Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-10-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΡΩΣΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ - ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [04] ΜΑΡΤΙΝ ΣΟΥΛΤΣ - ΕΜΠΟΡΙΟ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ

    Με πλήρη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ιστορική - όπως είπε - επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την Παρασκευή, ο κ. Στεφάνου είπε ότι οι στόχοι που είχαν τεθεί υλοποιήθηκαν πλήρως και αυτό το γεγονός ανοίγει νέες προοπτικές για την παραπέρα ενίσχυση των ήδη άριστων σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ της Ρωσίας και της Κύπρου. Το όφελος που προκύπτει για την Κυπριακή Δημοκρατία είναι μεγάλο τόσο από πολιτικής άποψης, όσο και από οικονομικής.

    Οσον αφορά δηλώσεις που έγιναν για την πρόταση της Ρωσίας για τη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας και τη θέση της Κύπρου γι αυτή, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η Ρωσία επιζητεί το διάλογο με την ΕΕ και άλλα ευρωπαϊκά κράτη αναφορικά με τις προοπτικές διαμόρφωσης αυτής της νέας αρχιτεκτονικής, όπως την ανέλυσε ο Ρώσος Πρόεδρος στη χθεσινή κοινή διάσκεψη Τύπου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Η Κυπριακή Δημοκρατία, δια του Προέδρου της, συνέχισε, επαναβεβαίωσε τη θετική εκτίμηση που έχει για την πρόταση και τόνισε ότι είναι κοινή θέση με το Ρώσο Πρόεδρο ότι υπάρχει μια εποικοδομητική, ισομερής συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας στα πλαίσια ενός ανοικτού σε όλους και αξιόπιστου συστήματος συνολικής ασφάλειας στην ευρωατλαντική περιοχή.

    Αρα, είπε, η δική μας προσέγγιση στο θέμα, έχοντας υπόψη και τις ρωσικές θέσεις, καθόλου δεν μας φέρνει σε πορεία σύγκρουσης ή δημιουργεί προϋποθέσεις για να μας φέρει σε αντίθεση με την ΕΕ, όπως υπονοούν ορισμένοι. ``Γιατί ακριβώς, είναι πρόταση για διάλογο και αρκετές φορές στην ΕΕ και Ευρωπαίοι ηγέτες την προσεγγίζουν με ενδιαφέρον, την χαρακτηρίζουν ενδιαφέρουσα και είναι έτοιμοι για διάλογο``.

    Οσον αφορά τις δηλώσεις για την κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``κάποιοι αυτή τη διαδικασία την αντιμετωπίζουν πολύ απόλυτα. Και δεν είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση που αντιμετωπίζουν απόλυτα αυτή τη διαδικασία``. Τί σημαίνει κυπριακή διαδικασία, διερωτήθηκε, για να απαντήσει ότι αυτό σημαίνει πως οι δύο κοινότητες διαμέσου του διαλόγου θα συμφωνήσουν στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, για να έχουμε μια αμοιβαία αποδεκτή, συμφωνημένη λύση, η οποία θα πάει σε δημοψηφίσματα προς έγκριση από την ε/κ και τ/κ κοινότητα.

    Από κει και πέρα, πρόσθεσε, η πολιτική του Προέδρου Χριστόφια στο Κυπριακό, όχι μόνο δεν αποκλείουν την εμπλοκή του διεθνούς παράγοντα στις προσπάθειες επίλυσης, αλλά την επιδιώκουν κιόλας. ``Ασφαλώς και επιδιώκουμε την εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και ειδικά, με φόντο την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η ΕΕ να κινηθεί προς την κατεύθυνση της Τουρκίας για να αλλάξει η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό και ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση``.

    Ασφαλώς, συνέχισε, επιδιώκουμε την εμπλοκή σημαντικών χωρών ώστε να ασκήσουν την επιρροή τους πάνω στην Τουρκία και θέλουμε η Τουρκία να έχει πίεση, αλλά και κίνητρα ώστε να αλλάξει τη στάση της. Οι προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, έχουν και αυτό το χαρακτήρα.

