Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-09-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011
  • [02] ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΕΞ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
  • [04] ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ ΛΙΜΝΙΤΗ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011

    Ως τον πιο καθοριστικό κρατικό προϋπολογισμό εδώ και πάρα πολλά χρόνια, χαρακτήρισε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, τον προϋπολογισμό για το 2011, ο οποίος προβλέπει συνολικά έσοδα 5,97 δισεκατομμύρια ευρώ και συνολικές δαπάνες 8,02 δισ. ευρώ και έχει στόχο την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και να ανταποκριθεί η Κύπρος στη δέσμευση της έναντι της ΕΕ για μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος στο 4,5% το 2011 και κάτω του 3% το 2012.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Σταυράκης είπε ότι υπολείπονται 150 εκ. ευρώ για να ανταποκριθεί η Κύπρος στη δέσμευση της έναντι της ΕΕ για έλλειμμα 4,5% το 2011, ενώ παραμένει ``ο φιλόδοξος``, όπως είπε, και ``πολύ δύσκολος στόχος`` για έλλειμμα 6% το 2010.

    ``Η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών είναι μονόδρομος και δεν υπάρχει άλλη επιλογή και είναι σε αυτό γενικό πλαίσιο που καταρτίστηκε ο προϋπολογισμός του 2011``, τόνισε ο κ. Σταυράκης κατά την παρουσίαση σε δημοσιογραφική διάσκεψη, στην παρουσία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου, του προϋπολογισμού του κράτους για το 2011.

    Πρόσθεσε ότι στον προϋπολογισμό του 2011 ``έγινε μια τεράστια προσπάθεια μείωσης των μη απαραίτητων δαπανών του δημοσίου, να ιεραρχηθούν τα αναπτυξιακά έργα, διατηρώντας το κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσωπο και ορίζοντα αυτής της διακυβέρνησης``.

    Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι προβλέπεται επίσης ρυθμός ανάπτυξης για το 2011 της τάξης του 1,5%, από 0,5% που προβλέπεται για το 2010, ο οποίος συνάδει με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο πληθωρισμός εκτιμάται στο 2,8% μέχρι 3%, η ανεργία θα μειωθεί στο 6,5% και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα βελτιωθεί στο 8%, από 8,5% το 2010.

    Ο κ. Σταυράκης είπε ότι με βάση τον προϋπολογισμό του 2011, έχει αναστραφεί η τάση για έλλειμμα πέρα του 7% και καταλήγουμε σε έλλειμμα 5,4%, ενώ ``μας υπολείπονται για να ανταποκριθούμε στη δέσμευση μας έναντι της ΕΕ 0,9% του ΑΕΠ ή περίπου 150 εκ. ευρώ``, προσθέτοντας ότι ``το ποσό αυτό θα πρέπει να εξεύρουμε συναινετικά με τα κόμματα``, μέσω πρόσθετων μέτρων που θα συμφωνηθούν.

    Ανέφερε ότι ο διάλογος που έχει ξεκινήσει με τα κόμματα ``εδώ και αρκετές εβδομάδες είναι σε καλύτερη πορεία από ό,τι παλαιότερα``.

    ``Εκεί που πολλοί από εμάς μιλούσαν για ανάγκη μέτρων 500 και 800 εκ. ευρώ, με αυτό τον νοικοκυρεμένο προϋπολογισμό το ποσό που χρειάζεται έχει μειωθεί δραματικά μόνο στα 150 εκ. ευρώ``, είπε ο κ. Σταυράκης, προσθέτοντας ότι ``στις 13 Ιανουαρίου του 2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει τον προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα οικονομικά μέτρα που θα λάβει η Κυβέρνηση για να δει κατά πόσον θα επιτευχθούν αυτές οι δεσμεύσεις``.

    Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, τα έσοδα προβλέπεται στον προϋπολογισμό για το 2011 να αυξηθούν με ρυθμό 4,7%, που βρίσκεται κοντά στο ρυθμό ανάπτυξης του ονομαστικού ΑΕΠ, ενώ οι δημόσιες δαπάνες προϋπολογίζονται να αυξηθούν κατά 1,1%, ρυθμός που είναι κάτω από τον προβλεπόμενο πληθωρισμό για το 2011 και ο χαμηλότερος από το 1975.

    Ανέφερε ότι το κρατικό μισθολόγιο θα αυξηθεί κατά 5%, λόγω ΑΤΑ και προσαυξήσεων, ενώ χωρίς τη μείωση του προσωπικού κατά 1.000 άτομα, όπως είπε, στον ευρύ δημόσια τομέα, το μισθολόγιο θα αυξανόταν κατά 6,5%.

