Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-09-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ - ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
  • [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ - ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ - ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

    Ομόφωνα το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2011 και, όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, ο Προϋπολογισμός αυτός μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ένας ``Προϋπολογισμός δημοσιονομικής εξυγίανσης`` με ταυτόχρονη διατήρηση τόσο του αναπτυξιακού όσο και του κοινωνικού προφίλ της Κυβέρνησης``.

    ο κ. Σταυράκης αναφέρθηκε στη δέσμευση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος τουλάχιστον στο 4,5% του ΑΕΠ κατά το 2011 και κάτω από το 3% το 2012, δηλώνοντας ότι ο Προϋπολογισμός τείνει προς αυτή την κατεύθυνση και ότι η αύξηση εσόδων αναμένεται να είναι της τάξης του 4,7%, ενώ οι δαπάνες προϋπολογίζονται να αυξηθούν περίπου κατά 1%. ``Εγινε``, όπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, ``πολύ καλή προεργασία και στην προηγούμενη συνεδρία και σε σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών και, έτσι, ομόφωνα και με μεγάλη ευκολία, το Υπουργικό Συμβούλιο κατέληξε στον Προϋπολογισμό του 2011``.

    ``Μπορώ να πω``, συνέχισε ο κ. Σταυράκης, ``ότι τον περυσινό Προϋπολογισμό, το 2010, τον είχαμε χαρακτηρίσει ως Προϋπολογισμό εξόδου από την οικονομική κρίση και νομίζω ότι, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε και που εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε, σε μεγάλο βαθμό εκείνος ο Προϋπολογισμός έχει επιτύχει τους στόχους του, διότι όντως τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ξεκάθαρα πως έχουμε μπει σε μιαν οριακή μεν αλλά ξεκάθαρα θετική πορεία ανάκαμψης``.

    ``Ο εφετινός Προϋπολογισμός``, τόνισε ο κ. Σταυράκης, ``μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ένας Προϋπολογισμός δημοσιονομικής εξυγίανσης, διατηρώντας όμως και το αναπτυξιακό και το κοινωνικό προφίλ της Κυβέρνησης``.

    ``Υπάρχει η δέσμευση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή``, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, ``για να μειωθεί το έλλειμμα τουλάχιστον στο 4,5% κατά το 2011 και κάτω από το 3% το 2012 και, άρα, σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, αυτός ο Προϋπολογισμός τείνει προς αυτή την κατεύθυνση``.

    ``Η προϋπολογιζόμενη αύξηση εσόδων είναι της τάξης του 4,7%, ενώ οι δαπάνες προϋπολογίζονται να αυξηθούν περίπου κατά 1% και αυτός είναι ο χαμηλότερος ρυθμός αύξησης (κρατικών δαπανών) εδώ και 30 χρόνια και είναι ένα πρωτόγνωρο σφίξιμο στις μη παραγωγικές δαπάνες του Δημοσίου``.

    ``Νομίζω``, πρόσθεσε ο κ. Σταυράκης, ``ότι, με αυτούς τους αριθμούς, τα μέτρα, τα οποία εξακολουθούν να χρειάζονται για να καλύψουμε τους στόχους και του 2011 και του 2012, πλέον είναι πολύ μικρότερα``.

    ``Να υπενθυμίσω``, συνέχισε, ``ότι κάποιοι έλεγαν πως χρειαζόμαστε μέτρα για 500 ή 800 εκατομμύρια ευρώ για να καλύψουμε τους στόχους στην Ευρώπη και, αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με αρκετά συντηρητικούς υπολογισμούς, τα μέτρα τα οποία χρειάζονται είναι της τάξης των 150 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή κάτω του 1% του ΑΕΠ``.

    Οπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, ``έχουν ξεκινήσει ήδη οι επαφές με τα πολιτικά κόμματα, στην προσπάθειά μας όπως συναινετικά καταλήξουμε σε ένα πακέτο μέτρων, το οποίο ακριβώς θα καλύψει και αυτό το ποσόν το οποίο υπολείπεται``.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσα θα είναι σε πραγματικούς αριθμούς τα έσοδα και οι δαπάνες του νέου Κρατικού Προϋπολογισμού, ο κ. Σταυράκης δήλωσε ότι είναι καλύτερα να περιμένουμε την Τετάρτη οπόταν θα γίνει μία πολύ-πολύ λεπτομερής ανάλυση κατά κατηγορία εσόδων και δαπανών, για να φανεί ακριβώς σε λεπτομέρεια με πόσο ρεαλιστικές υποθέσεις έχουν γίνει οι υπολογισμοί, λαμβάνοντας ακριβώς υπ` όψη και το απρόβλεπτο για τους επόμενους 15 μήνες.

