Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-10-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΤΡΙΜΕΡΗΣ
  • [02] ΥΠΕΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ
  • [03] ΥΠΑΜ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

  • [01] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΤΡΙΜΕΡΗΣ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν δήλωσε πως δεν έχει «φοβίες» για το ενδεχόμενο μιας τριμερής συνάντησης ΓΓ ΟΗΕ - Προέδρου Χριστόφια Ερογλου, αναφέροντας πως δεν θεωρεί ότι υπάρχει το υπόβαθρο για να βγει κάτι το ουσιαστικό, αντίθετα θα ασκηθούν πιέσεις προς την πλευρά μας.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο των εγκαινίων του ιδιόκτητου προσωρινού οικήματος του Σωματείου ``Διγενής Ακρίτας Μόρφου`` στην Αγλαντζιά, ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι «μπροστά μας έχουμε κάποια δεδομένα».

    «Πρώτον, σκλήρυνση της τουρκικής αδιαλλαξίας, δεύτερον, υποβολή προτάσεων έξω από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών κι αυτό οφείλει να το αναγνωρίσει και να το καταγράψει ο ΟΗΕ, όπως και η διεθνής κοινότητα, τρίτον, υπάρχει μια προσπάθεια εκφυλισμού των διαπραγματεύσεων από μέρους της τουρκικής πλευράς και τέταρτον, δεν υπάρχουν συγκλίσεις», σημείωσε.

    Δυστυχώς, διευκρίνισε, οι συγκλίσεις είναι σε επουσιώδη ζητήματα. Σε ό,τι αφορά τα ουσιαστικά θέματα, είπε, υπάρχει μια ξεκάθαρη απόκλιση-χάσμα που χωρίζει τις θέσεις των δύο πλευρών.

    Απ ΄ εκεί και πέρα κατά την άποψη μας, συνέχισε, δεν υπάρχει το υπόβαθρο για να υπάρξει μια τέτοια συνάντηση και δεν νομίζω να προσδώσει ή να αποφέρει τα όποια κέρδη ή τα όποια οφέλη στην διαπραγματευτική διαδικασία.

    «Προς τα πού θα κατευθυνθούν οι πιέσεις αν κι εφόσον υπάρξει μια τέτοια διάσκεψη, μια τέτοια συνάντηση, όταν όλοι γνωρίζουν ότι αν πράγματι θα υπάρξουν δυνατότητες για να υπάρξει κάτι ουσιαστικό στον διάλογο, πρέπει να στραφούν οι πιέσεις, οι παροτρύνσεις προς την τουρκική πλευρά, πράγμα το οποίο δεν έγινε», πρόσθεσε.

    Επομένως, συνέχισε, χωρίς να έχω την όποια φοβία σε σχέση με την σύγκληση μιας τέτοιας συνάντησης, απλώς διερωτώμαι, εκφράζω τις επιφυλάξεις μου και δεν ξέρω πού στοχεύει μια τέτοια διαδικασία.

    «Αν πράγματι τα Ηνωμένα Εθνη θέλουν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ουσιαστική πρόοδο στο Κυπριακό, ένα πράγμα έχουν να κάνουν. Να καταγράψουν τις ευθύνες της τουρκικής πλευράς και επιπρόσθετα να την σπρώξουν να αλλάξει τον τρόπο συμπεριφοράς και τον τρόπο που πολιτεύεται», είπε.

    Κληθείς να σχολιάσει αν η πλευρά μας σωστά ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Καρογιάν είπε: «Η δική μου θέση είναι ξεκάθαρη. Δεν έχω φοβίες για ένα τέτοιο θέμα αλλά από την άλλη πλευρά δεν θεωρώ ότι υπάρχει το υπόβαθρο για να βγει κάτι το ουσιαστικό. Αντίθετα θα στραφούν πιέσεις προς την πλευρά μας και σίγουρα η τουρκική πλευρά δεν έχει να χάσει τίποτα από μια τέτοια διαδικασία. Αν πράγματι κάποιοι θέλουν να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, οφείλουν να απευθυνθούν στην τουρκική πλευρά, να καταγράψουν την συμπεριφορά της αλλά και την πολιτική της στάση όλη αυτή την περίοδο και να αποδείξουν ότι οι προτάσεις που έχει υποβάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τα διάφορα κεφάλαια βρίσκονται έξω από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