    Ανέφερε, επίσης, ότι οι λειτουργικές δαπάνες θα μειωθούν κατά 3%, οι κοινωνικές παροχές θα αυξηθούν κατά 1,1% και πρόσθεσε ότι οι κοινωνικές δαπάνες θα ανέλθουν στο 1,3 δισ. ευρώ, από 1 δισ. ευρώ το 2008, σημειώνοντας αύξηση 30%, ενώ ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός είναι αυξημένος κατά 300 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2008.

    Σε σχέση με το έλλειμμα του 2010, ο κ. Σταυράκης είπε ότι ``όλοι προβλέπουν για φέτος ένα έλλειμμα της τάξης του 7% ή και μεγαλύτερο αν δεν ληφθούν μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης``, προσθέτοντας ότι αν ``και είναι δύσκολο να τεθούν μέτρα τα οποία να έχουν άμεση ισχύ και να βελτιώσουν το 2010, εξακολουθούμε και έχουμε τον πολύ δύσκολο στόχο για έλλειμμα 6%`` το 2010.

    Ο κ. Σταυράκης είπε ότι ``μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσουμε τουλάχιστον ένα δισ. ευρώ υφιστάμενα χρέη που λήγουν και θα πρέπει να πάμε στους ξένους επενδυτές με ένα σωστό προϋπολογισμό και μια δημοσιονομική εξυγίανση``, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει διορία μέχρι τον Οκτώβριο του 2010 από την Standard & Poor`s με μια γραπτή προειδοποίηση ότι θα υπάρξει αυτόματα υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας σε περίπτωση που δεν ληφθούν ικανοποιητικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης``.

    Αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Σταυράκης είπε ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία, υπήρξε θετικός ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ για το α και β τρίμηνο του 2010, 0,4% και 0,6%, αντίστοιχα και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών πρόβλεπε πέρσι ρυθμό ανάπτυξης 0,5% τη στιγμή που όλοι άλλοι προέβλεπαν αρνητικό ρυθμό για την οικονομική ανάπτυξη.

    Ανέφερε ότι εκτίμηση του Υπουργείου Οικονομικών είναι ότι ``το γ τρίμηνο θα έχουμε πολύ υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης διότι ο τουρισμός είχε μια πάρα πολύ καλή επίδοση``.

    Πρόσθεσε ότι η ανεργία βρίσκεται στα υψηλά επίπεδα του 7% (έναντι 9,8% στην ΕΕ) και δεν ικανοποιεί την Κυβέρνηση, ο πληθωρισμός βρίσκεται στα σχετικά χαμηλά επίπεδα του 2,5% (1,8% στην ΕΕ) και το δημόσιο χρέος παραμένει περίπου στο 60% που ήταν πριν δύο χρόνια, όταν η Ευρωζώνη είχε ξεκινήσει με δημόσιο χρέος 60% πριν δύο χρόνια και αυξήθηκε σήμερα στο 80%.

    Οσον αφορά την διαχείριση του δημόσιου χρέους, ο κ. Σταυράκης είπε ότι η Κύπρος δανείστηκε 250 εκ. ευρώ μέσω γραμματίων δημοσίου με επιτόκιο 1,7% σε σύγκριση με 2,5% και 2,2% που δανείστηκαν Πορτογαλία και Ισπανία, αντίστοιχα, ενώ υπήρξε συμφωνία ανταλλαγής επιτοκίων του μεσοπρόθεσμου ευρωπαϊκού γραμματίου που επέφερε κέρδος για τον φορολογούμενο 30 εκ. ευρώ.

    Εφόσον ``τα έσοδα του κράτους παρουσιάζονται μειωμένα σε σχέση με τις προβλέψεις γίνεται μια προσπάθεια για να καλύψουμε το κενό επικεντρωμένοι στις δαπάνες του κράτους``.

    Ανέφερε ότι πρώτος άξονας μείωσης των δαπανών είναι η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων και πρόσθεσε ότι το πρώτο οκτάμηνο σημειώθηκε μια μείωση 800 ατόμων στον ευρύ δημόσιο τομέα και ``είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι θα καλύψουμε το στόχο που έχουμε βάλει για μείωση 1.000 ατόμων το 2010``.

