Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 24 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-11-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ EUROCYPRIA
  • [04] ΡΑΛΛΥ ΚΥΠΡΟΣ - ΑΛ ΑΤΙΓΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Τη θέση ότι «σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει η συνάντηση της Νέας Υόρκης να αποτελέσει βήμα προς μια διεθνή διάσκεψη, αφού όχι μόνο δεν υπάρχει ακτίνα συμφωνίας στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού αλλά χάσμα χωρίζει τις θέσεις των δυο πλευρών» διατύπωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν.

    Σε επιμνημόσυνο λόγο του στο εθνικό μνημόσυνο και στα αποκαλυπτήρια μνημείου των ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα του 55-59 Γεώργιου Στυλιανού, Βάσου Παναγή και Γεώργιου Αναστασίου στο Νέο Χωριό Πάφου, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ακόμα πως κατά την τριμερή συνάντηση της Νέας Υόρκης θα επίσης πρέπει να αποφευχθούν οποιεσδήποτε προσπάθειες που να οδηγούν σε άμεση ή έμμεση επιδιαιτησία ή σε πιεστικά χρονοδιαγράμματα.

    «Ούτε αποδεχόμαστε ανακοινωθέντα και διατυπώσεις που θα δίνουν την εντύπωση ενδιάμεσης συμφωνίας» πρόσθεσε.

    Για τους τιμώμενους ήρωες ο κ. Καρογιάν ανέφερε πως στις 4 Νοεμβρίου 1956 ο Γεώργιος Στυλιανού, ο Βάσος Παναγή και ο Γεώργιος Αναστασίου εισήλθαν δαφνοστεφανωμένοι στο πάνθεο των αθανάτων της κυπριακής ελευθερίας ύστερα από μια ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη ενέδρα που έστησαν σε βρετανική αυτοκινητοπομπή.

    «Μνημονεύουμε και τιμούμε σήμερα τρεις ηρωομάρτυρες του απελευθερωτικού αγώνα 55-59, η θυσία των οποίων συγκλόνισε την ευρύτερη περιοχή αλλά και το παγκύπριο», σημείωσε, αναφέροντας πως ο Γεώργιος Στυλιανού, ο Βάσος Παναγή και ο Γεώργιος Αναστασίου «υπήρξαν γενναίοι γιατί τόλμησαν με τα λιγοστά και ανίσχυρα στρατιωτικά μέσα που διέθεταν να αντιμετωπίσουν μια πολυπρόσωπη και πάνοπλη ομάδα της αποικιοκρατικής δύναμης».

    Πρόσθεσε πως δικαίως και καθηκόντως η Κοινότητα Νέου Χωρίου περηφανεύεται και τιμά τα τρία ηρωικά τέκνα της, συμπληρώνοντας πως η Κοινότητα Νέου Χωρίου με την ανέγερση των προτομών τους στο προαύλιο της εκκλησίας, εκπληρώνει σήμερα την οφειλή της προς τους τρεις ήρωες της.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ακολούθως πως αυτή την ώρα, ενώπιον του μνημείου των ηρώων, «επαναβεβαιώνουμε και επαναδιακηρύσσουμε την εμμονή μας σε μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, γιατί αυτό υπαγορεύουν ο αγώνας και η θυσία όσων αγωνίστηκαν και πρόσφεραν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας».

    Οπως υπογράμμισε, στόχος σταθερός, αδιαπραγμάτευτος είναι η απελευθέρωση και η επανένωση της πατρίδας και η διασφάλιση των δικαίων και των δικαιωμάτων μας.

    «Μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, βασισμένη στις αρχές του διεθνούς δικαίου και στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών καθώς και στις αρχές και αξίες επί των οποίων εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση».

    Ο κ. Καρογιάν ξεκαθάρισε πως η ε/κ πλευρά επιδιώκει λύση του Κυπριακού που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, την οικονομία, τους θεσμούς και θα αποκαθιστά και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.

    «Μια λύση που θα αποκλείει ξένες επεμβάσεις και θα παρέχει ασφάλεια στο κράτος και το λαό μας», όπως πρόσθεσε.

    Ανέφερε στη συνέχεια πως οι συνεχιζόμενες απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό δεν έχουν οδηγήσει πουθενά.

