Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-10-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΑΓΙΣ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΔΑΔ - ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
  • [03] ΥΠΟΙΚ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΥΠΡΟΥ - ΕΛΛΑΔΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΑΓΙΣ

    Απαράδεκτες χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Επικρατείας και Επικεφαλής των Διαπραγματεύσεων με την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς, σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις αυτές αναδεικνύουν για μιαν ακόμα φορά την έλλειψη καλής θέλησης από μέρους της Τουρκίας.

    Ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``οι δηλώσεις στις οποίες προέβη ο κ. Μπαγίς είναι απαράδεκτες``, προσθέτοντας ότι ``είτε γνωρίζει είτε όχι ο κ. Μπαγίς την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτή υπάρχει και αναγνωρίζεται από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα και από όλα τα κράτη του πλανήτη, εκτός της Τουρκίας``.

    Πρόσθεσε ότι ``η Κυπριακή Δημοκρατία, που γιορτάζει φέτος τα 50 χρόνια της ίδρυσής της, είναι κράτος μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ, από το 2004, στην οποία η Τουρκία επιθυμεί να γίνει μέλος``.

    ``Στην Κύπρο ένα είναι το κράτος και ένας είναι ο λαός, που αποτελείται από δύο κοινότητες, την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή. Η αποσχιστική ενέργεια δε της Τουρκίας να ανακηρύξει κράτος στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, έχει καταδικαστεί από τον ΟΗΕ, που με ψηφίσματά του θεωρεί παράνομη, άκυρη και ως μη γενόμενη αυτήν την πράξη και καλεί όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν το αποσχιστικό μόρφωμα. Μόρφωμα, το οποίο αναγνωρίζει μόνο η Τουρκία που έχει προβεί σε αυτήν την αποσχιστική ενέργεια``, σημείωσε.

    Ο κ. Στεφάνου επεσήμανε ότι, ``σύμφωνα με τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, η Τουρκία, με την εισβολή και την κατοχή, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην Κύπρο, τα ανθρώπινα δικαιώματα του κυπριακού λαού, τον ίδιο τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ``.

    Είπε, επίσης, ότι ``οι δηλώσεις του κ. Μπαγίς αναδεικνύουν για μιαν ακόμα φορά την έλλειψη καλής θέλησης από μέρους της Τουρκίας, η ηγεσία της οποίας, ενώ καθημερινά διακηρύσσει για λύση στο Κυπριακό σύντομα, οι ενέργειές της κάθε άλλο παρά εξυπηρετούν αυτήν την προοπτική``.

    ``Καλούμε την Τουρκία να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ, έναντι των κρατών μελών της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, και που σε ό,τι αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν τις έχει υλοποιήσει. Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας, να αποσύρει τα κατοχικά της στρατεύματα από την Κύπρο, να τερματίσει τον εποικισμό, και έμπρακτα να εργαστεί για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο Κυπριακό, που να στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο κυπριακών κοινοτήτων του 1977 και 1979``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``καλούμε την Τουρκία να εναρμονίσει τις διακηρύξεις της με τις πράξεις της``.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``κάθε φορά η Κυπριακή Δημοκρατία υπερασπίζεται και τα ζωτικά της συμφέροντα και προβαίνει σε εκείνα τα διαβήματα και τις ενέργειες που θεωρεί απαραίτητες και πρέπουσες για να προβάλλει και το απαράδεκτο και το καταδικαστέο και το παράνομο της εισβολής και της κατοχής, αλλά και για να καταδεικνύει αυτό το οποίο η ίδια η ΕΕ έχει καταδείξει στα συμπεράσματά της του περασμένου Δεκεμβρίου, ότι δηλαδή, ενώ η Τουρκία συνεχώς μιλά και διακηρύσσει για λύση μέχρι το τέλος του 2010, στην πράξη, όχι τίποτα δεν κάνει, αλλά εργάζεται προς την αντίθετη κατεύθυνση``.

    Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα στείλει επιστολές και αν θα γίνουν καταγγελίες αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Μπαγίς, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``δεν έχουμε πει τίποτα σχετικό επί αυτού του θέματος``, προσθέτοντας ότι ``αυτό είναι κάτι το οποίο ασφαλώς και κάθε φορά εξετάζουμε``.

    Επεσήμανε, επίσης, ότι ``ήδη έχουν σημειωθεί και αντιδράσεις στο χώρο στον οποίο ο κ. Μπαγίς προέβη στις δηλώσεις του, στο χώρο του Ευρωκοινοβουλίου``, προσθέτοντας ότι ``από εκεί και πέρα είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να δούμε προσεκτικά``.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΔΑΔ - ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