    Ανέφερε ότι σε ένα σημαντικό τομέα, αυτός του εταιρικού φόρου το πρώτο οκτάμηνο του 2010 παρατηρήθηκε μια σημαντική μείωση των εσόδων σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009 κατά 55 εκατομμύρια ευρώ και πρόσθεσε ότι ``αυτό είναι αντίθετο με τις προβλέψεις όλων μας`` γιατί είναι σε καλύτερη κατάσταση από πέρσι τόσο η κυπριακή οικονομία όσο και η ρωσική οικονομία που καθορίζει τις δραστηριότητες των ρωσικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

    Σε σχέση με την στόχευση των κοινωνικών παροχών, ο κ. Σταυράκης είπε ότι υπάρχει ένας διάλογος με τα κόμματα σε σχέση με το θέμα, ενώ αναφορικά με τα επιδόματα πολιτειακών αξιωματούχων ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά από αυτά που δεν φορολογούνται από τον φόρο εισοδήματος αλλά είναι συντάξιμα και δημιουργούν πολλαπλές δαπάνες για το κράτος μέσω αυξημένων εφάπαξ και συντάξεων.

    Ανέφερε ότι όλα αυτά τα ωφελήματα των ανώτατων αξιωματούχων θα πρέπει να τεθούν σε ένα διάλογο με την ΠΑΣΥΔΗ, ``να αξιολογηθούν και να επανασχεδιαστούν και να μειωθούν σημαντικά και ως κίνηση συμβολισμού προς τις υπόλοιπες ομάδες του πληθυσμού και ως θέμα ουσίας``.

    Ανέφερε, επίσης, ότι ``οι βουλευτές, οι Υπουργοί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσαν το παράδειγμα με μείωση των απολαβών τους κατά 10%`` και πρόσθεσε ότι ``αυτό που ακούεται ότι η μείωση είναι εικονική γιατί υπήρξε αύξηση τον προηγούμενο χρόνο 17%, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα γιατί κάποιοι σύγχυσαν το βασικό μισθό με το τιμαριθμικό επίδομα και έχουν καταλήξει σε λανθασμένα συμπεράσματα``.

    ``Εμείς επιμένουμε, μακριά από συγκρούσεις, θα πρέπει και με την ΠΑΣΥΔΗ να καταλήξουμε σε μέτρα συγκράτησης και του κρατικού μισθολογίου αλλά και του όλου συνταξιοδοτικού πλαισίου του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα``, είπε ο κ. Σταυράκης, προσθέτοντας ότι ``το παρόν σύστημα είναι μια ωρολογιακή βόμβα, η οποία αν δεν ληφθούν μέτρα θα τινάξει στον αέρα την Κυπριακή Δημοκρατία``.

    ``Η ύψιστη προτεραιότητας μας είναι ότι μόλις καταλήξουμε στα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, την επόμενη μέρα θα ξεκινήσει ένας εντατικός διάλογος με τους εταίρους για να βρούμε λύσεις και για τα προβλήματα του συνταξιοδοτικού``, πρόσθεσε ο κ. Σταυράκης.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συζητήσει και το θέμα των επιδομάτων ``για να δούμε με τον πιο ορθολογιστικό τρόπο πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε διάφορα ζητήματα χωρίς να κάνουμε λαϊκισμό και να μηδενίζουμε τα πάντα``, προσθέτοντας ότι μέσα από διάλογο θα πρέπει να συνεχίσουμε.

    Σε σχέση με την φορολογία της εκκλησίας, ο κ. Σταυράκης είπε ότι ``όπως και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, έτσι και αυτή η Κυβέρνηση βασίζεται στα επίσημα στοιχεία του ΤΕΠ που δημοσιεύονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε επίσημα βιβλία του κράτους``, προσθέτοντας ότι διερευνά ``τις διαπιστώσεις της Γενικής Ελέγκτριας ότι κάποιοι αριθμοί να μην έχουν αποτυπωθεί σωστά και αν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο θα συνεχιστεί ο διάλογος με την Εκκλησία λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα``.

    [02] ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΕΞ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Υπέρ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ, με προϋπόθεση την πλήρωση των κριτηρίων και των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει απέναντι στην ΕΕ, που φυσικά προϋποθέτουν τερματισμό της κατοχής στην Κύπρο, τάχθηκε κατά τη ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες του Υπουργείου Εξωτερικών, μετά τον ανασχηματισμό.

    Ο κ. Δρούτσας χαρακτήρισε το Κυπριακό κορυφαίο ζήτημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, γεγονός που επιχείρησε να τονίσει ιδιαίτερα, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη του στο εξωτερικό από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο. Ο Υπουργός υπογράμμισε τη στενή συνεργασία μεταξύ ελληνικής και κυπριακής Κυβέρνησης και την «πλήρη στήριξη της ελληνικής Κυβέρνησης στις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Χριστόφια», σε μία κρίσιμη και καθόλου εύκολη περίοδο για το Κυπριακό.

