕΣ
  • [03] ΚΑ - ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
  • [04] ΚΟΤ - ΑΦΙΞΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΓΚΑΣΠΑΡΟΒΙΤΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

    Πάω στη Νέα Υόρκη με πολύ καλή διάθεση, θα είμαι ευέλικτος και θα έχω προτάσεις για το πώς μπορεί να επισπευτεί η διαδικασία και να βγούμε από το αδιέξοδο το συντομότερο δυνατό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας εκφράζοντας την πεποίθηση ότι δεν θα βρεθεί προ εκπλήξεων.

    Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά από τις επίσημες συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Σλοβακίας, Ιβάν Γκασπάροβιτς, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ρωτήθηκε για τη συνάντηση στις 18 Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Τ/κ ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου. «Πάω στη Νέα Υόρκη με ανοικτό πνεύμα, καλή θέληση, αλλά πάντοτε στηριγμένος και υπερασπιζόμενος αρχές». Τιμούμε τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ από το οποίο ο ΓΓ των ΗΕ πήρε εντολή να υποβοηθήσει τις κυπριακής ιδιοκτησίας συνομιλίες για την επίλυση του προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων του διεθνούς οργανισμού, πρόσθεσε. «Πηγαίνω εκεί με την πεποίθηση ότι δεν θα βρεθούμε προ εκπλήξεων για επανάληψη τοποθετήσεων για επιδιαιτησία ή για διαμεσολάβηση. Εχουμε πικρή πείρα το 2004». Τότε, είπε, έγινε επιδιαιτήσια παρόλο που τα ψηφίσματα του ΟΗΕ δεν περιλάμβαναν κάτι τέτοιο.

    Εάν κάποιος πιστεύει ότι η Τουρκία θέλει να λύσει το Κυπριακό και εμείς όχι, αυτό αγγίζει τα όρια της παραφροσύνης, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζοντας το γεγονός ότι είναι η δική μας πατρίδα που βρίσκεται υπό κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα και ο ίδιος είναι πρόσφυγας από το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου. Αν διεκδίκησε την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε, ήταν γιατί πρώτα απ όλα όραμά του είναι η επανένωση της Κύπρου και του λαού της κάτω από τη σκεπή μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Αυτή τη βάση λύσης, σημείωσε, συμφώνησε με τον πρώην ηγέτη της Τ/κ κοινότητας, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και αυτές τις αρχές έχει υιοθετήσει το ΣΑ των ΗΕ. «Ελπίζω ότι και ο ΓΓ που μας κάλεσε εκεί, θα ακολουθήσει και ο ίδιος αυτές τις αρχές. Πάω εκεί με πολύ καλή διάθεση και θα είμαι ευέλικτος και θα έχω προτάσεις πώς επισπεύδεται η διαδικασία και πώς μπορούμε να βγούμε από το αδιέξοδο το συντομότερο δυνατό για λύση στηριγμένη σε αυτές τις αρχές που έχω αναφέρει».

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Σλοβακίας, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε ότι η χώρα του υποστηρίζει και θα εξακολουθεί να υποστηρίζει τη λύση του Κυπριακού βάσει αρχών. Υποστηρίζει είπε, μια διζωνική ομοσπονδία με μια διεθνή προσωπικότητα με ίσα πολιτικά δικαιώματα για τους κατοίκους και των δύο κοινοτήτων. Θα στηριχθούμε, ανέφερε, στο διεθνές δίκαιο, όπως έπραξε η Σλοβακία και στο θέμα του Κόσοβο. «Οι αρχαίοι Ελληνες έλεγαν ότι οι αρχές είναι για να τηρούνται, όχι να προσαρμόζονται. Οταν οι αρχές αρχίζουν να προσαρμόζονται στις καταστάσεις τότε δεν μπορούμε να μιλήσουμε περί αρχών».

