Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-09-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
  • [02] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΓΓ ΟΗΕ
  • [03] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΣΥΡΙΑ
  • [04] ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ ΕΦ - ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Τη διαπίστωση ότι η Τουρκία δεν είναι έτοιμη για λύση του κυπριακού προβλήματος μέχρι το τέλος του χρόνου, έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας μιλώντας χθες στους Ελληνες δημοσιογράφους, λίγο μετά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στις εργασίες της 65ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας με αφορμή τις προτάσεις που καταθέτει ο κ. Ερογλου σε αγαστή συνεργασία με την Τουρκία εξέφρασε φόβους για νέα αδιέξοδα, ενώ παρατήρησε τη μη θετική ανταπόκριση στην πρόταση που ο ίδιος προσφάτως έφερε στο τραπέζι.

    «Η αλλαγή στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα μας έφερε έναν ηγέτη ο οποίος, σε στενή επαφή και συνεργασία με την Τουρκία κάνει προτάσεις και εμμένει σε θέσεις οι οποίες σίγουρα δεν οδηγούν στην άρση των αδιεξόδων. Αντίθετα φοβάμαι πολύ ότι θα οδηγηθούμε σε νέα αδιέξοδα. Καμία θετική ανταπόκριση στην πολύ δημιουργική πρόταση την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει κάνει και στην Τουρκία και στην Τουρκοκυπριακή πλευρά αλλά και στη Διεθνή Κοινότητα, από πλευράς τόσο της Τουρκίας όσο και του κ. Έρογλου. Η Τουρκία λυπάμαι να παρατηρήσω ότι δεν είναι έτοιμη για λύση του Κυπριακού όπως συνεχώς αναμασά και διακηρύττει μέσω των ηγετών της μέχρι το τέλος του χρόνου. Μακάρι να ήταν έτοιμη, είπα σε ομιλία και στην Κύπρο ενώπιον των αποδήμων, ας μας δοκιμάσει η Τουρκία και τότε θα εκπλαγεί».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η λύση που επιθυμούμε «έχει μια βάση πάνω στην οποία θα πρέπει να στηριχτεί. Είναι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Γενικής Συνέλευσης, είναι οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου είναι η βάση την οποία έχουμε συμφωνήσει με τον προηγούμενο ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας. Για ένα κράτος, μια κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, ομοσπονδιακό ασφαλώς κράτος. Το οποίο κράτος βεβαίως θα έχει ενωμένη οικονομία, θεσμούς οι οποίοι θα ενώνουν το λαό και το κράτος προσθέτως».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας παρατήρησε με λύπη ότι «πόρρω απέχουμε από την επίτευξη τέτοιων στόχων», ενώ διαπίστωσε ότι η «άρνηση διασύνδεσης των εδαφικών αναπροσαρμογών, αυτής της πτυχής του Κυπριακού, και του περιουσιακού ή πολύ περισσότερο με θέματα των εποίκων δεν μας οδηγεί πουθενά ουσιαστικά. Δεν μπορεί να ζητάς από το συνομιλητή σου να κάνει κινήσεις όπως λεν καλής θέλησης στο περιουσιακό χωρίς να γνωρίζει ο ίδιος ποια εδάφη θα επιστραφούν υπό Ελληνοκυπριακή διοίκηση. Και ξέρετε ότι στόχος μας είναι να επιστραφούν περισσότερα εδάφη από ό,τι περιελάμβανε το σχέδιο Annan και να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους πρόσφυγες να έχουν πρόσβαση στις περιουσίες τους».

    Ανέφερε ότι η πλευρά μας τάσσεται υπέρ της ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης, κατοχής περιουσίας και άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας. «Μπορεί να υπάρξει μια σύντομη μεταβατική περίοδος αλλά σε μια χώρα όπου είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί οι ξένοι να μπορούν να ασκούν αυτές τις ελευθερίες και οι Κύπριοι να έχουν περιορισμό στην άσκηση τους. Είναι βασικές θέσεις τις οποίες υποστηρίζω με σθένος στις συνομιλίες».

    Σε σχέση με τη συνάντηση που θα έχει με το Γενικό Γραμματέα, είπε ότι θα προσπαθήσει να κάνουν από κοινού «μια συνεκτίμηση της όλης κατάστασης και να δούμε ποια θα είναι τα περαιτέρω βήματα».