    ``Ο Προϋπολογισμός, από μόνος του``, δήλωσε ο κ. Σταυράκης, ``οδηγεί σε ένα έλλειμμα περίπου της τάξης του 5,4%, αν υποθέσουμε πως δεν θα ληφθεί κανένα απολύτως μέτρο οικονομικής εξυγίανσης``.

    ``Αν ακολουθούσαμε τους ιστορικούς ρυθμούς αύξησης δαπανών, που ήσαν 7% με 8%ετησίως``, είπε ο Υπουργός, ``το έλλειμμα θα πήγαινε στο 7% κατά το 2011, άρα η προσπάθεια, που έχει γίνει, έχει από μόνη της μειώσει το έλλειμμα κατά 1,6%, δηλαδή από 7% στο 5,4% και, πλέον, τα υπόλοιπα μέτρα που χρειάζονται είναι πολύ χαμηλότερα``.

    Ερωτηθείς εάν σύντομα θα καταθέσει νομοθετικό πακέτο μέτρων στη Βουλή, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και επιβαρύνσεις κατά 5% σε τρόφιμα και φάρμακα, ο κ. Σταυράκης δήλωσε ότι ``δεν έχει ληφθεί καμιά συγκεκριμένη απόφαση για οποιοδήποτε μέτρο, το οποίο θα πρέπει να συμφωνηθεί συναινετικά με τα πολιτικά κόμματα``.

    ``Σίγουρα``, πρόσθεσε ο Υπουργός Οικονομικών, ``αυτό το μέτρο είναι μια υποχρέωση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουμε λάβει αρκετές επιστολές, αλλά η Κυβέρνηση, συναινετικά ενεργώντας, θα προσπαθήσει να διαμορφώσει ένα κοινωνικά δίκαιο και αποτελεσματικό πακέτο μέτρων``.

    ``Αρα``, είπε ο κ. Σταυράκης, ``στο στάδιο αυτό δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε τα μέτρα, τα οποία έχουμε υπ` όψη μας και θα πρέπει να διαμορφωθούν μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα``.

    Σε άλλη ερώτηση για την αποκοπή επιδομάτων Υπουργών και βουλευτών, όπως και άλλων αξιωματούχων του Δημοσίου, ο κ. Σταυράκης δήλωσε ότι, ``σίγουρα, συναινετικά με την ΠΑΣΥΔΥ, θα γίνει μια επαναξιολόγηση των διαφόρων ωφελημάτων υψηλόβαθμων αξιωματούχων του κράτους και των υπουργών και των βουλευτών και σίγουρα των υψηλόβαθμων δημοσίων υπαλλήλων, είναι μία περίοδος οικονομικής κρίσης, όλοι θα πρέπει να συνεισφέρουν, υπάρχουν κάποια ωφελήματα τα οποία εκ πρώτης όψεως είναι υπερβολικά και είναι καθήκον όλων μας, με τη συναίνεση της ΠΑΣΥΔΥ, να τα διαφοροποιήσουμε``.

    ``Εδώ και πάρα πολύ καιρό``, δήλωσε ο κ. Σταυράκης, ``λέμε ότι στόχος μας είναι ένα έλλειμμα 6%, όλοι προβλέπουν έλλειμμα 7% και πέρα από αυτό εάν δεν ληφθούν μέτρα, μέτρα για εφέτος δεν έχουν ληφθεί ούτε είναι δυνατό να ληφθούν, έχουμε και αδυναμία στον εταιρικό φόρο, όπου οι εισπράξεις είναι χαμηλότερες από πέρυσι παρ` όλο που ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας είναι υψηλότερος, παρ` όλα αυτά γίνεται μία τεράστια προσπάθεια από την Κυβέρνηση, περιορίζοντας τις μη απαραίτητες δαπάνες, να κοντέψουμε στο 6% που είναι μία πολύ-πολύ μεγάλη επιτυχία``.