    Το περιουσιακό θα επιλυθεί στα πλαίσια μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού και η πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς έχει στο επίκεντρό της τη διασφάλιση του δικαιώματος του ιδιοκτήτη να επιλέξει, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. Ερωτηθείς για πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), ο κ. Στεφάνου είπε ότι οι αποφάσεις αυτές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία της περιουσίας, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο μιας λύσης οι αποζημιώσεις δεν θα πρέπει να είναι για το θεαθήναι. ``Είναι σαφές ότι στο ΕΔΑΔ έχουν παρθεί αποφάσεις που η αξία της περιουσίας δεν ανταποκρίνεται στην αποζημίωση που παίρνουν όσοι έχουν προσφύγει στο ΕΔΑΔ και που η υπόθεσή τους έχει αντιμετωπιστεί από το ΕΔΑΔ``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``είναι φανερό πως και το περιουσιακό θα επιλυθεί στα πλαίσια μιας συνολικής λύσης στο Κυπριακό και για αυτό εργαζόμαστε στις διαπραγματεύσεις``. Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``η πρόταση η δική μας, που είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έχει στο επίκεντρο της τη διασφάλιση του δικαιώματος του ιδιοκτήτη να επιλέξει``. ``Οι προτάσεις που εμείς έχουμε καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αντιμετωπίζουν και διάφορα ζητήματα που προκύπτουν ως πρακτικές δυσκολίες στην αντιμετώπιση του ζητήματος του περιουσιακού``, είπε, προσθέτοντας ότι ``το περιουσιακό δεν μπορεί να επιλυθεί με αποφάσεις δικαστηρίων, ούτε και μπορεί να επιλυθεί με την επιδίκαση αποζημιώσεων είτε στο ΕΔΑΔ είτε στη λεγόμενη επιτροπή, στην οποία απόφαση του ΕΔΑΔ παραπέμπει``.

    Ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``για αυτό θα επιμείνουμε, μέσα από τις διαπραγματεύσεις, να δικαιώσουμε, πέραν από την Κύπρο, και τους κατόχους, τους ιδιοκτήτες των περιουσιών``. Ερωτηθείς εάν θα πρέπει να ανησυχούν αυτοί που θα δικαιούνται μόνο αποζημίωση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι πρόκειται για πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις που αντιμετωπίζονται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, ``όπως ανέκαθεν τις αντιμετώπιζαν αυτές τις περιπτώσεις οι προτάσεις, που η ε/κ πλευρά διαχρονικά έχει καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων``. ``Από εκεί, οι αποζημιώσεις ασφαλώς θα πρέπει να ανταποκρίνονται στην αξία και όχι να είναι αποζημιώσεις για το θεαθήναι``, είπε, διευκρινίζοντας ότι αυτό ισχύει και για τους ιδιοκτήτες που θα επιλέξουν να πάρουν αποζημίωση.

    [03] ΥΠΟΙΚ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ

    Θετικές είναι οι ενδείξεις για την κυπριακή οικονομία, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία παρουσίασε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, με το ρυθμό ανάπτυξης να προβλέπεται στο 1,5% για το 2011, το δημοσιονομικό έλλειμμα να εμφανίζει πτωτικές τάσεις, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για το 2011, το δημόσιο χρέος να κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, τη Συμφωνία για αποφυγή διπλής φορολογίας μεταξύ Κύπρου - Ρωσίας να αναμένεται να λειτουργήσει ευεργετικά για την κυπριακή οικονομία και να συμβάλει σημαντικά στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και την Κύπρο να παρουσιάζεται στις διεθνείς αγορές ως ένα αξιοσέβαστο διεθνές επιχειρηματικό κέντρο. Σε ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιείται στη Λεμεσό, στα πλαίσια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή και του Ελληνα ομολόγου του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο Χαρίλαος Σταυράκης αφού αρχικά προέβη σε συνοπτική ανάλυση της κατάστασης που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία αλλά και στην οικονομία της ΕΕ, ανέλυσε ακολούθως το πώς η Κύπρος αντιμετώπισε την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στην κυπριακή οικονομία επιδιώκοντας την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

    Ειδικότερα για την ΕΕ, είπε ότι η Ευρώπη στο σύνολό της αντιμετωπίζει μια τεράστια πρόκληση σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική της κατάσταση, σημειώνοντας πως οι περικοπές που εφαρμόζουν οι περισσότερες χώρες και οι οποίες επηρεάζουν τις προοπτικές ανάπτυξης δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο με τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίζουν μείωση των δημοσίων εσόδων και το έλλειμμα να αυξάνεται ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η ανάγκη για ακόμη πιο δραστικές περικοπές, λογική που έχει νόημα καθώς κάποια στιγμή θα αποδώσει καρπούς. Σημείωσε ωστόσο πως την ίδια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει σωστή διαχείριση (των αντιδράσεων) του κόσμου, του εκλογικού σώματος και των εργαζομένων αλλά και διαχείριση των κοινωνικών προσδοκιών κατά τρόπο που να μην δημιουργούνται κοινωνικές αναταραχές. Πρόκειται, πρόσθεσε, για μια πρόκληση η οποία αφορά τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης των μελών της Ευρωζώνης, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στις προοπτικές ανάπτυξης, καθώς χωρίς ανάπτυξη δεν μπορεί ποτέ να επέλθει μια μόνιμη λύση στα δημοσιονομικά προβλήματα (ελλείμματα).