    Θα μεταφέρει επίσης κάτι που επαναλαμβάνει συνεχώς στον κ. Ντάουνερ, ότι «δεν είναι έτοιμη στο παρόν στάδιο η Τουρκία να κάνει παραχωρήσεις».

    «Εύχομαι και ελπίζω η Τουρκία να ξεπεράσει αρκετά προβλήματα που αντιμετωπίζει στο παρόν στάδιο. Έχει ξεπεράσει το πρόβλημα του δημοψηφίσματος, έχει όμως να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τους Κούρδους, έχει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που σχετίζονται με την κρίση στις σχέσεις της με το Ισραήλ, έχει να αντιμετωπίσει προβλήματα που σχετίζονται με τις επόμενες γενικές εκλογές στη χώρα».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επισήμανε ότι «πρέπει η Τουρκία να ανάψει κάποια στιγμή το πράσινο φως στον κ. Έρογλου», επαναλαμβάνοντας κάτι που θα τονίσει και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, ότι προσπαθεί επίμονα να έρθει σε απευθείας επικοινωνία με την Τουρκική ηγεσία. « Έχω πει πολλές φορές και θα το επαναλάβω και στη Γενική Συνέλευση. Προσπαθώ να έρθω σε απευθείας επικοινωνία με την Τουρκική ηγεσία διότι αυτή θα αποφασίσει για τη λύση του Κυπριακού ή τη μη λύση. Και μακάρι να μην είναι η μη λύση. Ως τώρα αρνούνται επίμονα οι Τούρκοι ηγέτες διότι αρνούνται να αναγνωρίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Εν πάση περιπτώσει θα επιμείνω. Οι δρόμοι δεν είναι πολλοί. Οι απευθείας διαπραγματεύσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη ασφαλώς θα συνεχιστούν. Αλλά θα ήθελα πάρα πολύ να αναπτύξω το δικό μας το όραμα στην Τουρκική ηγεσία. Ένα όραμα το οποίο κατά τη δική μου εκτίμηση με την υλοποίηση του συμφέρει και θα εξυπηρετήσει και την ίδια την Τουρκία. Εκτός και αν συνεχίσει να έχει επεκτατικές βλέψεις πάνω στην Κύπρο. Και τότε τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου είπε ότι δεν έχει κανένα μήνυμα από το Γενικό Γραμματέα «ούτε έμμεσα ούτε άμεσα, ούτε δια μέσω τρίτου ότι προτίθεται να συγκαλέσει Διεθνή Διάσκεψη. Στην τελευταία του, συμφωνώ, έκθεση ο Γενικός Γραμματέας είπε ότι ναι, είναι πιθανή η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης όταν και εφόσον επιλυθούν τα εσωτερικά, οι εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Άρα συμφωνούμε με το Γενικό Γραμματέα. Τώρα αν άλλοι θα θελήσουν στην πορεία να προωθήσουν άλλες σκέψεις προς την κατεύθυνση του Γενικού Γραμματέα αυτό δεν μπορώ να το εγγυηθώ ασφαλώς αλλά θα το αντιμετωπίσουμε».

    Για τη διεθνή διάσκεψη είπε ότι θα πρέπει να ασχοληθεί με ζητήματα τα οποία έχουν σχέση με τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού.

    «Άρα η Τουρκία πρέπει να συναινέσει σε λύση πρώτα των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού. Συνταγματική δηλαδή διάρθρωση του Κυπριακού κράτους, το ρόλο των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στην κεντρική κυβέρνηση, το ρόλο των περιφερειακών κυβερνήσεων των συνιστούντων μονάδων της ομοσπονδίας και όλα αυτά που συζητούμε με τον Τουρκοκύπριους ηγέτες. Και τότε θα συζητήσουμε στα πλαίσια μιας Διεθνούς Διάσκεψης θέματα που αφορούν την ασφάλεια, αφορούν τις εγγυήσεις και ό,τι απομείνει στο θέμα των εποίκων».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε ότι η Τουρκία κρατά το κλειδί για την επίλυση των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού.