    Ο κ. Καρογιάν κληθείς επίσης να σχολιάσει δηλώσεις του βρετανού Υπατου Αρμοστή, ο οποίος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» είπε ότι σε σχέση με την πρόταση Χριστόφια για την Αμμόχωστο, θεωρεί πως αυτή αν μπει στο τραπέζι και προωθηθεί ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα επηρεάσει αρνητικά την πορεία των συνομιλιών, είπε πως «αυτή είναι η άποψη του Υπάτου Αρμοστή της Μεγάλης Βρετανίας».

    Αυτό όμως, σημείωσε, δεν δεσμεύει εμάς, δεν δεσμεύει τις πολιτικές μας. Εμείς έχουμε πει κατά ένα ξεκάθαρο τρόπο, συνέχισε, ότι η Αμμόχωστος θα πρέπει να επιστραφεί στους μόνιμους κατοίκους της.

    «Θα πρέπει να επιστραφεί στους Ε/κ κι αν πράγματι η διεθνής κοινότητα, η Μεγάλη Βρετανία αλλά και κάποιοι άλλοι θέλουν πραγματικά να δημιουργήσουν σωστό κλίμα, αν πράγματι θέλουν να βοηθήσουν στην δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα επιτρέψουν έτσι μια καλύτερη διαδικασία στις διαπραγματεύσεις όπως συντελούνται, έχω την άποψη ότι θα πρέπει να είναι βοηθητικοί και στηρικτικοί και των προτάσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και του αιτήματος των Αμμοχωστιανών να επιστρέψουν πίσω στην δική τους την πόλη», πρόσθεσε.

    Κληθείς να σχολιάσει επίσης τις δηλώσεις του διαπραγματευτή της Τουρκίας στην ΕΕ Εγεμέν Μπαγίς, ότι «το Κυπριακό έπαυσε να είναι αστεία υπόθεση και μερίδα μεγάλων κρατών της Ευρώπης κρύβονται πίσω από το νησί», ο κ. Καρογιάν ανέφερε πως αυτό το έχουμε ακούσει πολλές φορές.

    «Αυτή είναι η θέση και άποψη της τουρκικής πλευράς. Είναι τα διάφορα τερτίπια που κάνει από καιρού εις καιρό. Ένα πράγμα έχει να κάνει η Τουρκία αν πράγματι θέλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως εξάλλου προνοείται και στο Πρωτόκολλο της Αγκυρας όπως, και είναι οι δεσμεύσεις της έναντι ολόκληρης της ΕΕ. Η Τουρκία οφείλει να ανοίξει και τα λιμάνια της και τους αεροδιαδρόμους της στα κυπριακά πλοία και αεροδρόμια», σημείωσε.

    Όλα αυτά τα παίγνια τα οποία παίζει, συνέχισε ο κ. Καρογιάν, σίγουρα δεν θα την βοηθήσουν, ούτε ακόμη και από επικοινωνιακής άποψης γιατί είναι γνώριμα αυτά και τα έχουν πει πολλές φορές.

    «Η δικιά μας θέση είναι ότι αν η Τουρκία δεν προχωρήσει στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων που έχει αναλάβει τότε σίγουρα τα όνειρα της σε σχέση με την περαιτέρω προοπτική της στην ΕΕ δεν μπορούν να εκπληρωθούν», είπε.

    Ο κ. Καρογιάν διευκρίνισε ότι κάθε χώρα καθορίζει την δική της πολιτική και στρατηγική και τις δικές της κινήσεις στην βάση των δικών της σχεδιασμών και επιδιώξεων.