    Ο κ. Δρούτσας συνέχισε λέγοντας ότι οι προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια μπορούν να συμβάλουν στη διαδικασία ταχείας επίλυσης του Κυπριακού, τονίζοντας ιδιαίτερα την πρόταση για επιστροφή των Βαρωσίων και ανοίγματος του λιμανιού της Αμμοχώστου, ως μία ευκαιρία στην οποία και η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα πρέπει να ανταποκριθεί θετικά, αλλά και ως μία ευκαιρία για την Τουρκία να αποδείξει ότι θέλει πραγματικά να συμβάλει σε λύση, προχωρώντας από τα λόγια στην πράξη.

    Ο Ελληνας Υπουργός χαρακτήρισε την τουρκική κατοχή στην Κύπρο «απαράδεκτο γεγονός από μία χώρα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ, απέναντι σε ένα άλλο κράτος μέλος», εκφράζοντας την ελπίδα να προχωρήσει σύντομα στα απαραίτητα βήματα προκειμένου να υπάρξει μία λύση στη βάση των συμφωνημένων αρχών και του πλαισίου του ΟΗΕ στην Κύπρο.

    [03] ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

    Το Καρδιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας πέρα από την υψηλής ποιότητας ιατρική φροντίδα για όλο το φάσμα των καρδιαγγειακών νοσημάτων, έχει να παρουσιάσει ένα πλούσιο για τα κυπριακά δεδομένα ερευνητικό έργο, με παρουσιάσεις σε διεθνή, ευρωπαϊκά, ελληνικά και τοπικά συνέδρια και δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία, ανέφερε ο Διευθυντής Καρδιολογίας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Ευαγόρας Νικολαΐδης.

    Στο πλαίσιο της παρουσίασης του έργου που επιτελείται στα δημόσια νοσηλευτήρια με την παρουσίαση διαφόρων κλινικών, η καρδιολογία του ΓΝΛ είχε την επίσημη πρώτη. Ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι ερευνητική εργασία του Τμήματος πήρε το πρώτο βραβείο στο Διεθνές Συνέδριο Επεμβατικής Καρδιολογίας ICE στα Ιωάννινα τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ ο αριθμός των εργασιών από το τμήμα που παρουσιάζονται στο ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο Καρδιολογίας είναι εφάμιλλος πανεπιστημιακών κλινικών του ελλαδικού χώρου.

    Ανέφερε ακόμα ότι η καρδιολογική κλινική εκπαιδεύει με τετραετές πρόγραμμα ειδικευόμενους ιατρούς για απόκτηση τίτλου ειδικότητας στην καρδιολογία, προσθέτοντας ότι ακολουθείται συγκεκριμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο σε όλο το φάσμα της καρδιολογίας. Τους τελευταίους 15 μήνες, είπε, αποφοίτησαν επτά καρδιολόγοι που απέσπασαν ευμενή σχόλια στις εξετάσεις τους στην Ελλάδα. Σημείωσε ότι ο ένας εκ των επτά εξασφάλισε τη μία από τις δέκα υποτροφίες που παραχωρεί ετησίως για όλη την Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία.

    [04] ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ ΛΙΜΝΙΤΗ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

    Στα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται εκτός απροόπτου να πραγματοποιηθεί η διάνοιξη του οδοφράγματος Λιμνίτη ενώ την ερχόμενη Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου παραδίδεται το κομμάτι του δρόμου εντός της νεκρής ζώνης, όπου γινόταν έργα κατασκευής υπό την ευθύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Οπως δήλωσαν έγκυρες κυβερνητικές πηγές στο ΚΥΠΕ, οι εργασίες στο κομμάτι του δρόμου που βρίσκεται εντός της νεκρής ζώνης, χρηματοδοτήθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατίας με 2 εκ. ευρώ και αφορούν την ανακατασκευή, ευθυγράμμιση και διαπλάτυνση του δρόμου. Στη νεκρή ζώνη, ανέφερε η ίδια πηγή, έγινε απαλλοτρίωση γης για την ευθυγράμμιση του δρόμου και τις αποζημιώσεις πλήρωσε η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι εργασίες στο δρόμο που βρίσκεται στο κατεχόμενο τμήμα αναμένεται να ολοκληρωθούν την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη. Σε εκείνο το τμήμα, αναφέρθηκε, έγινε μια παρακαμπτήρια οδός ώστε ο δρόμος να μην περνά μπροστά από στρατιωτικό φυλάκιο και μια διασταύρωση, ώστε να μην διέρχονται από την ίδια οδό στρατιωτικά και πολιτικά οχήματα. ``Δεν μπορεί να πει κανείς πότε θα ανοίξει, προβλέπεται στα μέσα Οκτωβρίου``, ανέφερε χαρακτηριστικά η κυβερνητική πηγή στο ΚΥΠΕ. Συγκεκριμένη ημερομηνία θα ανακοινωθεί αργότερα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 15 September 2010 - 15:29:16 UTC