    Ο Πρόεδρος Γκασπάροβιτς είπε ότι στη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ τού είχε αναφέρει πως όταν η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού δεν σέβεται τις αποφάσεις του ΣΑ των ΗΕ, τότε τα πράγματα δεν είναι εντάξει. Στο σεβασμό και τη διατήρηση των αρχών, πρόσθεσε, πρέπει να συμβάλουν όλοι, όχι μόνο η Σλοβακία. Ο ίδιος, είπε, είναι ίσως ο μόνος Πρόεδρος ξένης χώρας που συναντήθηκε με εκπροσώπους ε/κ και τ/κ πολιτικών κομμάτων και σχημάτισε την εντύπωση και πεποίθηση ότι αν δεν υπήρχαν διάφορα ξένα συμφέροντα, οι δύο κοινότητες θα είχαν λύσει το πρόβλημα προ πολλού. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ΥΠΕΞ και η Πρεσβεία της Σλοβακίας στην Κύπρο θα εξακολουθήσουν να προσφέρουν τις καλές τους υπηρεσίες στην προσπάθεια προσέγγισης των δύο κοινοτήτων και στις συνομιλίες των εκπροσώπων των δύο κοινοτήτων.

    Στις αρχικές τους τοποθετήσεις και οι δύο Πρόεδροι αναφέρθηκαν στις πολύ καλές φιλικές διμερείς σχέσεις, επισημαίνοντας ότι οι εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές έχουν σημειώσει πτώση τα τελευταία δύο χρόνια. Εξέφρασαν, ωστόσο, την πεποίθηση ότι το επιχειρηματικό φόρουμ που πραγματοποιείται σήμερα στην Μπρατισλάβα θα συμβάλει θετικά προς την ενίσχυση των σχέσεων αυτών.

    Στη συνάντησή τους, ανέφεραν, συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, θέματα που αφορούν την ΕΕ, την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2012, τη διεύρυνση της ΕΕ, την οικονομική κρίση, την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, το Κυπριακό κ.ά. Σε όλα τα ζητήματα που συζήτησαν δεν βρήκαν διαφορές, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, γιατί και οι δύο χώρες βασίζουν την πολιτική τους πάνω στις αρχές του διεθνούς δικαίου. «Τα ζητήματα πολλά, ο χρόνος λίγος», ανέφερε ο κ. Γκασπάροβιτς, ευχαριστώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο, η Κύπρος ανοίγει την πρώτη Πρεσβεία της στην Μπρατισλάβα. Γνωρίζω, είπε, ότι ήταν περισσότερο με δική σας πρωτοβουλία και σας ευχαριστώ γι αυτό, επισημαίνοντας ότι αυτό αποτελεί επιβεβαίωση των καλών σχέσεων των δύο χωρών.

    Το άνοιγμα πρεσβείας είναι μια οφειλή της Κύπρου στη Σλοβακία, σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας. «Με τον τρόπο αυτό τιμούμε την Κυβέρνηση, τον Πρόεδρο μιας χώρας που μας τιμά διαχρονικά με τη στήριξη, τη φιλία και τη συνεργασία της». Αναφερόμενος στο ρόλο της Σλοβακίας στην υπόθεση της Κύπρου είπε ότι γίνεται με δύο τρόπους που «θα καταγραφούν ως μια χρυσή σελίδα στις προσπάθειες προώθησης της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση αρχών». Ο ένας τρόπος, εξήγησε, είναι η συμμετοχή της χώρας με απόσπασμα στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, για τη διατήρηση του οποίου - πρόσθεσε - έλαβε υπόσχεση ότι θα συνεχίσει, παρά τα οικονομικά προβλήματα που όλοι αντιμετωπίζουμε λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