    ``Εμπλέκουν περισσότερο την ΕΕ, αλλά θέτουν και την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της``. Γι αυτό, κατέληξε, δεν είναι σωστό να λέγεται ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας προτείνοντας την κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία, αποκλείει όλους τους άλλους. ``Κάθε άλλο, επιδιώκουμε ο καθένας στο δικό του χώρο να εμπλακεί έτσι ώστε να βοηθήσει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος``.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΡΩΣΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Ντιμίτρι Μεντβέντεφ στην Κύπρο ήταν θετικότατη, ιστορική και ουσιαστική, ανοίγει νέες προοπτικές και νέες δυνατότητες και ήταν γεμάτη μηνύματα, δήλωσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν.

    Κληθείς να δώσει την αποτίμησή του για την επίσκεψη Μεντβέντεφ, ο κ. Καρογιάν, μιλώντας μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε ότι είναι κοινή εκτίμηση ότι η επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου ήταν και ιστορική και ουσιαστική. «Εχοντας ως υπόβαθρο, την παράδοση, την ιστορία, τους άρρηκτους δεσμούς, τους πολιτικούς, τους θρησκευτικούς, τους πολιτιστικούς και πολλούς άλλους, ανοίγονται νέες προοπτικές, νέες δυνατότητες, κοιτάζοντας προς το μέλλον», είπε.

    Οφείλω να πω, συμπλήρωσε, ότι η επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου ήταν γεμάτη μηνύματα, αλλά και από ουσία.

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, είπε ο κ. Καρογιάν, επανελήφθησαν και επιβεβαιώθηκαν με τον πλέον σαφή και πιο επίσημο τρόπο ότι η Ρωσία συνεχίζει να ακολουθεί πολιτικές και να στηρίζει πολιτικές αρχών, η Ρωσία είναι σύμμαχος της Κύπρου σε όλα τα επίπεδα, και επανελήφθη η βασική θέση ότι η Ρωσία θέλει μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας.

    Αυτό, είπε, «είναι πάρα, πάρα πολύ σημαντικό σε αυτήν την ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή που διέρχεται το Κυπριακό πρόβλημα». Επιπρόσθετα, συνέχισε, με την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου και την υπογραφή τόσων σημαντικών συμφωνιών διανοίγονται νέες προοπτικές, υπάρχουν νέοι ορίζοντες στη διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων και ταυτόχρονα τη δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων που θα ενισχύσουν και την Κυπριακή Δημοκρατία σε διάφορους τομείς, και αναμφίβολα θα δημιουργήσουν περισσότερα κίνητρα για μεγαλύτερες επενδύσεις στην Κύπρο και στη Ρωσία, αξιοποιώντας το δικό μας γεω-οικονομικό και γεωστρατηγικό πεδίο στην Κύπρο.

    Ερωτηθείς ποια είναι η εκτίμησή του για την πρόταση Μεντβέντεφ για συλλογική ασφάλεια στην ΕΕ και τη σαφή τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια υπέρ της πρότασης, ο κ. Καρογιάν είπε ότι χθες κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο ίδιος με τον Ρώσο Πρόεδρο έγινε αναφορά στην πρόταση Μεντβέντεφ «για τη διαμόρφωση μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη».

    Πρόσθεσε ότι ο κ. Μεντβέντεφ είχε πει ότι είναι μια ιδέα, μια πρόταση, γιατί κατά την άποψη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το υφιστάμενο σύστημα ασφάλειας, όπως είναι κατακερματισμένο και διαμορφωμένο, δεν μπορεί να δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις ασφάλειας που είναι τόσο σημαντικό για μια περίοδο ρευστή, σε μια περίοδο όπου νέα δεδομένα διαμορφώνονται.