    «Δεν υποτιμώ καθόλου τον κ. Έρογλου αλλά ενώ συνομιλώ με τον κ. Έρογλου έχω την σφοδρή πεποίθηση ότι είναι με την Τουρκία που συνομιλώ χωρίς την παρουσία της. Γι αυτό θέλω να συνομιλήσω με τους Τούρκους ηγέτες για να δούμε που το πάνε επιτέλους. Και να ακούσουν επαναλαμβάνω και τις δικές μας τις απόψεις, τις θέσεις μας».

    Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να προβεί σε παραχωρήσεις οι οποίες θα ξεπουλήσουν τα δικαιώματα της πλευράς μας. «Επειδή γράφονται και λέγονται διάφορα, μύθοι και παραμύθια περί της στάσης της δικής μας πλευράς, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε εμείς παραχωρήσεις οι οποίες θα ξεπουλούν τα δικαιώματα της Ελληνοκυπριακής κοινότητας αλλά την ίδια ώρα και δεν θα αναγνωρίζουν τα δικαιώματα της Τουρκοκυπριακής κοινότητα, τα νόμιμα δηλαδή δικαιώματα της Τουρκοκυπριακής κοινότητας η οποία παραμελήθηκε για λόγους και ιστορικούς και αντικειμενικούς στη διάρκεια του πρώτου δεκαπεντάχρονου της Κυπριακής Δημοκρατίας και διπλά παραμελείται από την Τουρκία μετά την εισβολή και την κατοχή».

    Ερωτηθείς για το εσωτερικό μέτωπο είπε ότι «είμαστε σε μία φάση που ο Πρόεδρος πλέον δεν μπορεί να λειτουργήσει» και αφού παραδέχθηκε ότι το εσωτερικό μέτωπο «δεν πάει καλά», είπε: «Εγώ λειτουργώ και θα συνεχίσω να λειτουργώ εξουσιοδοτημένος από τον Κυπριακό λαό. Ο Κυπριακός λαός με έχει εκλέξει να χειριστώ το Κυπριακό πρόβλημα. Ήταν η υπόσχεση που έδωσα στον Κυπριακό λαό και μου έχει δώσει την εμπιστοσύνη του, με έχει περιβάλει με την εμπιστοσύνη του ο Κυπριακός λαός, πέρα από κομματικές σκοπιμότητες των οποιωνδήποτε και οτιδήποτε».

    «Το εσωτερικό μέτωπο δεν πάει καλά. Οι λόγοι είναι πάρα πολλοί. Δεν ήρθα στη Νέα Υόρκη για να τα βάλω με τους εθνοσύμβουλους απλώς εκφράζω την απαρέσκεια μου για την κατάσταση η οποία επικρατεί στο εσωτερικό μέτωπο. Και κάνω και απ εδώ έκκληση να υπάρξει περισσότερος αλληλοσεβασμός, περισσότερη συναίνεση σε μια κοινή προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας οι οποίες είναι καθημερινές. Εργάζεται νυχθημερόν η Τουρκία και οι διπλωματικές της υπηρεσίες και εμείς δυστυχώς συζητούμε όχι τόσο εγκάρδια μεταξύ μας συνεχώς και δίνουμε μηνύματα προς τα έξω τα οποία και χρησιμοποιούν σε βάρος μας».

    Συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λέγοντας ότι κάποιοι υποστηρίζουν πως είναι απομονωμένος καιδεν μπορεί να προχωρήσει. «Αυτό λένε διάφοροι, φίλοι μας ή άσπονδοι φίλοι μας όπως θέλετε πέστε τους. Ισχυρίζονται στο εσωτερικό μέτωπο διάφοροι ότι ξέρετε το ότι ασκούμε τόση σκληρή κριτική είναι βοηθητικό προς τον Πρόεδρο. Δεν είναι καθόλου βοηθητικό, οι εμπειρίες μου είναι εντελώς διαφορετικές. Οι εμπειρίες μου λένε ότι χωρίς να το θέλουμε δίνουμε αφορμές σε διάφορους να λένε ότι δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και το χρησιμοποιεί κατά κόρο και ο κ. Έρογλου με δηλώσεις οι οποίες είναι ασφαλώς απαράδεκτες αλλά το χρησιμοποιεί».