    Ανέλυσε ακολούθως το πώς η Κύπρος αντιμετώπισε την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στην κυπριακή οικονομία, επιδιώκοντας την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Οπως είπε, η Κύπρος πρόσφατα αναγκάστηκε να προστρέξει στις αγορές έτσι ώστε να εξασφαλίσει το 1 δισ. ευρώ με στόχο την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου χρέους το οποίο είχε ωριμάσει αλλά και τη χρηματοδότηση των μεγάλων ελλειμμάτων. Αναφέρθηκε στα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε η Κύπρος για να πείσει τους διεθνείς επενδυτές, ότι είναι μια ανοικτή οικονομία η οποία ναι μεν έχει επηρεαστεί από την παγκόσμια κρίση, ωστόσο έχει αντιμετωπίσει αυτή την κρίση πιο αποτελεσματικά σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη αφού η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας σημείωσε την προηγούμενη χρονιά πτώση 1,7% σε σχέση με το 4% που σημειώθηκε στην Ευρωζώνη. Επεσήμανε ακόμη πως φέτος αναμένονται θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, ``κάτι μεταξύ 0,5% και 1%``, με τις προοπτικές για τα επόμενα χρόνια να είναι αισιόδοξες, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών κατά το 2011 η ανάπτυξη θα κυμανθεί στο 1,5%, ποσοστό το οποίο το ΔΝΤ ανεβάζει στο 1,8%. Ο Υπουργός Οικονομικών εξήγησε πως η αύξηση αυτή προέρχεται κυρίως από τον τομέα των υπηρεσιών.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΥΠΡΟΥ - ΕΛΛΑΔΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Συμφωνία για την ρύθμιση από την Κύπρο του προγράμματος των ειδικευόμενων Κυπρίων ιατρών με την δημιουργία ειδικού συμβουλίου και όχι από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) της Ελλάδας, όπως γινόταν μέχρι τώρα, αναμένεται να επικυρώσουν Αθήνα και Λευκωσία στα τέλη Νοεμβρίου, κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην ελληνική πρωτεύουσα ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης, ο οποίος είχε την Τετάρτη συνομιλίες στην Λευκωσία με τον Ελληνα ομόλογό του Ανδρέα Λοβέρδο ο οποίος βρίσκεται στο νησί για διήμερη επίσημη επίσκεψη.Μετά την συνάντηση ο Κύπριος Υπουργός Υγείας είπε ότι αυτή, «δεν περιορίστηκε σε μια συνάντηση τυπικού χαρακτήρα και θεωρώ ο,τι υπήρξαν σημαντικά θέματα τα οποία εδώ και καιρό προσπαθούμε να λύσουμε με το Υπουργείο Υγείας (της Ελλάδας) αλλά με την θετική προσέγγιση του κ. Λοβέρδου και με την πρακτικότητα που τον διακρίνει αυτά παίρνουν τον σωστό δρόμο».

    Ο κ. Πατσαλίδης διευκρίνισε ότι «ειδικότερα αναφέρομαι σε ένα ζήτημα που για πάρα πολλά χρόνια παραμένει άλυτο λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών και είναι το θέμα της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων ιατρών στα νοσοκομεία μας». Σημείωσε ότι «ως γνωστό στόχος μας, θέση μας και επιθυμία μας ήταν να έχουμε ένα αντίστοιχο με το ΚΕΣΥ, συμβούλιο στην Κύπρο, διότι σήμερα όλοι οι ειδικευόμενοι στα νοσοκομεία της Κύπρου επιβλέπονται και όλες οι ρυθμίσεις γίνονται από το ΚΕΣΥ, το οποίο και απονέμει την ειδικότητα». Από την πλευρά του ο Ελληνας Υπουργός Υγείας είπε πως απηύθυνε πρόσκληση στον Κύπριο ομόλογό του να επισκεφθεί την Αθήνα «στο τέλος Νοεμβρίου του 2010, να κάνουμε την συνάντηση εκεί και αυτή η συνάντηση να σημάνει και την εφαρμογή του μέτρου που συναποφασίσαμε και αφορά στην διευθέτηση του θέματος της εποπτείας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του δημοσίου που εκπαιδεύουν και δίνουν ειδικότητα σε ιατρούς».

    Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι «όπως συγκεκριμενοποιήθηκε κατά την διάρκεια της συνάντησής μας με τον κ. Πατσαλίδη στην Λευκωσία, η σχετική απόφαση από την πλευρά της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι στο γραφείο μου και θα την υπογράψω την Παρασκευή το πρωί και θα φροντίσω οι σχετικές διαδικασίες της κυρώσεως από το Ελληνικό Κοινοβούλιο να γίνουν ταυτόχρονα με την επίσκεψή του κ. Πατσαλίδη στην Αθήνα, ούτως ώστε να αποδείξουμε ότι είμαστε άνθρωποι της πράξης και όχι των συζητήσεων». Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι «εμείς στο Υπουργείο Υγείας και της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουμε αντιληφθεί ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του αγώνα μας είναι να υπερβαίνουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια και τις διαπιστώσεις ότι μια πράξη έχει δήθεν ολοκληρωθεί και να πηγαίνουμε πέρα από τις διαβεβαιώσεις στο πεδίο της πράξης, στην εφαρμογή».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 29 October 2010 - 11:47:20 UTC