Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-10-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΔΑΔ - ΤΟΥΡΚΙΑ - Ε/Κ - ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΕ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΤΑΜΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

  • [01] ΕΔΑΔ - ΤΟΥΡΚΙΑ - Ε/Κ - ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

    Στηριζόμενο, στη νομολογία που έχει διαμορφώσει η καταδικαστική για την Τουρκία απόφαση στην υπόθεση Τιτίνα Λοϊζίδου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου ανακοίνωσε, σήμερα, τα ποσά των αποζημιώσεων που δικαιούνται πλέον οι Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι με προγενέστερες αποφάσεις του Δικαστηρίου είχαν δικαιωθεί στον ισχυρισμό τους ότι, εξαιτίας της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, είχαν στερηθεί την πρόσβαση και την εκμετάλλευση των περιουσιών τους στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της νήσου.

    Με την απόφασή του το Δικαστήριο, εκτός του ότι επικυρώνει την καταδίκη της Τουρκίας για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της προστασίας της ιδιοκτησίας και του σεβασμού στην ιδιωτική ζωή σε 19 υποθέσεις που αφορούν σχετικές προσφυγές Ελληνοκυπρίων, υποχρεώνει την Τουρκία να καταβάλει συνολικά στους δικαιωθέντες το ποσό των 15.001.498 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη και πληρώσει και 160.375 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα και δαπάνες.

    Με διαδοχικές αποφάσεις του, στις 22 Σεπτεμβρίου 2009 και στις 27 Οκτωβρίου 2009, το Δικαστήριο είχε καταδικάσει την Τουρκία, κρίνοντας ότι σ` αυτές τις υποθέσεις υπήρξε παραβίαση του άρθρου 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου 1 (προστασία της ιδιοκτησίας) σε κάθε περίπτωση και παραβίαση του άρθρου 8 (δικαίωμα στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής) σε 11 περιπτώσεις, χωρίς όμως να ανακοινώσει και την απόφαση του για τη δίκαιη ικανοποίηση.

    Η όλη υπόθεση αφορά τις προσφυγές κατά Τουρκίας, των Ανδρέου Πάπι (αρ. 16094/90) Χριστοδουλίδου (αρ. 16085/90), Διογένους Τσεριώτη και άλλων (αρ. 16259/90), Επιφανίου και άλλων(αρ. 19900/02) , Χατζηπροκοπίου και άλλων (αρ. 37395/97), Χατζηθωμάς και άλλοι (αρ. 39970/98), Χαπέση-Μιχαηλίδου (αρ. 35214/97), Χαπέσης (αρ. 38179/97), Ιορδάνης Ιορδάνου (αρ. 43685/98), Ιωσηφίδης (αρ. 21887/93), Λοΐζου και άλλοι (αρ. 16682/90), Ολυμπίου (αρ. 16091/90), Ραμόν (αρ. 29092/95), Ξενοδοχεία Ltd Ruby. (αρ. 46159/99) Σαβεριάδης (αρ. 16160/90) Skyropiia Γυάλια ΕΠΕ. (αρ. 47884/99), Στρατή (αρ. 16082/90) Βραχίμη (αρ. 16078/90) και Ζαβού και άλλοι (αρ. 16654/90).

    Κατά περίπτωση και για κάθε έναν από τους δικαιωθέντες, τα ποσά των αποζημιώσεων που επιδικάσθηκαν κυμαίνονται από 30.00 έως και 5.125.629 ευρώ.

    Διερμηνεύοντας την απόφαση του Δικαστηρίου, σε αντιδιαστολή μ` εκείνην κατά την οποία το ΕΔΑΔ είχε απορρίψει τις προσφυγές Ελληνοκυπρίων, που ζητούσαν επιστροφή των περιουσιών τους στα κατεχόμενα, διπλωματικοί και δικαστικοί κύκλο στο Στρασβούργο, διευκρίνιζαν ότι ύστερα από την καταδικαστική, για την Τουρκία, απόφαση στην υπόθεση Λοϊζίδου, το ΕΔΑΔ είναι υποχρεωμένο, λόγω της νομολογίας που έχει ήδη διαμορφωθεί, να δικαιώνει εκείνους τους Ελληνοκύπριους που καταφεύγουν σ` αυτό, θεμελιώνοντας τον ισχυρισμό ότι εξαιτίας της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974, στερήθηκαν την πρόσβαση και την εκμετάλλευση των περιουσιών τους, στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της νήσου.

    Αντίθετα και με βάση την άλλη απόφαση, δεν θα έχουν καμία τύχη δικαίωσης, οι προσφυγές Ελληνοκυπρίων με τις οποίες θα ζητείται επιστροφή των περιουσιών τους στα κατεχόμενα.

    [02] ΥΠΕΞ - ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΕ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού δήλωσε σήμερα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί ότι θα πρέπει να μείνουν ανοικτές όλες οι επιλογές σχετικά με τη γαλλογερμανική πρόταση για τροποποίηση της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με τις οικονομικές υποχρεώσεις και τα οικονομικά κριτήρια και την επιβολή κυρώσεων στα κράτη μέλη που δεν πειθαρχούν.