    «Μηδαμινή η πρόοδος που έχει επιτευχθεί, που περιορίζεται σε κάποιες δευτερεύουσες πτυχές του κυπριακού προβλήματος. Στα κεφαλαιώδη θέματα και τα μείζονος σημασίας ζητήματα χάσμα χωρίζει τις θέσεις των δύο πλευρών» είπε, υποδεικνύοντας πως σε αυτή τη διαπίστωση φαίνεται να καταλήγει και ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος και επιχειρεί να δώσει μια νέα ώθηση στις απευθείας διαπραγματεύσεις συγκαλώντας συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου στη Νέα Υόρκη στις 18 Νοεμβρίου.

    Ειδικότερα, για την τριμερή συνάντηση της Νέας Υόρκης, ο Πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει καμία φοβία για τη συνάντηση αυτή, φτάνει, όμως, «να αποτελεί συνέχεια της παρούσας διαδικασίας και να εντάσσεται στα πλαίσια των όρων εντολής του έχει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών από το Συμβούλιο Ασφαλείας να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες στα δυο μέρη».

    «Αναμένουμε, λοιπόν» συμπλήρωσε, «ότι ο Μπάν Κι Μούν θα κινηθεί μέσα σε αυτά τα πλαίσια».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής συνέχισε, επισημαίνοντας πως επειδή πολλά λέγονται και πολλά γράφονται για την επικείμενη συνάντηση στη Νέα Υόρκη το ξεκάθαρο μήνυμα που στέλλει η ε/κ πλευρά προς τον ΓΓ του διεθνούς οργανισμού είναι πως «σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει η συνάντηση της Νέας Υόρκης να αποτελέσει βήμα προς μια διεθνή διάσκεψη, αφού όχι μόνο δεν υπάρχει ακτίνα συμφωνίας στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού αλλά χάσμα χωρίζει τις θέσεις των δυο πλευρών».

    «Επίσης πρέπει να αποφευχθούν οποιεσδήποτε προσπάθειες που να οδηγούν σε άμεση ή έμμεση επιδιαιτησία ή σε πιεστικά χρονοδιαγράμματα. Ούτε αποδεχόμαστε ανακοινωθέντα και διατυπώσεις που θα δίνουν την εντύπωση ενδιάμεσης συμφωνίας» πρόσθεσε.

    «Αναμένουμε, κυρίως» συνέχισε ο κ. Καρογιάν, «ότι ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών θα αντιληφθεί επιτέλους ότι η ευθύνη για τη στασιμότητα και το αδιέξοδο στις απευθείας διαπραγματεύσεις ανήκει στην τουρκική πλευρά», προσθέτοντας ότι «αν η τουρκική πλευρά δεν εγκαταλείψει την αδιαλλαξία και συνεχίσει να επιδιώκει λύση συνομοσπονδίας, οι απευθείας διαπραγματεύσεις θα οδηγηθούν σε περαιτέρω εκφυλισμό» και πως σε μια τέτοια περίπτωση τα Ηνωμένα Εθνη και γενικά η διεθνής κοινότητα θα καταγράψουν ακόμα μια αποτυχία. «Αν δεν θέλουν να φτάσουν σε μια τέτοια αποτυχία, αν δηλαδή ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θέλει να διαφυλάξει το κύρος και την αξιοπιστία του, πρέπει τάχιστα να κάνει την Τουρκία να αισθανθεί την ανάγκη να σεβαστεί επιτέλους τις αρχές και τις αποφάσεις τόσο των Ηνωμένων Εθνών όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και, βεβαίως, τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας» πρόσθεσε.

    Σημείωσε δε πως τον τελευταίο καιρό παρατηρούνται δυστυχώς διάφοροι παράγοντες της διεθνούς κοινότητας να επιχειρούν να δημιουργήσουν συνθήκες ιδιαίτερα πιεστικές για τη δική μας πλευρά, παρουσιάζοντας και προωθώντας ιδέες για άμεσα ή έμμεσα χρονοδιαγράμματα, για συγκεκαλυμμένη επιδιαιτησία, για προώθηση του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα κλπ.

    «Παράλληλα, με τις τουρκικές μεθοδεύσεις και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της Αγκυρας, ακούμε όλο και πιο συχνά εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δημιουργούν συνθήκες που να διευκολύνουν περαιτέρω την τουρκική πλευρά και να θέτουν την ελληνοκυπριακή πλευρά υπό συνεχή πίεση» ανέφερε, υποδεικνύοντας πως ενώπιον αυτών των δεδομένων απαιτείται πρωτίστως συλλογικότητα και ενότητα.