    Η ΕΕ έχει υποχρεώσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι και πλήρες μέλος. Απ ΄ εκεί και πέρα, είναι η Τουρκία που θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ κι όχι η ΕΕ στην Τουρκία. Αν η Τουρκία θέλει να προχωρήσει θα πρέπει να προσαρμοστεί πλήρως προς αυτά που η ΕΕ της έχει ζητήσει εδώ και πολλά χρόνια που είναι υποχρεώσεις της και που από αυτές δεν μπορεί να ξεφύγει», πρόσθεσε.

    Ανασχηματισμός Κυβέρνησης Δημοσκόπηση --------------------------------------- Ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι στο κόμμα του δεν ήρθε καμία πληροφόρηση, δεν έγινε καμία νύξη σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της Κυβέρνησης.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσκόπηση της RAI Consultans Ltd, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του «Φ» μεταξύ 11-17 Οκτωβρίου, και αναδεικνύει ότι έξι στους δέκα πολίτες, θεωρούν αναγκαία την αλλαγή προσώπων στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Καρογιάν είπε πως «μέχρι στιγμής δεν έχω ούτε υπαινιγμό ούτε καν νύξη», για ενδεχόμενο ανασχηματισμού της Κυβέρνησης.

    «Αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οταν ο ίδιος κρίνει κι αν το κρίνει ότι χρειάζεται ανασχεδιασμός, είμαι βέβαιος ότι θα ανταλλάξει απόψεις και σκέψεις με συνεργαζόμενα κόμματα», κατέληξε.

    [02] ΥΠΕΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ

    Οι δύο στρατηγικές επιδιώξεις της Κυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια για μια δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος και για μια δίκαιη κοινωνία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και έχουμε τάξει σκοπό και προτεραιότητά μας την επίτευξη και των δύο αυτών στόχων, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, προσθέτοντας ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση, ενώ η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει αρνητικές συνέπειες για τη ανάπτυξη της οικονομίας.

    Μιλώντας στο σεμινάριο του Συμβουλίου Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης με θέμα: «Από τη Σύγκρουση στο Συνεταιρισμό το Περιβάλλον της Ανοικοδόμησης», που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, στην παρουσία συνεργατών του Συμβουλίου από τη Βόρειο Ιρλανδία, πρόσθεσε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση εργάζεται με προσήλωση και επιμονή για μια πολιτική διευθέτηση και λύση του προβλήματός μας.

    «Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία αναζήτησης της ειρήνης, τρόπων συνύπαρξης μεταξύ των κοινοτήτων του κυπριακού λαού και καλής γειτονίας με τα γειτονικά μας κράτη», πρόσθεσε αναφέροντας ότι «γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά πως η πορεία προς την ειρήνη δεν είναι ούτε απλή, ούτε εύκολη».

    Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι το Συμβούλιο Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες προκλήσεις καθώς επιχειρεί να σχεδιάσει για ένα μέλλον, του οποίου πολλά κρίσιμης σημασίας χαρακτηριστικά δεν είναι ακόμη γνωστά, αφού οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συνεχίζουν να συζητούν για το θέμα.

    [03] ΥΠΑΜ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

    Αν η Τουρκία, όντως επιδιώκει μια λύση βιώσιμη θα πρέπει να μετακινηθεί από ορισμένες μη ρεαλιστικές θέσεις της, ώστε να μπορέσουμε να φθάσουμε σε λύση το συντομότερο δυνατόν, είπε ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας.

    Σε ομιλία του στο ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων του 3ου λόχου του 211ΤΠ, κατά την τουρκική εισβολή το 1974, στον ιερό ναό Αγίας Βαρβάρας στο Καϊμακλί, ο Υπουργός Αμυνας τόνισε πως «ευελπιστούμε ότι θα ευοδωθούν οι προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας».

    Η δικαίωση των αγώνων των ηρώων μας, ανέφερε, θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο για τους ηρωικούς πεσόντες, τους δολοφονηθέντες και τους αγνοούμενους της πολύπαθης πατρίδας μας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 24 October 2010 - 13:29:31 UTC