    «Είναι μια πρόταση, μια ιδέα, καλοδεχούμενη. Υπάρχει μια ευνοϊκή αντιμετώπιση προς αυτήν, χωρίς να σημαίνει ότι είναι και η μοναδική. Μπορεί να υπάρχουν και άλλες συμπληρωματικές και από άλλες πλευρές, και άλλες ιδέες και προτάσεις. Αυτές θα πρέπει να μπουν κάτω από τη βάσανο της συλλογικής ανάλυσης των διαφόρων κρατών. Είναι ένα θετικό βήμα η πρόταση του Προέδρου Μεντβέντεφ, χωρίς εμείς να κλείνουμε την πόρτα και σε άλλες προτάσεις που μπορεί να έρθουν από αλλού οι οποίες να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερη σταθερότητα για ένα νέο σύστημα ασφάλειας που να καλύπτει ολόκληρη την Ευρώπη, και δεν εννοούμε μόνο την ΕΕ αλλά όλη την Ευρώπη», κατέληξε.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ - ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε την Παρασκευή και συζήτησε για την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ χαιρετίζει τους στόχους και τις προτεραιότητες που έχει θέση η κυπριακή Κυβέρνηση για δημοσιονομικό έλλειμμα 3% έως το 2012.

    Μιλώντας μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι αυτούς τους στόχους η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τους υλοποιήσει και ``έκφραση αυτής της αποφασιστικότητάς της αποτελεί και ο προϋπολογισμός του 2011 που έχει κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων``. Προϋπολογισμός που - πρόσθεσε - συνεχίζει την προσπάθεια της Κυβέρνησης για συγκράτηση των δαπανών για τη δημόσια υπηρεσία, για εξυγίανση της οικονομίας, για στήριξη της ανάπτυξης και της κοινωνικής πολιτικής.

    Για το 2011, το ΔΝΤ, συνέχισε, προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1.8% που είναι ψηλότερη πρόβλεψη από εκείνη του Υπουργείου Οικονομικών, λέγοντας ότι επειδή ορισμένοι αμφισβητούν αριθμούς, ``οι αριθμοί που έχει βάλει η Κυβέρνηση είναι ορθοί και οι προβλέψεις που κάνει σε ό,τι αφορά στους ρυθμούς ανάπτυξης, στην ανάπτυξη των εσόδων κτλ, είναι συντηρητικοί έτσι ώστε να είμαστε μέσα στους στόχους ανεξαρτήτως των σεναρίων που θα εξελιχθούν``.

    Η έκθεση του ΔΝΤ σημειώνει επίσης, πρόσθεσε, ότι η κυπριακή οικονομία έχει επηρεαστεί από διεθνή οικονομική κρίση με κάποια χρονική υστέρηση από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αφού εισήλθε σε οικονομική ύφεση στις αρχές του 2009. Ορισμένοι, είπε, κατηγορούν την Κυβέρνηση ότι δεν πήρε μέτρα είτε τα πήρε αργοπορημένα. Το ίδιο το ΔΝΤ λέει ότι η κυπριακή οικονομία μπήκε σε ύφεση αρχές του 2009, σημείωσε, ενώ η Κυβέρνηση πήρε το πρώτο μέτρο στήριξης το Νοέμβριο του 2008 και το δεύτερο πακέτο το Φεβρουάριο του 2009, που ήταν μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, όπως υπογράμμισε.

    Το ότι η Κυβέρνηση πήρε μέτρα στήριξης της οικονομικής ανάπτυξης το αναφέρει και το ΔΝΤ στην έκθεσή του, πρόσθεσε, αναφέροντας ότι μέρος του ελλείμματος που έχει δημιουργηθεί είναι λόγω των μέτρων που η Κυβέρνηση σωστά πήρε για να στηρίξει την ανάπτυξη εν καιρώ κρίσης.

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι στην έκθεσή του ΔΝΤ γράφει ότι πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα για να μειωθεί περεταίρω το δημοσιονομικό έλλειμμα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι είμαστε στη διαδικασία της συζήτησης. Εχουμε, είπε, σκέψεις και προτάσεις για το πώς περεταίρω θα εξυγιανθεί η κυπριακή οικονομία, πώς θα αντιμετωπισθούν οι δαπάνες για το σπάταλο κράτος, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί μέσα από τα χρόνια, σημειώνοντας ότι αυτή η Κυβέρνηση μέσα από την αποφασιστικότητά της και την πολιτική της βούληση να συγκρατήσει και να μειώσει τις δαπάνες έχει προχωρήσει στην κατάργηση μόνιμων θέσεων στο δημόσιο, υπάρχει η δέσμευση της Κυβέρνησης για μείωση των θέσεων αυτών σε 1000 συνολικά φέτος και είναι πολύ κοντά στο να το πετύχει και ο ίδιος στόχος υπάρχει και του χρόνου.