    «Ούτε οι ώμοι του ενός ούτε οι ώμοι των ολίγων είναι ικανοί να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης. Ούτε το βάρος του χρέους έναντι της πατρίδας και του λαού μας. Χρειάζονται οι ώμοι όλων. Ενότητα, λοιπόν, και συλλογικότητα είναι τα πρώτα ζητούμενα. Ενότητα και συλλογικότητα στους στόχους, στη στρατηγική, την τακτική, τη δράση» επεσήμανε, υποδεικνύοντας πως είναι ως εκ τούτου «κρίσιμης σημασίας η διαμόρφωση συνθηκών που θα οδηγήσουν σε μια συλλογική διαχείριση του εθνικού θέματος και σε κοινή δράση στα πλαίσια μιας διεκδικητικής στρατηγικής και τακτικής».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής διευκρίνισε ακολούθως πως φυσικά, κανείς δεν ισχυρίζεται ότι πρέπει να εκλείψουν οι διαφορές και οι διαφωνίες, καθώς δεν είναι δυνατόν όλες οι απόψεις και θέσεις να εξομοιωθούν και να διαμορφωθεί μόνο μία θέση.

    «Ομως, μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα κοινό πλαίσιο αρχών και θέσεων, σε ένα κοινό πλαίσιο στρατηγικής και σε μια ευρεία σύγκλιση σε θέματα τακτικής και χειρισμών» υπέδειξε, τονίζοντας πως «αν, οι κρίσιμες μέρες που μας αναμένουν δεν μας βρουν ενωμένους, τόσο στους στόχους όσο και στις προσπάθειες αντιμετώπισης της τουρκικής αδιαλλαξίας και των πονηρών μεθοδεύσεων της Τουρκίας και κάποιων ισχυρών της φίλων, ίσως να γευτούμε νέες απογοητεύσεις και να υποστούμε νέα δεινά».

    «Ολες οι πολιτικές δυνάμεις και πρώτιστα βεβαίως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχουμε ευθύνη να εργαστούμε για την επίτευξη συνθηκών συλλογικότητας και ενότητας» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, σημειώνοντας παράλληλα πως θα πρέπει χωρίς χρονοτριβή οι πολιτικές δυνάμεις να συνεννοηθούν, να συμφωνήσουν, να συναποφασίσουν και να συνδιαμορφώσουν την πάρα πέρα πορεία, την πάρα πέρα στρατηγική και τακτική της ε/κ πλευράς.

    «Μια διεκδικητική στρατηγική και τακτική που να αντιμετωπίζουν με αποτελεσματικότητα τις τουρκικές μεθοδεύσεις και επιδιώξεις» όπως είπε.

    Ανέφερε πως είναι η ώρα η ε/κ πλευρά να αξιώσει από τα Ηνωμένα Εθνη να εγκαταλείψουν την τακτική των ίσων αποστάσεων και τη ρητορική της εποικοδομητικής ασάφειας και να θέσουν την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της, προσθέτοντας πως είναι επίσης η ώρα να κληθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση να αξιώσει αποφασιστικά και αυστηρά από την Τουρκία εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι της Ενωσης και των κρατών-μελών της και να στείλει σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι χωρίς την εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεων, το όνειρο της για ένταξη στην ΕΕ θα μείνει ανεκπλήρωτο.

    Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε πως η ε/κ πλευρά δηλώνει έτοιμη «για ένα ιστορικό συμβιβασμό, για μια λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με το σωστό περιεχόμενο», απορρίπτοντας λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών.

    [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Νέα συνάντηση θα έχουν αύριο το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στις 15:00 και αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ.

    Σε δηλώσεις του μετά την τελευταία συνάντηση Χριστόφια-Ερογλου την 1η Νοεμβρίου, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ είπε πως οι ηγέτες αποφάσισαν τη σύσταση μιας κοινής επιτροπής που θα εξετάσει το θέμα διάνοιξης νέων σημείων διέλευσης μεταξύ των κατεχομένων και των ελεύθερων περιοχών και συζήτησαν για αυτό το θέμα. Οπως ανέφερε, αυτή η κοινή επιτροπή θα συσταθεί αρκετά σύντομα.

    Η συνάντηση πραγματοποιείται μετά την ανακοίνωση από τα ΗΕ ότι στις 18 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί, στη Νέα Υόρκη, κοινή συνάντηση μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Ντερβίς Ερογλου.