    Ο άλλος τρόπος είναι μέσω της προσέγγισης και της επαφής μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και των απλών ανθρώπων των δύο κοινοτήτων μέσω Πρέσβεων αλλά και του ίδιου του Σλοβάκου Προέδρου, ο οποίος παρέστη σε συνάντηση πολιτικών αρχηγών ε/κ και τ/κ κομμάτων. Ισως, είπε, οι Σλοβάκοι φίλοι δεν μπορούν να κατανοήσουν το πόσο τεράστια σημασία έχει αυτή η στήριξη για την Κύπρο, εκφράζοντας την βαθειά του ευγνωμοσύνη ως άνθρωπος και πολιτικός που στηρίζει την προσέγγιση των δύο κοινοτήτων. Η διαπίστωση, πρόσθεσε, του Προέδρου Γκασπάροβιτς ότι εάν δεν υπήρχαν ξένες παρεμβάσεις και στρατοί, Ε/κ και Τ/κ θα είχαν λύσει από καιρό το πρόβλημα και η Κύπρος θα ήταν μια ενωμένη, ευημερούσα Δημοκρατία, που του ανέφερε στις συνομιλίες τους, δείχνει ότι γνωρίζει καλά το Κυπριακό και έχει ενδιατρίψει σε αυτό.

    Για όλους αυτούς τους λόγους, είπε, όταν βρίσκεται σε σλοβακικό έδαφος είναι σαν να βρίσκεται στην Κύπρο, «στο σπίτι μου». Ανέφερε ότι προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Σλοβακίας και τη σύζυγό του να επισκεφθούν το συντομότερο την Κύπρο, ώστε να ολοκληρώσουν εκεί τη συζήτηση των θεμάτων.

    [02] ΥΠΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ - ΦΟΙΝΙΚΟΥΔΕΣ

    Αισιόδοξος ότι το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης και των αιτητών ασύλου θα αντιμετωπιστεί καλύτερα με τη βελτίωση των υπηρεσιών, την καλύτερη επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής, εμφανίστηκε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη διάσκεψη Τύπου, με θέμα τη «Μεταναστευτική Πολιτική της Κυβέρνησης Χριστόφια», ο κ. Συλικιώτης είπε ότι «από τη στιγμή που βελτιώνονται οι υπηρεσίες, επιτηρείς καλύτερα την Πράσινη Γραμμή, έχεις τους χώρους, νομίζω ότι η κατάσταση που αφορά την παράνομη μετανάστευση και τους αιτητές ασύλου μπορεί να ελεγχθεί σε μεγάλο βαθμό και αυτή είναι η προσπάθειά μας γιατί είμαστε και μικρή χώρα».

    Κληθείς να σχολιάσει την πτυχή που αφορά στα επιδόματα, τα οποία δίνονται από την Κυπριακή Δημοκρατία στους αιτητές ασύλου και τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, ο Υπουργός είπε, μεταξύ άλλων, ότι το σχετικό θεσμικό πλαίσιο καθορίζεται με νομοθεσία, η οποία ψηφίστηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων το 2006, σημειώνοντας ότι αυτό το νομικό πλαίσιο βρίσκεται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.

    Εξήγησε ότι στους αιτητές ασύλου θα πρέπει να προσφέρουμε το ελάχιστο ποσό για τη διαβίωση τους, το οποίο συνάδει με τα δημόσια βοηθήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, λέγοντας ότι «εάν δεν κάνω λάθος, ο λήπτης δημοσίου βοηθήματος παίρνει 456 ευρώ και επιπλέον παίρνει επιδόματα όταν έχει παιδιά και επίδομα για στέγαση» και προσθέτοντας ότι «είναι αλήθεια ότι ένα μεγάλο ποσό δαπανείται από τα κρατικά ταμεία».

    Σημειώνοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθούν προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως το πρόγραμμα που αφορά στην παροχή φιλοξενίας και διαχείριση εισδοχής και διανομής των αιτητών ασύλου και των αναγνωρισμένων προσφύγων, είπε ότι όταν το πρόγραμμα αυτό εφαρμοστεί και η Δημοκρατία έχει τους κατάλληλους χώρους φιλοξενίας για τους αιτητές ασύλου και τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες και εφόσον τα άτομα αυτά έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας, τότε η Κυβέρνηση θα δίνει σε αυτούς ένα μειωμένο ποσό επιδομάτων.