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν στη Νέα Υόρκη η σύζυγος του Έλση Χριστόφια, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Το σημερινό πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας περιλαμβάνει παρέμβασή στην Στρογγυλή Τράπεζα της Συνόδου Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, που έχει ως θέμα «Αντιμετωπίζοντας την Πρόκληση της Φτώχειας, της Πείνας και της Ισοτητας των Γυναικών».

    To μεσημέρι ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα παραθέσει το καθιερωμένο γεύμα στους 5 αντιπροσώπους των μονίμων μελών του Σ.Α., στο οποίο θα παρακαθίσει κι ο Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού.

    Αργά το βράδυ θα έχει συνάντηση με τον Εμίρη του Κατάρ Sheikh Hamad bin Khalifa Al Thani.

    [02] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΓΓ ΟΗΕ

    Πλήρη στήριξη στις προσπάθειες και πρωτοβουλίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια έδωσε ο Ελληνας Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας ύστερα από εικοσάλεπτη συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

    Απορρίπτοντας την ιδέα των τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αυτό θα πρέπει να το αντιληφθεί και ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διαθέτει ισχυρή Κυβέρνηση και μπορεί να ξεφύγει από τις παλιές πρακτικές και αντιλήψεις.

    Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης θέματα της συνόδου της χιλιετίας, της κλιματικής αλλαγής, το μεσανατολικό, το Ιράν και τη διαφορά Ελλάδας Σκοπίων.

    «Ξανατόνισα στο Κυπριακό ότι δική μου πεποίθηση είναι ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας είναι ο άνθρωπος που έχει κάθε βούληση και το αποδεικνύει έμπρακτα καθημερινά, να υπάρξει λύση στο Κυπριακό, με επανένωση της Κύπρου, μέσα πάντα στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

    [03] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΣΥΡΙΑ

    Την εκτίμηση ότι το αποτέλεσμα των συνομιλιών του στη Συρία, κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσημης επίσκεψης, θα βάλει ακόμα ένα λιθάρι στη διεύρυνση, ενίσχυση και περαιτέρω εμβάθυνση των παραδοσιακά φιλικών σχέσεων ανάμεσα στη Συρία και τη Κυπριακή Δημοκρατία, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν.

    Σε δηλώσεις του κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο της Δαμασκού, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον Σύρο Πρόεδρο της Βουλής Μαχμούντ Αλ Αμπράς, ο κ. Καρογιάν σημείωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι ισχυρές, φιλικές, και χρόνο με το χρόνο γίνονται ακόμη πιο δυνατές. ``Η δική μου η επίσκεψη σήμερα εδώ στη Δαμασκό αποδεικνύει το πόσο καλά θεμελιωμένες είναι οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μας, τους δύο λαούς μας και στα δύο Κοινοβούλια``, είπε.

    Ο κ. Καρογιάν αναφέρθηκε στις άριστες εδώ και πολλές δεκαετίες πολιτικές, οικονομικές, εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις, τονίζοντας ότι στόχος, επιδίωξη και επιθυμία είναι να τις κάνουμε ακόμη πιο ισχυρές σε όλα τα επίπεδα.

    ``Η Συρία είναι μια χώρα που διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην Μέση Ανατολή, και η Κυπριακή Δημοκρατία, μπορεί να είναι μικρή σε μέγεθος, όμως είναι μέλος της ΕΕ, και οι δύο χώρες μας με αυτές τους τις ιδιότητες μπορούν να συμβάλουν πάρα πολύ και για την επικράτηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας, αλλά και της προόδου, και για τους λαούς μας αλλά και για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής``, υπογράμμισε.

    [04] ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ ΕΦ - ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

    Ανανεώθηκε για άλλες πέντε ημέρες το διάταγμα κράτησης των τεσσάρων υπόπτων σε σχέση με την υπόθεση κλοπής των εκρηκτικών PG2 από το στρατόπεδο της ΕΦ στην Παλώδια.

    Πρόκειται για το τέταρτο διάταγμα κράτησης, για τον ένα από αυτούς ηλικίας 31 ετών, το τρίτο διάταγμα κράτησης για τους άλλους δύο υπόπτους ηλικίας 27 και 29 ετών και το δεύτερο για τον τέταρτο ύποπτο.

    Την ίδια ώρα, οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται προς εντοπισμό των εκρηκτικών που υπολείπονται.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 20 September 2010 - 9:32:09 UTC