    Από κει και πέρα, πρόσθεσε, υπάρχουν άλλα χρονίζοντα προβλήματα που επιβάλλουν συνέχιση του διαλόγου και της συζήτησης ώστε να μπορέσουμε να έχουμε εκείνες τις αποφάσεις, μέσα και από τη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων, για να εξυγιάνουμε την κυπριακή οικονομία και να επουλώσουμε πληγές που υπάρχουν εδώ και καιρό.

    Ερωτηθείς εάν θα πάρει μέρος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συζήτηση, απάντησε ότι ήδη είχε συμμετοχή και δεν αποκλείεται να έχει και στη συνέχεια. Τα θέματα αυτά όμως τα χειρίζεται ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών, συμπλήρωσε.

    Ερωτηθείς εάν το Υπουργικό συζήτησε οτιδήποτε για τη συμφωνία για αποφυγή της διπλής φορολογίας με τη Ρωσία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι αυτή υπογράφθηκε χθες και χαρακτήρισε το Πρωτόκολλο που υπέγραψαν οι Πρόεδροι Κύπρου και Ρωσίας πολύ σημαντικό, διότι με αυτό θα προωθηθούν περισσότερο οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, οι εκατέρωθεν επενδύσεις και ενισχύεται περισσότερο η αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας και των διαδικασιών που ακολουθεί η Κυπριακή Δημοκρατία.

    [04] ΜΑΡΤΙΝ ΣΟΥΛΤΣ - ΕΜΠΟΡΙΟ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι βρίσκεται στην Κύπρο για να ακούσει και να μάθει πριν λάβει αποφάσεις που ενδεχομένως να έχουν επιπτώσεις στο θέμα του απευθείας εμπορίου.

    Ο κ. Σουλτς μιλούσε μετά από συνάντηση την Παρασκευή στη Βουλή των Αντιπροσώπων με τον Πρόεδρο του σώματος, Μάριο Καρογιάν, όπου τόνισε πως ό,τι συμβαίνει στην Κύπρο, συμβαίνει εντός της ΕΕ κα αυτός είναι και ο λόγος που βρίσκεται στην Κύπρο ο ίδιος και την ερχόμενη βδομάδα ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Καρογιάν είπε ότι με τον κ. Σουλτς είχαν μια χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση. «Ανταλλάξαμε απόψεις για θέματα που αφορούν την ΕΕ, ζητήματα που αφορούν τις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού καθώς και τον ούτω καλούμενο κανονισμό του απευθείας εμπορίου».

    Η συζήτηση, είπε, ήταν πολύ δημιουργική, προσθέτοντας ότι του δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσει τις θέσεις της ε/κ πλευράς σε ό,τι αφορά και τις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. «Τον ενημέρωσα για τις διαπραγματεύσεις και του έχω εκφράσει την απαισιοδοξία μου ότι με τον τρόπο που πολιτεύεται η τουρκική πλευρά δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για επίτευξη, το συντομότερο δυνατό, μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού».

    Ανέφερε, είπε, ότι «εμείς επιμένουμε στις θέσεις μας που είναι οι θέσεις που βρίσκονται και βασίζονται στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και σίγουρα οι θέσεις που προβάλλονται από την πλευρά μας είναι θέσεις που βρίσκονται μέσα στα πλαίσια των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου».

    Μακάρι, είπε, το συντομότερο δυνατό να υπάρξει μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, «μακάρι να υπάρξει η επανένωση της πατρίδας μας, μακάρι να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα έτσι που να δημιουργήσουμε το κοινό μας μέλλον και την κοινή μας προοπτική».