    [03] ΚΑ - ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

    Αποφασιστικότητα και θέληση να γίνει το παν ώστε οι Κυπριακές Αερογραμμές να επιβιώσουν και να διαπρέψουν και να συνεχίσουν να επιτελούν το σημαντικό τους ρόλο ως εθνικός αερομεταφορέας στην Κύπρο, εκφράζει η εταιρεία σε ανακοίνωση της.

    Οι Κυπριακές Αερογραμμές αναφέρουν ότι ``η κατάσταση στην εταιρεία είναι δύσκολη``, όπως φαίνεται και από τα δημοσιευμένα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2010 και προσθέτουν ότι ``παρά το σημαντικό έργο που έχει γίνει στην εταιρεία για αύξηση της ανταγωνιστικότητας της, το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι για διασφάλιση της βιωσιμότητας της εταιρείας είναι απαραίτητο να ληφθούν αμέσως περαιτέρω δραστικά μέτρα`` και ``να επιδειχθεί κατανόηση, συνεισφορά και θυσίες από όλους``.

    Αναφέρουν ότι ``τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2010 παρουσίασαν ζημιά πριν την φορολογία ύψους 25,1 εκατομμυρίων ευρώ και προσθέτουν ότι ``όπως αναφέρθηκε στην εισηγητική ομιλία του Προεδρεύοντα του ΔΣ Χρήστου Πατσαλίδη στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της εταιρείας στις 13 Οκτωβρίου `το β΄ εξάμηνο του 2010 αν και αναμένεται πολύ καλύτερο από άποψη απόδοσης, εν τούτοις τα δεδομένα για ολόκληρο το χρόνο δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν σημαντικά```.

    Σημειώνουν επίσης ότι ``καθοριστική σημασία για επίτευξη του στόχου της επιβίωσης είναι και η ανάγκη να τύχουν δίκαιης και ισότιμης μεταχείρισης οι Κυπριακές Αερογραμμές από όλους τους θεσμούς και αρχές στην Κύπρο που έχουν σχέση με τον τομέα των αερομεταφορών``.

    [04] ΚΟΤ - ΑΦΙΞΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ

    Ικανοποίηση για την αύξηση της τάξης του 4,9% που καταγράφηκε στις αφίξεις τουριστών στην Κύπρο τον Οκτώβριο του 2010, σε ετήσια βάση, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) Αλέκος Ορουντιώτης, αναφέροντας παράλληλα ότι η συγκεκριμένη αύξηση στις αφίξεις δείχνει ότι έχουν επιτυχία οι μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει τόσο ο ΚΟΤ όσο και οι εταίροι του Οργανισμού στον τουρισμό.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Ορουντιώτης εξέφρασε βεβαιότητα ότι το 2011 θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία στον τουρισμό που ξεκίνησε το 2010, ενώ σημείωσε την εντυπωσιακή αύξηση κατά 52,7% (73.784 τουρίστες) που παρουσίασαν οι αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2010, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

    Μιλώντας σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη για τελευταίες τουριστικές εξελίξεις μετά τη δημοσιοποίηση χθες από τη Στατιστική Υπηρεσία των αφίξεων τουριστών κατά τον Οκτώβριο του 2010, ο κ. Ορουντιώτης είπε ότι ``παρόλα τα οικονομικά προβλήματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε το 2010, τόσο ως ΚΟΤ όσο και ως τουριστική Κύπρος με πολύ χαρά έχουμε πληροφορηθεί τα στατιστικά στοιχεία για τον Οκτώβριο του 2010, τα οποία δείχνουν μια άνοδο στις αφίξεις κατά 4,9%``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 11 November 2010 - 18:29:24 UTC