Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-09-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΥΠΕΞ ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΟΣ
  • [04] ΣΚΟΚ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΔΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Τουρκία δεν είναι έτοιμη αυτή την ώρα τουλάχιστον να προχωρήσει σε λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ευχή σύντομα η τουρκική Κυβέρνηση να πάρει την απόφαση για λύση, λέγοντας ότι η Αγκυρα γνωρίζει πως χωρίς τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να υπάρξει ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Μιλώντας στο Παλαιχώρι, όπου εγκαινίασε την Αίθουσα Θεάτρου «Κώστας Ιωακείμ» του Αθλητικού Πολιτιστικού Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ Παλαιχωρίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``για τον αγώνα που διεξάγουμε για να θέσουμε τέρμα στα δεινά που περνάμε, υπόσχεσή μου είναι ότι θα υπερασπιστούμε αρχές, αλλά την ίδια ώρα θα είμαστε και ευέλικτοι``.

    ``Η υπόσχεσή μου και τελεσίδικη και πολύ σταθερή απόφαση είναι: Δεν θα μετακινηθούμε από τη δέσμευσή μας για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, διότι είναι ο μόνος τρόπος να επανενώσουμε τον τόπο, το λαό και την οικονομία μας και να απαλλαγούμε από τα δεινά της κατοχής, να έρθουμε μαζί ξανά, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, μέσα σε συνθήκες ειρήνης, συνεργασίας και κοινής συμμετοχής στα πράγματα του ομοσπονδιακού μας κράτους. Να μη συναντούμαστε απλά περνώντας από τα οδοφράγματα», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Πρόσθεσε ότι ενωμένοι, μέσα από την αποκατάσταση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και της εκκλησιαστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς να ξαναγιορτάσουμε Μπαϊράμι και Λαμπρή».

    Επεσήμανε δε ότι «όταν τα λέω στον κ. Ερογλου, ότι πρέπει να επανενωθούμε για να γιορτάσουμε μαζί Μπαϊράμι και Λαμπρή συμφωνεί. Ομως, οι θέσεις που καταθέτει στο τραπέζι, λυπούμαι να πω ότι, δεν μας φέρνουν πιο κοντά προς το παρόν».

    Αναφερόμενος στην Τουρκία είπε ότι ``φαίνεται ότι η Τουρκία, αυτή την ώρα τουλάχιστον, ένεκα των δικών της εσωτερικών και περιφερειακών προβλημάτων που η ίδια έχει δημιουργήσει δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει σε λύση του Κυπριακού``.

    Εξέφρασε την ευχή και ελπίδα σύντομα η ``τουρκική Κυβέρνηση να πάρει την απόφαση διότι δεν της συμφέρει η διαιώνιση αυτής της κατάστασης``.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Τουρκία γνωρίζει πως χωρίς τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να υπάρξει ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στους αγώνες του Κώστα Ιωακείμ, το όνομα του οποίου φέρει η αίθουσα θεάτρου του Αθλητικού Πολιτιστικού Ομίλου «Ηρακλής», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε με συγκίνηση για την προσφορά του Κώστα Ιωακείμ τονίζοντας ότι θα συνεχίσουμε το έργο του.

    Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσέφερε στη μνήμη του Κώστα Ιωακείμ ποσό ύψους 10 χιλιάδων ευρώ προς τον Πολιτιστικό Ομιλο «Ηρακλής».

    [02] ΥΠΕΞ ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού σε παρέμβασή του στο Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες σημείωσε ότι τον τελευταίο καιρό η Τουρκία έχει δείξει μια διαφορετική προσέγγιση σε διεθνή ζητήματα από ό,τι η ΕΕ, τόνισε ότι η Αγκυρα πρέπει να αποδείξει ότι ακολουθεί ευρωπαϊκή πολιτική και ανήκει στη Δύση, και όχι το αντίθετο.

    Οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, υπογράμμισε, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται χωριστά από το πλαίσιο του καθεστώτος της ως υποψήφια για ένταξη χώρα και των υποχρεώσεων που αυτό συνεπάγεται, ούτε εκτός του υφιστάμενου θεσμοθετημένου πλαισίου των σχέσεων της με την ΕΕ. Η οποιαδήποτε παρεκτροπή, τόνισε ο κ. Κυπριανού, από το υφιστάμενο πλαίσιο δεν έχει θέση στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία και θα αποτελούσε ένδειξη προνομιακής μεταχείρισης της Τουρκίας έναντι των λοιπών υποψηφίων χωρών, αλλά και έναντι των λοιπών στρατηγικών εταίρων της ΕΕ.

    Τόνισε ότι παρόλο που υπάρχει προοπτική για στρατηγικές σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, με τη δυνατότητα να βοηθήσει την ΕΕ, η Τουρκία δεν έχει αποδείξει, μέχρι σήμερα, ότι είναι αξιόπιστη υπό αυτή την έννοια.

    Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Κυπριανού επανέλαβε την πάγια θέση της Κύπρου υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, νοουμένου ότι η Αγκυρα ικανοποιήσει όλα τα κριτήρια που έχουν τεθεί για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες και εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της τόσο έναντι της ΕΕ όσο και έναντι της Κύπρου, και ιδιαίτερα για την επίλυση του Κυπριακού. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα η Τουρκία δεν έχει κάνει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση, κατέληξε ο κ. Κυπριανού.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΟΣ

    Ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών της 60ής Συνόδου της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Μόσχα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι εργασίες της 60ής Συνόδου της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αρχίζουν τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου στη Μόσχα. Την Κύπρο θα εκπροσωπήσει στη Σύνοδο ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης, ο οποίος προήδρευσε πέρυσι της 59ης Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη, μετά από ομόφωνη απόφαση των εκπροσώπων των 53 χωρών-μελών.

    Ο κ. Πατσαλίδης θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, ενώ στη συνέχεια θα προεδρεύσει της διαδικασίας εκλογής του νέου Προέδρου και αξιωματούχων της Συνόδου.

    [04] ΣΚΟΚ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΔΑ

    Αναχωρεί τη Δευτέρα για την Πολωνία επταμελής αποστολή της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Κύπρου (ΣΚΟΚ), προκειμένου να συμμετάσχει στην Παγκόσμια Πανεπιστημιάδα Σκοποβολής που θα πραγματοποιηθεί από τις 14 μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΚΟΚ, στο αγώνισμα του σκητ θα αγωνιστούν οι νεαροί Δημήτρης Κωνσταντίνου, Βαλεντίνος Μιχαήλ και Τάσος Χαπέσιης, καθώς και η Μπιάνκα Κασσιανίδου στο σκητ γυναικών, ενώ ο Μάριος Σοφοκλέους θα πάρει μέρος στο τραπ και η Κωνσταντίνα Πρατσή στο αεροβόλο πιστόλι γυναικών.

    Οπως αναφέρει η ΣΚΟΚ, το επίπεδο των αθλητών, η αγωνιστική τους κατάσταση, αλλά και η τεχνική τους κατάρτιση τους επιτρέπει να προσδοκούν σε διακρίσεις και μετάλλια, από τη φετινή συμμετοχή τους.

    Προσθέτει ότι στο αγώνισμα του σκητ, η Κύπρος θα διεκδικήσει τη διάκριση τόσο ατομικά (σε άνδρες και γυναίκες) όσο και ομαδικά στο σκητ ανδρών. Αναφέρει επίσης ότι τη διάκριση θα κυνηγήσουν τόσο ο Μάριος Σοφοκλέους στο τραπ, όσο και η Κωνσταντίνα Πρατσή στο αεροβόλο πιστόλι.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 12 September 2010 - 13:29:12 UTC