    Σε δηλώσεις επιστρέφοντας από το Λουξεμβούργο όπου πραγματοποιήθηκε το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να μείνουν όλες οι επιλογές ανοικτές. Υπάρχει λογική και κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη λογική στις προτάσεις της Γερμανίας κατά κύριο λόγο και τους λόγους με τους οποίους επιχειρηματολογεί» και πρόσθεσε πως «από την άλλη η τροποποίηση της Συνθήκης δεν είναι απλό πράγμα, δεν είναι μια απλή τυπική νομοθετική διαδικασία».

    Σε πολλές χώρες, εξήγησε, «προϋποθέτει δημοψηφίσματα. Ξέρουμε το κλίμα που επικρατεί σήμερα στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, άρα μπορεί να υπάρχουν απρόβλεπτες αντιδράσεις, ενώ επίσης δεν ξέρουμε εάν ανοίξει το θέμα της ευρωπαϊκής Συνθήκης και των τροπολογιών της, ποια άλλα θέματα θα εγερθούν», σημειώνοντας ότι «αυτές ήταν και οι πιο επιφυλακτικές συγκλίσεις».

    Θεωρούμε, συνέχισε, «ότι υπάρχει λογική, θα πρέπει να εξεταστεί εάν υπάρχει τρόπος να επιτευχθεί ο στόχος αυτής της πρότασης χωρίς να προχωρήσουμε σε τροποποίηση της Συνθήκης και αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος θα πρέπει με σοβαρότητα να συνυπολογίσουμε όλα τα δεδομένα».

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Η κυπριακή οικονομία πέρασε με πολύ καλό βαθμό το τεστ της άντλησης κεφαλαίων από την αγορά, με την άντληση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από την έκδοση χρεογράφων, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων μέχρι το 2050, ενώ απαντώντας στις προβλέψεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2011 θα κινηθεί στο 7%, επέμεινε στη πρόβλεψη της Κυβέρνησης για 4,5% με τη λήψη μέτρων, σημειώνοντας πως ο χρόνος θα δείξει ποιος προβλέπει σωστά.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Στεφάνου είπε ότι χθες η Κυπριακή Δημοκρατία απευθύνθηκε στις αγορές για να αντλήσει μέσω της έκδοσης χρεογράφων ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε και το επιτόκιο που θα πληρώσουμε είναι 3,84%. Στην προηγούμενη παρόμοια έκδοση το επιτόκιο ήταν 4,70%.

    «Η άντληση κεφαλαίων από την αγορά με βάση τις σημερινές συνθήκες διεθνώς αποτελεί ένα δύσκολο τεστ για κάθε οικονομία. Αυτό το τεστ η οικονομία μας το πέρασε με πολύ καλό βαθμό», σημείωσε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι προσφορές για την αγορά κρατικών χρεογράφων υπέβαλαν πολλοί γνωστοί οίκοι, τόσο από το εξωτερικό όσο και από την Κύπρο. «Αυτό αποτελεί τεκμηρίωση ότι οι ξένοι αξιολογούν θετικά τις προοπτικές της οικονομίας μας».

    Ο κ. Στεφάνου επεσήμανε ότι ποσό γύρω στα 43 εκ. ευρώ έχει εξοικονομηθεί προς όφελος του Κύπριου πολίτη, καθώς η χώρα μας, όπως είπε, θα πληρώσει για αυτή την έκδοση αισθητά χαμηλότερο επιτόκιο σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοση.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΤΑΜΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

    Δεν πρόκειται να μείνει συνταξιούχος χωρίς σύνταξη σε δέκα χρόνια, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, διαβεβαίωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, καλώντας όλους να αναμένουν να δουν τη νέα αναλογιστική μελέτη για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) που αναμένεται να είναι έτοιμη τέλος του 2010 και ``να μην βγάζουμε συμπεράσματα, να κινδυνολογούμε και να ενσπείρουμε πανικό``.

    Δήλωσε ότι το Υπουργείο στηρίζεται στην αναλογιστική μελέτη, που έγινε με στοιχεία του 2008 από τον αναλογιστή του ΤΚΑ, ο οποίος είναι μέλος του αγγλικού σώματος αναλογιστών``. Αν ``οποιοσδήποτε, είτε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, είτε ο σύνδεσμος αναλογιστών Κύπρου είτε βουλευτές, έχουν αναλογιστικές μελέτες μπροστά τους, οι οποίες έγιναν με βάση τα διεθνή αναλογιστικά πρότυπα και λεν κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουμε εμείς στα χέρια μας, με κοινωνική υπευθυνότητα πάνω από όλα, αυτοί οι οργανισμοί και αυτά τα άτομα να έρθουν και να τα καταθέσουν στο Υπουργείο Εργασίας``, είπε η κ. Χαραλάμπους, ύστερα από συνάντηση στο Υπουργείο το ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού και αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους βουλευτές Σταύρο Ευαγόρου και Σκεύη Κούτρα Κουκουμά.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 26 October 2010 - 21:07:22 UTC