    Ευχαρίστησε τον κ. Σουλτς για τη συνάντηση και το ενδιαφέρον του σε σχέση με την πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά ταυτόχρονα και το ενδιαφέρον του να ακούσει τα διάφορα επιχειρήματα και τις διάφορες θέσεις σε ό,τι αφορά ζητήματα που εκκρεμούν στην ΕΕ και αφορούν άμεσα την Κυπριακή Δημοκρατία όπως το ζήτημα του απευθείας εμπορίου. Με τον Πρόεδρο Σουλτς, ανέφερε, θα συνεχίσουν τη συζήτηση στο γεύμα εργασίας.

    Από την πλευρά του, ο κ. Σουλτς είπε είχε την ευκαιρία να συναντηθεί για πρώτη φορά με τον κ. Καρογιάν. «Πρέπει να πω ότι είμαι πολύ εντυπωσιασμένος από την πολύ σοβαρή ανταλλαγή απόψεων που είχαμε. Ηταν για μένα πολύ χρήσιμο να ακούσω τις απόψεις και εκτιμήσεις του συναδέλφου μου, του Προέδρου, και ως ηγέτης μιας κοινοβουλευτικής ομάδας έχω το μέγιστο σεβασμό για τον Πρόεδρο της Βουλής». Ανέφερε ότι ο κ. Καρογιάν είναι επίσης και αρχηγός κόμματος, μέλη του οποίου ανήκουν στην ομάδα του, επομένως «ήταν μια πολύ σημαντική συνάντηση».

    Ο κ. Σουλτς ανέφερε ότι σκοπός της εδώ παρουσίας του σήμερα και αύριο είναι να ακούσει. «Να ακούσω, ιδιαίτερα για θέματα που αφορούν τις απευθείας συνομιλίες που διεξάγονται στη χώρα. Ελπίζω ειλικρινά οι απευθείας συνομιλίες είναι επιτυχείς. Γιατί αν οι απευθείας συνομιλίες είναι επιτυχείς, τότε δεν θα αναμιχθούμε. Και είναι καλύτερο άτομα εκτός να μην παρεμβαίνουν σε λύση, όσο το δυνατό γίνεται. Επομένως ευελπιστώ ότι οι συνομιλίες θα επιτύχουν».

    Σχετικά με το θέμα του απευθείας εμπορίου, είπε, ήδη συναντήθηκε με συναδέλφους του. «Είμαι εδώ για να ακούσω, να μάθω, πριν λάβω αποφάσεις και υπάρχουν επιπτώσεις. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσω καλύτερα τις διαφορετικές απόψεις και συζητήσεις. Επομένως, πριν λάβω θέση, πριν μπορέσω να προβώ σε εισήγηση στους συναδέλφους μου στη Σοσιαλιστική Ομάδα της Ευρωβουλής, θα πρέπει να μάθω, και γι αυτό θα πρέπει να ακούσω. Και αυτός ήταν ο στόχος της συνάντησής μας».

    Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι χρειάζεται έξωθεν παρέμβαση, σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών, ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας είπε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να παρέμβει γιατί η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ. «Ετσι ό,τι συμβαίνει στην Κύπρο, συμβαίνει εντός της ΕΕ. Αυτός είναι και ο λόγος που βρίσκεται στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτός είναι και ο λόγος που θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη βδομάδα στην Κύπρο επίσκεψη ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου».

    Επομένως, συνέχισε, «δεν μπορεί κανείς να μιλά για παρέμβαση. Δεν είναι εξωτερική παρέμβαση, είναι εσωτερικό θέμα. Και θα πρέπει να επαναλάβω, για να απαντήσω την ερώτησή σας σωστά ότι προτιμώ επιτυχία στις απευθείας συνομιλίες. Και η ερώτησή σας σχετίζεται με μια πιθανή κατάσταση όπου στο τέλος δεν θα υπάρξει λύση, θα υπάρξει μια ανεπιτυχής κατάληξη των απευθείας συνομιλιών. Κατανοώ το ενδιαφέρον σας ως δημοσιογράφος``, είπε, ``αλλά πρέπει να κατανοήσετε ότι θα πρέπει να απαντήσω ως πολιτικός. Επομένως, ας μην μιλούμε για το τέλος μιας διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ας ελπίσουμε ότι η διαδικασία θα είναι επιτυχής», κατέληξε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 8 October 2010 - 17:29:54 UTC