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ EUROCYPRIA

    Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει σήμερα τα προβλήματα της Eurocypria και των Κυπριακών Αερογραμμών, τα οποία ``για πάρα πολλά χρόνια κάποιοι τα έχωναν κάτω από το χαλί και κάποιοι από αυτούς που σήμερα φωνάζουν, είναι αυτοί που τα δημιούργησαν``, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας πως η Κυβέρνηση δεν φορτώνει τις ευθύνες στην ΕΕ και έχει σχεδιασμούς στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών οδηγιών.

    Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως ``τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αερομεταφορές, τόσο η Eurocypria που έχει κλείσει, όσο και οι Κυπριακές Αερογραμμές, δεν είναι σημερινά``.

    Οπως είπε, ``για πάρα πολλά χρόνια αντιμετώπιζαν προβλήματα και κάποιοι τα έχωναν κάτω από το χαλί και κάποιοι από αυτούς που φωνάζουν, όπως ο ΔΗΣΥ, είναι από αυτούς που δημιούργησαν αυτά τα προβλήματα, και για το ψηλό κόστος που έχει η συντήρηση των Κυπριακών Αερογραμμών αλλά και για μια σειρά από άλλα προβλήματα``.

    Τώρα όμως, συνέχισε, είναι η ώρα της αντιμετώπισης των προβλημάτων και ``οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης βρίσκονται μέσα στα πλαίσια των ευρωπαϊκών οδηγιών και αυτός ο σχεδιασμός προβλέπει τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του εθνικού αερομεταφορέα, την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν αναφορικά με τους εργαζόμενους στην Eurocypria που έχει κλείσει, και ως γνωστό, έχουμε εξαγγείλει ότι θα διαμορφωθεί συντομότατα ένα σχέδιο αποζημίωσης για τους εργαζόμενους στην Eurocypria και ταυτόχρονα γίνονται προσπάθειες έτσι ώστε οι Κυπριακές Αερογραμμές, μέσα από ένα σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης που θα εξαγγείλουν και που θα τύχει της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να μπορούν να εργοδοτήσουν όσο το δυνατό περισσότερους εργαζόμενους της Eurocypria``.

    Ανέφερε επίσης ότι ``οι αποζημιώσεις για τους εργαζόμενους στην Eurocypria, όπως έχουμε ανακοινώσει, θα είναι από την Κυβέρνηση``.

    [04] ΡΑΛΛΥ ΚΥΠΡΟΣ - ΑΛ ΑΤΙΓΙΑ

    Ο Νάσερ Αλ Ατίγια, στο τιμόνι ενός Ford Fiesta S2000 κέρδισε το Ράλλυ Κύπρος, που ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, πετυχαίνοντας την πρώτη νίκη της καριέρας του στο θεσμό.

    Μετά από επτά νίκες στο Ράλλυ Τρόοδος ο οδηγός από το Κατάρ είχε βαλθεί τα τελευταία χρόνια να ρίξει και το κάστρο του εθνικού μας αγώνα, όπου παραδοσιακά δεν τα πήγαινε καλά, είτε όταν αυτό μετρούσε στο Μεσανατολικό είτε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Απέτυχε το 2007 και το 2008 να κερδίσει, τα κατάφερε όμως φέτος, αφήνοντας δεύτερο το Skoda Fabia του Λιβάνιου Ρότζερ Φεγκάλι. Ακολούθησε η εθνική Τσεχίας, με τον άτυχο του αγώνα, Μάρτιν Πρόκοπ, να συμπληρώνει το πόντιουμ, τον συμπατριώτη και teammate του Γιάρομιρ Τάραμπους να μένει πίσω του (αμφότεροι με Ford Fiesta).

    Πέμπτος και πρώτος Κύπριος ο Νίκος Θωμά με το Peugeot 207 S 2000, μειώνοντας στους έξι βαθμούς της διαφοράς από τον Τιγγιρίδη στο τοπικό πρωτάθλημα. Στην έκτη θέση ο έμπειρος Τσέχος Ρόμαν Κρέστα, που ήταν πρώτος μεταξύ των πληρωμάτων που δεν οδηγούσαν αυτοκίνητο προδιαγραφών S2000, καθώς ολοκλήρωσε τον αγώνα στο μπάκετ ενός Mitsubishi Lancer Evo IX.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 7 November 2010 - 14:29:12 UTC