Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-09-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΙΡΑΝ-ΓΕΩΡΓΙΑΣ-ΚΡΟΑΤΙΑΣ
  • [02] ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ - ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΑ - ΧΡΥΣΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΙΡΑΝ-ΓΕΩΡΓΙΑΣ-ΚΡΟΑΤΙΑΣ

    Το Κυπριακό, περιφερειακά ζητήματα και θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος απασχόλησαν τις χωριστές συναντήσεις που είχε στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, με τους Προέδρους του Ιράν, της Γεωργίας και της Κροατίας.

    Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των επαφών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι σε όλες τις συναντήσεις του δόθηκε η δυνατότητα, μετά και το ενδιαφέρον και των προέδρων, να αναλύσει σύντομα τη σημερινή κατάσταση στο Κυπριακό, να ακούσει «και τις δικές τους θέσεις όσον αφορά και στο πρόβλημά μας, αλλά και τα δικά τους ζητήματα που αντιμετωπίζουν. Και βεβαίως να μιλήσουμε και για τις φιλικές σχέσεις και με τις τρεις χώρες με την Κυπριακή Δημοκρατία. Ηταν δημιουργικές οι συναντήσεις και οι τρεις πρόεδροι έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στην προσπάθεια την οποία κάνουμε για λύση του Κυπριακού, για λύση στη βάση αρχών».

    Ειδικά για τη συνάντησή του με τον Ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, είπε πως συζήτησαν μεταξύ άλλων και για το Μεσανατολικό.

    «Εχω τοποθετηθεί πολύ σαφώς υπέρ της δημιουργίας του παλαιστινιακού κράτους και βεβαίως ανέφερα και τη θέση μας για το δικαίωμα του Ισραήλ να συνυπάρχει μαζί με το ανεξάρτητο κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Στη συζήτηση εγέρθηκε και το ζήτημα των πυρηνικών.

    «Μίλησα για την ανάγκη και εξέφρασα την πεποίθηση ότι ο πρόεδρος Αχμαντινετζάντ θα χρησιμοποιήσει ως πρόεδρος της χώρας και η χώρα του η ίδια την πυρηνική ενέργεια αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς».

    Τέλος εξετάστηκαν και οι κυπρο-ιρανικές σχέσεις, όπου και οι δύο πρόεδροι εξέφρασαν την αποφασιστικότητα να συνεχίσουν οι διμερείς τους σχέσεις να αναπτύσσονται.

    Η ίδια αποφασιστικότητα εκφράστηκε και στη συζήτηση με τον Γεωργιανό πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος προσκάλεσε τον Πρόεδρο Χριστόφια να επισκεφθεί την Τυφλίδα.

    Τέλος, είπε ότι το ίδιο καλό κλίμα κυριάρχησε και στη συνομιλία του με τον Κροάτη πρόεδρο, Ιvo Josipovic, η χώρα του οποίου, όπως επισήμανε, πολύ σύντομα θα είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [02] ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ

    Τις λιγότερες παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας εμφανίζει η Κύπρος, σύμφωνα με την τακτική εξαμηνιαία έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί εναντίον της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αφορούν 13 περιπτώσεις παραβίασης της νομοθεσίας, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 46 περιπτώσεις ανά χώρα. Οι περισσότερες προσφυγές αφορούν το Βέλγιο με 111 και ακολουθούν η Ελλάδα με 94 και η Ιταλία με 92.

    Αναφορικά με την ενσωμάτωση των κοινοτικών οδηγιών στο εθνικό δίκαιο, η εκθεση αναφέρει ότι η θετική τάση των τελευταίων χρόνων έχει ανακοπεί. Κατά μέσο όρο, το 0,9% των οδηγιών για την εσωτερική αγορά για τις οποίες έχει παρέλθει η προθεσμία μεταφοράς δεν έχουν, επί του παρόντος, μεταφερθεί στην εθνική νομοθεσία. Το ποσοστό αυτό παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με το 0,7% το Μάρτιο του 2010. Αυτό σημαίνει ότι τα κράτη μέλη εξακολουθούν να πετυχαίνουν, αλλά μόνο οριακά, το στόχο του 1,0% που έθεσαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων το 2007.

    Συνολικά 18 κράτη μέλη εκπληρώνουν το στόχο του 1%, από τα οποία 8 παρουσίασαν καλύτερο ή ίσο έλλειμμα μεταφοράς σε σχέση με πριν από έξι μήνες: Δανία, Μάλτα, Σλοβακία, Φινλανδία, Σλοβενία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ - ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΑ - ΧΡΥΣΟ

    Με το χρυσό μετάλλιο στις αποσκευές της επιστρέφει τα ξημερώματα του Σαββάτου η Ομάδα Καλαθόσφαιρας Κύπρου των Special Olympics, η οποία συμμετείχε στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες των Special Olympics που πραγματοποιήθηκαν στη Βαρσοβία της Πολωνίας από τις 18 έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2010. Η κυπριακή Ομάδα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Διευθυντή Γραφείου Κύπρου των Special Olympics, ``μετά από μίαν εκπληκτική εμφάνιση, νίκησε τη Βουλγαρία με 4126 πόντους και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο``.

    Την κυπριακή Ομάδα απαρτίζουν οι αθλητές Νεανίδης Δημήτρης, Αθηνόδωρος Σολωμού, Λούης Τσίβικος, Παναγιώτης Πίλασας, Iliev Tsvetelin, Πολυνίκης Ιωσήφ και οι partners Γεωργία Νικολάου, Ανδρέας Κουλέντης, Ανδρέας Αντωνίου και Κυριάκος Χρήστου.

    Οι αγώνες ολοκληρώθηκαν και εξίσου σημαντικές επιτυχίες είχαν η Μαρίνα Σοφοκλέους με χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα και αργυρό στα 400 μέτρα, καθώς επίσης και ο Γιώργος Χριστοδούλου με χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 23 September 2010 - 19:29:15 UTC