    [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ - ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Το Ισραήλ εκτιμά τις συνεχείς και ακούραστες προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για προώθηση λύσης, βασισμένης σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, δήλωσε ο νέος Πρέσβης του Κράτους του Ισραήλ Michael Harari, ο οποίος επανέλαβε την ειλικρινή ευχή της χώρας του, για εξεύρεση λύσης, που να επανενώνει το νησί σύντομα, προς όφελος όλων των Κυπρίων.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Harari αναφέρθηκε στους ιστορικούς και παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και κατανόησης που ενώνουν τα δύο έθνη και που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα και που σήμερα συνεχίζουν να αντικατοπτρίζονται στα κοινά τους συμφέροντα και αρχές, στον αμοιβαίο σεβασμό για τη δημοκρατία, την ασφάλεια, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ελευθερία έκφρασης.

    Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, ο Ισραηλινός Πρέσβης είπε ότι εξελίσσονται θετικά χάρη στην ουσιαστική επέκταση του αμοιβαίου εμπορίου, στον ανοικτό και συχνό διάλογο σε όλα τα επίπεδα και στη σταθερή και φιλική πολιτική της Κύπρου απέναντι σε προκλητικές ενέργειες στην περιοχή μας. Πρόσθεσε ότι η χώρα του εκτιμά τη συνεργασία της Κύπρου και προσβλέπει σε αυξημένη συνεργασία στους τομείς της γεωργίας, της αφαλάτωσης καθώς και στον ιατρικό, πολιτιστικό και ακαδημαϊκό τομέα.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στην έναρξη των συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής και εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ των δύο λαών που να διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα του Ισραήλ.

    Στη συνέχεια, ο κ. Harari εξέφρασε την πρόθεσή του να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την αναβάθμιση των σχέσεων Κύπρου και Ισραήλ και να επιληφθεί θεμάτων αμοιβαίου οφέλους για τις δύο χώρες.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Βασικός στόχος παραμένει η επίλυση του Κυπριακού και η επανεγκατάσταση των δημοτικών Αρχών και των δημοτών της Λαπήθου στο χωριό τους, τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια της έκθεσης ``Αφιέρωμα στις Λαϊκές Τέχνες της Λαπήθου``, στην αίθουσα ``Μελίνα Μερκούρη``, στη Λευκωσία. ``Θα καταφέρουμε έτσι να διασώσουμε ζωντανή την παράδοση και τον κοινωνικό ιστό της κατεχόμενης Λαπήθου``, δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, εκφράζοντας τη χαρά του για την ευκαιρία που του δόθηκε να εγκαινιάσει την έκθεση που διοργανώνει ο Δήμος Λαπήθου σε συνεργασία με το Προσφυγικό Σωματείο ``Η Λάπηθος``.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος, ``χωρίς την επίτευξη λύσης, η οποία να στηρίζεται σε αρχές, να επανενώνει την πατρίδα και το λαό και να αίρει την κατοχή και τη διχοτόμηση, η Λάπηθος, η Κερύνεια και το κάθε κατεχόμενο μέρος θα συνεχίσει να φθίνει και να οδηγείται στη λήθη``. ``Στόχος μας``, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ``είναι να διασώσουμε την επαρχία της Κερύνειας, να συνεχίσει η Κερύνεια να αποτελεί μέρος της ενωμένης ομοσπονδιακής Κύπρου με τη λύση του Κυπριακού, λυτρώνοντάς την από την κατοχή και την προοπτική της οριστικής απώλειας``.

    ``Αυτό το σημειώνω εμφαντικά και ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και ως Κερυνειώτης``, πρόσθεσε. ``Ο κατεχόμενος Δήμος Λαπήθου, που δραστηριοποιείται σήμερα στην προσφυγιά``, συνέχισε ο Πρόεδρος, ``έχει να παρουσιάσει μια σειρά δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων, μια από τις οποίες είναι και η σημερινή εκδήλωση, για την οποία οι διοργανωτές είναι πράγματι άξιοι συγχαρητηρίων``.

    ``Πάγιος στόχος της Πολιτείας και ιδιαίτερα της Κυβέρνησης αυτής``, δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, ``είναι να στέκεται πάντα ενεργός συμπαραστάτης στις προσπάθειες όλων των κατεχόμενων Δήμων, τόσο όσον αφορά θέματα διοργάνωσης εκδηλώσεων όσο και σε θέματα δημιουργίας υποδομής, πολιτιστικών θεσμών και διαφύλαξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 13 September 2010 - 19:29:25 UTC